Kövess minket!

Podcast

A rendezvényekben van a növekedési potenciál

Január 27-én Nagy Tamás, a Target Media ügyvezető igazgatója volt a vendégünk a 90.9 Jazzy Rádióban. Megtudhattuk többek között, hogy miért nem éri meg országos rádióvá válni, és miért van potenciál a rendezvényes láb erősítésében. A piac nem könnyű, de az FM köszöni, jól van.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban.

Szolgálati közlemény: idén januártól a könnyebbség kedvéért szöveges összefoglalót is adunk a rádióműsorhoz, és azt is jelezzük, hogy egy-egy megszólalás mettől-meddig tart, ha a zenehallgatást későbbre halasztaná. A zenelistát szintén közzé tesszük a Jazzy rajongói kedvéért:)

Alanyunk:

 • Nagy Tamás, a Target Media ügyvezető igazgatója. Ki kicsoda adatlapja elérhető itt.
Nagy Tamás, a Target Media ügyvezető igazgatója

1. megszólalás (0.00-05.46): Miért éri meg budapesti rádiónak lenni?

 • Tamás tulajdonképpen belsős vendég, mivel a Target Media végzi a Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió reklámértékesítését. Úgyhogy ő az az alany, aki egy 5 méteres sétával megoldotta a stúdióba való eljutást.
 • Miért nem lesz hálózatos vagy akár országos a Jazzy Rádió? Mert nagyon megugranak a költségek, és jobban megéri a “szűkebb” budapesti piacon megcélozni egy értékes közönséget. Egy adóberendezés telepítése, üzemeltetése milliós beruházás, a hálózatos rádióknak helyi ablakokat is nyitniuk kell, amihez műsorvezető szükséges, miközben nem biztos, hogy megvan a kritikus tömeg. Emellett vannak mindenféle jogi macerák.

Zene: Myrtill – Mindenkit elfelednek egyszer

2. megszólalás (09.26-15.20): Könnyebben ment az összefogás

 • A tavalyi gazdasági folyamatok egyetlen pozitív eredője, hogy összefogott a rádiós piac. A piac tisztult, aki megmaradt, az relatíve erős.
 • 2012-ben 6,8 milliárd volt a rádiós reklámköltés, az várható, hogy 2013-ban nőni fog a részesedése a reklámtortából. (MEME-adatok február közepén lesznek.) A költés szintje kb. olyan lehetett tavaly, mint 2012-ben.
 • Jó lett volna, ha korábban sikerül összefogni, egy jobb piacon, de így sincs ok a panaszra.
 • Fontos, hogy egységes mérés van, és jobban meg lehet vizsgálni, milyen célcsoportok hallgatják az egyes rádiókat.
 • A piaci koncentráció pozitív hatása, hogy könnyebben jött létre összefogás. Korábban maximum a Sláger-Danubius páros tudott összefogni, akik viszont csak az országosok nagy elérését megmutatandó fogtak össze. Ma már többféle érdeket vesz figyelembe a mérés.

Zene: Király Viktor – Crazy Bossa

3. megszólalás (20.31-25.37): Előretolt költések

 • Az év eleji tapasztalatok alapján az látszik, hogy valamelyest megindult a piac, most a január sem tűnik holt szezonnak.
 • A választás nyilván befolyásolja az első félévet, de ettől függetlenül jók a kilátások.
 • Tamásék és több más kereskedelmi rádió is úgy döntött: nem közölnek politikai reklámokat.
 • A foci-vb és a választások (parlamenti, uniós, önkormányzati) okozta várható reklámzaj miatt is lehetséges, hogy egyes hirdetők előre tolták az aktivitásaikat.

Zene: Stereo Swing/Szűcs Gabi – Queen of the Ride

4. megszólalás (29.34-34.39): Növekedési potenciál a rendezvényekben van

 • A foci-vb körüli reklámpiaci pörgés inkább az országos médiumokat, emellett a fiatalokat célzó csatornákat érintheti. Ebből a Jazzy vagy a Klasszik nem annyira tud profitálni.
 • A Jazzy és a Klasszik a klasszikus szpotbevételeken túl az események irányába nyitott néhány évvel ezelőtt. Ezzel meg tudják szólítani a lojális hallgatókat, és tőlük is bevételeket tudnak szerezni.
 • További növekedési potenciál is inkább a rendezvényekben van.
 • Nagy a rendezvényes kínálat zenei vonalon, de tavaly sorra teltházzal mentek az ilyen események, ami azt jelzi, hogy van egy fizetőképes, kulturális értelemben nyitott réteg.

Zene: Szentpéteri Csilla – Sirály (Seagull)

5. megszólalás (38.28-43.49): “Köszönjük szépen, jól van az FM”

 • Rádiós szemmel a digitalizáció túlmisztifikált. Az FM is CD-minőséget tud mostanra.
 • A fejlődés nem a DAB (digitális rádiózás), hanem az online streaming irányába megy. Nem költséges, a fogyasztónak kevesebb a kötöttség. Ugyanakkor az üzleti alapok nem tiszták, és a közeljövőben nem is várható, hogy az online rádió jövedelmezővé válna.
 • A Spotify erős nemzetközi szereplő, de a jövő a szöveges, lokalizált tartalmakban van. Zenét “bárki tud csinálni”. A szöveg meglepően fontos a hallgatónak zenei rádió esetében is, a hirdetőnek meg aztán pláne.

Zene: Cserháti Zsuzsa – Adj még a tűzből

Zene2: Rácz Kati – Fiatalság

6. megszólalás (50.59-56.08): Iskolarádiózással indult

 • Szokásos személyes kérdésünk: mivel foglalkozik Tamás, mint médiafogyasztó, mikor épp nem a saját csatornáikat hallgatja? Focit néz a tévében, és maga is szokott focizni.
 • A rádiózás egyébként iskolarádiózással kezdődött a Kafka Margit Gimnáziumban. Akkori “kollégája”, osztálytársa, Antal Zoltán ma üzlettársa.

     Podcast

     Erről szól Áder János legújabb podcastje

     A köztársasági elnök ezúttal Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett.

     Közzétéve:

     Pixabay

     Az Egyesült Államok új elnökének klímapolitikájáról és a klímaváltozás elleni lehetséges lépésekről beszélgetett Bartus Gábor környezetgazdásszal Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának legújabb adásában.

     Áder János hangsúlyozta: az Egyesült Államokban az idei kampányban volt először meghatározó téma a klímapolitika, a klímaváltozás elleni küzdelem Joe Biden új elnök választások után megfogalmazott négy fő célja közt is szerepel.

     Hozzátette: az új elnök első intézkedései közt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozni kíván a párizsi klímaegyezményhez, leállította a Keystone olajvezeték építését és az északi sarkvidéki vadrezervátumban az olajfúrásokat, valamint felállított egy közgazdasági munkacsoportot az üvegházhatású gázok kibocsátása hatásainak vizsgálatára.

     Bartus Gábor látványosnak nevezte a kezdetet, azonban hozzátette, hogy az amerikai elnökök eddig nem igazán tudtak befolyást gyakorolni az amerikai gazdaság üvegházhatásúgáz-kibocsátására. A lényeges változást olyan technológiai, üzleti változások, mint a palagáz-technológia, továbbá az amerikai legfelsőbb bíróság döntései hoztak.

     Az államfő megjegyezte:

     az Egyesült Államok világszinten nagyjából a levegőszennyező anyagok kibocsátásának 15 százalékáért felelős, Kínával együtt pedig több mint a harmadáért felel, amiből az látszik, hogy Kína és az Egyesült Államok nélkül nem lehet hatékony klímapolitikát folytatni.

     Áder János szerint Donald Trump volt amerikai elnököt joggal nevezték klímaszkeptikusnak, de hivatali ideje alatt nem nőtt országa kibocsátása, sőt a koronavírus-járvány hatására 2020-ban mintegy 9 százalékkal csökkent.

     Bartus Gábor szerint olyan intézkedésekre kellene törekedni, ami a gazdaság logikájába építi be a környezetvédelmet. Jó példaként említette az európai árrendszert a szén-dioxid-kibocsátás esetén. Ezt Áder János is kiszámítható módszernek nevezte, mert a cégek felkészülhetnek arra, milyen környezetpolitikát és fejlesztéseket kell megvalósítaniuk.

     Áder János kitért arra, hogy Biden 2000 milliárd dollárt – az Egyesült Államok GDP-jének 10 százalékát – fordítaná a klímacélokra, de a köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek elérése szemléletváltást is igényel az átlagemberektől.

     Bartus Gábor úgy véli, hogy

     ha környezeti adókkal vagy más technikákkal beáraznák a gazdaságba a környezetszennyezést, akkor létre lehetne hozni egy szabadkereskedelmi övezetet, az ezen kívül esőktől pedig kikényszeríthetnék a környezetvédelmi beruházásokat.

     Ha az Egyesült Államok, Kína és az EU így gondolkodna, ahhoz mindenkinek alkalmazkodnia kellene – emelte ki.

     Áder János szerint erre azért is nagy szükség lenne, mert ha nincs a koronavírus-járvány 2020-ban, akkor messzebb lenne a világ most a párizsi célkitűzésektől, mint öt évvel ezelőtt.

     Borítókép: illusztráció

     Tovább olvasom

     Podcast

     Szlávik Jánossal beszélgetett podcastjának újabb adásában a köztársasági elnök

     A főorvos Áder János Kék bolygó című sorozatának legfrissebb epizódjában a koronavírus elleni védőoltás beadatására biztatta az embereket.

     Közzétéve:

     Szlávik János,  a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa azt mondta, az a jó vakcina, amely Magyarországon van, és amelyet engedélyeztek az egészségügyi hatóságok. A biztonság nem kérdés – fogalmazott -, ezeknek az oltásoknak rendkívüli ritkák a komoly mellékhatásaik. A hatékonyságban már vannak különbségek, de attól, hogy egy vakcina 95 százalékos hatékonyságú, míg egy másik csupán 80, mindkettő megállítja a járványt, megakadályozza az emberek súlyos betegségét, halálát.

     A mellékhatások nagyjából ugyanazok lehetnek, mint bármely más oltóanyagnál, például izomláz vagy fejfájás – közölte a főorvos. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gyermekekre és a terhes nőkre vonatkozóan még kevés adat áll rendelkezésre.

     Áder János kiemelte: Magyarország egyelőre nagyobb mennyiségű vakcinára vár, így nem lehet válogatni a készítmények közül. Felvetette azt a dilemmát, hogy valaki választhat: vár, akár nyárig, egy nyugati oltásra, vagy néhány napon belül beadat magának egy kevésbé modern kínait.

     Szlávik János erre kijelentette, hogy a jó döntés a mielőbbi immunizáció. Nem azt kell nézni, hogy hány százalékos egy vakcina hatékonysága, hanem azt, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba – vélekedett.

     Megjegyezte, hogy bár valóban van valamekkora esély az oltás ellenére is elkapni a fertőzést, abból kell kiindulni, hogy ezek a készítmények véget vethetnek a járványnak, életeket menthetnek.

     A köztársasági elnök leszögezte, hogy ő vakcinapárti, a feleségével már decemberben regisztrált. Ugyanakkor a beszélgetés egy részében felvette “az ördög ügyvédjének” szerepét, és oltásellenes érveket sorolt fel, arra kérve a főorvost, hogy reagáljon azokra.

     Szlávik János azt mondta, bár igaz, hogy még csupán egy éve adtak először koronavírus elleni vakcinát embereknek, de bizonyos előállítási technológiák több mint tíz esztendőre vezethetőek vissza, sőt az influenza ellen használt módszer hagyománya évszázados. Ráadásul az elmúlt esztendőben nem találtak komoly mellékhatást. Az oltásoknak nem igazán vannak hosszú távú káros mellékhatásaik, a felhasznált anyag napokon belül eltűnik a szervezetből, és csupán az immunválasz marad meg – hangsúlyozta.

     Egy másik vakcinaellenes érvre reagálva a főorvos közölte, hogy nem létezik 100 százalékos hatékonyságú oltás.

     Némelyek szerint a készítmény a kórokozó mutációi ellen nem nyújt védelmet. Szlávik János közölte, hogy a koronavírusok sajátossága a mutálódás, ez természetes folyamat. Ma már messze nem azt a kínai variánst kapják el az emberek, mint 2019 decemberében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy agresszívabb a kórokozó, a brit változat például csupán abban más, hogy gyorsabban terjed.

     Komolyabb mutálódás akkor következne be, ha a koronavírus átjutna emberről emlősállatra, majd vissza, ilyet azonban még nem észleltek – emelte ki a főorvos. Azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint az oltás hatékony a mutációk ellen, vagy néhány hét alatt tudnak rajta annyit változtatni, hogy az legyen.

     Áder János kérdésére Szlávik János közölte, hogy amennyiben Magyarország sok vakcinát kapna, akkor hamar immunizálni tudnának tömegeket. Influenza ellen is rövid idő alatt milliószámra adnak be oltásokat – mutatott rá.

     Az egyes államok maguk döntik el, hogy milyen sorrendben kapja meg a lakosság a vakcinákat. Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása nagyjából már befejeződött. A szociális intézmények lakói és alkalmazottjai után az idős krónikus betegek következnek. A főorvos azt mondta, hogy a népesség 60-70 százalékát kell immunizálni ahhoz, hogy el lehessen kerülni a nagy járványt.

     A beszélgetés és a sorozat korábbi adásai ide kattintva érhetők el.

     Tovább olvasom

     Podcast

     Áder János a dunai olajszennyezésről beszélget legújabb podcastjában

     Az államfő ősszel Kék bolygó címmel indított podcast műsorának idei első adásában a szigetszentmiklósi olajszennyezésről kérdezte az OVF szóvivőjét.

     Közzétéve:

     A Ráckevei (Soroksári)-Dunán Szigetszentmiklósnál történt olajszennyezésről beszélget Áder János köztársasági elnök Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjével legújabb podcastjában.

     Áder János hangsúlyozta: a természetben okozott kár mellett a védekezés és a helyreállítás is jelentős munkát, valamint költséget jelent.

     Siklós Gabriella felidézte: december 12-én, szombaton lakossági bejelentés érkezett a szennyezésről. A hatóság szakembere másfél órán belül a helyszínre ért, és szinte azonnal elrendelték a legmagasabb, harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget. Még aznap harminc vízügyes szakember érkezett Szigetszentmiklósra, másnap pedig Győrből és Szolnokról is érkezett segítség, többek közt mocsárjáró gépekkel – tette hozzá.

     A vízügyesek gyors reagálással néhány órán belül megakadályozták, hogy bejusson az élővízbe a szennyezés, az úszóláp megfogta a csatornából kifolyó olajat, de így is 150 méter merülőfallal mintegy 1830 négyzetméternyi területet kerítettek körbe a szóvivő tájékoztatása szerint.

     Áder János megjegyezte: az úszóláp ritka jelenség Európában, és 20-40 év alatt alakul ki. Szigetszentmiklósnál egy 2,5 kilométer hosszú úszólápot sikerült természetvédelmi területként megőrizni, melynek egy körülbelül 60 méteres szakasza teljesen megsemmisült a szennyezés miatt. Azonban a gyors cselekvéssel sikerült megmenteni az úszóláp nagy részét és az élővízbe nem került olaj – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

     A szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt szűk egy hónap elsődleges kárelhárítás költségei 200-250 millió forintra tehetők, a természetvédelmi szakemberekkel közösen végzett kármentesítés pedig újabb 100-150 millió forintot jelent. A helyszíni becslések alapján azonban akár több évtized is lehet, mire helyreáll a terület ökoszisztémája – mondta Siklós Gabriella.

     Áder János kiemelte: a folyók szennyezésének 50 százalékát ipari, míg 25 százalékát mezőgazdasági eredetű szennyezés teszi ki. Egy liter olaj egymillió liter édesvíz beszennyezésére, tönkretételére képes, egy ilyen mértékű szennyezés pedig az ivóvíz-bázist és a mezőgazdasági öntözést is veszélyezheti, de akár a kiskertekben való öntözővíz-használat is lehetetlenné válik rövidebb-hosszabb időre – mondta a köztársasági elnök.

     Úgy fogalmazott: folyóink tisztaságának megőrzése az öntözés, az ivóvíz tisztasága, a biológiai sokszínűség megőrzése szempontjából egyaránt fontos.

     Tovább olvasom