Kövess minket!

Tech

A Ford új navigációs alkalmazásai tökéletes útvonalat jelölnek ki a profi sofőröknek

A rendszer még a mobil lefedettség nélküli vidéki körzetekben, teljesen offline módon is működőképes.

  • A Ford bejelentette, hogy új alkalmazásokat kínál, amelyek segítenek az autósoknak – köztük a nagyobb haszongépjárművek vezetőinek – gyorsan, kényelmesen és pontosan eljutni rendeltetési helyükre
  • A Sygic Truck Navigation elsőként jelenik meg egy infotainment rendszerbe integrálva; az alkalmazás segítségével a haszongépjárművek vezetői elkerülhetik a keskeny utak és az alacsony hidak jelentette akadályokat
  • A mentőszolgálatok és szállítmányozó cégek által világszerte széles körben használt what3words alkalmazásban mindössze három szó megadásával gyorsan és pontosan találhatók meg a címek
  • A Ford elsőként vezeti be Európában a TIDAL zenei steaming szolgáltatás a legkiválóbb, prémium hangminőséget kínálja az autósok számára

A Ford ma a Barcelonai Mobil World Congress (MWC) szakkiállításon két új okostelefon-alkalmazás integrációt mutatott be, amelyek segítenek az autósoknak a megfelelő útvonal megtalálásában – legyen szó akár üzleti alkalmazásról, akár szabadidős tevékenységről.

A Ford SYNC 3 infotainment-platformra kifejlesztett számos alkalmazásra épülő navigációs szolgáltatások segítségével a Ford-tulajdonosok biztosak lehetnek benne, hogy – címtől vagy irányítószámtól függetlenül – mindig pontosan megérkeznek majd a megfelelő célállomásra, miközben a rendszer a járművük számára legmegfelelőbb útvonalat jelöli ki.

A hivatásos sofőrök körében legnépszerűbbnek számító Sygic Truck Navigation az első, fedélzeti infotainment rendszerbe integrált navigációs alkalmazás, amit haszongépjármű-sofőrök számára fejlesztettek ki. A rendszer még a mobil lefedettség nélküli vidéki körzetekben, teljesen offline módon is működőképes; az alkalmazás külön előnye, hogy a nagyobb méretű haszongépjárművek (például egy utánfutót vontató, magas tetőkialakítású Ford Transit) számára olyan útvonalakat jelöl ki, ahol elkerülhetik a túlságosan keskeny utakat vagy az alacsony hidakat/felüljárókat. A Sygic Truck Navigation külön konfigurációt is tartalmaz a lakókocsik és lakóautók számára, amely az optimalizált útvonaltervezést mellett POI-koordinátákat és kempingeket is ajánl a felhasználóknak.

A what3words segítségével mindössze három szó megadásával gyorsan és pontosan találhatók meg a címek. A what3words három négyzetméteres négyzethálóra osztja az egész bolygót, és egy különleges algoritmussal mindegyik négyzethez egy háromszavas név rendelhető hozzá. A Barcelonai MWC szakkiállítás 1. számú csarnokában található Ford-stand például a gently.talents.quibble néven szerepel a rendszerben. Az új SYNC 3 AppLink integráció révén a Fordok vezetői az iOS– vagy Android-rendszerű what3words alkalmazással magabiztosan és precízen célba érhetnek – egy ipari létesítmény egy bizonyos bejáratához ugyanúgy, mint egy vidéki mountain bike kirándulás találkozási pontjához. Ehhez semmi mást nem kell tenniük, mint hogy hangutasításként kimondják a három szóból álló címet.

„A sofőrök ma már mobil irodaként használják autóikat, ezért a menet közben is rendelkezésre álló konnektivitás fontosabb számukra, mint valaha” – mondta Don Butler, a Ford kommunikáló járművekért és kapcsolódó szolgáltatásokért felelős igazgatója. „A what3words és a Sygic Professional Navigation integrálásával az AppLink rendszerbe és a kiterjedtebb SmartDeviceLink környezetbe a Ford új, fontos eszközöket biztosít a még hatékonyabb munkavégzéshez, biztosítva a sofőrök számára, hogy gyorsan, biztosan és pontosan eljussanak a célállomásra, bárhol legyen is az” – tette hozzá.

A SYNC 3 AppLink infotainment rendszer lehetővé teszi, hogy a támogatott okostelefon-alkalmazások a jármű fedélzeti képernyőjén is megjelenjenek. A fejlett hangvezérléssel és a kormánykeréken elhelyezett gombokkal is kezelhető AppLink segítségével a sofőrök hatékonyabban végezhetik munkájukat, és kényelmesebben, zavaró külső hatások nélkül autózhatnak.

A Ford arra törekszik, hogy teljes haszongépjármű-kínálata részesülhessen a konnektivitás előnyeiből. Ezért a SYNC 3 szolgáltatásain felül a vállalat a legújabb Transit és Ranger modellekben már a FordPass Connect fedélzeti modem-technológiát is bevezeti.

A FordPass Connect révén az autósok és utasaik az egész út során kapcsolatban maradhatnak a külvilággal, mintha csak otthonukban lennének: egy 4G LTE-rendszerű WiFi-hotspot nem kevesebb, mint 10 készülékhez biztosít szupergyors fedélzeti internetkapcsolatot, méghozzá nemcsak az autóban, hanem a jármű 15 méteres körzetében.

A beépített modem a flottakezelőknek is értékes segítséget jelent a járművek kihasználtságának javításában és az üzemeltetési költségek csökkentésében; erre szolgálnak az új, 2019-ben bevezetendő Ford Telematics és Ford Data Services termékek. Ezen kívül számos szolgáltatás érhető még el a FordPass mobilalkalmazáson keresztül, amelyek mind az egyszemélyes vállalakozások, mind a nagy flották számára egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a járművek fenntartását és üzemeltetését.

A Ford ma mutatta be a TIDAL nevű, hifi-minőségű zenei steaming szolgáltatást is, ami ezentúl elérhető lesz az európai Ford-modellekben. A legkiválóbb audio-minőségben elérhető, 60 millió zeneszámot kínáló TIDAL nemcsak különleges podcastokat és válogatott lejátszási listákat kínál, hanem exkluzív, élőben sugárzott koncertek is elérhetők az alkalmazáson keresztül.

A SYNC 3 AppLink környezetben már eddig számos alkalmazás szerepelt, köztük a népszerű közösségi forgalomfigyelő és navigációs eszköz, a Waze; a meetingeken való részvételt biztosító, hangvezérlésű Cisco Webex; vagy éppen a Radioplayer, amivel az autósok több tízezer program és podcast közül válogathatnak.

Tech

Magyar cég nyerte a gépek közötti kommunikációs megoldások versenyét

A bolti és áruházi lopások elleni rendszer képes felismerni a lopási tevékenységet megelőző jellemző mozdulatsorokat, és beazonosítani magát a lopás tényét is.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Magyar cég nyerte a Budapesten rendezett, gépek közötti kommunikációs megoldások versenyét a Yettel IoT Live Show-n; a WegaTech nevű cég a bolti és áruházi lopások elleni rendszerével győzött, amely a bolti kamerarendszerek képeit mesterséges intelligencia segítségével elemzi – közölték a szakmai rendezvény szervezői pénteken az MTI-vel.

A MOHAnet Mobilsystems Zrt. május 25-26-án második alkalommal rendezte meg az IoT Live Show-t, a magyarországi IoT-fejlesztési versenyt, amely mellé a Yettel Magyarország névadó támogatóként csatlakozott. Az IoT (azaz a gépek közötti kommunikációra épülő “dolgok internete”) állandó mozgásban lévő szektor, ahol napról napra jelennek meg újabb megoldások a piacon.

A technológiai fókuszú, kétnapos üzleti rendezvényre 27 vállalat hozta el legújabb IoT fejlesztését

az újpesti UP Rendezvényházba, a kiállítás részeként pedig szakmai előadásokat  hallhattak a rendezvényre látogatók. A kétnapos rendezvény egyik kiemelkedő programja volt a Yettel IoT Live Show Megoldásszállítói Versenye, amelyre a kiállítók mellett bármely piaci szereplő beadhatta pályázatát.

A Yettel IoT Live Show Nagydíj összdíjazása 3 millió forint volt, az első három helyezett az ősszel a Yettel Next elnevezésű exkluzív rendezvényre is eljuthat az esemény főtámogatójának jóvoltából. Emellett egy különdíjat és egy közönségdíjat is kiosztottak a szervezők.

A szakmai zsűri döntése alapján a WegaTech nyerte a kiírást a bolti és áruházi lopások elleni rendszerével, amely képes felismerni a lopási tevékenységet megelőző jellemző mozdulatsorokat, és beazonosítani magát a lopás tényét is, majd erről azonnali riasztást küld az üzletteret felügyelő személyzet számára. A 2. lett a Hotelify, amely felokosítja és digitalizálja a szállodákat és vendéglátóhelyeket, egyúttal digitális kényelmi szolgáltatásokat biztosít a szállóvendégek számára is. A 3. helyen a KidCare végzett, amely a kisgyermekek pelenkájára helyezett szenzorok használatával képes követni a csecsemők aktuális állapotát, mozgásmennyiségét és mozgástípusait.

Tovább olvasom

Tech

Nem üldözi többé az etikus hackereket az USA

Nem kell bűnvádi eljárástól félniük a jóindulatúan eljáró biztonsági kutatóknak.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A mások termékeit és szolgáltatásait specifikus gyártói engedély nélkül, de végső soron a felhasználók védelme érdekében jóindulatúan vizsgáló biztonsági kutatók tipikusan nem szokták megütni a bokájukat a tevékenységeik miatt, azonban nem hallatlan, hogy köszönet helyett jogi fenyegetéseket kapnak a sérülékenységek vagy egyéb hibák felfedezéséért.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a napokban bejelentette, hogy részéről vége a fehér kalapos hackerek üldözésének, az új irányelvei szerint a jóindulatú biztonsági kutatók büntetőeljárás alá vonását a jövőben nem ajánlja – számolt be róla az Origo.hu.

A magyarázat szerint a jóindulatú biztonsági kutatás alatt olyan számítógépekhez vagy számítógépes rendszerekhez való hozzáférést kell érteni, amely célját a jóindulatú tesztelés és vizsgálódás, a biztonsági problémák megoldása jelenti.

A hackerek elleni vádemelés nem javasolt, amennyiben a tettük nem jelentett kockázatot egyének és a széles publikum számára, a cselekményből derivált információk pedig elsősorban az adott jellegű berendezés vagy szolgáltatás biztonságának promotálására lettek felhasználva.

AZ IPARÁGI KONSZENZUSON ALAPULÓ ETIKAI KÓDEX TELJES BETARTÁSA ESETÉN, TOVÁBBÁ SZÁNDÉKOS VAGY VÉLETLEN KÁROKOZÁS HIÁNYÁBAN NEM JAVASOLT A BIZTONSÁGI KUTATÓK ELLENI VÁDEMELÉS.

Tovább olvasom

Tech

Nagy összegű közbeszerzést nyert a 4iG Nyrt.

A Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. központosított közbeszerzési eljárását a 4iG Nyrt. vezette konzorcium nyerte 1,718 milliárd forintos ajánlatával – közölte a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

Közzétéve:

A MTI által ismertetett közlemény szerint a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. 3D alapú adat infrastruktúra kialakítására és az E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában tárgyú projektekben kialakított informatikai alkalmazások továbbfejlesztésére hirdette meg a tendert.

A teljesítés határideje a szerződés hatálybalépésétől számított legfeljebb 360 naptári nap.

A 4iG 2021-ben konszolidáltan 7,16 milliárd forint, 2020-ban 3,44 milliárd forint adózott eredményt ért el. A konszolidált értékesítési árbevétele 93,65 milliárd forintot tett ki 2021-ben, az előző évi 57,30 milliárd forint után.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, kedden délután a részvények ára 0,76 százalékkal, 768 forintra gyengült. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 1134 forint, a legalacsonyabb pedig 602 forint volt.

Tovább olvasom