Kövess minket!

Tech

Átadták a középiskoláknak meghirdetett mesterséges intelligencia verseny díjait

A 12 díjazott intézmény mindegyike egymillió forint értékű, informatikai eszközökből álló csomagot nyert.

Az ünnepélyes csütörtöki budapesti átadáson Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára kiemelte:  a Mesterséges Intelligencia Koalíció a többi között azért jött létre, hogy az embereket megismertesse ezzel a technológiával, és ebben segít a Digitális Jólét Nonprofit Kft. által meghirdetett kihívás.

Solymár Károly Balázs felidézte, a Digitális Jólét Program azt a célt tűzte ki, hogy minden magyar ember, illetve vállalkozás a digitalizáció nyertesévé váljon.

A helyettes államtitkár kifejtette:

téves az az elképzelés, hogy a fiatalokra kevésbé kell figyelni ezen a területen, mert ők jól használják az informatikai eszközöket. A közösségi oldalak használata nem jelenti azt, hogy értenének egyes speciális kérdésekhez

– mutatott rá.

A versenyre 100 iskola jelentkezett, 6000 diák végezte el a kihívást. A 12 nyertes intézmény egymillió forint értékben összeállíthatta a számára megfelelő csomagot informatikai eszközökből, amelyekkel további digitalizációs tárgyú képzéseket, foglalkozásokat tudnak majd indítani – mondta el Solymár Károly Balázs.

A helyettes államtitkár hozzátette azt is, hogy a versenyre elkészített tananyag  bárki számára elérhető.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta:  a szakmák tanulása mellett egyre nagyobb szerepet kap a különböző készségek, kompetenciák elsajátítása. Mint mondta,

újabb és újabb technológiák jelennek meg a különböző vállalatoknál, és ezekhez értő szakemberekre van szükség a gazdaságban.

A diákoknak olyan készségekkel, kompetenciákkal is rendelkezniük kell, amelyek megalapozzák a jövőjüket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani tanulók felnőttként számos olyan szakmát, munkakört látnak majd el, amelyeket ma még nem is ismerünk, mégis fel kell rá őket készíteni.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy két éve készült el Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája, így ez a kihívásos verseny nagyon gyors reakció a középfokú oktatás területéről, a gimnáziumokból és szakképző technikumokból.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, fontos az iskolák nyitottsága a változó környezetre.

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom