Kövess minket!

Tech

Egymilliárd euró a franciaországi kiberbiztonság erősítésére

Egymilliárd eurót fordít a kiberbiztonság megerősítésére a francia kormány az egyre gyakoribb internetes támadások miatt, amelyeknek két kórház is áldozatul esett a közelmúltban – jelentette be csütörtökön Emmanuel Macron államfő.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az összegből a kormány a kibervédelmi ágazatot fogja fejleszteni, amely 2025-re mintegy 25 milliárd euróra tervezi növelni a forgalmát, s meg kívánja duplázni a területen dolgozók számát.

“Számos rendszert támadnak meg mindennap, váltságdíjat kérnek tőlük (a blokkolt rendszerek feloldásához) anélkül, hogy ezt egyértelműen kimondanák” –

hangsúlyozta az elnök, miután egyórás videókonferencián vett részt a közelmúltban megbénított két kórház vezetőivel és orvosaival.

Az elmúlt két hétben a délnyugati Dax és az ország középső részén található Villefranche-sur-Saone kórháza is támadás célpontjává vált.

“Amit önök elszenvedtek, jól mutatja egyszerre a sérülékenységet, illetve a védekezés és beruházás felgyorsításának szükségességét”

– mondta Emmanuel Macron, aki szerint a koronavírus-járvány közepén “válság a válságban” a kórházak elleni kibertámadás-sorozat.

Mindkét kórházat teljesen lebénította az informatikai rendszere megtámadása, a műtéteket el kellett halasztani, a betegeket pedig más létesítményekbe szállították át. Feltehetően hetekre lesz szükség, hogy visszaálljon a normális menetrend az intézményekben.

A kórházak a többi francia közigazgatási intézményhez hasonlóan “szigorú utasításba kapták, hogy soha nem fizethetnek váltságdíjat” – emlékeztetett az államfő, miközben a kibertámadások, amelyek 11 százaléka kórházakat érint, megnégyszereződtek 2020-ban.

A kormányzat a kiberbiztonsági stratégia területén szeretné szorosabbra fűzni a közszféra és a magánszektor közti kapcsolatokat, annak érdekében, hogy a külföldi szereplőknek a francia piacon jelenleg 30-40 százalékos arányát csökkentse.

Emmanuel Macron üdvözölte a párizsi Défense üzleti negyedben hamarosan létrejövő úgynevezett kiberkampuszt, ahol 20 ezer négyzetméteres területen az ágazat mintegy hatvan kulcsszereplője (cégcsoportok, start-upok, közszereplők, képzési szervezetek, kutatóintézetek és egyesületek) együtt fognak dolgozni.

A szektorban dolgozók számát a kormány 40 ezerre duplázná, és szeretne megerősíteni legalább három hazai kibervédelmi vállalkozást.

Az információs rendszerek védelmének nemzeti ügynöksége (Anssi), amely a közintézmények kiberbiztonságának erősítését segíti, 2021 végére hatszáz embert fog foglalkoztatni a 2017-es négyszázhoz képest.

Guillaume Poupard, az Anssi igazgatója szerint a váltságdíjat követelő támadásokat elindító hálózatok száma alig tucatnyi. Emlékeztetett arra, hogy egy nemzetközi rendőri együttműködésnek köszönhetően a közelmúltban sikerült a kibertámadások elkövetésére az elmúlt évtizedben leggyakrabban használt, Emotet és Egregor nevű programok működését megszakítani.

Tech

Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.

Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata – közölte a cég az MTI-vel.

Közzétéve:

A Delta Systems Kft. konzorciumvezetőként köthet megállapodást a Digitális Kormányzati Ügynökséggel (DKÜ), vagyis a DKÜ által kiszolgált intézmények igényei alapján versenyeztetik újra a beszerzéseket a keretmegállapodásban szereplő szállítók között – írták.

A közlemény szerint a közbeszerzés két részből áll. Az első részajánlat 91 500 nyomógombos, Android rendszerű, a második részajánlat 5000, iOS-t futtatni képes készülék beszerzésére és kiszállítására vonatkozik. Mindkét keretmegállapodás a hatályba lépéstől számítva 29 hónapra, de legfeljebb a szállítási mennyiségek kimerüléséig érvényes.

A Delta Systems Kft. vezető rendszerintegrátorként fontosnak tartja a hosszú távú partneri viszonyt az államigazgatási informatikai beszerzések lebonyolításáért felelős szervezettel – olvasható a közleményben.

A cég az utóbbi hónapokban több jelentős állami megbízásra kapott lehetőséget. Májusban 16 milliárd forint értékű keretmegállapodást nyert térfigyelő kamerarendszerek beszerzésére, júniusban pedig újabb, összesen több száz milliárd forint értékű keretmegállapodáson és közbeszerzésen nyert konzorciumi partnerként, vagy más cégekkel együtt.

A Delta Technologies Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriás kibocsátója. Részvényei szerdán 62,9 forinton zártak, egy éven belül 54 forint, valamint 101,6 között mozgott. Leányvállalata, a 2007-ben alapított Delta Systems a 2020 júniusával záruló üzleti évben 8,3 milliárd forintot meghaladó árbevételt és több mint 341 millió forint nyereséget ért el.

Tovább olvasom

Tech

Brit videójáték-gyártót vesz a kínai tech óriás

A Tencent kínai technológiai óriás összesen majdnem 1 milliárd fontot fizet a Sumo nevű brit videójáték-gyártóért. Ezzel a Tencent tovább erősíti a portfólióját a topkategóriás játékok terén.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hatalmas üzletet jelentettek be a videójáték-szektorban, ugyanis kiderült, hogy a kínai Tencent 919 millió fontért megvásárolja a brit Sumo játékgyártót.

EZZEL A TENCENT TOVÁBB ERŐSÍTI A SZEREPÉT A TOPKATEGÓRIÁS VIDEÓJÁTÉKOK TERÜLETÉN– írja a BBC.

A Tencent egyébként jelenleg is a világ egyik legnagyobb videójáték-gyártója, és olyan népszerű játékokban van részesedése, mint a Fortnite vagy a PlayerUnknown’s Battleground (PubG).

A sheffieldi székhelyű Sumónak 14 studiója van öt országban, és összesen több mint 1200 alkalmazottat foglalkoztat. A cég olyan játékokat adott ki, mint a Hotshot Racing, a Sackboy: A Big Adventure vagy a WST Snooker.

A BRIT VÁLLALAT VEZETŐJE, CARL CAVERS JELEZTE, A TENCENTTEL EGYÜTT DOLGOZNI OLYAN NAGY LEHETŐSÉG, AMELYET EGYSZERŰEN NEM AKARTAK KIHAGYNI.

Az üzlet egyébként a Sumo részvényeseinek is elég kedvező, ugyanis a pénteki záróárhoz képest 43 százalékos prémiumot kapnak részvényenkén – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Nőttek a PC-eladások a második negyedévben a világon

A koronavírus-járvány hatására nőtt meg a kereslet, de a bővülés mértéke lassult az előző negyedévekkel összevetve.

Közzétéve:

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült adatok szerint a személyi számítógépek értékesítése világszerte 13,2 százalékkal, 83,6 millióra nőtt a június végével záródott három hónapban – közölte az MTI. Éves összevetésben az első negyedévben 55,9 százalékos, a tavalyi utolsó negyedében pedig 25,8 százalékos bővülést regisztráltak.

Az IDC összeállításában a második negyedévben az eladott PC-készülékek alapján a rangsor élén a Lenovo állt 23,9 százalékos piaci részesedéssel, ami némi javulás az egy évvel korábbi 23,6 százalékhoz képest. Majd a HP következett, piaci részesedése 24,5 százalékról 22,2 százalékra csökkent. A lista harmadik helyén a Dell állt 16,7 százalék piaci részesedéssel az egy évvel korábbi 16,3 százalékot követően. A negyedik az Apple, amelynek a piaci részesedése a tavalyi második negyedévi 7,6 százalékról 7,4 százalékra mérséklődött, majd az ötödik az ACER, amely 7,0 százalékról 7,3 százalékra javított. Minden más PC-gyártó együttes piaci részesedése 22,5 százalék volt az idei második negyedévben, a tavaly második negyedévi 21 százalékot követően.

Tovább olvasom