Kövess minket!

Tech

Dübörög az Apple, gyengélkedik az Amazon

A többi nagy techcég közül utolsóként az Apple és az Amazon is közzétette negyedéves beszámolóját. Ebből az látszik, hogy az ­Apple tovább növekszik, bár az ellátási láncok akadozása okoz kisebb gondokat, az Amazon viszont veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a negyedévben egy rossz befektetés miatt.

A világ legnagyobb tőzsdei cége, az Apple hozta formáját: árbevétele 8,6 százalékkal nőtt egy év alatt 97,3 milliárd dollárra, miközben az elemzők átlagosan 93,9 milliárdot vártak. Ebből 50,6 milliárd származik az i­Phone eladásokból, húszmilliárd szolgáltatásokból, a Mac számítógépek 10,5 milliárdot hoztak, az iPad 7,7 milliárdot, az egyéb termékek 8,8 milliárdot. A cégnél a bruttó árrés 43,7 százalék lett, vagyis továbbra is óriási profitmarzsot tud elérni a vállalat a hatalmas árbevétel mellett.

Az egy részvényre jutó nyereség 1,52 dollár lett, miközben 1,43 volt a várakozások átlaga. Az iPhone mint a legfőbb bevételi forrás értékesítése öt százalékkal nőtt, és a cég közölte, hogy 

a vásárlók között tapasztalatai szerint megnőtt azok aránya, akik androidos készülékről váltottak az Apple telefonjára. 

A Mac értékesítése 15 százalékkal nőtt, amiben annak is szerepe lehetett, hogy más gyártók hasonló gépei nagyon megdrágultak, míg a Mac árrése elbírja, hogy az alapanyagok drágulása ne kerüljön át teljes egészében a végtermék árába.

Az Apple a hatalmas nyeresége legnagyobb részét saját részvények vásárlására költi: az idei évben ennek összege kilencvenmilliárd dollár lesz, emellett a negyedév után 23 cent osztalékot is kapnak a részvényesek a papírjaik után. A folyó negyedévre a cég figyelmeztetett, hogy az ellátási láncok bizonytalansága jelentkezni fog az árbevételben. Ez először megijesztette a befektetőket, a részvény mínuszban nyitott, azonban ezt hamar ledolgozta, és enyhe emelkedésbe váltott.

Az Amazon ugyancsak óriási árbevételt ért el 116 milliárd dollárral, még nagyobbat, mint az Apple, csakhogy az Amazon esetében a kereskedelmi tevékenység árrése rendkívül alacsony. Az, hogy a cég veszteséget produkált a negyedévben, megrémisztette a befektetőket, a részvény 12 százalékkal zuhant. Miközben az elemzők részvényenként 8,4 dolláros nyereséget vártak, végül 7,5 dollár veszteség lett, ami ugyan főleg egy rossz befektetés, a Rivian Automotive értékleírásából származott, de ha a cég többi tevékenysége összességében jó eredményt hozott volna, akkor ez önmagában nem vitte volna mínuszba az eredményt.

A cég azzal indokolta a gyenge számokat, hogy az ellátási láncok akadozása, az erős áremelkedés, amelyet teljesen nem tudnak a fogyasztókra hárítani és az ukrajnai háború 

lényegében elvitte a kereskedelmi üzletág profitját. 

Itt látszik, hogy milyen nagy probléma az alacsony árrés, hisz nincs tartalék az ilyen esetekre. A felhőalapú üzletág ugyanakkor továbbra is remekül megy, lényegében az mentette meg most a céget a komolyabb veszteségtől. Ennek árbevétele 37 százalékkal nőtt egy év alatt, így 18,5 milliárd dollárt ért el. Miután magas árrésű üzletágról van szó, érdemi nyereség itt jelentkezett, és a jövőbeni növekedés is leginkább ettől a szegmenstől várható.

A nagy techcégek – vagy ahogy kezdőbetűik alapján nevezik, a FAANG-csoport (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) – kiegészülve az újra nagyra növő Microsofttal, a negyedévben vegyes eredményt produkáltak a járvány idején jellemző nagy fellendülés után. A Netflix és az Amazon kifejezetten csalódást okozott a befektetőknek, a Facebook, amelytől nem vártak jó eredményt, pozitív meglepetés lett, a Microsoft és az Apple pedig stabilan növekedett, ahogy ez tőlük már hosszú ideje megszokott. Végül a Google anyacége, az Alphabet kicsit maradt el a várakozásoktól – ismertette a Magyar Nemzet.

Tech

Titokban fizet elő helyettünk prémium szolgáltatásokra az androidos kártevő

A Microsoft szerint egyre elterjedtebbek az olyan kártevők, amelyek a felhasználó tudta nélkül iratkoznak fel fizetős, drága szolgáltatásokra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Microsoft 365 Defender részlegének szakemberei szerint egyre elterjedtebbek azok a kártevők, amelyek a felhasználó tudta nélkül, de az ő nevében iratkoznak fel prémium előfizetéses szolgáltatásokra.

Az effajta kártevők mind úgy működnek, hogy a normál, havi telefonszámlán keresztül fizetnek elő a prémium szolgáltatásra, amelyet aztán köteles kifizetni az áldozat.

A kártevő a WAP protokollt használja ki a mobilhálózaton, ezért van az, hogy csak Wi-Fi-mentes területen lendül akcióba vagy pedig egyből le is tiltja a Wi-Fi-t. Ezután a háttérben iratkozik fel a szolgáltatásokra, az egyszer használatos kódot pedig a tudtunk nélkül igénylni és használja, majd elrejti az értesítéseket előlünk.

Az ilyen kártevők zömében a Google Play Áruházon kívül terjednek, a Google ugyanis korlátozza a dinamikus kódbetöltést, ami a fentiekhez szükséges – így érdemes hanyagolni a külső forrásokból történő telepítést – ismertette az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Gartner: idén visszaesik a PC-k és a mobiltelefonok eladása

Az előbbiből várhatóan 9,5 százalékkal, az utóbbiból 7,1 százalékkal értékesítenek kevesebbet szerte a világon.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Gartner piackutató vállalat legfrissebb elemzésében azzal számol, hogy idén globálisan 9,5 százalékkal, 310 millióra esnek vissza a PC-eladások a tavalyi 342 millióról. Tavaly a PC-eladások 11 százalékkal nőttek 2020-hoz viszonyítva. A fogyasztói kereslet 13,1 százalékkal, az üzleti szféra kereslete pedig 7,2 százalékkal esik vissza 2021-hez viszonyítva.

Az EMEA régióban (Európa, Afrika és Közel-Kelet) a PC-eladás idén várhatóan 14 százalékkal esik a fogyasztói kereslet mérséklődése miatt.

A mobiltelefonok globális eladása idén várhatóan 7,1 százalékkal, 1 milliárd 456 millióra csökken a tavalyi 1 milliárd 567 millióról, ami 5 százalék növekedés volt 2020-hoz viszonyítva. A mobiltelefonokon belül az okostelefonok értékesítése 5,8 százalékkal csökken az idén, a legnagyobb mértékben várhatóan Kínában, 18,3 százalékkal esik az eladás.

A piackutató azzal számol, hogy idén 710 millió 5G telefont értékesítenek globálisan, 29 százalékkal többet, mint tavaly. Az év elején jóval nagyobb, 47 százalékos eladásnövekedést várt a Gartner. Kínában az 5G telefonok idei értékesítése a Gartner előrejelzése szerint 2 százalékkal zsugorodik a tavalyi igen jelentős, 65 százalékos bővülést követően.

Tovább olvasom

Tech

Fiatalkorú dílerek árulják a vírusokat a neten

Újmódi elképzeléssel álltak elő a zsebpénz keresésére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A változó világ újabb jeléről számolt be az Avast biztonsági cég, állítása szerint olyan oroszlánrészt kiskorúakból álló csoportokat talált, amelyek tagjai kártevők árusításával keresnek zsebpénzt a főként gamerek által használt Discord közösségi és kommunikációs szolgáltatásban.

A kutatók szerint a fiatalok privát szervereket (csoportokat) üzemeltetnek a Discordon, az ezekhez való csatlakozásért 5-25 eurós egyszeri díjat kérnek, az egyik felfedezett csoportban olyan száz „ügyfél” található. A felvettek ezután hozzáférnek a tagok által letölthető kártevőkhöz, többek közt jelszólopókról, billentyűleütés-naplózókról, zsarolóvírusokról, kriptobányász kártevőkről van szó – olvasható az Origo.hu cikkében.

Az Avast munkatársai szerint gyorsan egyértelművé vált, hogy a csoportokat javarészt fiatalkorúak üzemeltetik: rendszeresen említik a szüleiket és a tanáraikat a chatelések során, a korukra jellemző vagy utaló sértéseket vágnak egymás fejéhez. Az elkövetők és a kuncsaftjaik a kártevők bevetését általában úgy végzik, hogy hamis instrukciós YouTube-videókat osztanak meg népszerű szoftverek és játékok feltört indítóállományainak működésre bírásáról, a videó leírásában lévőn linkről letölthető állítólagos crack viszont csak kártevőt tartalmaz.

A fiatalkorú vírusdílerek látszólag puszta csínyként fogják fel az illegális tetteiket.

Tovább olvasom