Kövess minket!

Tech

Erősebb IT-felügyelet a COVID-19 mellékhatásai ellen

A vállalatok nem készültek fel arra, hogy a munkaerő otthonról dolgozzon, ezért komoly biztonsági problémák merülhetnek fel. A Micro Focus szakértői szerint azonban fejlett felügyeleti megoldásokkal csökkenthető a kockázat.

A koronavírus rengeteg fronton nem várt kihívások elé állította a szervezeteket. Februárban még kevesen gondolták volna, hogy néhány nap vagy hét alatt kell gyökeresen megváltoztatniuk működésüket, hogy lehetővé tehessék az irodai alkalmazottak számára az otthoni munkavégzést. A tömeges home office azonban alapfeltétele lett az egészségügyi szempontból biztonságos munkavégzésnek, ami úgy segít lassítani a vírus terjedését, hogy mindeközben lehetővé teszi az üzleti működés fenntartását.

Mivel kevés idő volt a felkészülésre, a szervezetek nem tudták megfelelően biztonságossá tenni IT-rendszereiket és munkafolyamataikat, így jobban ki vannak téve a kiberfenyegetéseknek és az esetleges váratlan hibáknak és leállásoknak is. Az IDC szerint a cégek IT-biztonsági szakemberei és részlegei négy területen küzdenek a legtöbb nehézséggel: felügyelet, egységes eszközkezelés, átláthatóság és támogatás. A Micro Focus szakértői úgy vélik, professzionális megoldásokkal a jelenlegi helyzetben is jelentősen csökkenthetők a kockázatok.

Felügyelet nélkül

A cégek IT-szakembereinek nincs rálátásuk az otthonukból dolgozó felhasználók eszközeire és hozzáférési hálózataira, például a lakásukban működő wifire, így ezeken nem is tudják érvényesíteni a vállalati biztonsági házirendeket. Léteznek azonban olyan modern eszközfelügyeleti programcsomagok, amelyek ilyen esetben is segítenek átlátni a káoszt. Ezek támogatást nyújtanak a végpontok követésében, felügyeletében és védelmében, legyen szó akár a központi irodában működő asztali gépekről, akár a céges laptopról vagy a munkavállaló saját mobiltelefonjáról, amiről még a vacsora után szeretne ránézni a céges levelezésre.

Egység helyett kétségek

Mielőtt az emberek ilyen széles körben dolgoztak volna otthoni irodákból, a vállalatoknál előre meghatározott specifikációk alapján egységesítették a felhasználói eszközöket és a hálózati komponenseket. Most azonban megsokszorozódott azon kivételek száma, amelyekre nem érvényesek ezek a szabályok, és ezzel párhuzamosan nehezebbé vált a biztonság és a folyamatos működés fenntartása. Fejlett végpontbiztonsági felügyeleti megoldások segítségével azonban távolról is betartathatók a biztonsági előírások, illetve titkosíthatók az adatok minden eszközön, beleértve a hordozható készülékeket, laptopokat, tableteket és mobiltelefonokat is.

Ami igazán lényeges, az most láthatatlan

Mivel a kollégák eszközeit és hálózatait nehezebb távolról ellenőrizni, a biztonsági elemzők és rendszerek számára is kevesebb adat áll rendelkezésre. Ezek az információk viszont szükségesek ahhoz, hogy a szakemberek képesek legyenek azonosítani és elhárítani az esetleges támadásokat. Hiányukban hosszabb időbe telik az észlelés és a reagálás, és veszélybe kerülhetnek a szervezet érzékeny adatai és erőforrásai. Hagyományos eszközökkel valóban nehéz gyorsan fényt deríteni az ilyen jellegű visszaélésekre, egy modern gépi tanulási módszert alkalmazó megoldás azonban olyan összefüggésekre és tevékenységekre is felhívhatja a figyelmet, amelyek egészen addig észrevétlenek maradnának, amíg már késő lenne cselekedni.

Nehézkes támogatás

Ha az informatikai részleg nem a saját megszokott munkakörnyezetében és rutinjaival dolgozik, akkor a felhasználók és a cég infrastruktúrájának támogatása is nehézkesebbé válik. Ezeknek a szakembereknek rendszeres tevékenységekkel kell gondoskodniuk a végpontok biztonságáról, például ellenőrizniük kell a sebezhetőségeket, telepíteniük kell a frissítéseket és a biztonsági ügynökprogramokat, folyamatosan naprakészen kell tartaniuk az eszközleltárt, és minden eszközön érvényesíteniük kell a megfelelő beállításokat. Kihívásokat jelent, ha egyik napról a másikra távolról kell intézniük mindezt. Enyhítik azonban a terheket azok a felügyeleti megoldások, amelyek segítségével egyszerűen áttekinthetők, egységesen és központilag kezelhetők, illetve automatizáltan kioszthatók mind a hibajavítások, mind a konfigurációk.

A kulcs a hitelesség

A Micro Focus szakértői szerint összességében növeli a biztonságot, ha erősebb hitelesítéssel védik a hozzáféréseket, és többlépcsős azonosítást kérnek minden esetben, amikor az alkalmazottak távolról szeretnének hozzáférni az érzékeny céges hálózatokhoz. Ez egyszerűen megvalósítható olyan hitelesítési keretrendszer segítségével, mint például a NetIQ Advanced Authentication. A megoldást most ráadásul minden szervezet ingyenesen igénybe veheti. A Micro Focus többek között azzal járul hozzá a koronavírus elleni küzdelemhez, hogy térítésmentesen elérhetővé teszi a biztonságos távmunkát támogató szoftvereit.

Tech

Átnevezhetik a Facebookot

Mark Zuckerberg egy metaverzum megalkotójaként szeretne halhatatlanná válni – írta a The Verge nyomán a Mandiner.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Facebook azt tervezi, hogy a jövő héten megváltoztatja a cég nevét, hogy ezzel is tükrözze „egy metaverzum építésének fókuszát” – állítja egy forrás, aki közvetlen ismeretekkel rendelkezik az ügyben.

A közelgő névváltoztatás, amelyről Mark Zuckerberg vezérigazgató a vállalat éves Connect konferenciáján, október 28-án fog beszélni, a technológiai óriás azon törekvését hivatott jelezni, hogy a közösségi médiánál tágabb értelmezést jelenítsen meg ezáltal.

Az új márka valószínűleg amegszokott kék Facebook alkalmazást a sok termék egyikeként fogja pozícionálni egy olyan anyavállalat égisze alatt, amely felügyelni fogja az olyan önálló márkákat, mint amilyen az Instagram, a WhatsApp, az Oculus és sorolhatnánk.

A Facebook szóvivője nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket

A Facebooknak mára több mint 10 000 alkalmazottja fejleszt olyan fogyasztói hardvereket, mint például a forradalmi AR szemüveg,

amely szerkezet Zuckerberg szerint hamarosan pont úgy mindenütt jelen lesz, mint ma az okostelefonok. Júliusban a The Verge–nek elmondta, hogy az elkövetkező néhány évben „ténylegesen átállunk közösségi médiavállalkozásról egy metaverzum társasággá”.

A márkanéváltás arra is szolgálhat, hogy még jobban elválassza a jelenlegi portfóliót azoktól a futurisztikus projektektől, amelyre Zuckerberg most összpontosít. Egy korábbi alkalmazott, Frances Haugen a közelmúltban kiszivárogtatta a The Wall Street Journal-nak azokat a dokumentumokat, melyek a kongresszus figyelmét is felkeltették, és trösztellenes szabályok megszegését is felvetik. 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Tovább olvasom

Tech

Évi kétmillió mérés az NMHH független netsebességmérő oldalán

A tavalyi több mint másfélmillió hardveres és négyszázezer szoftveres mérés körülbelül két és félszerese a két évvel ezelőttinek.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ha az internetsebesség rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mérőszolgálatához fordulni; a Szélessáv.net oldalon elérhető internetsebesség-mérő megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztók védelmét. Tavaly külső felhasználók több mint kétmillió mérést végeztek el a független hatósági felületen – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint

a szolgáltatás népszerűségét mutatja, hogy a tavalyi több mint másfélmillió hardveres és négyszázezer szoftveres mérés körülbelül két és félszerese a két évvel ezelőttinek.

Ezek a számok nem tartalmazzák az NMHH mérőszolgálatának folyamatos, országszerte mérőautókkal végzett mobil méréseit, ezeket hozzáadva havonta milliós nagyságrendű mérést regisztrálnának. Az eredmények több összesített, rendszeresen frissülő térképen követhetők nyomon. A szolgáltatók szerint bontott, mérőautós vizsgálatok eredményei, valamint a hardveres és szoftveres mérések is megnézhetők külön-külön térképeken – írták.

Mindez hasznos segítség lehet például költözéskor, amikor a legjobb internetszolgáltatást keresik a fogyasztók

– emelte ki az NMHH.

A mérési eredmények ismerete azért is fontos, mert a szolgáltatók a hirdetésekben sokszor olyan optimális internetsebességet szerepeltetnek, ami a valóságban szinte sosem érhető el, és a szolgáltatás részletesebb leírásában feltüntetett garantált internetsebességtől is tapasztalható eltérés – hívta fel a figyelmet a hírközlési hatóság.

Az NMHH közleménye szerint a le- és feltöltési sebességet meglévő szolgáltatásnál is érdemes tesztelni és összevetni a garantált értékekkel. A szoftveres méréshez célszerű regisztrálni a szelessav.net-en, ekkor ugyanis a rendszer rögzíti a mérési eredményeket és azok pontos helyét, idejét.

Ha a mért értékek hosszabb távon elmaradnak a garantált sebességtől, a panaszt a szolgáltató még mindig elháríthatja arra hivatkozva, hogy a fogyasztó készülékében lehet a hiba, vagy azzal, hogy egy internetkimenetet egyszerre több eszközön is használhattak. Erre jelent megoldást a hardveres mérés.

Mérődoboz a https://szelessav.net/hu/hardverpartner oldalon rendelhető ingyenesen.

A mérődobozt a felhasználó a mellékelt leírás alapján közvetlenül az internetszolgáltatás végpontjára telepítheti, ami heteken át különböző napszakokban végez méréseket és rögzíti is azok eredményét. Ha ezek a számok is alatta maradnak a megkívánt internetminőségnek, az már erős alapja a reklamációnak. Az NMHH hardverének rendszeres, visszakereshető mérési eredményeit a szolgáltatók is ismerik és elfogadják – jelezte a hatóság.

Az NMHH a mérőrendszert a 2015-ös indulás óta folyamatosan fejleszti. Jelenleg hardverrel 1 gigabites, szoftverrel 2 gigabites internetszolgáltatás mérésére is alkalmas a szelessav.net. Okostelefon böngészőjéből akár már az 5G-hálózatok mérése is elvégezhető. Magyarországon ugyanakkor az elérhető 5G egyelőre nagyrészt a 4G-technológiára támaszkodik; önálló (standalone) 5G-hálózatok nincsenek, így az 5G hatósági mérése még csak tesztüzemben folyik.

A mérőszolgálat tapasztalatai szerint a nagyobb internetsebesség nagyobb kilengésekkel is jár. Egy 1000 Megabit/szekundumos elérés esetében 40-50 Mbps eltérés mindössze néhány százalékot jelent, ami a felhasználói tapasztalatot többnyire nem is befolyásolja, de vannak olyan előfizetések, ahol ez a 40-50 Mbps sebesség a maximum, tehát abszolút értéken nézve egyáltalán nem kevés – írta közleményében az NMHH.

Az elmúlt hónapokban megújult a szoftveres mérések háttérrendszere és maga a sebességmérő is. Az internetsebesség, késleltetés, késleltetés-ingadozás és a csomagvesztés mérésén túl a szelessav.net olyan adatokat is megjelenít mérés után, amelyekkel pontosabban dokumentálhatók a mérés körülményei, ezzel is segítve az esetleges szolgáltatási hibák kivizsgálását.

A hírközlési hatóság mindenkinek a regisztráció utáni méréseket ajánlja, a rendszert elsősorban erre alakították ki. Ugyanakkor már regisztráció nélkül is, a böngészőben méréskor felugró ablakban a helymeghatározást engedélyezve olyan mérési jegyzőkönyvet kaphat a felhasználó, ami letölthető, elmenthető vagy megosztható e-mailben vagy akár a Facebookon is – közölték.

Tovább olvasom

Tech

Gigabites internet elérést tesz lehetővé a DIGI

Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként a DIGI csaknem minden előfizetője számára elérhetővé tette az FTTH optikai hálózat biztosította névleges 1 Gbit/s sávszélességet, és még az idén bevezetik a 10 gigabites vezetékes internetszolgáltatást, ami a lakossági szolgáltatásban jelenleg a leggyorsabbnak számít – mondta Dragos Spataru, a DIGI Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hozzátette: a fejlesztéseket folytatják, két új vezetékes szolgáltatás-csomagot – 2,5 Gbit/s és 10 Gbit/s sávszélességűt – vezetnek be a lakossági előfizetőknek. A fejlesztéssel a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 gigabit másodpercenkénti sebességet elérő szolgáltatást biztosít.

Az új internetcsomagokat decembertől lehet majd igényelni, az első időszakban  Budapesten, a meglévő előfizetőknek. Ezt követően 2022 márciusától egyes vidéki nagyvárosokban, mint Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, majd 2022 év végéig további megyeszékhelyeken is elérhető lesz.

Az új rendszer a jelenleginél mintegy tízszer gyorsabb elérést tesz lehetővé. Az online játékok, filmek, okosotthon szolgáltatások, online oktatás, vagy az otthoni munkavégzés területén lehet kihasználni legjobban az új technológia előnyeit.

A magyar távközlési piacon az 1998-as debütálása óta célkitűzése a DIGI-nek, hogy a lehető legjobb ár-érték arányban biztosítsa a legjobb szolgáltatásokat előfizetőinek – mondta az ügyvezető igazgató.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hol tart a DIGI felvásárlása, amelyről előzetes megállapodást kötöttek a 4iG Nyrt-vel., és a tranzakció szeptember végéig zárult volna az eredeti terveik szerint, Dragos Spataru azt mondta: nincs új fejlemény a korábbi bejelentéshez képest.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. Magyarországon a technológiától független televízió piacon 28,3 százalékos, a vezetékes internet szegmensében 22,6 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 22,1 százalékkal rendelkezik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi adatai alapján. A DIGI Kft. 2019 májusában vezette be saját mobilszolgáltatását. A társaság 2020. évi árbevétele 55 milliárd forint volt az előző évi 52 milliárd forint után.

Tovább olvasom