Kövess minket!

Tech

A biztonsági incidensek közel fele 5-16 órányi leállást okoz

A Cisco közzétette 2020-as CISO Benchmark Study felmérését, amelyben 13 ország 2 800 biztonsági szakértőjét kérdezték meg.

„A hazai trendek a nemzetközi felméréshez nagyon hasonló képet mutatnak. Ugyanakkor napjainkban a koronavírus szinte mindent felülír, az IT biztonság területén is” – mondta Csordás Szilárd, a Cisco Magyarország hálózatbiztonsági szakértője. – „A jelen helyzetben a legtöbb vállalat és intézmény számára a távmunka feltételeinek megteremtése az első számú prioritás. Annak érdekében, hogy segítsük a munkavállalókat a távmunkára való átállásban, nemcsak a Cisco Webex együttműködési platformot tettük ingyenesen elérhetővé, de 3 olyan alapvető technológiát is, amik biztonságosabbá teszik a távoli munkavégzést” – tette hozzá a szakértő.

A felmérés szerint ma egy átlagos cég több mint 20 különböző biztonsági technológiát használ egyszerre. Bár a beszállítók konszolidációja folyamatos, a szervezetek 86%-a 1-20 beszállító megoldásait alkalmazza. A biztonsági szakemberek több mint 20%-a érzi úgy, hogy a többgyártós környezet kezelése jelentős kihívás számára. Ez 8%-kal több, mint a 2017-ben mért érték.

A komplexitás leküzdése és a válaszidők felgyorsítása érdekében a biztonsági szakemberek igyekeznek növelni az automatizációt. A felhő alapú biztonsági megoldások segítenek javítani az átláthatóságot, valamint ösztönzik a hálózati, a végponti és a biztonsági csapatok közötti együttműködést.

A legfontosabb kihívások és lehetőségek az információbiztonságért felelős vezetők szemszögéből:

 

 • A felhasználói és a hálózatba kapcsolt eszközök védelme rendkívül nagy kihívástjelent.
 • A megkérdezett szervezetek 41%-a szerint az adatközpontokat rendkívül nehéz megvédeni, 39%-nak pedig az alkalmazások biztonsága jelent gondot. Az adatbiztonság a nyilvános felhőben a leginkább problémás: 52% szerint a biztonság megteremtése ezen a területen nagy, vagy rendkívül nagy kihívást jelent. A válaszadók fele ugyanakkor a privát felhőinfrastruktúrát is komoly biztonsági kihívásnak tartja.
 • A növekvő mobil munkaerő és a mindenütt jelen lévő személyes eszközök biztosítása szintén nehézséget jelent.
 • A válaszadók több mint fele (52%) szerint a mobileszközök védelme rendkívül nehéz feladat. Erre azonban van megoldás: a Zero Trust technológiák alkalmazása elősegíti az eszközök biztonságát, a munkafolyamatok lassítása nélkül. (ld. következő pont)
 • A Zero Trust technológiák alkalmazása szükséges a hálózatok, az alkalmazások, a felhasználók, az eszközök és a munkaterhelés biztonságának növeléséhez.
 • Jelenleg a szervezetek csupán 27%-a használja a többfaktoros azonosítást (Multi-factor Authentication – MFA), a Cisco szakértői szerint ezt mindenképpen növelni kellene. Egy másik Zero Trust modell a mikroszegmentálás, amely az alkalmazások biztonságos elérésének fontos eszköze, mégis csupán a válaszadók 17%-a alkalmazza.
 • A befoltozatlan sérülékenységek miatt bekövetkező incidensek az eddiginél nagyobb mértékű adatvesztést okoznak.
 • 2020-ban a vállalatok 46%-ánál fordult elő olyan biztonsági incidens, amit befoltozatlan sérülékenység okozott. Ez az arány tavaly 30% volt. A kijavítatlan sebezhetőségek miatt bekövetkező incidensek során az érintett szervezetek 58%-a vesztett el 10 000, vagy annál is több adatot tavaly. Ezzel szemben a más okból bekövetkező incidensek esetében ez az arány alacsonyabb, 41%.

 

Pozitív fejlemények:

 

 • A hálózati és biztonsági csapatok közötti együttműködés továbbra is magas szintű:
 • Ezt a válaszadók 91%-a igazolta vissza.
 • Automatizálás, gépi tanulás, mesterséges intelligencia:
 • A válaszadók 77%-a tervezi az automatizálás fejlesztését, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa vállalata reagálását a biztonsági incidensek során.
 • A felhő alapú biztonsági technológiák alkalmazása növekszik, amely javítja a hatékonyságot:
 • A válaszadók 86%-a szerint a felhő alapú biztonság alkalmazása növeli hálózataik átláthatóságát.

 

Ajánlások a biztonsági szakemberek számára

 

 • Többrétegű védelem alkalmazása, amely MFA-t, hálózati szegmentálást és végpontvédelmet is magában foglal.
 • A lehető legmagasabb szintű átláthatóság biztosítása az adatkezelés támogatása, az alacsonyabb kockázat és a szabályoknak való megfelelés érdekében.
 • Megfelelő kibervédelem felállítása: a védelem megerősítése, az eszközök frissítése és a sebezhetőségek befoltozása, illetve tréningeken való rendszeres részvétel.
 • Zero Trust modellek bevezetése.
 • Az összetett rendszerek és a riasztások túlterhelésének csökkentése az integrált biztonsági platformok használata révén.

 

Tech

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése komoly kihívást jelent, a fenntarthatóság kérdésköre itt is az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött szerdai közleményében kiemelte, az aktív internetfelhasználók száma 4 milliárd fölött van világszerte, becslések szerint

az okoseszközök, az internet és az ezeket támogató rendszerek felelnek az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 3,7 százalékáért, és az előrejelzések szerint ez a szám 2025-ig megduplázódhat.

Az International Data Corporation adataira hivatkozva azt írták, 2020-ban az emberek és gépek által előállított adatmennyiség több mint 60 zettabytes, azaz több mint 60 trillió gigabyte volt. Az adatáramlást biztosító szerverparkok jelenlegi működését és növekedésüket figyelembe véve

2025-re ezek az adatközpontok önmagukban a világ elektromosáram-fogyasztásának egyötödéért, a szén-dioxid-kibocsátás több mint 3 százalékáért lesznek felelősek, és 2040-re a digitális adattárolás okozta károsanyag kibocsátás a 14 százalékot is elérheti.

A közleményben rámutatnak arra, hogy a környezeti terhelés csökkentését már egy új weboldal tervezésekor fontos szem előtt tartani, például azzal, hogy a felhasználók a lehető legkönnyebben találják meg az általuk keresett tartalmat, elkerülve ezzel a fölösleges oldalbetöltéseket és az ezzel járó adatforgalmat. A képi és videós anyagok, animációk átgondolt használata, azok méreteinek optimalizálása révén is érdemi erőforrásigény-csökkentés érhető el.

Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezető igazgatója a közleményben kiemelte, nem mindegy milyen céllal, milyen elvek mentén, milyen eszközökkel állítják elő és továbbítják az adatokat.

A fenntarthatósági elvek követése üzleti haszonban, nagyobb láthatóságban, elégedett és visszatérő felhasználókban, alacsonyabb fejlesztési költségekben is mérhető,

és ezeknek a lépéseknek a környezetre gyakorolt hatása is kimutatható.

A Integral Vision több mint 10 éve foglalkozik Drupal alapú egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével. Több díjnyertes webes alkalmazás is köthető nevükhöz, 2020-ban az Év honlapja versenyen 5 projekttel nyertek díjat.

Tovább olvasom

Tech

A legrégebbi hazai egyetemmel kötött képzési megállapodást a Huawei

Közös oktatási programok és stratégia, valamint akkreditált, infokommunikációs képzések indításáról írt alá hosszú távú keretmegállapodást a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és a Huawei Technologies Hungary.

Közzétéve:

Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja és Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója által aláírt szándéknyilatkozat szerint,

az egyetem és a vállalat a rendszeres tudás- és tapasztalatcsere mellett közös projektek meghatározásában, kivitelezésében, oktatási-képzési programokban működnek együtt.

A hazai informatikai képzés további piacképessé tétele érdekében a kar programjába illeszkedő, mindkét fél értékeinek megfelelő hosszútávú együttműködési stratégiát alakítanak ki.

Magyarország legrégebben alapított egyetemén összesen 20 ezren tanulnak, kiemelkedő felsőoktatási központ nemcsak Dél-Magyarországon. A Pécsi Tudományegyetem és a világ egyik vezető infokommunikációs vállalata együttműködésük első lépéseként elindítják az úgynevezett Huawei ICT Academy programot.

Először oktatók, majd hallgatók ismerkedhetnek meg a következő generációs mobilhálózatokra vonatkozó legújabb ismeretekkel, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt hálózati eszközök felhasználásához köthető, továbbá a Big Data és Mesterséges Intelligencia témakörébe tartozó új perspektívákkal, irányzatokkal.

A Huawei továbbá biztosítja az oktatási anyagokat, valamint az ismeretek elsajátításához szükséges eszközöket, míg az egyetem az infrastruktúrát és a fenntartást biztosítja. Az együttműködés része az is, hogy az egyetem hallgatói – pályázás útján – a vállalat SEEDs for the Future tanulmányútjain is részt vehetnek majd. A partnerek célja még, hogy az egyetemi képzésen belül, választható, kreditpontokat érő tárgyként, különböző szakismeretek, speciális kurzusokat indítanak informatikus mérnökhallgatóknak.

Medvegy Gabriella a megállapodás aláírása kapcsán hangsúlyozta, a Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a hallgatóik nemzetközi viszonylatban is versenyképes gyakorlati tudást szerezzenek, és a legújabb technológiák fejlesztésébe is betekintést nyerjenek. Az egyetem számára ezért is kiemelten fontos, hogy a kutatás-fejlesztés és képzés területén együttműködjenek az IKT-ipar vezető vállalataival.

A Huawei Technologies Hungary 2016-ban kötötte első oktatási intézménnyel stratégiai együttműködési megállapodását. A legelső a győri Széchenyi István Egyetem volt, majd a következő jelentős egyezség a fővárosi Óbudai Egyetemmel történt.

Borítókép: Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója és Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja

Tovább olvasom

Tech

Informatikai hallgatói labort adtak át a Pannon Egyetemen

Segítségével a hallgatók a nagyvállalati és a kormányzati informatikai környezetet ismerhetik meg – mondta a keddi átadó ünnepségen a digitalizációért felelős helyettes államtitkár.

Közzétéve:

Solymár Károly Balázs közölte: a Programozd a jövőd program keretében az országban elsőként Veszprémben adtak át ilyen, 60 millió forintból megvalósuló, három laborból álló létesítményt. A laborokban egyrészt hálózatépítést, másrészt felhőépítést, harmadrészt a mérnöki tervezést gyakorolhatják a hallgatók.

Hangsúlyozta:

a program célja az egyetemi képzés színesítése, amely által nemzetközi szinten is értékes tudáshoz jutnak a hallgatók, ráadásul ingyenesen.

A program keretében kiképezték az oktatókat is, valamint ingyenes vizsgára is lehetőséget kapnak a hallgatók.

Országszerte 19 intézményben telepítenek majd hasonló informatikai laborokat a közeljövőben,

összesen 681 millió forint értékben – ismertette.

Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem rektorhelyettese kiemelte: az egyetem életében a digitális transzformációhoz való hozzájárulás kiemelten fontos, ebben nagy előrelépésre ad lehetőséget az új labor.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere (Fidesz-KDNP) szintén a város kiemelt céljának nevezte a “digitális megoldásokra való átállást”, hozzátéve, hogy a folyamatban partnerként tekintenek az egyetemre.

Tovább olvasom