Kövess minket!

Művház

Új blogot indít a Libri Kiadói Csoport

A Libri Kiadói Csoport elindította a nyugatiter.blog-ot, ahol exkluzív cikkekkel, interjúkkal, könyvrészletekkel és hírekkel látja el az olvasókat.

A Libri, Park, Jelenkor, Helikon és Kolibri kiadókat tömörítő kiadói csoport saját stábjával hozta létre és működteti a jövőben a nyugatiter.blog-ot, számos hazai és külföldi szerző, szerkesztő bevonásával.

Látva a hazai médiapiac átalakulását és az online tartalomfogyasztási szokások megváltozását, a kiadói csoport kommunikációs munkatársai olyan felületet álmodtak meg, ami képes adekvát, közérthető és figyelemre méltó tartalmakat kínálni több olvasói csoportnak is.

A nyugatiter.blog rovatai között könyves kulisszatitkok, beleolvasók, hírek egyaránt megtalálhatóak, folyamatosan kerülnek fel hazai, világirodalmi és gyerekkönyves ajánlók, kritikák, interjúk, emellett az olvasók most betekintést nyerhetnek a könyvek előkészületeibe is.

A Libri Kiadói Csoport a járvány okozta gazdasági helyzetben minden munkatársát megtartotta, a kollégák otthonról dolgoznak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hazai könyvpiacon a válság enyhüléséig és azután is minden érdeklődő könnyen megtalálhassa azt a könyvet, amire vágyik.

Művház

Új tévésorozat készül a Maigret-regényekből

Új angol nyelvű tévésorozat készül George Simenon klasszikus bűnügyi regényeiből, amelyek főhőse Maigret felügyelő.

Közzétéve:

MTI Fotó: Kallos Bea

A Deadline.com értesülése szerint a krimisorozatot a Playground és a Red Arrow Nemzetközi Stúdió fejleszti, és koprodukciós partnerként a Georges Simenon hagyaték (GSL) is részt vesz az elkészítésében.

A Playground a GSL-lel kötött megállapodás szerint Simenon mind a 75 regényét és 28 novelláját feldolgozhatja, amelyeknek főszereplője a gyilkossági ügyekkel foglalkozó Jules Maigret főfelügyelő. A Maigret-regények Simenon többi munkáival együtt mintegy 600 millió példányban keltek el világszerte. A könyveket több mint 50 nyelvre fordították le.

Maigret felügyelőt az ötvenes években Jean Gabin alakította a filmvásznon. A kilencvenes években Bruno Cremer és Michael Gambon volt Maigret, néhány éve pedig Rowan Atkinson játszotta a felügyelőt egy televíziós sorozatban.

John Simenon, a GSL igazgatója hangsúlyozta, hogy apja hagyatékának gondozásában fontos küldetés, hogy a művek a lehető legszélesebb közönséghez jussanak el úgy, hogy közben megőrizzék az alkotások és szerzőjük integritását.

Borítókép: A Budapestre érkező Rowan Atkinson brit humorista, színész, rendező a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2015. szeptember 6-án. A művész Maigret felügyelőt alakította a brit ITV (Independent Television) produkciójában.

Tovább olvasom

Művház

André Kertész kiállítás nyílik a Capa Központban

André Kertész fotóművész Szigetbecsének ajándékozott képeiből nyílik kiállítás június 26-án, a Múzeumok éjszakáján Budapesten, a Capa Központban.

Közzétéve:

A magyar származású világhírű fotóművész gyermekkorának nyarait Szigetbecsén töltötte, az ott szerzett élmények nagy hatással voltak rá.

A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlat anyagában olyan fényképeket láthat a közönség, amelyeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének

– közölte a Capa Központ.

Felidézik, a világhírű fotóművész gyermek- és ifjúkorát részben Szigetbecsén töltötte rokonánál, Klöpfer Mihálynál, akiknek padlásán több, fametszetekkel, litográfiákkal illusztrált régi német családi képes újságokat talált. Az egyik ilyen a Die Gartenlaube volt. Ezeket nézegetve támadt fel benne a vágy, hogy egykor majd ő is hasonló képeket készítsen. Ezután már tudatosan készült arra, hogy fotográfus legyen, és megélje a kép létrehozásnak élményét.

Szigetbecse és a környéke minden más magyar településnél fontosabbá vált számára az idők során.
“Becse sem a rokonok miatt lett fontos és meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen” – emlékezett vissza a fotóművész.

Utoljára a halálát megelőző évben, 1984-ben járt Szigetbecsén, majd visszatérve New Yorkba, halála előtt néhány hónappal, százhúsz fotót adományozott a településnek. Nemcsak Szigetbecséhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is, egyedülálló áttekintést nyújtva munkáiból.

Kertész sokat kapott a falutól. Ez a falu pedig Kertésztől lett becses. Ha valaki ebben az országban, Európában, Japánban vagy Patagóniában hallott már valamit Kertészről, akkor hallott Szigetbecséről is. Kevés magyar kisfalu mondhatja ezt el magáról

– mondta Kincses Károly, a kiállítás kurátora.

A Capa Központban látható tárlaton az életmű meghatározó fotográfiái és a Szigetbecsén készült fényképek mellett André Kertész, a településnek adományozott személyes használati- és dísztárgyai is láthatóak, melyek közül több is szerepelt öregkori Polaroid felvételein. A tárlat így kivételes betekintést nyújt a világhírű fotográfus mindennapjaiba és művészetébe.

Borítókép: A 125 évvel ezelőtt született magyar származású fotográfus, André Kertész tiszteletére rendezett kiállítás a fővárosi Deák Ferenc téren, 2019. október 4-én. A szabadtéri installáció a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezésében, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében volt látható.

Tovább olvasom

Művház

Új albummal és koncerttel tér vissza az Ismerős Arcok

Pénteken a Barba Negrában a legújabb dalokból is ízelítőt kaphatnak a rajongók.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Nyolc hónap kényszerpihenő után egy nagyszabású budapesti nyárindító koncerttel tér vissza 2021.06.25-én 20 órai kezdettel a budapesti Barba Negrában az Ismerős Arcok zenekar.

A banda pandémia miatti veszélyhelyzet alatt a zenekar nem tétlenkedett,év végén jelenik meg új albumuk, amelynek egyes dalait már a pénteki koncerten is meghallgathatják a rajongók – írja a Mandiner.

Emellett két új videoklipet is elkészítettek, amelyek a társadalmi felelősségvállalás és a tolerancia jegyében akadálymentesített változatban jelentek meg a zenekar látássérült szaxofonosa szereplésével.

Jegyeket a koncertre online ITT valamint az ismert jegyirodákban tudnak vásárolni.

Tovább olvasom