Kövess minket!

Tech

A Facebook és a Twitter idehaza sem tűri az ellenvéleményt

|

Az elmúlt időszakban szerte a világon számos jobboldali politikus, véleményvezér és internetes hírportál került a Facebook és a Twitter virtuális feketelistájára, amiért a liberális kánonnal megegyező vélemények ellen emelt szót. A legnagyobb közösségi oldalak idehaza egyebek mellett Varga Juditot, Kovács Zoltánt, valamint Magyarország kormányának Twitter-oldalát is megpróbálták már elhallgattatni.

Bár köztudott, hogy idehaza a legnagyobb előszeretettel a Facebook tiltja le a konzervatív hangokat a közösségi hálóról, a Twitter is gyakran tünteti el a neki nem tetsző nézeteket a virtuális térből. Alig néhány napja Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár fiókja szúrt szemet a Twitternek, akit minden indoklás és magyarázat nélkül az említett közösségi oldal kétszáz követőtől fosztott meg – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Szintén emlékezetes eset – amelyet Kovács Zoltán is felidézett – amikor

tavaly szeptember 30-án a Twitter Magyarország kormányának hivatalos fiókját, az About Hungaryt tiltotta le, pontosan abban az időpontban, amikor Soros György egyik hű szövetségese, az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová az uniós tagállamokról készült jogállamisági jelentését mutatta be a brüsszeli bizottság előtt.

A hazai balliberális média először azzal igyekezett magyarázni a lépést, hogy a kormány fiókját a Twitter „alapelveinek megsértése” miatt függesztették fel, nem sokkal később pedig már arról írt, hogy az egy órás felfüggesztés pusztán csak egy tévedés miatt történt, hivatalos bocsánatkérés vagy válaszlevél a közösségi platform részéről viszont azóta sem érkezett.

Érdekes módon szeptember utolsó napján

a Twitter ugyanígy járt el a közép-európai eseményekről hírt adó, jobboldali beállítottságú Remix News fiókjával is. Mindezt ráadásul aznap tették, amikor a hírportál interjút közölt Tomasz Sakiewiczcsel, a szintén jobboldali Telewizja Republika tévécsatorna vezérigazgató-helyettesével arról, hogy a Twitter a csatorna angol nyelvű híroldalának fiókját, a Poland Dailyt is letiltotta.

A Twitter virtuális feketelistájára nemrégiben a Vasárnap.hu is felkerült. A konzervatív hírportál azért kapott büntetést, mert az Egyesült Államokban zajló legújabb genderőrületről tájékoztatta az olvasóit. A frissen újraválasztott demokrata Nancy Pelosi házelnök ugyanis közölte, hogy gendersemleges felszólalási rendszert vezetnének be az amerikai képviselőházban. Ez a gyakorlatban azt jelenthetné, hogy az apa és az anya helyett a szülőt, a fiú és a lány helyett a gyermeket, a férj és feleség szavak helyett pedig a házastárs lenne használatos.

Természetesen a Twitterhez hasonlóan a Facebook sem tűri meg az olyan felhasználókat, akik szót emelnek az LMBTQ-lobbi ellen.

Tavaly augusztusban Szentesi Zöldi László Facebook-fiókja például azért kapott harmincnapos tiltást, mert a publicista szolidaritást vállalt Novák Előddel, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökével, aki a Pride Fesztivál idején a budapesti Városháza után Újbuda önkormányzatának épületéről is eltávolította a szivárványos zászlót.

A Facebook ezt követően is „tette a dolgát”:

a Zuckerberg-galaxis decemberben Varga Judit igazságügyi minisztert is cenzúrázta, akinek a 2022-es választások és a közösségi média kiemelt szerepének összefüggését magyarázó bejegyzése után történtek változások a Facebook-oldalán.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a korábbiakhoz képest töredékére (negyedére-ötödére) esett vissza a bejegyzéseinek elérése, ennek eredményeként pedig a politikai üzenetek is jóval kevesebb emberhez jutnak el ezen a csatornán. Ezt követően a miniszter emlékeztetett: az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése végett az Igazságügyi Minisztériumban létrehozták a Digitális Szabadság Bizottságot, hogy átláthatóvá váljon a technológiai óriáscégek működése, és biztosítható legyen a demokratikus alapjogok érvényesülése is.

Borítókép: illusztráció

Tech

Növelte nyereségét a telekommunikációs piac egyik vezető cége

A Magyar Telekom adózott eredménye 22,9 százalékkal, 16,0 milliárd forintra nőtt 2020 negyedik negyedévében, a 2020-as éves nyereség 4,1 százalékkal, 46,3 milliárd forintra emelkedett, összes bevétele a negyedévben 3,6 százalékkal, 188,9 milliárd forintra, az év egészében egy százalékkal 673 milliárd forintra bővült.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A társaságnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentése szerint, a negyedévben az adózott eredmény a magasabb adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) és az alacsonyabb amortizációs költségek együttes hatását tükrözi. A 2020-as évet tekintve az EBITDA javulása ellensúlyozta az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedését.    

Az EBITDA éves összehasonlításban 8,6 százalékkal, 62,6 milliárd forintra emelkedett 2020 negyedik negyedévében, míg 2020-ban 2,4 százalékkal, 225,9 milliárd forintra, a magasabb bruttó fedezet és az alacsonyabb közvetett költségek következtében – tették hozzá.

A jelentés szerint a mobilbevételek éves összehasonlításban 2020 negyedik negyedévében 3,6 százalékkal, 97,9 milliárd forintra, illetve a teljes év tekintetében 2,9 százalékkal, 364,6 milliárd forintra nőttek a mobil adatbevételek és készülékértékesítések emelkedésének köszönhetően, amely teljes mértékben ellensúlyozta az alacsonyabb kiskereskedelmi hangbevételeket.

A rendszerintegrációs és IT (‘RI/IT’) bevételek 2020 negyedik negyedévében mérsékelten nőttek, 33,0 milliárd forintot elérve. Magyarországon a bevételek csökkenésének mértéke éves összevetésben 2,9 százalékra lassult 2020 negyedik negyedévében, ami a közszféra és a pénzügyi szektor számára teljesített magasabb projektvolumeneket tükrözi, míg Észak-Macedóniában erős növekedést okozott egy hardver leszállítási projekt.

A teljes 2020-as év tekintetében az RI/ IT bevételek 10,2 százalékkal, 89,5 milliárd forintra csökkentek elsősorban a magyarországi közszféra számára végzett alacsonyabb implementációs projekt volumen miatt, melyet nem tudtak ellensúlyozni az észak-macedóniai testreszabott projektekből származó magasabb bevételek – írták.

A 2020 negyedik negyedéves árbevétel-bővülés köszönhető a távközlési szolgáltatási bevételek mindkét országban tapasztalható emelkedésének, a magasabb volumenű készülékértékesítésnek, valamint a dénár forinthoz képest jelentkező erősödéséből származó pozitív árfolyamhatásnak. A teljes éves árbevétel növekedése pedig annak köszönhető, hogy a magyarországi rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek visszaesése mérsékelte a fent említett pozitív hatásokat.

A jelentésben Rékasi Tibor vezérigazgató kifejtette, a negyedik negyedévben erős eredményeket értek el, az EBITDA 5 milliárd forinttal 56,6 milliárd forintra nőtt. 2020 a vállalat történetében az az év volt, amelynek során jelentős beruházásokat hajtottak végre a vezetékes és mobilhálózataik fejlesztése terén. Az optikai hálózat bővítése tavaly felgyorsult, a fejlesztések mértéke összességében felülmúlta a korábbi évek szintjét. 2021-ben a működési környezet változékonysága ellenére, továbbra is növekedési pályán maradnak – tette hozzá.

Közölték azt is, hogy a tavalyi nyereség terhére részvényenként 15 forint a fizetendő osztalék. Ez továbbá kiegészül 10,2 milliárd forint keretösszegű részvény-visszavásárlással, amelynek egy részvényre vetített értéke 10 forintnak felel meg.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 335 forint, a legmagasabb 427,5 forint volt. Csütörtökön a Magyar Telekom árfolyama 5,5 forinttal, 1,34 százalékkal 415,50 forintra emelkedett.

Tovább olvasom

Tech

Új rendelet jöhet az uniós roaming-díjakról

Az Európai Bizottság új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során – tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat hívásra, SMS-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül.

Ezen túl a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. A barangolásról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

Ezt kívánja az EB további 10 évvel meghosszabbítani, a koronavírus-válság utáni mobilitást megkönnyítése érdekében. Emellett jobb barangolási szolgáltatásokat is biztosítanának az utazók számára.

A javaslat szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei.

Az új szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak majd a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a barangolás során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek.

Tovább olvasom

Tech

Magánszféra-védelmi funkciót hozott a Firefox

Emellett kitapétázhatóvá vált internetes videókkal monitor.

Közzétéve:

Flickr

Elérhetővé vált Windows, Linux és macOS platformokra a Mozilla Firefox 86. A böngésző már telepített példányai maguktól frissülnek a legújabb változatra, a telepítőkészlete pedig a hivatalos webhelyről tölthető le – értesült az Origo.

Mozilla Firefox 86 (FORRÁS: MOZILLA)

A Firefox 86 két nagyobb újdonságot hozott: mostantól egymással párhuzamosan több videó is lejátszható benne kép a képben módban (szó szerint kitapétázható mozgóképekkel a monitor), továbbá a böngészőt szigorú követés elleni módba átkapcsolva a webhelyek már kizárólag a használatuk során keletkezett sütikhez férnek hozzá. Az utóbbi nehezebbé teszi például a hirdetőcégek és a közösségi hálózatok számára az internetezők követését.

A portál szerint érdekes, hogy tesztelési jelleggel elsőként a kanadai felhasználók mostantól kezdve menthetik a bankkártyáik adatait a Firefoxba, vásárláskor a böngésző sejthetően megpróbálja kitölteni a beviteli mezőket. A Firefox Sync támogatja a felhős biztonsági mentés készítését az adatokról.

A Firefox 86 részletes változtatási jegyzékét itt találják angol nyelven az érdeklődők.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom