Kövess minket!

Tech

Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban

Kétnapos online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja hétfőn és kedden.

A virtuális térben megtartott 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián a magyarországi múzeumi szféra képviselői – a járványügyi helyzetre is reflektálva – a közelmúltban megvalósult digitális múzeumi fejlesztéseiket, kezdeményezéseiket mutatják be, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében. Az esemény célja az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a

digitális és online múzeumi fejlesztések jövőbeni lehetséges irányainak felvázolása

– közölte az MTI-vel hétfőn a MOKK.

A közlemény szerint a szakmai esemény nyitónapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, majd a konferenciát szervező intézmény képviseletében Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) részéről Török Petra főigazgató-helyettes köszöntötte a szakmai közönséget.

A szakmai tartalmakat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) múzeumi főosztályának vezetője, Kassai Hajnal vezette fel Digitális kihívások és sikerek a hazai múzeumokban című plenáris előadásával. Nagy Magdolna, a MOKK igazgatója arról tartott előadást, hogy a járványügyi helyzet a hazai múzeumi digitális fejlesztésekre vonatkozóan eddig milyen tanulságokkal szolgált, és hosszabb távon mindez milyen következményekkel járhat. A Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója, Bánki Zsolt István intézményének a múzeumi ismeretátadásban játszott szerepét mutatta be.

A múzeumi szférán belül a digitális múzeumi ismeretátadást érintő szakmai együttműködések eredményeként megvalósult újszerű múzeumpedagógiai jó gyakorlatokról és fejlesztésekről is szó esett a konferencián. Többek között a PIM Múzeumi karantén pályázatát vagy a közgyűjteményi kulturális örökség digitalizálásához és közzétételéhez készült módszertani útmutatót, a Fehér könyvet is ismertették az előadók.

A tanácskozás első napja kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A meghívott múzeumi szakemberek és egy gyógypedagógus azt járták körül,

hogy a különféle szociális vagy testi hátránnyal élők körében miként hasznosíthatók a digitális és online múzeumi tartalmak, múzeumpedagógiai segédanyagok.

A szakmai eszmecserét virtuálisan elérhető kísérőprogram, a PIM Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításában tartott online tárlatvezetés egészíti ki a nap végén.

Kedden mutatkoznak be az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintaprogram keretében, az Emmi kultúráért felelős államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió forint keretösszegből elkészült, élő szereplős videók, rövidfilmek. A szeptember 1. és október 30. között leforgatott mozgóképes alkotások a múzeumok gyűjteményeit, múzeumpedagógiai foglalkozásait és élő történelmi előadásait teszik hozzáférhetővé online formában.

A második napon a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött digitális múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 perces prezentációjára, majd ezek szakmai megvitatására is sor kerül két párhuzamosan futó szekcióban az Online is interaktív múzeum, illetve a Digitális múzeum és oktatás témákhoz kapcsolódva.

A szakmai konferencia mindkét napját szűk körben, a közreműködők részvételével tartják meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahonnan online közvetítik a MOKK YouTube-csatornáján és a konferencia Facebook-oldalán.

Tech

Szokatlan módszerrel nyomoz a szivárogtatók után az Apple

Minden évben menetrendszerú, hogy különböző szivárogtatóktól kikerülnek az új iPhone-ok prototípusai, így sokszor már hónapokkal a megjelenés előtt tudjuk, hogy mire is lehet számítani.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Apple az utóbbi időben egyre keményebben igyekszik kezelni a szivárogtatókat, aminek most egy újabb példáját láthatjuk: egy kínai úriembernek ugyanis hivatalos felszólítást küldtek levélben.

A Motherboard nevű lap oknyomozói feltárták, hogy az ilyen jellegű prototípusok egy titokzatos kör által kerülnek ki a helyi Foxconn-üzemből, ahol az Apple készülékeinek jelentős részét gyártják.

Az egyelőre nem tiszta, hogy a szivárogtató(k) az Apple vagy a Foxconn alkalmazottai, de jellemzően a kicsempészett prototípusokat rendkívül drágán adják el olyan gyűjtőknek, akik hajlandóak ezért embertelen összegeket fizetni – írja az Origo.

Tovább olvasom

Tech

Az EU-nak nem elég átlátható a Google keresőmotorja

Az Európai Bizottság arra szólította fel hétfőn a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe – tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Didier Reynders igazságügyi biztos közleményében hangsúlyozta: az európai fogyasztóknak tudniuk kell, hogy az internetes szolgáltató milyen szempontok alapján rangsorolja a keresőmotorja által kiadott keresési eredményeket, és azt, hogy az online fizetési műveletek befolyásolhatják-e a találati sorrendet.

Elmondta, az Európai Bizottság azt várja a Google-tól, hogy a keresőmotorja által közölt repülőjáratok és szállodák árai esetében a végleges, valóban kifizetni köteles összeget mutassa, és a találatok tartalmazzák az előre kiszámítható egyéb díjakat vagy adókat is.

A cégnek továbbá felül kell vizsgálnia a Google Store általános feltételeit, ugyanis “egyes esetekben a kereskedő és a fogyasztó között a jogok jelentős egyensúlyhiánya áll fenn az utóbbi kárára” – közölte a biztos. Hozzátette: a programnak kerülnie kell a területi alapú tartalomkorlátozást (geo-blocking) is. Ezenkívül, ha a fogyasztóvédelmi hatóságok a szabályokat sértő tartalomról számolnak be, a Google-nak gyorsabban kell reagálnia az észrevételre a jelzett tartalom azonnali eltávolításával vagy az azokhoz hozzáférés letiltásával.

“Az EU fogyasztóit nem szabad félrevezetni, akkor sem, ha keresőmotorokat használnak a nyaralásuk megtervezéséhez. A fogyasztóknak átlátható és elfogulatlan információk alapján kell tudni meghozniuk döntéseiket” – fogalmazott Reynders.

A Google-nak két hónap áll rendelkezésére, hogy választ adjon az Európai Bizottságnak, amelyben ismerteti, milyen változásokat kíván tenni a keresési találatok átláthatóvá tételére.

Ha a Google kötelezettségvállalásait a brüsszeli testület nem tartja elégségesnek, párbeszéd kezdődik a felek között. Eredménytelensége esetén a nemzeti hatóságok szankciók bevezetéséről dönthetnek – tette hozzá az uniós biztos.

Tovább olvasom

Tech

A kormányzati feljelentés a konzultációs oldalt ért támadás miatt

A kormány büntető feljelentést tesz a konzultációs oldalt ért informatikai támadás miatt – olvasható a kormany.hu oldalon hétfő este közzétett hírben.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kormányzati szervek azt észlelték, hogy informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők.

A kormányzati szervek megteszik a szükséges lépéseket, beleértve a büntető feljelentést is. A korábbi konzultációs honlapot ért támadás ügyében azóta vádemelésre is sor került.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes szereplők különböző módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a járvány utáni életről szóló párbeszédet.

A minimálbér-emelés, a családi adóvisszatérítés, a hitelmoratórium vagy a gyermekek védelmének kérdése magyarok millióinak életét érintik, ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy mondja el véleményét – olvasható a kormányzati portálon.

Tovább olvasom