Kövess minket!

Tech

Ami egyszer felkerült az internetre, azt szinte lehetetlen törölni onnan

A Twitter volt biztonsági főnöke a szenátusi meghallgatásán beszélt arról, hogy a közösségi médiaóriás sosem törli teljes egészében a fiókjukat megszüntető felhasználók adatait. Ez a kijelentés ismét felvetette azokat az aggályokat, miszerint az emberek az online térben képtelenek kontrollálni az adataik terjedését.

Pixabay

A legtöbben úgy élik a digitális életüket az interneten, hogy bármikor törölhetik bejegyzéseiket, üzeneteiket, vagy a megadott személyes adataikat, ha egyszer úgy döntenének. A CNN Business cikke szerint azonban ez a feltevés téves.

Peiter Zatko, a Twitter korábbi biztonsági főnöke egy szenátusi meghallgatáson arról beszélt, hogy a közösségi oldal nem törli teljes mértékben a fiókjukat megszüntető felhasználók adatait

írja a Világgazdaság.

Ez volt Zatko első nyilvános nyilatkozata azóta, hogy a múlt hónapban a CNN és a Washington Post beszámolt a Twittert érintő kemény állításairól. Zatko akkor arról beszélt, hogy a platformon jelentős biztonsági és adatvédelmi gyenge pontok vannak, illetve külföldi titkosügynökök jelenlétére is felhívta a figyelmet a cégen belül

Friss felszólalásában a volt biztonsági főnök bővebben kifejtette az adatvédelmi problémákat a vállalatnál. Állítása szerint Twitter nem törli teljes egészében a platformról távozók adatait. Sok esetben ennek az az oka, hogy a Twitter egyszerűen nem képes visszakövetni a felhasználók tevékenységét és minden információt törölni.

A cég megvédte magát Zatko állításaival szemben, közleményük szerint a volt alkalmazott állításai hamis képet alkotnak a vállalat működéséről. A CNN kérdésére azt válaszolták, hogy a Twitter rendelkezik azokkal a munkafolyamatokkal, amik egy fiók törléséhez szükségesek. Arra a kérdésre viszont nem válaszoltak, hogy általában be is fejeződik-e ez a törlési procedúra.

Zatko kijelentéseire reagálva a Columbia Business School professzora, Sandra Matz közösségi média kutató azt mondta, hogy ez az eset jól szemlélteti, hogy az emberek mennyire meggondolatlanok az online jelenlétük során.

Bármit is osztasz meg az interneten az ott is marad. Nem lehet többé visszavonni. Megnyomni egy mindent törlő gombot gyakorlatilag lehetetlen

– fogalmazott Matz.

A Texas Egyetem professzora, Ravi Sen kiberbiztonsági kutató szerint a bűnüldöző szervek, illetve más erőforrással, eszközökkel és szakértelemmel rendelkező csoportok több mint valószínű, hogy képesek visszaállítani a már egyszer törölt adatokat. Sen szerint az internetezőknek fogalmuk sincs arról, hogy az adataik kihez kerülnek az online tevékenységük közben. Mint mondta, minden bejegyzés, e-mail vagy közvetlen üzenet több helyre is lementődik. Jellemzően készül egy mentés felhasználó eszközére, a címzett eszközére, illetve a közvetítő platform szervereire.

Az lenne az ideális, ha a kérdéses adatok minden felületről eltűnnének, ha azt a felhasználó törli, de ez általában nem történik meg

– összegezte Ravi Sen. Hozzátette, hogy azt meg lehet tenni, hogy a felhasználók felkeresik a szolgáltatókat és külön kérik, hogy adataikat töröljék, de elismerte, hogy nem életszerű, hogy ezt az emberek meg is tennék.

A szakember azt javasolja az online adatok szabályozása érdekében, hogy elsősorban olyan alkalmazásokat használjanak a felhasználók, amik végpontok közötti titkosítást kínálnak. Emellett az is fontos, hogy mindenki nézze át a felhőalapú biztonsági mentések beállításait, hogy a titkosított szolgáltatásokból származó privát adatokhoz ne lehessen máshonnan hozzáférni.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom