Kövess minket!

Tech

Elindult és drága a Telegram Premium

Továbbra is használható ingyen az erős titkosítású chatszolgáltatás.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elérhetővé vált az elküldött üzeneteket és a csatolt tartalmakat végponttól végpontig titkosító Telegram chatszolgáltatás előfizetéses csomagja. Az előzetes ígéretnek megfelelően a fejlesztőcég semmit sem vett el az ingyenes felhasználóktól, helyette extrákat próbál biztosítani annak érdekében, hogy azok hajlandóak legyenek kiadni havi 5,49 eurót, durván 2200 forintot a prémium előfizetésére.

Ez meglehetősen sok pénz egy csevegőszolgáltatásért, az összeget kifizetők a legfontosabb előnyöket kiemelve reklámmentességet kapnak, másfél helyett akár 4 GB-os fájlokat is küldhetnek, a nekik küldött fájlokat gyorsabban letölthetik, meghallgatás helyett pedig kérhetik a kapott hangüzeneteik gépileg előállított, szöveges átiratát – ismertette az Origo.hu.

Emellett a Telegram Premium kevésbé hasznos és apró-cseprő előnyöket is nyújt, többek közt lehetőséget ad az animált profilképek használatára, minden csevegésben jól láthatóan fel van tüntetve a felhasználók prémium státusza, extra beállítások teszik testre szabhatóvá az app elindítása után mutatott tartalmakat, ezerre nő a követhető csatornák száma.

A fizetős csomaggal együtt a Telegram bejelentette, hogy immáron havi 700 millió aktív felhasználóval büszkélkedhet.

Tech

Fizikailag követi a használóját a csúcs webkamera

Gesztusokkal is lehetőség van a 4K-s szenzorú kütyü működésének vezérlésére.

Közzétéve:

Kifejezetten high-techre sikerült a sportkamerákról és 360 fokos kamerákról ismert Insta360 első számítógépes webkamerája, a Link nevű termék vízszintes és függőleges tengelyek mentén is tudja forgatni a szenzorát, így akár egy fel-alá sétáló személyt is képes folyamatosan a kép közepén tartani.

A 4K felbontású képalkotó szenzorral szerelt Link további érdekessége, hogy kézgesztusokkal is vezérelhető, például kapcsolgatható a felhasználókövetés, a zoomolás, váltani lehet a fekvő és álló tájolású videófelvételi módok között. A fáziskülönbséges autófókuszt használó termékben specifikusan álló rajztáblát és asztallapot mutató módok is találhatóak, ezek különösen jól jöhetnek például egyes tanároknak és tartalomkészítőknek.

A webkamera nagy hátrányát az ajánlott fogyasztói ára jelenti, Európában önmagában 370 euróba, míg tripodos készlettel együtt 405 euróba kerül, olyan 147 ezer és 160 ezer forintokról beszélünk – írja az Origó.

Tovább olvasom

Tech

Beismerte az Intel, hogy baj van a videókártyáival

A meghajtószoftveren csúszik el az Arc-termékek első generációja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az elsőként Kínában piacra került Arc A380 nem hivatalos tesztjeinek elérhetővé válása óta nem titok, hogy baj van az Intel első generációs grafikus kártyáival, az említett modell a megszokott szintetikus mérésekben ugyan remekel, de játékokban kevés kivétellel elvérzik a rivális termékekkel szemben.

A helyzetet most az Intel vezérigazgatója is elismerte a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során, Pat Gelsinger kizártnak tartja, hogy az eredeti terveknek megfelelően sikerül idén eladni belőlük olyan 4 millió darabot. Állítása szerint a problémát a grafikus meghajtószoftverük jelenti: az illetékesek eredetileg azt gondolták, hogy a processzorokba integrált videóvezérlők driverét fel tudják használni alapként, azonban ez óriási tévedésnek bizonyult, szinte nulláról új drivert kellett írniuk.

Ennek megfelelően az Arc videókártyák meghajtószoftvere egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, ráadásul a fejlesztők elsősorban a DirectX 12 és a Vulkan programozási felületek működésének optimalizálásával foglalkoztak, hogy legalább az újabb és jövőben megjelenő játékokban ne legyen túlságosan tetemes az Arc modellek hátránya, így a régebbi API-kat használó címekben különösen rossznak bizonyulhat a teljesítmény.

További érdekesség, hogy az első generációs Intel Arc videókártyákat csak olyan modern alaplapokba érdemes betenni, amelyekben bekapcsolható a PCI Express 4.0 szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztése, enélkül drámaian visszaesik a játékok teljesítménye – olvasható az Origó cikkében.

Tovább olvasom

Tech

Rémálom hibát rejthet a Google olcsóbb mobilja

Ismeretleneknek is feloldhatja a zárolást a Pixel 6a ujjlenyomat-olvasója.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Más készülék esetében eddig a legjobb tudomásunk szerint nem tapasztalt hibajelenséggel került piacra a Google Pixel 6a, a kijelző alatti ujjlenyomat-olvasója bárkinek hajlandó lehet feloldani a telefont. Két mobiltesztet készített youtuber jóvoltából erre már a készülék elérhetővé válása előtt fény derült, mostanra pedig több felhasználó is jelezte, hogy tapasztalja a problémát a vadiúj okostelefonján.

A jelenség háttere egyelőre rejtély, látszólag a tesztelőkhöz és vevőköz került mobilok csak kis részét érinti, rengetegen nem képesek reprodukálni a hibát, ami hardveres jellegű okot sejtet. Viszont közben olyan beszámoló is érkezett, hogy a regisztrált ujjlenyomatok törlését és újbóli felvételét követően látszólag helyreállt az ujjlenyomat-olvasás megfelelő működése, így egyelőre nem zárható ki a szoftveres jellegű, frissítéssel feltehetően javítható malőr lehetősége sem.

A Google egyelőre nem kommentálta a helyzetet – jelentette az Origó.

A bárkit beengedő ujjlenyomat-olvasós probléma nem csak a magánszféra általános védelme miatt rémálom, hiszen akinek lehetősége van rá, az kényelmi okból jellemzően a bankjának mobilappját is biometrikus azonosítással oldja fel. Emiatt ha rossz kezekbe kerül a mobil, akkor elutalható vagy elkölthető lehet a bankszámlán lévő pénz is.

Tovább olvasom