Kövess minket!

Tech

A technológia nem fejlődhet a biztonság rovására: a mesterséges intelligencia fejlesztéséről tárgyaltak az EP-ben

Úgy ösztönöznék a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy közben az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősítenék.

Az Európai Parlament képviselői egyetértettek abban, hogy

  • a technológia nem fejlődhet az emberiség biztonságának rovására,
  • jövőorientált polgári jogi felelősségvállalással kell védeni a magánszemélyeket és a vállalkozásokat,
  • a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok és szabadalmak jól működő rendszerére van szükség

– áll az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményében.

Szabályozói szinten eddig nem sokan foglalkoztak a mesterséges intelligencia alkalmazásának etikai, felelősségvállalási és szellemitulajdon-jogi vetületeivel, az Európai Parlament a döntésével ezért úttörőnek számít ezen a téren. A kedden késő este elfogadott ajánlások révén az Unió a mesterséges intelligencia fejlesztésének élére állhat. A témában jövő év elejére várható bizottsági jogalkotási javaslat.

Etikai vonatkozások

Az Ibán García del Blanco (S&D, Spanyolország) által benyújtott jogalkotási kezdeményezés új szabályok megalkotására kéri fel az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy a mesterséges intelligenciára, a robotikára és az egyéb kapcsolódó technológiákra (például szoftverekre, algoritmusokra és adatokra) épülő megoldások fejlesztésekor és alkalmazásakor egyértelmű legyen, milyen etikai elveket és jogi kötelezettségeket kell tiszteletben tartani.

A képviselők 559 szavazattal, 44 ellenében és 88 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A jövőben a szabályok lefektetésekor a mesterséges intelligenciára épülő technológiákkal szemben elvárás lesz, hogy maradjanak emberközpontúak és emberek alkossák meg őket.

Legyenek biztonságosak, átláthatóak és elszámoltathatóak; rendelkezzenek biztosítékokkal az elfogultság- és megkülönböztetés-mentesség garantálására; nyújtsanak módot jogorvoslatra; legyenek társadalmi és a környezeti szempontból fenntarthatóak; és tartsák tiszteletben az alapvető jogokat és az adatvédelmi szabályokat.

A nagyon kockázatosnak ítélt, például önálló tanulásra képes technológiákat úgy kell megtervezni, hogy működésük minden pontját ember tudja felügyelni.

Ha egy adott funkció használata súlyos etikai vétséghez vezetne vagy veszélyes lehet, módot kell arra nyújtani, hogy az ember letilthassa az önálló tanulást, és visszavegye a teljes irányítást a technológia felett.

Felelősségvállalás károkozás esetén

Az Axel Voss (EPP, Németország) által előterjesztett jogalkotási kezdeményezés előre tekint: egyértelműsítené a nagy kockázatú mesterséges intelligenciát alkalmazók felelősségét károkozás esetén. Olyan világos jogi mechanizmust javasol, amely a jogbiztonság megteremtésével innovációra ösztönzi a vállalkozásokat, ugyanakkor megakadályozza az olyan fejlesztést, amely veszélyezteti a polgárokat és megrendíti a mesterséges intelligencián alapuló technológiákba vetett bizalmat.

A mesterséges intelligenciával összefüggésben azokat a tényleges vagy virtuális tevékenységeket szükséges szabályozni, amelyek potenciálisan veszélyesek az életre, az egészségre, a testi épségre vagy tulajdonjogot sértenek, illetve amelyek „bizonyítható gazdasági veszteségből” eredően jelentős nem anyagi természetű kárt okozhatnak. Ma még ritka a nagy kockázatot jelentő technológia, de a képviselők úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazására ugyanolyan felelősségbiztosítást kellene bevezetni, mint a gépjárműveknél.

A jogalkotási kezdeményezést a képviselők 626 szavazattal, 25 ellenében és 40 tartózkodás mellett fogadták el.

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogok

A Stéphane Séjourné (Renew, Franciaország) által készített jelentés egyértelművé teszi, hogy a mesterséges intelligencia terén az Unió akkor juthat vezető szerephez a globális színtéren, ha szellemitulajdon-jogi rendszere jól működik, és meg tudja védeni az európai szabadalmakat bejegyeztető újítók jogait és szellemi termékeit. Külön hangsúlyozza, hogy a fejlesztés nem válhat az emberi alkotók kárára és nem sértheti az Unió etikai normáit.

A képviselők szerint különbséget kell tenni a mesterséges intelligenciával támogatott emberi alkotás és a mesterséges intelligencia önálló alkotása között.

Szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal csak emberek rendelkezhetnek, hiszen a mesterséges intelligencia nem juthat jogi személyiséghez.

A jelentés részletesen taglal más szerzői jogi kérdéseket is, kitérve az adatgyűjtésre, az üzleti titokra, az algoritmusok és a hamis videófelvételek (deepfake) használatára.

A jelentést a képviselők 612 szavazattal, 66 ellenében és 12 tartózkodás mellett fogadták el.

A Parlament október 19-én, hétfőn közös vitában járta körül a mesterséges intelligencia és a digitális szolgálatatások témakörét, a vitában Tóth Edina és Deli Andor magyar képviselők is felszólaltak.

Tech

Európa lemaradóban van az 5G technológia adaptálásában

Pedig az átállás Európában 23 milliárd eurós befektetéssel 161 milliárd euróval növelné meg a térség gazdaságában előállított hozzáadott értéket.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Rohamosan nő világszerte az 5G előfizetések száma az Ericsson Mobility Report legfrissebb kiadása szerint, amely lemaradást állapít meg az ötödik generációs mobiltávközlési technológia európai terjedésében az Egyesült Államokhoz és a távol-keleti országokhoz képest.

A jelentés szerint naponta egymillióval nő a világban az 5G előfizetések száma, így az év végére a 2020 végi 220 millió után már 580 millió felhasználó csatlakozhat a legújabb generációs mobilhálózatra.

Ebben az ütemben az 5G technológia két évvel hamarabb éri el az egymilliárdos felhasználói számot, mint elődje, a 4G technológia.

Az 5G technológia elterjedésének üteme azonban egyenlőtlenül oszlik meg a világban. A legtöbb 5G előfizetés Ázsiában van (190 millió), ebből csak Kínában 173 millió, de Dél-Koreában és Japánban is dinamikus a növekedés.

Ugyanígy Észak-Amerikában, azon belül is leginkább az Egyesült Államokban, ahol 14 millió 5G előfizetőt számoltak 2020 végén. Európában ezzel szemben – elsősorban a több országban is elhalasztott frekvenciatender-döntések miatt – a teljes kontinensen mindössze 8 millió az 5G előfizetések száma, és a növekedés üteme is lassabb.

Az 5G aránya az összes előfizetésen belül Európában mindössze 1 százalék, és ebben nemcsak Kelet-Ázsia (9 százalék) és Észak-Amerika (4 százalék), hanem az Öböl-menti államok (2 százalék) is előrébb járnak.

Az Analysys Mason piackutató vállalatnak az Ericsson megbízásából készült számításai szerint az 5G technológiára átállás Európában 23 milliárd eurós befektetéssel 161 milliárd euróval növelné meg a térség gazdaságában előállított hozzáadott értéket.

A magyarországi bruttó hazai terméket pedig 2,3 milliárd euróval növelhetné meg az új mobiltávközlési technológiára átállás.

“Az Ericsson Mobility Report immár huszadik kiadásából egyértelműen látszik, hogy az 5G kiépítése új szakaszba lépett, és gőzerővel zajlik az olyan úttörő piacokon, mint Kína, az Egyesült Államok és Dél-Korea. A vállalatoknak és az országoknak is kulcsfontosságú, hogy a világjárvány utáni korszakban magasabb fokozatba kapcsoljon a digitalizáció, és ebben az 5G kritikus szerepet játszhat, ahogy a mesterséges intelligenciára épülő megoldások is. A következő rövid időszakban az is eldől majd, hogy kik lesznek az éllovasok és kik maradhatnak le hosszabb távon is” – mondta el Jakab Roland, az Ericsson közép-európai stratégiai igazgatója.

Tovább olvasom

Tech

Magyar startup a VR világ élvonalában

A Yaw VR magyar virtuális valóság mozgásszimulátor 2,7 millió dolláros eredménnyel minden idők legsikeresebb VR-kiegészítője lett a Kickstarteren.

Közzétéve:

A Yaw VR magyar virtuális valóság mozgásszimulátor minden idők legsikeresebb VR-kiegészítője lett a Kickstarteren, fotó: Kelemen Gergő

Pimax, Yaw VR, Oculus. Június 7-e óta ez a legsikeresebb VR-projektek új toplistája a Kickstarter közösségi finanszírozó platform történetében. Ezzel

a kis tatabányai cég nem kisebb nevet taszított le a dobogó második fokáról, mint a Facebook által korábban 2 milliárd dollárért felvásárolt Oculust.

A Yaw VR április utolsó hetében indította el immár második kampányát a világ legismertebb közösségi finanszírozási oldalán, a Kickstarteren. A cég első terméke 3 évvel ezelőtt már sikeresen szerepelt az oldalon. Akkor a még éppen csak induló vállalkozás 200 ezer dollárt gyűjtött, ami elegendő volt ahhoz, hogy a fiatal startup a Hiventures befektetésével kiegészítve sikeresen elinduljon az útján. Most, három évvel később

a cég új szimulátora, a Yaw2 szó szerint kirobbanó sikert aratott a gamerek körében.

A cég által megjelölt 100 ezer dolláros bevételi cél a kampány indítása után már 3 perc alatt teljesült, és az első napon több mint 500 ezer dolláros bevétellel zártak. A cég elmondása szerint olyan nagy volt az érdeklődés az első percekben, hogy még a Kickstarter szerverei is felmondták a szolgálatot egy rövid időre.

A kampány végére az összegyűlt pénzmennyiség meghaladta a 2,7 millió dollárt, ami átszámolva közel 800 millió forint.

Ezzel az eredménnyel a projekt nemcsak messze az eddigi legsikeresebb magyar közösségi finanszírozási kampány, de világszinten is számottevő eredmény, hiszen a Yaw VR ezzel első helyen áll a VR-kiegészítők, második helyen a VR-hardverek kategóriájában. A Kickstarter eddig elindított több mint 500 ezer projektje közül az előkelő 122. helyet szerezte meg a magyar startup.

A cég tervei szerint a júniusi kampányzárás után szeptemberben kezdi el szállítani az első szimulátorokat.

Tovább olvasom

Tech

Új kiberbiztonsági központot nyitott a Huawei

A központ nyitva áll a szabályozók, a független tesztelő és a szabványügyi szervezetek, valamint a vállalat ügyfelei, partnerei és beszállítói számára is.

Közzétéve:

Az eddigi legnagyobb Globális Kiberbiztonsági és Adatvédelmi Átláthatósági Központját nyitotta meg a Huawei Technologies Kínában. A központ célja a biztonságtechnológiai megoldások bemutatása, a tapasztalat-megosztás, a kommunikáció és a közös innováció megkönnyítése, valamint a biztonsági tesztelés és ellenőrzés támogatása. A Huawei az intézmény megnyitásával egy időben elérhetővé tette az egész iparág számára saját termékeire vonatkozó, belső kiberbiztonsági követelményrendszerét és gyakorlatát – közölte a vállalat.

A kiberbiztonság fontosabb, mint valaha

– mondta Ken Hu, a Huawei Technologies elnöke a vállalat hatodik, egyben legnagyobb Globális Kiberbiztonsági és Adatvédelmi Átláthatósági Központjának megnyitóján, amelyen a GSMA, a SUSE és a British Standards Institution képviselői is részt vettek.

“Iparágként kell együttműködnünk, meg kell osztanunk a bevált gyakorlatokat, és kollektív képességeket kell kiépítenünk az irányítás, a szabványok, a technológia és az ellenőrzés terén. Mind a nagyközönségnek, mind a törvényhozóknak okot kell adnunk arra, hogy bízzanak a termékek biztonságában és az általuk naponta használt szolgáltatásokban. Együtt meg tudjuk találni a megfelelő egyensúlyt a biztonság és a fejlődés között az egyre digitálisabb világban” – hangsúlyozta Ken Hu.

Új kiberbiztonsági kockázatok

Az elmúlt évek során az ipar digitalizációja és az olyan új technológiák, mint az 5G és a mesterséges intelligencia az eddiginél is bonyolultabbá tették a kiberteret, az emberek pedig életük nagyobb részét online töltötték a COVID-19 járvány alatt. Ezek a tendenciák az új kiberbiztonsági kockázatok növekedéséhez vezettek.

A Huawei annak érdekében nyitotta meg az új kiberbiztonsági központját, hogy megoldást találjon ezekre az új problémákra, emellett fórumot biztosítson az iparági érdekeltek számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat a kiberirányítás terén, és együtt dolgozhassanak a technikai megoldásokon.

A központ célja a megoldások bemutatása és a tapasztalatok megosztása, a kommunikáció és a közös innováció megkönnyítése, valamint a biztonsági tesztelés és ellenőrzés könnyebbé tétele.

„A bizalomnak és a bizalmatlanságnak egyaránt tényeken kell alapulnia, nem érzéseken, nem spekulációkon és nem alaptalan híreszteléseken. Úgy gondoljuk, hogy a tényeknek ellenőrizhetőnek kell lenniük, és az ellenőrzésnek szabványokon kell alapulnia. Ezzel vezérelvként az elmúlt 10 évben hat kiberbiztonsági és átláthatósági központot hoztunk létre Európában, a Közel-Keleten és Észak-Amerikában” – mondta Ken Hu.

Még biztonságosabb 5G hálózatok

A kiberbiztonság egységes megközelítésének elősegítése érdekében a távközlési iparban az olyan szervezetek, mint a GSMA és a 3GPP, együttműködtek az iparágban érdekelt felekkel a NESAS biztonsági specifikációinak és független tanúsításainak népszerűsítésében. Ezeket az alapelveket széles körben elfogadják az iparágban, és fontos szerepet játszanak a biztonságos hálózatok fejlesztésében és ellenőrzésében.

“A meglévő és új szolgáltatások az 5G-korszakában nagymértékben támaszkodnak a mobilhálózatok által biztosított kapcsolódási lehetőségekre, és nagyban függnek attól, hogy az ezek alapjául szolgáló technológia mennyire biztonságos és megbízható” – mondta Mats Granryd, a GSMA főigazgatója. “Az olyan kezdeményezések, mint a GSMA 5G kiberbiztonsági tudásbázisa – amelynek célja, hogy segítse az érdekelt feleket a hálózati kockázatok megértésében és mérséklésében – valamint a NESAS (az egész iparágra kiterjedő biztonsági garancia keretrendszer) célja, hogy javítsák a hálózati berendezések biztonsági szintjét az egész ágazatban”.

Tovább olvasom