Kövess minket!

Művház

Ünnepi filmkínálattal készül a húsvétra a közmédia

A húsvéti ünnepkört bemutató alkotások mellett nagyjátékfilmekkel is készül a közmédia a hosszú hétvégén. A Csinibaba, vagy A divat nagyasszonyai című kétrészes olasz film mellett egy premier is várja a nézőket, elsőként a Dunán lesz látható húsvét hétfőn a Fátyolról, a Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról forgatott film.

MTI/Varga György

Több nagyszabású filmmel várja nézőit a Duna a húsvéti hosszú hétvégén. A szombat esti showműsor, a Csináljuk a fesztivált! után folytatódik a zenés múltidézés immár egy kultuszfilmmel, 21:45-től érkezik a Csinibaba megannyi slágerrel. A film digitálisan felújított változatát sugározza a Duna. Vasárnap este egy kétrészes olasz tévéfilm, az Atelier Fontana – A divat nagyasszonyai első része várja a Duna nézőit. A három utánozhatatlan Fontana nővér életét és karrierjét elmesélő film második része hétfőn 22:30-tól látható a csatornán. Az ünnepi filmek sorában hétfőn délután egy premier is vár a nézőkre. Fátyol – Erdőn innen, városon túl címmel fikciós dokumentumfilm készült Csővárberki Fátyolról, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról. A drótszőrű magyar vizsla „főszereplésével” forgatott film bemutatója hétfőn 16:15-től látható a Dunán. Húsvéthétfőn este ezen kívül bemutatnak még egy megható és elgondolkodtató filmet is. A 20:45-kor kezdődő Szavak nélkül című francia romantikus dráma arról szól, miként változik meg egy sikeres üzletember élete egy szélütés miatt.

Az ünnepkörhöz tartozó filmek is hangsúlyos szerepet kapnak a Duna húsvéti műsorkínálatában – közölte az MTVA. Ilyen például az április 15-én 9:30-től látható vallási műsor, a Húsvét titka, amelyben az ünnephez kapcsolódó híres festmények, szobrok, versek és zenék fonódnak össze egy szép és hangulatos összeállításban. Szent Borbála, a keresztény kultúra egyik segítő szentjének életét bemutatót olasz tévéfilmet is műsorára tűzi a csatorna 16 órától, majd 20:45-től a rendszerváltás előtti lengyel történelem egyik emblematikus szereplőjének, a hitéért és népéért az életét áldozó, Jerzy Popiełuszko atyának az életét bemutatót lengyel dokumentumfilmet láthatnak. Másnap, április 16-án 10:25-től a Nagyszombati körmenetek régen és most című magyar dokumentumfilmben archív filmanyagok segítségével adnak történeti áttekintést a húsvéti körmenetekről. Szombaton, 10:55-től láthatják a Húsvét ünnepéről című filmet, amely hét falu közösségével követi végig Jézus Krisztus útját virágvasárnaptól húsvétvasárnapig, a feltámadás napjáig. Vasárnap 13:50-kor kezdődik Néri Szent Fülöp, a jámborság és a szeretet, az utcai apostolkodás szentjének életét bemutató olasz életrajzi film, A mennyországot választom első része. A másodikat húsvéthétfőn 14:05-től tűzi műsorára a csatorna.

Néprajzi műsort láthatnak április 15-én 16:30-tól az M5 nézői. A Hangos Húsvét” napján című dokumentumfilm bemutatja a húsvéttal kapcsolatos különböző egyházi szertartásokat és az egyes tájegységekre jellemző népszokásokat a nagyhét időrendjében. Miként kerültek Jézus életéhez kapcsolódó ereklyék a Szent Földről Rómába? Ezt mutatja be a 18:55-kor kezdődő Jézus nyomai Rómában című olasz dokumentumfilm. Jézus feltámadásának megünneplését maguk az evangéliumi események alapozták meg, ezt egy IV. századi dokumentum támasztja alá. Erről mesél Dobszay László zenetörténész és Török József liturgiatörténész az M5-ön április 17-én 10:35-től látható műsorban. Ferenc pápa életéről szóló filmmel zárja a húsvéti ünnepet a csatorna. Az április 18-án késő este látható Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című alkotásban kibontakozik az egykori szegény olasz menekültek gyermekének sorsa: ifjúkori szerelmei, elhivatottságának megtalálása, küzdelme a korrupt kormányok és bűnszövetkezetek ellen, az elesettekért való kiállása és mélyen emberi, a szeretetet mindenek fölé helyező hitvallása.

Borítókép: illusztráció

Művház

Összeállt a Szelektrik DJ verseny TOP10-es mezőnye

Második fordulójához érkezett a Petőfi Rádió DJ versenye. A folytatásban a legjobb 10 továbbjutó versenyezhet a Szelektrik fődíjáért, amelyet augusztus 18-án, a Strand Fesztiválon hirdet ki a rádiócsatorna.

Közzétéve:

Flickr

Márciusban indult útjára az ország legnagyobb DJ versenyese, a Petőfi Rádió által indított Szelektrik, amelyre közel háromszázan jelentkeztek. Júliustól a legjobb 10 folytatja a versenyt, ezúttal 60 perces mixekkel. A zsűrinek nehéz dolga volt: az első fordulóba jutott legjobb 60 előadó közül kellett kiválasztani a 10 legeredményesebb versenyzőt. Minden beadott mix egyedi, jó minőségű, jól kitalált és szerkesztett zenei összeállítás volt, ezért hosszas egyeztetés után tudtak csak dönteni a bírák. 

A TOP10-es válogatóba végül 5071, Andrea Lane, RNX, Dübel, HUssar, Marckcanfly, Matt Klear, Rob Russel, Used Disco és Vydha kerültek be.

A második fordulóba jutott versenyzők először egy 60 perces előre elkészített mixszel, majd ezt követően egy élő DJ szettel versenyeznek tovább. A verseny fődíja a 2022/2023 évre szóló Petőfi Elektrik rezidencia: a legjobbnak ítélt DJ heti műsort is kap az országos rádióadón. A szakmai támogatás és a páratlan bemutatkozási lehetőség mellett a versenyzők értékes tárgyi nyereményekkel is gazdagodnak, a legjobb három DJ munkájához kapcsolódó, professzionális eszközöket kap.

A Szelektrik díjátadóját augusztus 18-án, a Strand Fesztiválon rendezi meg a Petőfi Rádió.

A verseny részletei megtalálhatóak a Petőfi Rádió social csatornáin, illetve a https://petofilive.hu/szelektrik/ oldalon, ahol az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a versenyzőket. A mixeket a zsűri mellett a közönség is mustrálhatja: hétfőtől csütörtökig minden este 10 órától kerülnek a Petőfi Rádió zenei kínálatába.

Szelektrik – a Petőfi Rádió DJ versenye

·       II. forduló: 07. 04 – 29. – 60 perces mixek

·       III. forduló: 07. 25. – 08. 09. – 60 perces élő mixek

·       Díjátadó: 08. 18. – Strand Fesztivál

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

A zenekritikus című előadással érkezik Budapestre John Malkovich

A kétszer is Oscar-díjra jelölt amerikai színész október 2-án a zenés stand-up nagyzenekari változatával áll az Erkel Színház színpadára.

Közzétéve:

Borítókép: John Malkovich A zenekritikus című előadásban a debreceni Kölcsey Központban 2020. március 10-én, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a John Malkovich által megformált zenekritikus, minden zeneszám között a leggonoszabb, kortárs kritikákban szereplő idézetek, vélemények hangzanak el a világhírű művész tolmácsolásában – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik,

a szimfonikus zenekari világpremieren John Malkovich Aleksey Igudesman és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében mutatja meg a komolyzene szórakoztató oldalát.

John Malkovich több mint harminc éve a világ egyik legnépszerűbb színművésze. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, A John Malkovich menet, a Red, Az új pápa, a Johnny English vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak. Emellett korunk egyik jelentősebb színpadi színésze, aki Magyarországon is több alkalommal lépett már fel színházi előadásokkal – olvasható a közleményben.

A közleményben A zenekritikus című darab ismertetőjéből idéznek: Schumann azt képzeli, hogy “zeneszerző”, Brahms egy “tehetségtelen fattyú” és Claude Debussy-t “egyszerűen borzalmas hallgatni” – ezek a markáns megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepelnek, amelyeket Aleksey Igudesman orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze, hogy egy szórakoztató színpadi produkció formájában megmutassa, hogy a kortársak véleménye mennyire nem állta ki az idők próbáját.

A klasszikus zenére, valamint a darabokról és szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót 2017-ben mutatták be – akkor még csak kamarazenekari kísérettel -, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott.

A darabban John Malkovich a gonosz kritikus bőrébe bújik, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és a zenekar tagjai viszont alig várják, hogy ellentmondjanak és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a “kínpadra” – a magáról Malkovich-ról szóló kritikával

– olvasható a produkció ismertetőjében.

Október 2-án A zenekritikus kibővített, átdolgozott budapesti bemutatóján nemcsak néhány zenész, hanem egy kibővített, teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovich-csal. A csaknem kétórás, szórakoztató előadáson olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kancheli, Piazzolla és Igudesman. A darab magyar nyelvű felirattal látható.

A közleményben kiemelik, hogy az amerikai művész partnere nem véletlenül lesz a Danubia Zenekar, hiszen közel áll hozzájuk a műfaji kísérletezés, a huszadik századi és kortárs művek bemutatása, és örömmel várják immár második közös fellépésüket John Malkovich-csal.

A zenekar korábban 2018-ban, a Report on the Blind című esten lépett színpadra a művésszel.

Tovább olvasom

Művház

A besúgó álsikere sem segített: itt az HBO bejelentése

A produkciót néhány hete eltávolították az HBO Max kínálatból.

Közzétéve:

Mandiner.hu

Nem készül folytatása a sokak véleménye szerint egyáltalán nem hiteles A besúgó című magyar sorozatnak, bár megpróbálták elhitetni, hogy mindenhol a világon nézik az elképesztően sikeres alkotást – olvasható az Origo.hu cikkében.

A produkciót azonban néhány hete eltávolították az HBO Max kínálatból. A döntés hátterében – állítólag kizárólag – az HBO-nak és az anyacégének, a Warner Bros. Discoverynek az összeolvadása áll, és mint egy sajtóközleményből kiderült: a teljes közép-európai és skandináv régióban leállítják a saját gyártású filmek készítését.

Miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy az HBO Maxot és a Discovery+-t egyetlen globális streamingszolgáltatásba egyesítsük, amely a Warner Bros. Discovery tartalmainak széles skáláját kínálja, felülvizsgáljuk a meglévő szolgáltatásaink kínálatát. Ennek a folyamatnak a részeként úgy döntöttünk, hogy eltávolítunk korlátozott mennyiségben néhány saját gyártású műsort az HBO Maxról, valamint leállítjuk az északi és a közép-európai országokban a saját produkciók készítését. Emellett leállítjuk az elmúlt években indult fejlesztéseinket Hollandiában és Törökországban is

– olvasható a Varietyben publikált sajtóközleményben, amelyben egyébként hangsúlyozzák, hogy az említett piacok iránti elkötelezettségük nem változott (vagyis annyira elkötelezettek, de pénzt nem adnak európai filmekre…), és az említett régiókban továbbra is terveznek helyi produkciókat vásárolni harmadik féltől.

A cég a francia és a spanyol tartalmakat megkíméli, nyilvánvalóan az említett nyelvterületek mérete miatt, a spanyol produkciók egyébként is rendkívül sikeresek Latin-Amerikában is.

A Warner Bros. Discovery hárommilliárd dolláros adósságot halmozott fel, ez is állhat a költségcsökkentés hátterében.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A besúgó című sorozat szereplői

Tovább olvasom