Kövess minket!

Tech

A gyerekek 13 százaléka napi 4 óránál is többet tölt a neten

A gyerekek 13,2 százaléka 4 óránál is több időt tölt el a világhálón napi szinten a legnagyobb magyar programozóiskola, a Logiscool kutatása szerint.

A most ötödik születésnapját ünneplő Logiscool iskoláiban több tízezer diák kezdett el programozást tanulni az elmúlt években. Erre a tapasztalatra építve indították el a jelenlegi felmérést, amely a Logiscoolos gyerekek internet-használati szokásait térképezte fel. A kutatásban részt vett diákok válaszai azt mutatták, hogy mind a fiatalabb (6-12 éves), mind az idősebb (13-18) korosztály jelentős része napi szinten internetezik, és a világhálón eltöltött idő az életkor emelkedésével egyenes arányban nő. Az internethozzáférést az is segíti, hogy a gyerekek egyre fiatalabban (a válaszadók 8-9 éves koruk között) kapják meg az első okos telefonjukat, ami újabb – zsebben hordható – kaput nyit a digitális térre – áll közleményben.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a gyerekek nagy része átlagosan 1-2 órát internetezik napi szinten, de a szélsőségekre is van példa: a fiúk 14,3 százaléka, míg a lányok 8,6 százaléka négy óránál is több időt tölt a világhálón. Ez idő alatt nagyrészt videójátékokkal játszanak (75%), de ezt sokszor barátaikkal közösen teszik, így a játékok nem csak kikapcsolják és fejlesztik őket, hanem egyfajta találkozási pontot is jelentenek a fiatalok számára. Emellett érdekes, vicces videókat (74%), valamint filmeket és sorozatokat (54%) néznek leginkább. A szórakozás mellett azonban a tanulásra is marad idő: a gyerekek több mint fele (51%) a házi feladatok és beadandó dolgozatok elkészítéséhez is használja a netet.

Az internet hatással van arra is, hogy kit tekintenek követendő példának. A fiatalok több mint harmada (39%) online véleményvezéreket (youtuberek, gamerek) nevezett meg példaképeként. A dobogó második helyét ismert sportolók (17%), míg a harmadik helyet nem más, mint maguk a szülők foglalták el (15%). Vagyis komoly befolyással bírnak a gyerekek által követett véleményvezérek (akik nem egyszer saját kortársaik közül kerülnek ki), de a szülői minta továbbra sem elhanyagolható.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a napi átlagos 1-2 óra házi feladat írás mellett a gyerekek nagy része 2-3 fajta különórára is jár hetente. A programozáson túl a sport (65,4%), az iskolai szakkörök (24,9%), a nyelvtanulás (23,3%) és a zenetanulás (20,5) jelent meg a leggyakoribb iskola utáni elfoglaltságként. Ilyen fokú leterheltség mellett nagyon nem mindegy, hogy a választott különórák valóban hozzájárulnak-e a gyerekek fejlődéséhez. Így kiemelten fontos eredmény, hogy saját bevallásuk szerint a fiatalok több mint egyharmada jobban tud figyelni az órákon, amióta programozást tanul, és a matematikát is jobban szereti. Mindez összecseng a nemzetközi kutatások eredményeivel, amik szerint a programozás tanulása amellett, hogy fejleszti a problémamegoldó képességet, kitartásra nevel és magabiztosabbá teszi a gyerekeket, pozitívan hat a koncentrációra is.

A felmérés alátámasztotta, hogy az internet és az okos eszközök egyre nagyobb szerepet töltenek be a gyerekek életében. Így a legkevésbé sem elhanyagolható, hogy mi történik a digitális világban, vagyis, hogy a fiatalok csupán passzív felhasználói, vagy aktív alakítói lesznek-e ennek a térnek. A Logiscool a következő napokban országszerte 43 helyszínen szervez nyílt napokat, ahol a szülők és a gyerekek együtt tapasztalhatják meg, hogy milyen a digitális világ aktív alakítójává válni, vagyis mit takar az élményalapú programozás. A nyílt napokra és a február 4-től induló kurzusokra a www.logiscool.com oldalon lehet jelentkezni 2019. február végéig.

Tech

Fenyegeti a boltjaiban dolgozókat az Apple

Elérte a szakszervezetbe tömörülési láz az egyesült államokbeli kereskedéseit.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A technológiai szektorban dolgozó amerikaiakra egyáltalán nem volt jellemző a szakszervezetekbe való tömörülés, ám az elmúlt években futótűzként kezdett terjedni a köreikben az ötlet. Az Activision Blizzardhoz, az Amazonhoz, a Google-höz, vagy éppen az Apple-höz hasonló cégek csírájukban próbálják elfojtani az efféle kezdeményezéseket, hiszen nem szolgálja az érdekeiket, hogy a bérezés vagy a munkakörülmények kapcsán tárgyalási pozícióba kerüljenek a dolgozók.

A szabványos eljárás ilyen esetekben a dolgozók megfélemlítése, bár manapság verőlegények helyett ez javarészt spekulatív hátrányokkal való fenyegetőzéssel történik. Az Apple esetében már legalább három bolt dolgozói jelentették be a szakszervezetbe való tömörülésük megkezdését, a Vice beszámolója szerint erre válaszul a héten az üzletvezetők komplett beszédet kaptak, hogy mivel próbálják meg elvenni a dolgozók kedvét a lépéstől.

A dokumentum szerint a szakszervezetbe tömörülés esetén a dolgozók karrierlehetőségektől eshetnek el, továbbá csökkenhet a szabadidejük és a munkavégzéssel kapcsolatos rugalmasságuk, részben mivel a „szakszervezetis” boltjaiban a vállalat bevallottan kevesebb figyelmet szentel majd az érdemek alapján történő jutalmazásnak. Az Origo.hu cikke szerint az Apple a jóval homályosabb jelentésű szólamoktól sem riadt vissza, például állítása szerint a remek csapatmunka teszi naggyá a boltokat, ám a szakszervezetis üzletekben ez nem mindig valósulhat meg.

„Mindenki megérdemli, hogy ne kelljen aggódnia a számláinak kifizetésén és a boltba járáson. Mindenki megérdemli, hogy képes legyen megélni abban a városban, ahol dolgozik” – összegezte a múlt hónapban az Engadget számára az egyik bolt dolgozója, hogy miért tartják egyáltalán szükségesnek a szakszervezetbe tömörülést egyes App Store-ok alkalmazottai.

Tovább olvasom

Tech

Erős első negyedévet futott a Deutsche Telekom

A német Deutsche Telekom, a legnagyobb európai távközlési konszern erőteljesen növelte mind a bevételét, mind a nyereségét pénzügyi éve első negyedében a konszern honlapján pénteken publikált beszámoló alapján. Az eredmény javulásához egyszeri tételek is hozzájárultak.

Közzétéve:

MTI/EPA/Friedemann Vogel

A Deutsche Telekom pénzügyi éve első negyedében 28,0 milliárd euró bevételre tett szert, 6,2 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 26,4 milliárd eurónál. Működési eredménye 6,9 százalékkal emelkedett 11,4 milliárd euróra 10,7 milliárd euróról. A nettó nyereség 3,9 milliárd euró lett 936 millió euró után. Az egyszeri tételektől megtisztított nyereség 86,3 százalékkal emelkedett 2,2 milliárd euróra 1,2 milliárd euróról.

Európa legnagyobb távközlési csoportja a szolgáltatási bevételekből profitált a leginkább.

Az üzletág bevétele 22,3 milliárd euróra emelkedett az előző évi 20,3 milliárd euróról 10,0 százalékkal. Az eredmény javulásához egyszeri tételként hozzájárult a Glasfaser Plus 50 százalékának eladása és a T-Mobile Netherlands értékesítésének lezárása is.

“Erős kezdéssel indítottuk az új évet” – mondta Christian Illek pénzügyi igazgató a negyedéves adatok bonni bemutatásakor. “Továbbra is organikusan növekszünk, és ezért képesek vagyunk emelni a 2022-re vonatkozó előrejelzésünket” – mondta.

A csoport 2022-re a korábban jelzett 36,5 milliárd euró körüli összeg helyett most 36,6 milliárd euró feletti korrigált működési eredményt vár.

Borítókép: Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója 

Tovább olvasom

Tech

Virtuális bankkártyák jönnek a Chrome böngészőbe

Tranzakciónként változnak, elmaszkolhatóak velük a valódi kártyák.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A pénzügyekhez kapcsolódóan nem csak a Pay szolgáltatásának Walletre való visszanevezését jelentette be a fejlesztői konferenciáján a Google, hamarosan óriási mértékben biztonságosabbá kívánja tenni a számítógépes és a mobilos Chrome böngészőkben az internetes bankkártyás fizetést, képes lesz virtuális kártyaadatokkal elmaszkolni a valódi bankkártya vagy hitelkártya adatait.

A virtuális bankkártya koncepciója egyáltalán nem újdonság, egyes bankok már nagyon régóta kínálnak ilyeneket, általában a mögöttük lévő számlára manuálisan kell egyenleget átmozgatniuk az ügyfeleknek.

A megoldás gigantikus előnye, hogy ha bármilyen módon rossz kezekbe kerülnek a fizetéshez használt virtuális bankkártya adatai, akkor minimálisra limitálható az anyagi kár, plusz az áldozatnak nem kell letiltatnia a fizikai bankkártyáját.

A Chrome újítása a Google Pay (Wallet) felhasználói számára lesz elérhető, a webshopokban való fizetéskor a kártyaadatok automatikus kitöltésére használt funkció felajánlja majd a virtuális kártya használatát.

Ennek megfelelően a kereskedők részéről semmiféle fejlesztést sem igényel a virtuális kártyák támogatása, a felhasználói oldalon pedig semmi sem változik a fizetési folyamatban – számolt be róla az Origo.

A Google szerint a virtuális bankkártyák adatai nem lesznek fixen hozzárendelve a felhasználókhoz, minden tranzakció esetén más adatokat ajánl majd fel a rendszer, ám ennek ellenére elvileg lehetőség lesz ismétlődő számlázású, azaz mondjuk havidíjas szolgáltatásokért is fizetni vele. A virtuális kártyák használata díjtalan lesz.

A szolgáltatás elérhetővé válásával kapcsolatos részletek egyelőre homályosak, első körben az egyesült államokbeli Capital One bank kártyáival fog működni, ám a későbbiekben elvileg bármely American Express, Mastercard, továbbá VISA kártyával igénybe vehetik majd a felhasználók.

Tovább olvasom