Kövess minket!

Művház

Amerikai turnén járt a Petőfi Kulturális Ügynökség angol nyelvű folyóirata

Rendezvényeken mutatkozott be az Egyesült Államokban a The Continental Literary Magazine.

Borítóképünkön az első lapszám borítója

A 2021 novemberében indult kiadvány

legfőbb célja, hogy a magyar és a közép-európai kortárs irodalmat eljuttassa az észak-amerikai irodalmi piac fősodrába

– közölte az ügynökség szerdán az MTI-vel.

Az első lapszámban Noam Chomsky, Roxane Gay és Judith Newman mellett szerepel többek között Tóth Krisztina, Háy János, Szilasi László, Babarczy Eszter, a lengyel Agnieszka Wolny-Hamkalo és Hubert Klimko-Dobrzaniecki, a szlovák Mila Haugová és a cseh Tomás Zmeskal is.

A The Continental Literary Magazine irodalmi-közéleti lap szerkesztősége csaknem kéthetes bemutatókörútja február második felében indult. A delegáció tagja volt Jászberényi Sándor főszerkesztő, Owen Good vezető fordító-szerkesztő és Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi szakmai igazgatója, hozzájuk csatlakozott Magyar Ádám fotóművész, akinek két sorozatával illusztrálták az első, Előítélet (Prejudice) témájú lapszámot.

A The Continental első magyar kiadású lapként tudott bekerülni a Barnes and Noble és Books-A-Million (BAM!) könyvesbolthálózatába: az Amerikai Egyesült Államok ötven államának 611 üzletében lehet megvásárolni.

A turné középpontjában az észak-amerikai sajtó- és olvasóközönséggel való személyes találkozás állt; a lap munkatársai az amerikai irodalmi élet fontos alakjaival és véleményformálóival is találkoztak és együttműködési tárgyalásokat folytattak. A fő helyszín a bostoni Brookline Booksmith könyvesbolt, a New York-i Liszt Intézetben és az Amerikai Magyar Könyvtár (American Hungarian Library and Historical Society), valamint a New Jersey-i Montclair State University volt.

A lap bemutatóin fellépett a magazin egyik amerikai szerzője, Judith Newman író-újságíró is, akinek publicisztikái rendszeresen jelennek meg neves amerikai lapokban. A bostoni esemény széksoraiban helyet foglalt William Pierce, az AGNI irodalmi magazin vezető szerkesztője, valamint Barabási Albert-László Bostonban élő világhírű magyar hálózatkutató. A koronavírus-járvány miatt online formában valósult meg a brooklyni Greenlight Bookstore zoom-beszélgetése, amelyhez a lap két másik szerzője, Lance Henson csejenn költő és Magyarországról Terék Anna költő csatlakozott.

“Örömmel tapasztaltuk, hogy heves érdeklődés övezte a Continentalt. A találkozók és a rengeteg rádióinterjú által hiszem, hogy sok új rajongóra tettünk szert; jelentős szakmai fórumok, írók jelezték igényüket az együttműködésre, a közös gondolkodásra”

– idézte Jászberényi Sándor főszerkesztőt a közlemény, amely szerint a lap indulásának híre 14 millió amerikai állampolgárhoz jutott el.

A magazin stábja zártkörű eseményeken is bemutatkozott. A kommüniké kiemeli: a Chelsea Hotelben és a művészeket és művészetek kedvelőit tömörítő The Players privátklubban tartott fogadások célja az volt, hogy az amerikai irodalmi és értelmiségi élet mértékadó képviselői, valamint meghatározó sajtóorgánumok, köztük a The New York Times, a The Guardian, a The Financial Times, a Vanity Fair vagy az Elle vezető munkatársai és publicistái testközelből ismerjék meg a lap küldetését, tartalmát és működését.

Három irányba kerestük és szerveztük a párbeszédet. Az egyik az egyetemi-akadémiai élet volt, a másik a New York-i művészeti színtér, és az e körül szerveződő egyetemista szubkultúra, a harmadik közeg az intellektuális elit volt: kurátorok, múzeumigazgatók, a legrangosabb amerikai lapok publicistái, véleményformáló értelmiségiek – mondta Pál Dániel Levente, a lapot megjelentető Petőfi Kulturális Ügynökség irodalom szakmai igazgatója.

A The Continental Literary Magazine második, Sóvárgás (Crave) témájú lapszáma már nyomdában van, a várható megjelenés 2022 áprilisának első fele. A lapszámot a szerkesztőség tervei szerint egy újabb turné keretében mutatják be az amerikai olvasóknak.

Művház

Ifjúsági nagydíjat nyert Szakonyi Noémi Veronika filmje a tallinni filmfesztiválon

Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét című drámája nyerte meg Tallinnban a Black Nights Filmfesztivál ifjúsági nagydíját.

Közzétéve:

Nemzeti Filmintézet

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint a filmintézet támogatásával készült Hat hét egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik és mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak – írták.

A nemzetközi zsűri a mélyreható dráma főszereplője, Román Katalin “rendkívüli és sokrétű alakítását”, Szakonyi Noémi Veronika “elképesztően empatikus megközelítésű rendezését” ismerte el a díjjal, továbbá azt, hogy a Hat hét alkotóinak sikerült megtalálniuk azt a hangot, amelyet a fiatalok sajátjukként fogadnak el.

A filmintézet közleménye szerint Szakonyi Noémi Veronika állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, az alkotópáros a forgatókönyvet Daoud Dániellel közösen írta. A film producere Romwalter Judit, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor.

A kommünikében felidézték, hogy Szakonyi Noémi Veronikát nemrég a legjobb rendező díjával méltatták a franciaországi Arras fesztiválján. A főszereplő Román Katalin ősszel Isztambulban, a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna szereplésével készült film magyarországi premierje alkalmával a miskolci CineFest nagydíját kapta meg.

Az oklevéllel elismert filmekről azt írták: a Háromezer számozott darab című film történetében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. “A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával” – ismertették a közleményben, jelezve, hogy Császi Ádám új filmje jövő év elején lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.
A Jövő nyár, Kárpáti György Mór második mozifilmje egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól.

A filmintézet közölte: a Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb filmünnepévé és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben, két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

Borítókép: jelenet a Hat hét című filmből

Tovább olvasom

Művház

Februárban kerül a magyar mozikba Az almafa virága

A magyar-vietnámi romantikus film az első európai-vietnámi koprodukciós alkotás. Február 16-tól vetítik hazánkban.

Közzétéve:

Borítókép: Az almafa virága / Facebook

A napjainkban Budapesten játszódó történetben egy fiatal vietnámi lány a felnőtté válás küszöbén áll, ám nincs kibékülve azzal a jövővel, amelyet a családi hagyományok jelöltek ki számára. Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején a nagymamájával, amiről az asszony a mai napig hallgat. A lány titkon reméli, hogy a családi rejtély megfejtése a saját bizonytalanságait is segít megoldani. A Duna-parton találkozik egy fiúval, aki viszont az első pillanattól biztos benne, hogy a lány élete szerelme – olvasható a Nemzeti Filmintézet közleményében.

Eközben az 1970-es évekbeli történetszálban egy vietnámi diáklány és egy fiatal férfi ütközik egymásba az Agrártudományi Egyetem folyosóján. Egyre komolyabbá váló kapcsolatukat azonban éberen figyeli az felügyelőtiszt, akinek a feladata biztosítani, hogy a Vietnámból érkezett ösztöndíjasok ne akarjanak Magyarországon maradni, hanem diplomásként hazatérve dolgozzanak az országukért.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A főszereplő Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, a mozinézők először a Drakulics elvtárs című filmben láthatták. Az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének 2011-ben választották meg. A férfi főszereplő Koltai-Nagy Balázs, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művésze.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Az almafa virága forgatókönyvét a rendező, Szűcs Dóra és Dang Thanh Binh közösen jegyzik. A producerek György Lea és Sípos Anna, az operatőrök Csepeli Eszter és Szilágyi Gábor. A filmben feltűnik mások mellett Sütő András, Juhász Jázmin, Dunai Tamás és Kálloy Molnár Péter is. A zeneszerző Csengery Dániel, a látványtervező Szabó Edina, a jelmeztervező Szűcs Edit, a hangmérnök Varga Tamás, a vágó Erdélyi Flóra.

Tovább olvasom

Művház

Véradásra biztatnak fiatal plakáttervező grafikusok

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakos hallgatói a Magyar Bankszövetség és a Médiaunió Alapítvány “ADJ VÉRT!” plakáttervező pályázatának keretében készítették el munkáikat – közölte a támogatók nevében a Magyar Bankszövetség az MTI-vel.

Közzétéve:

Az elkészült munkák célja közelebb hozni a véradás fontosságát a fiatalokhoz és idősebbekhez. A pályázatot a JÓTETT Bank keretében megrendezett Banki Véradók Hete megnyitóeseményén jelentette be a Magyar Bankszövetség, együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel és a Médiaunió Alapítvánnyal – közölték.

Azt írták,

évente nagyjából 390 ezer véradásra lenne szükség a hazai egészségügyi intézményeknek, ami napi 1600-1800 véradást jelent.

Az ország véradásra alkalmas lakosságának csupán 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti, egészséges ember, akinek a testsúlya eléri az 50 kilót, szerepet vállalhat a stabil vérkészlet biztosításában. Minden egység levett vérből akár három élet is megmenthető – emlékeztettek.

A Médiaunió Alapítvány “Mentés másként – Merj segíteni!” című kampányának célja, hogy változást érjen el az emberek hozzáállásában, hogy tudjanak és merjenek elsősegélyt nyújtani, emellett minél többen váljanak rendszeres véradókká – írták.

“Kurátortársaimmal úgy gondoljuk, hogy egy olyan fontos témában, mint a rendszeres véradás, az aktív szerepvállalás az ilyen programokkal is növelhető” – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Médiaunió Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Hozzátette,

szeretnék, ha a fiatalabb generáció számára is természetes lenne a segítségnyújtás és a véradás, ezért azon lesznek, hogy a megnyitó után minél többen lássák ezeket a plakátokat.

A zártkörű pályázaton a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika szakának tíz hallgatója vett részt, akik két kategóriában nyújthatták be egyedi plakátterveiket.

A nyolc főből álló zsűri két fődíjas és két különdíjas alkotást választott ki. A győztes munkák alkotói Torma Sára és Oláh Zsuzsa, a különdíjasok Lamm Lenke és Sáránszky Bence – közölték.

A fiatal tervezők alkotásaiból és a klasszikus, régebbi véradó plakátokból álló pop-up kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében november 24. és 29. között látogatható. A pályázat megvalósulását a Diákhitel Központ Zrt., a Magyar Bankholding Zrt. és a Magyar Bankszövetség támogatta – áll a közleményben.

Tovább olvasom