Kövess minket!

Tech

A Neumann Társaság is szervez programokat a Múzeumok Éjszakáján

Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság a Múzeumok Éjszakáján: szombaton az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában várják ingyenes, szórakoztató rendezvényekkel az érdeklődőket.

Mint a szervezet hétfői közleményében kiemelik, az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem 16 és 23 óra között közös szervezésű programokkal készül az egyetem Neumann János Informatikai Karának aulájában, tisztelegve Neumann János születésének 120. évfordulója előtt. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 és 23 óra között zajlanak a programok,

a tárlatvezetéseken a tudós életműve mellett a távközlés és a számítástechnika fejlődését is megismerhetik az érdeklődők.

Az Óbudai Egyetem aulájában a látogatók Kutor László IT Evolúció című kiállításán megismerhetik az informatika történetét, valamint a helyszínen a társaság Informatikatörténeti Fórumának tagjait, a magyar informatika idősebb szereplőit is kérdezhetik a kezdetekről. Az este folyamán az érdeklődők megtekinthetik a “trendben vagyunk” című élő bemutatót, amelynek első részében Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatja be a villamos gépek két meghatározó elemét, a villanymotort és annak áramforrásait. A bemutató második részében Kutor László címzetes egyetemi tanár azokról a tendenciákról beszél, amelyek elindításában Neumann Jánosnak fontos szerepe volt.

Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság marketingigazgatója a #neumann120 tablókiállításon keresztül avatja be a résztvevőket a magyar zseni életének legérdekesebb momentumaiba, este pedig Túléljük-e a technikát? címmel tart beszélgetést Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika és a Neumann Társaság idei  novellapályázatának díjazott sci-fi szerzőivel.

Az Idézhető Neumann János – nagy mondások egy nagy embertől című, rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot a két szerző, Hargittai István és Hargittai Balázs mutatja be, majd záróprogramként húszperces beszélgetésre kerül sor Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével Neumanntól a computer artig címmel a jelenleg is zajló Hommage á Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán.

A szegedi programokon Vágfalvi Zoltán Csaba, az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja, hogyan reagált volna útkeresésére a kortárs politikum vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be, kifejtve Neumann János meghatározó szerepét annak kialakulásában, majd későbbi fejlődésében, valamint azt, hogyan használható az elmélet a társadalmi problémák elemzésére.

A 10 éves Informatika Történeti Kiállítást Orbán Hedvig, az Agóra igazgatója köszönti, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló tárlat nem mindennapi létrejöttéről beszél, felidézve a legfontosabb mérföldköveket. Kónya Orsolya második előadásában a Neumann-elveken keresztül avatja be az érdeklődőket a ma is használatos számítógépek működési elveibe.

Gál Péter programtervező, játéktervező előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja a Neumann-elv alapú számítógépek működését, Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők pedig azt tekintik át előadásukban, milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól az okostelefonokig.

Tech

Tájékoztató oldal indult a Digitális Állampolgárság Programról

A központi mobilapplikáció tesztüzeme idén nyáron indul, szeptembertől pedig már használatba is vehetők az első funkciók.

Közzétéve:

Borítóképünk forrása: dap.gov.hu

Már elérhető az a weboldal, amely közérthető formában mutatja be a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP) és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást. A portál ismerteti a DÁP mobilapplikáció induló funkcióit, a várható fejlesztéseket, továbbá tájékoztatást nyújt arról is, hogyan és milyen feltételekkel működik majd a regisztráció – olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében az MTI beszámolója szerint.

Azt írták,

www.dap.gov.hu oldalon megtalálható minden naprakész információ a DÁP-ról,

amelynek indulásáig már csak pár hónapot kell várni. Az e-ügyintézést szolgáló applikáció „alapjaiban változtatja meg az állampolgárok elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyá”, egyre egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetik majd ügyeiket.

A DÁP központi mobilapplikáció tesztüzeme idén nyáron indul, szeptembertől pedig már használatba is vehetők az első funkciók

– tették hozzá.

Ősztől az állampolgárok a DÁP alkalmazással igazolhatják személyazonosságukat, első körben a rendőri igazoltatásnál, és az applikáció használatával felhasználónév és jelszó nélkül is bejelentkezhetnek az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba – tudatták.

Az applikáció első alapfunkciói között a felhasználók megtekinthetik és továbbíthatják alapvető személyes adataikat, valamint a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő gépjárműveikét. A kiválasztott adatok másokkal megoszthatók és hitelesítve továbbküldhetők e-mailben, hogy a hivatalos iratokat többé ne kelljen szkennelni – írták.

A digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első digitális okmánya, amelyet egy gombnyomással igényelhetnek az állampolgárok. A DÁP mobilalkalmazás ezek mellett biztosítja majd minden felhasználónak a minősített elektronikus aláírást.

Május közepétől a kormányablakokban elindulhat az előregisztráció a DÁP mobilalkalmazáshoz, így a felhasználóknak a szeptemberi éles induláskor már csak egy frissítésre lesz szükségük, hogy elsők között kezdhessék el használni a mobilalkalmazást

– áll a KTK közleményében.

Tovább olvasom

Tech

A Microsoft képviselőivel tárgyalt a nemzetgazdasági miniszter

Nagy Márton szerit az MI terén is erősíteni kell az európai autonómiát, szuverenitást, és támogatni kell a nemzeti nyelvi modellek létrehozását.

Közzétéve:

Borítóképünkön a tárgyalás résztvevői, fotó: kormany.hu

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbeszélést folytatott a Microsoft, vagyis a világ legnagyobb szoftvervállalatának képviselőivel, köztük Robert Ivanschitz-zal, a cég jogi és vállalati ügyekért felelős vezető jogtanácsosával, aki egy olyan szakemberekből álló csapatot irányít, amely Közép-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen mintegy 109 országban segíti a vállalat üzleti tevékenységét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a találkozó főbb témáit

  • Magyarország EU-elnökségi tervei,
  • a mesterséges intelligencia (MI) szabályozási kérdései, valamint
  • az MI állami szektorban való felhasználásának lehetőségei

képezték.

A felek a megbeszélés folyamán egyetértettek abban, hogy az olyan fejlett technológiák, mint az 5G, a Big Data vagy az MI használata a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává váltak – írják a közleményben.

Nagy Márton az MI szabályozásával kapcsolatban kiemelte, hogy

a Nemzetgazdasági Minisztérium és Magyarország kormánya számára az MI elsősorban versenyképességi kérdés.

A miniszter ismertette a magyar álláspontot, amely szerint az európai vállalkozásokat és fejlesztéseket támogató, a kkv-k kitettségét csökkentő szabályozásra van szükség. Az a megközelítés elfogadható és támogatható, amely a személyeket és intézményeket védi, de a technológia fejlődését nem korlátozza, a bürokráciát feleslegesen nem növeli, továbbá a tagállamok számára kellő mozgásteret biztosít. Ezért

az MI terén is erősíteni kell az európai autonómiát, szuverenitást, és támogatni kell a nemzeti nyelvi modellek létrehozását

– közölte az NGM.

Nagy Márton nyomatékosította, a digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja hazánkban, viszont a kormányzat célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon. Ezért van különösen nagy jelentősége annak, hogy az MI rendelet hazai végrehajtása során a magyar fejlesztéseket és a magyar vállalkozásokat támogassa és segítse.

Azáltal, hogy a magyar gazdaság szereplői hatékonyan alkalmazzák az új technológia nyújtotta lehetőségeket, és ezzel a piacon versenyelőnyre tesznek szert, érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország kormánya 2024-ben újraindítsa, 2025-ben pedig tovább emelje a gazdasági növekedés ütemét – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egy nappal korábban, hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megbeszélést folytatott a technológiai cég vezetőivel.

Tovább olvasom

Tech

A Microsoft vezetőit fogadta Szijjártó Péter

Magyarország stratégiai partnerként számít a technológiai óriásra.

Közzétéve:

A Microsoft vezetőivel folytatott megbeszélés 2024. május 6-án, fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Elérkezett az ideje, hogy a magyar gazdaság egy újabb dimenzióváltáson lépjen keresztül, a technológiai színvonalat növeljük és a kutatás-fejlesztési kapacitásokat bővítsük – írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azután osztotta meg bejegyzését, hogy fogadta a Microsoft vezetőit, köztük a globális vezetőség több tagját is.

A miniszter – beszámolója szerint – kifejezte nekik köszönetét a Microsoft magyarországi tevékenységéért, és hogy több mint száz embernek biztosítanak magas szintű munkalehetőséget.

A magyar gazdaság az elmúlt 14 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül, folyamatosan dőltek meg a beruházási, az export és a foglalkoztatottsági rekordok – emelte ki Szijjártó Péter.

Most pedig elérkezett az ideje, hogy a magyar gazdaság egy újabb dimenzióváltáson lépjen keresztül, a technológiai színvonalat növeljük és a kutatás-fejlesztési kapacitásokat bővítsük. A digitalizációt gyorsítani, a munkaerő számát növelni, a képzési szintet fejleszteni kell

– mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy mindebben stratégiai partnerként számítunk a Microsoftra.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy a megbeszélésen áttekintették az Európai Unió versenyképessége előtt álló kihívásokat és egyetértettek abban, hogy számos szabályozási változtatásra van szükség Brüsszelben az EU versenyképességének biztosítása érdekében.

Tovább olvasom