Kövess minket!

Tech

A Vodafone-tranzakcióval a 4iG valódi kihívója lehet a Magyar Telekomnak

Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke a Világgazdaságnak (VG) adott interjúban többek között elmondta, hogy a Vodafone Magyarország értékelésével kapcsolatban inkább a londoni elemzők véleményét osztja, semmint a hazai részvényelemzőkét. Meglátása szerint az ügyletet követően a távközlési cégek közötti verseny is fokozódik majd.

Móricz-Sabján Simon

A versenyhátrányban lévő 4iG minden üzleti lehetőséget alaposan megfontolt, amikor komoly mobilszolgáltatási portfólió létrehozása mellett döntött – többek közt erről beszélt Jászai Gellért a Világgazdaságnak adott interjúban.

Mint mondta, több  forgatókönyvük is volt: az egyik, hogy a DIGI meglévő infrastruktúráját és hálózati frekvenciakészletét bővítik, a másik a piaci akvizíció. Mérlegelték a többi szolgáltatóval történő együttműködés lehetőségét is. A  Yettel például jól prosperáló vállalat, de kizárólag mobilszolgáltatásokkal van jelen Magyarországon. Ezzel szemben a Vodafone jelentős vezetékes infrastruktúrával, szakember- és ügyfélbázissal is rendelkezik, amely így a legnagyobb együttműködést és a meghatározó piaci pozíciót is biztosíthatja – válaszolta Jászai Gellért a VG kérdésére.

A londoni elemzők szerint reális a becsült cégérték

Míg az itthoni elemzőházak szakértői közül többen is drágának tartják az akvizíciót, egy londoni elemző cég, az Edison szerint reális lehet a Vodafone Magyarország 715 milliárdos cégértéke. A 4iG Nyrt. igazgatója a felvetett problémára a következőket reagálta:

Kritikus hangok mindig vannak egy piacformáló tranzakció kapcsán, viszont hasonló piaci akvizíciókat is bemutató elemzéseket mindeddig csupán a londoniak tettek közzé.

A Vodafone 255 milliárd forintos adósságállományával kedvezőbbé válhat a vételár is, de még az átvilágítás előtt állnak, így nem tudják, hogy pontosan mennyivel lehet azt csökkenteni. Ráadásul egészen az ügylet lezárásáig a tulajdonosnak lehetősége van az adósságok törlesztésére vagy tőkésítésére – tette hozzá.

A 150 milliárd forint jelen értékű szinergiahatás egy konzervatív becslés csupán. A külső tanácsadók iparági benchmark alapján készített becslése szerint a valóság jóval meghaladja majd előzetes várakozásaikat.

Hiszen a hálózatkonszolidáció vagy az olyan egyszeri tételek, mint a Digi mobil infrastruktúrájának vagy a Yettelben lévő 25 százalékos részesedésük értékesíthetősége önmagukban is százmilliárdos nagyságrendet jelenthetnek. 

Fél éven belül kialakulhat az új portfólió

Ismerniük kell a Vodafone minden folyamatát és pontos működését az integrációs menetrend kialakításához. A stratégia létrehozása 3-6 hónapos tervezést igényel, hiszen egy közel háromezer főt foglalkoztató konvergens szolgáltatót és a 4iG csoport távközlési vállalatait – Digi, Antenna, Invitech – szeretnék egy jól és hatékonyan működő versenyképes csoporttá formálni, amely nemzetközi szinten is tovább tudja erősíteni piaci pozícióit – fejtette ki Jászai Gellért.

A Világgazdaság kérdésére, miszerint nem túl elhamarkodott-e a tranzakció, Jászai Gellért azt válaszolta, hogy semmiképpen sem az. Elmondta, hogy a tranzakciót előkészítő munka már több mint egy éve tart, ugyanakkor a 4iG számára több szempontból is fontos, hogy rövid idő alatt le tudják zárni az ügyletet. 

A Világgazdaság felvetette, hogy az Európai Bizottság vizsgálatnak vetheti alá a tranzakciót, amire az igazgató kifejtette, hogy nem lépnek át semmi olyan jogszabályi előírást vagy határt, amely alapján az Európai Bizottság versenyjogi hatóságának hivatalból vizsgálnia kellene azt. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás alapján ezt bármikor, bármilyen ügyben megtehetik.  

A DIGIMobil-ügyfelek Vodafone-ra válthatnak

A DIGI mobilüzletága a jelenlegi struktúrában évek óta veszteségesen működik. Teljesen logikus lépés, hogy egy sikeres tranzakciót követően a Vodafone hálózatában lényegesen jobb szolgáltatásokat biztosítsanak majd a már meglévő ügyfeleinknek – mutatott rá a 4iG csoport vezetője.

Az előfizetők azonban biztosak lehetnek abban, hogy a magyar távközlési piacon továbbra is lesz árverseny. A magyar telekommunikációs piacot a Matáv privatizációja óta, vagyis közel három évtizede egy nagy szereplő uralja, amelynek így jelentős piacbefolyásoló ereje volt. A Vodafone-tranzakcióval a 4iG valódi kihívója lehet a Magyar Telekomnak, amely Jászai Gellért szerint inkább fokozni fogja majd a beruházási és az ügyfelekért folyó versenyt, mintsem csökkentené azt. 

A Világgazdaság cikkét ide kattintva olvashatja el.

Tech

Máris perelik az Apple-t a halálos baleset miatt

Az ügyvédek szerint könnyen megelőzhető lett volna a boltjában történt tragédia.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A múlt héten halálos baleset történt az egyesült államokbeli Hingham kisváros Apple Store-jában, egy férfi nagy sebességgel behajtott a terepjárójával az üzletbe. Egy ember a helyszínen meghalt, bő tucatnyian megsérültek, néhányuk komolyabban. Az autó sofőrje azt állította, hogy érthetetlen módon rászorult a lába a gázpedálra, az ügyész többek közt emberöléssel vádolja.

Egy héttel a balesetet követően a bostoni Sheff & Cook ügyvédi iroda máris csoportos pert indított a sérültek egy részének nevében, a boltot birtokló Apple mellett az épület kivitelezőjét és a sofőrt is megnevezték alperesekként. Az ügyvédek szerint hanyag mulasztás történt, az autó épületbe való betörése könnyen megakadályozható lett volna az üzlet utcafronti része és a parkoló közé helyezett útakadályokkal.

Az útakadályok telepítése gyakori a parkolóval szegélyezett üzletek mentén, pontosan az efféle tragédiák elkerülésére lettek kitalálva, mostanra a kérdéses Apple Store elé is kerültek az autók megállítására alkalmas fémoszlopok – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Idegenek privát képeit mutogathatja az Apple

Súlyos gond lehet az iCloud Photos képtárhely Windows 11-es integrációjával.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Körülbelül két héttel ezelőtt elérhetővé vált az Apple és a Microsoft ritka együttműködéseinek egyik gyümölcse, az aktuális iCloud for Windows kliensprogram telepítését követően böngészhetővé váltak a Windows 11 gyári képnézegető appjában az iPhone-okkal készített fotók és videók.

Ugyan az integráció meglehetősen fapadosnak tűnt, azonban potenciálisan ez lehet vele a legkisebb probléma. Az időközben befutott felhasználói panaszok szerint az iPhone 13 és iPhone 14 mobilokkal készített videók nem tekinthetőek meg a Windows 11 képnézegetőjében, a jelek szerint a lejátszási hibának a HDR-es videórögzítéshez és a HEVC kodek használatához van köze.

Ez még hagyján volna, azonban a felhasználók szerint a problémás videók lejátszási kísérletekor időnként számukra teljesen ismeretlen, minden bizonnyal más iCloud-felhasználóktól származó állóképek jelennek meg. Az egyik panaszos többek közt más családi fotóját és egy focimeccs képkockáját látta, míg a másiknak egy pizsamás kislány képe ugrott be – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom

Tech

Pornóképekkel hekkelték meg az internetes adatvédelmi konferenciát

Egy résztvevő így próbált üzenni a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium kiberbiztonsági rendezvénye szervezőinek Romániában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Amint a Főtér nevű erdélyi hírportál beszámolt róla, a pénteki rendezvényhez online csatlakozó résztvevők számára elhelyezett óriáskivetítőn megjelent egy pornóképekből álló kollázs.

Mint kiderült, az egyik résztvevő hamis avatart használva belépett a Zoom online platformra, és a képernyőmegosztás opciót használva „feldobta” a konferencia hangulatát néhány pornós fotóval.

A román kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium az incidens után közleményben magyarázkodott. Úgy érvelt, a konferenciát a teljes átláthatóság jegyében szervezték meg, bárki csatlakozhatott hozzá, így sikerülhetett a hekkerakció.

Tovább olvasom