Kövess minket!

Tech

Amit ma megvédhetsz, ne halaszd holnapra!

|

A január 28-i Adatvédelmi Nap remek alkalom a szervezetek számára, hogy megvizsgálják, a lehető legnagyobb biztonságban vannak-e az érzékeny információik? A Micro Focus erre ad tippeket.

Január 28. az Adatvédelem Napja. Ezen a napon 2007 óta minden évben számos szervezet igyekszik felhívni a figyelmet az adatok védelmének fontosságára az egyéni felhasználók és a vállalatok körében. A Micro Focus szakértői szerint egész évben kiemelt figyelmet kell szentelni az információk védelmének, egy-egy ilyen jeles dátum azonban jó alkalom arra, hogy a szervezetek felülvizsgálják, megfelelő úton járnak-e, és minden támadási felületet minimalizáltak-e. Ez a cégek saját jól felfogott érdeke is, hiszen egy adatszivárgási incidens óriási károkat okozhat, ugyanakkor előírások is kötelezik őket, köztük például a GDPR.

A Micro Focus szakértői úgy vélik, hogy a vállalatok akkor tudják hatékonyan megóvni saját, illetve partnereik és ügyfeleik érzékeny információit, ha olyan átfogó keretrendszert építenek ki, amely minden szükséges funkciót ellát onnantól kezdve, hogy feltérképezi az összes, védelemre szoruló adatot egészen odáig, hogy a megfelelő módszerekkel titkosítja az információkat.

Azonosítás és elemzés

A vállalatok egyik legnagyobb problémája, hogy óriási mennyiségű strukturált és strukturálatlan adatot tárolnak. Ez a hatalmas információtömeg rendszerint nem átlátható, és a védelemért felelős szakemberek nem tudják meghatározni, pontosan hol találhatók azok a dokumentumok, amelyek érzékeny adatokat tartalmaznak, és ezért védelemre szorulnak.

Ezt a problémát orvosolják az olyan fejlett adatelemző szoftverek, mint például a ControlPoint. A megoldás képes átvizsgálni a szervezet teljes adatállományát, és kategóriákba rendezni a dokumentumokat aszerint, hogy milyen jellegű információkat tartalmaznak. Majd megállapítja, hogy mely fájlokban találhatók értékes személyes adatok vagy szellemi tulajdon, amelyet erős védelemmel kell körülvenni.

Hozzáférések szabályozása

Miután feltérképeztük, mely adatokat és fájlokat kell megvédeni, a következő lépésként arról kell gondoskodni, hogy az érzékeny fájlokhoz ne férhessenek hozzá illetéktelenek. A vállalatok biztonsági stratégiáinak egyik alapkövét a személyazonosságok alkotják. A felhasználók és eszközök személyazonosságát szigorúan kell felügyelni és időről időre felülvizsgálni. Az így ellenőrzött személyazonosságok alapján célszerű kiosztani a hozzáféréseket a céges erőforrásokhoz, beleértve az adatokat is, ezzel garantálható ugyanis, hogy csak azok a munkavállalók tudják megnyitni a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumokat, akiknek azokra valóban szükségük van a munkájukhoz.

Titkosítás

Nagyobb biztonságot garantál az adatok számára, ha titkosítva tárolják azokat. Ez azonban megnehezíti a mindennapi munkavégzést minden olyan területen, ahol ezekkel az adatokkal dolgoznak. A Micro Focus javaslata erre az ellentmondásra a formátummegőrző titkosítás. Ez a különleges technológia, amely a Voltage Hyper FPE megoldásban is elérhető, úgy kódolja az adatokat, hogy közben megőrzi azok formátumát, például az igazolványszámokban a számokat más, véletlenszerű számokkal, míg a betűket szintén más, véletlenszerű betűkarakterekkel helyettesíti be. Ez azért fontos, mert az információk így továbbra is felhasználhatók különféle elemzési és statisztikai célokra, viszont egy kiberbűnöző még akkor sem tud semmit kezdeni velük, ha képes ellopni azokat a vállalat rendszeréből.

Átfogó stratégia

Az adatvédelemnek minden vállalatnál egy átfogó stratégia részét kell képeznie. Hiába próbáljuk hét lakat alatt őrizni az adatokat, ha a kiberbűnözők egyszerűen feltörhetik valamelyik alkalmazást vagy az egyik felhasználó fiókját. Ezért a szervezeteknek olyan holisztikus megközelítést érdemes kialakítaniuk, amelyben figyelmet fordítanak az adatok, az alkalmazások és a személyazonosságok védelmére is.

Tech

Kétharmadával nő az összehajtható mobilok globális kiszállítása idén

13,5 millióra nő idén a tavalyi 8,1 millióról az összehajtható mobiltelefonok globális kiszállítása. Ez 66,6 százalékos bővülést jelent – véli az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Közzétéve:

Az IDC honlapjára hétfőn felkerült előrejelzés szerint 2026-ban az összehajtható mobiltelefonok kiszállítása 41,5 millió darabra emelkedik és a 2022-2026 közötti időszakban az éves átlagos növekedési ütem (CAGR) 38,7 százalék lesz.

Idén az összes okostelefon-kiszállítás a vállalat várakozása szerint 1,359 milliárd, 2026-ban pedig már majdnem 1,459 milliárd darab készülék lesz. Az összecsukható modellek piaci részesedése az idén 1,1 százalék, 2026-ben 2,8 százalék lesz.

“Tekintettel arra, hogy idén az összecsukható mobiltermékek mintegy 70 százalékos növekedése várható éves szinten, ma az a legnagyobb kérdés, hogy az összehajtható termékek hamarosan általánossá válnak-e? Sajnos a válasz nem”

– mondta Nabila Popal , az IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone kutatási igazgatója. Úgy fogalmazott, hogy ” a mainstream a mennyiséget jelenti, a mennyiséget viszont az olcsóbb, 400 dollár alatti telefonok uralják.”

Tovább olvasom

Tech

Újdonsággal jelentkezik a Twitter

Ezúttal vertikálisan görgethető videóval kísérletezik a Twitter, de nem akar az új TikTok lenni.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Twitter több meglepetéssel is kísérletezik mostanában, ezek egyike a most megjelenő videós élmény.

A Twitter végül nem akar az új TikTok lenni, így az Instragram Reels és a YouTube Shorts ellenére nem vezet be rövidke videókat. Ehelyett könnyebben felfedezhetővé teszi a videós tartalmakat.

Egy magával ragadó médiamegjelenítőt ígérnek, ami teljes mértben játssza le a videókat, ehhez pedig csak meg kell nyomni a videót a tweetben.

Fölfelé simítva még több tartalom jön majd be. Ezen felül az Explore fülön is még több videót jelenítenek meg a jövőben.

Első körben az iOS-es, angol nyelvű felhasználók kapják meg az újítást, a videós fül pedig szintén angol nyelvű felhasználóknál élesedik elsőként, iOS-en és Androidon.

A Twitter a múltban többször is próbálkozott már nagy videós forradalommal, de az mindig elbukott. Ezúttal visszafogottabb az ötlet, csak szimplán a tartalmi stratégia változik, könnyebbé téve a videók terjesztését – ismertette az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Adathalászati kísérlet miatt figyelmeztet az MKB Bank

Az MKB Bank ügyfeleit célzó adathalász kísérletekre figyelmeztetett a pénzintézet az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, a legújabb módszerrel a Google keresőjében hirdetik a csalók oldalaikat.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Azt írták: több bejelentés is érkezett az MKB Bankhoz, amelyek szerint ügyfeleik a Google keresőjéből adathalász linkre kattintottak.

A bank szakemberei ezért azt javasolják, hogy az ügyfelek soha se a böngészőben keressenek rá az internetbank oldalára, hanem mindig a hivatalos honlapról – az MKB Bank esetében a www.mkb.hu oldalról – nyissák meg az online bankoláshoz használt felületet.

Azt is kérték, hogy ellenőrizzék a böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben bankjuknál  nem a https://login-online.mkb.hu/ vagy a https://www.mkbnetbankar.hu/ cím szerepel, illetve az nem .hu-ra végződik, azonnal zárják be a böngészőt.

Fontosnak nevezték, hogy az ügyfelek mindig olvassák el az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot tartalmazó üzenetet, ellenőrizve, mihez adják jóváhagyásukat, és az applikációval történő jóváhagyáskor is ellenőrizzék az aláírandó tranzakciót.

Amennyiben bárki bizonytalan az MKB Banktól kapott üzenetekkel kapcsolatban, azonnal hívják a TeleBankot a 06 80 350 350-es telefonszámon – hangsúlyozták.

Azoknak, akik megnyitották a hivatkozást és megadták az adataikat, azt tanácsolták, hogy azonnal keressék fel a bank ügyfélszolgálatát és függesszék fel netbank-jogosultságukat.

Tovább olvasom