Kövess minket!

Tech

A Neumann Társaság is szervez programokat a Múzeumok Éjszakáján

Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság a Múzeumok Éjszakáján: szombaton az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában várják ingyenes, szórakoztató rendezvényekkel az érdeklődőket.

Mint a szervezet hétfői közleményében kiemelik, az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem 16 és 23 óra között közös szervezésű programokkal készül az egyetem Neumann János Informatikai Karának aulájában, tisztelegve Neumann János születésének 120. évfordulója előtt. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 és 23 óra között zajlanak a programok,

a tárlatvezetéseken a tudós életműve mellett a távközlés és a számítástechnika fejlődését is megismerhetik az érdeklődők.

Az Óbudai Egyetem aulájában a látogatók Kutor László IT Evolúció című kiállításán megismerhetik az informatika történetét, valamint a helyszínen a társaság Informatikatörténeti Fórumának tagjait, a magyar informatika idősebb szereplőit is kérdezhetik a kezdetekről. Az este folyamán az érdeklődők megtekinthetik a “trendben vagyunk” című élő bemutatót, amelynek első részében Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatja be a villamos gépek két meghatározó elemét, a villanymotort és annak áramforrásait. A bemutató második részében Kutor László címzetes egyetemi tanár azokról a tendenciákról beszél, amelyek elindításában Neumann Jánosnak fontos szerepe volt.

Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság marketingigazgatója a #neumann120 tablókiállításon keresztül avatja be a résztvevőket a magyar zseni életének legérdekesebb momentumaiba, este pedig Túléljük-e a technikát? címmel tart beszélgetést Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika és a Neumann Társaság idei  novellapályázatának díjazott sci-fi szerzőivel.

Az Idézhető Neumann János – nagy mondások egy nagy embertől című, rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot a két szerző, Hargittai István és Hargittai Balázs mutatja be, majd záróprogramként húszperces beszélgetésre kerül sor Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével Neumanntól a computer artig címmel a jelenleg is zajló Hommage á Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán.

A szegedi programokon Vágfalvi Zoltán Csaba, az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja, hogyan reagált volna útkeresésére a kortárs politikum vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be, kifejtve Neumann János meghatározó szerepét annak kialakulásában, majd későbbi fejlődésében, valamint azt, hogyan használható az elmélet a társadalmi problémák elemzésére.

A 10 éves Informatika Történeti Kiállítást Orbán Hedvig, az Agóra igazgatója köszönti, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló tárlat nem mindennapi létrejöttéről beszél, felidézve a legfontosabb mérföldköveket. Kónya Orsolya második előadásában a Neumann-elveken keresztül avatja be az érdeklődőket a ma is használatos számítógépek működési elveibe.

Gál Péter programtervező, játéktervező előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja a Neumann-elv alapú számítógépek működését, Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők pedig azt tekintik át előadásukban, milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól az okostelefonokig.

Tech

IPCEI-minősítést kapott a 4iG Nyrt. és az E-Group ICT Software Zrt.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára hivatalában fogadta az IPCEI-minősítést kapott 4iG Nyrt. és az E-Group ICT Software Zrt. képviselőit, Blénessy László technológiáért felelős általános vezérigazgató-helyettest, valamint Kuthy Antal vezérigazgatót – jelentette be csütörtöki közleményében a minisztérium.

Közzétéve:

Felidézték:

az Európai Bizottság tájékoztatása szerint 19 felhőipari projekt kapta meg az IPCEI-minősítést, köztük most két magyar cég: a 4iG Nyrt. “Digital Trust Service” nevű projektjével, ami egy blockchain alapú adathitelesítési platform, valamint az E-Group ICT Sofware Zrt. “FedEU.ai” nevű projektjével, ami az MI technológia globális kihívására – az adatokhoz tömeges hozzáférés és feldolgozás biztonsága – ad megoldást.

Fábián Gergely gratulált a két magyar gazdasági társaságnak. Kiemelte: “kormányzati koordináció mellett Magyarország 2020 óta vesz aktívan részt az IPCEI-folyamatban. Idén júniusban a mikroelektronika terén egy félvezetőipari kerámialapka projekt kapott lehetőséget az európai ökoszisztémába történő csatlakozáshoz, de hazánk jelen van a hidrogéntechnológiai, és az egészségipari együttműködésekben is. Most a felhőalapú infrastruktúra és szolgáltatások terén született meg az első két hazai IPCEI-minősítésű projekt. Az állam örömmel áll ilyen áttörő, modern technológián alapuló projektek mellé, a szektor fejlődésében kiemelten aktív szerepet kíván a jövőben is vállalni.”

Tovább olvasom

Tech

Nyílt forráskódú mesterséges intelligenciát fejlesztenek az amerikai techóriások

Nagyobb hangsúlyt fektetnének a biztonsági és a védelmi eszközökre, ami eddig hiányzott az ágazatból.

Közzétéve:

A Világgazdaság a Bloombergre hivatkozva azt írja, hogy a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms, valamint az International Business Machines (IBM) vezetésével több mint 40 amerikai technológiai óriás új iparági csoportot alapított, hogy biztonságosabb, nyílt forráskódú mesterséges intelligenciákat fejlesszenek.

Az AI Alliance elnevezésű koalíció a keddi közleményük szerint a mesterséges intelligencia technológiájának felelős fejlesztésére összpontosít majd, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnének a biztonsági és a védelmi eszközökre, ami eddig hiányzott az ágazatból.

Az ágazati szövetség emellett arra is törekedne, hogy megnövelje a nyílt forráskódú AI-modellek számát – az egyes vállalatok által szabadalmaztatott rendszerek helyett –, együttműködve a tudományos kutatókkal és a hardver-fejlesztőkkel.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Tech

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy hét tagállam, köztük Magyarország összesen legfeljebb 1,2 milliárd euró (mintegy 470 milliárd forint) állami támogatást nyújtson egy, a felhő- és pereminformatika-technológiák területét érintő közös európai kezdeményezéshez – közölte a brüsszeli testület kedden.

Közzétéve:

Az uniós bizottság közleménye szerint a jóváhagyott Újgenerációs felhőinfrastruktúra és felhőszolgáltatások (CIS) nevű kezdeményezés elő fogja segíteni, hogy különböző európai szolgáltatók kutatást folytassanak, fejlesztést végezzenek és első ipari bevezetést hajtsanak végre a továbbfejlesztett felhő- és pereminformatika-technológiák terén.

A kezdeményezést hét ország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország közösen nyújtotta be. Magyarországról a 4iG távközlési és infokommunikációs vállalatcsoport a résztvevő.

A tagállamok a kezdeményezéshez összesen 1,2 milliárd euróig terjedő közfinanszírozást biztosítanak, amely várhatóan további 1,4 milliárd eurónyi magánberuházást fog mozgósítani

– írták. A kezdeményezés megvalósításhoz 19 vállalkozás 19 “kimagaslóan innovatív” projektet fog végrehajtani – emelték ki.

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg. Az első interoperábilis és nyílt hozzáférésű európai adatfeldolgozási ökoszisztéma, azaz egy több szolgáltató által nyújtott, felhő-perem kontinuum létrehozásáról van szó. A projektben adatfeldolgozási képességeket, valamint szoftver- és adatmegosztó eszközöket fejlesztenek ki, amelyek egyesített, energiahatékony és megbízható felhő- és peremalapú adatfeldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások kialakítását teszik lehetővé – írták.

Tájékoztattak továbbá, hogy az uniós bizottsági jóváhagyásról szóló határozat nyilvános változatában több információ áll majd rendelkezésre arról, hogy az egyes résztvevők milyen összegű támogatást kapnak. A határozat részletes adatokat tartalmazó változatát azt követően teszik majd közzé, ha sikerült rendezni a tagállamokkal és az érintett felekkel az adatok bizalmas jellegével kapcsolatos kérdéseket – tették hozzá.

Tovább olvasom