Kövess minket!

Művház

Tizenhárom egész estés filmet láthat a közönség a 20. Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon

Emellett ultrarövid animációk és a legjobb kortárs lengyel és ukrán alkotások is bemutatkoznak a programban.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A szerdától vasárnapig tartó 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál vetítéseinek nagy része új helyszínen, a Toldi moziban lesz, a Francia Intézet a családokat várja, és ismét az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont az Animált éjnek, amelyen három teremben lesznek majd éjjeli vetítések – olvasható a szervezők MTI-hez eljutatott tájékoztatójában.

A legújabb rövidfilmek három blokkban versenyeznek, a gyerekeknek két korosztályra bontott válogatással készülnek a szervezők – közölték.

A fesztivál az idén elhunyt Jean-Jacques Sempé francia alkotó René Goscinny A kis Nicolas című ifjúsági sorozatából készült animációsfilmje vetítésével indul. A főszereplő kisfiú mindennapjait játékok, csínytevések és verekedések töltik ki. Ahogy a filmben a kalandjai kibontakoznak, úgy Nicolas belopózik alkotóinak a műhelyébe, és faggatni kezdi őket: Sempé és René Goscinny barátságukról, művészi pályájukról és álmokkal teli gyermekkorukról mesélnek az animációban – olvasható a tájékoztatóban.

Pierre Földes magyar származású francia alkotó Murakami Haruki japán író több novelláját adaptálta animációra. A Vak fűzfa, alvó nő című filmben egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő próbálja megmenteni Tokiót a földrengéstől és rátalálni életük értelmére.

A formabontó műveiről ismert japán rendező, Maasaki Yuasa új filmje az Inu-Ó címszereplője sajátos külsejét maszkkal és ruhákkal takarja el. Inu-Ó egy nap találkozik a vak lantjátékossal, aki mellett felfedezi nagyszerű tánctudását, majd üzlettársakká és elválaszthatatlan barátokká válnak. Különcségükkel próbálnak túlélni a társadalom peremén, miközben egyre nagyobb hírnévre tesznek szert.

A spanyol abszurd animáció mestere, Alberto Vázquez Háború az egyszarvúak ellen című szatírája sötét humorral elmélkedik az ördög eredetéről. Signe Baumane lett animáció filmes Szerelem házassággal fűszerezve című filmjének főszereplőjét, Zelmát kiskorától fogva arra tanították a mesék, hogy a szerelem majd minden gondját megoldja, csak úgy kell viselkednie, ahogy a társadalom a lányoktól elvárja. Felcseperedve ráébred, hogy minél inkább igyekszik betartani a szabályokat, a teste annál jobban ellenáll.

A három rövidfilmes versenyblokkban a kortárs animációk legjobbjaiból láthat válogatást a közönség a világ minden tájáról.

A programban szerepel Turai Balázstól az idei Annecy animációs filmfesztiválon fődíjjal jutalmazott Amok című filmje, melyben a főhős belső törpéje veszi át az irányítást a férfi élete felett. Nikita Diakur orosz származású alkotó legújabb művében, a Hátraszaltóban saját avatarját tanítja a címbeli ugrásra.

A több díjjal jutalmazott Spela Cadez cseh alkotó Steakhouse című animációja az odaégett hús metaforáján keresztül mutatja be a párkapcsolati erőszakot, az észt Sander Joont pedig gyerekkora inspirálta a Sierra című alkotás elkészítésére, amelyben “az apa ráerőlteti az autóversenyzést fiára, aki ettől kocsikerékké változik” – írják a közleményben.

Az Ukrán hangok című válogatásban a háború kitörése előtt és azóta készült ukrán animációk mutatkoznak be. Az O!PLA 2022 című válogatás a 10. O!PLA Animációs Fesztivál díjazottjait, a lengyel animáció legizgalmasabb alkotásait mutatja be.

Mint írják, az Animált éj idén rekordhosszúsággal jelentkezik:

szombat este mintegy négy órán keresztül láthatnak a nézők a sötét humor és erotika témáit boncolgató filmeket, de vetítik a 2017-ben indult Athleticus sorozat epizódjait is.     

A fiatalabb korosztályt többek közt Glaser Kati csipkelődő humorú mesegyűjteménye, a Családi legendák várja, de szerepel a programban a Kicsi vámpír és Hol van Anne Frank? című film is.

A 20. Anilogue-ra a korábbiaktól eltérően most kizárólag a fesztivál honlapján kaphatók jegyek és bérletek. További részletek az esemény Facebook-oldalán és a mozik hivatalos csatornáin érhetők el – áll a közleményben.

Művház

Május közepén rendezik az Art Mozik éjszakáját

Május 17-én a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban, a Tabánban és a Corvinban is sikerfilmmekkel és premier előtti előadásokkal is várják a közönséget.

Közzétéve:

A Puskin filmszínház díszes homlokzata a budapesi Kossuth Lajos utcában, fotó: MTVA/MTI/Róka László

A mozimaraton műsorán lesz az országos bemutató előtt például Az arcuk mindig előttem lesz című francia dráma, de olyan népszerű, már bemutatott alkotásokat is be lehet majd pótolni, mint az Érdekvédelmi terület, A szenvedély íze, a Parasztok, a Smoke Sauna Sisterhood vagy az Oscar-díjas Oppenheimer – áll a programot szervező Budapest Film közleményében.

Az Oscar-díjra jelölt filmek közül látható lesz még az Előző életek című amerikai–dél-koreai romantikus dráma, az Egy zuhanás anatómiája vagy Jorgosz Lantimosz Szegény párák és Wes Andersen Asteroid City című filmje, de olyan korábbi kedvenceket is újra vetítenek, mint a Bálna, a Dűne 2, a Minden Mindenhol Mindenkor, a Pókember: A Pókverzumon át vagy a Barbie.

A magyar filmek kínálatában többek közt a Kék pelikán, a Lefkovicsék gyászolnak, a Magyarázat mindenre, az Ernelláék Farkaséknál és a Kálmán-nap, de a Semmelweis is látható lesz.

Az összes helyszínre érvényes karszalag április 18-tól megvásárolható a mozik pénztárában és online.

Tovább olvasom

Művház

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező meggondolta magát, és mégsem a The Movie Critic című produkció lesz a tizedik, utolsónak szánt mozifilmje.

Közzétéve:

Quentin Tarantino amerikai rendező, fotó: MTI/EPA/David Swanson

A 61 éves, Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíró tavaly a cannes-i filmfesztiválon beszélt a közönségnek arról, hogy utolsó nagyjátékfilmje, a The Movie Critic 1977-ben játszódik majd, és főhőse egy alig ismert filmkritikus lesz, aki egy pornómagazinnak ír filmekről – emlékeztetett a Variety.com hollywoodi filmes portál nyomán az MTI.

Az is felmerült, hogy Brad Pitt visszatérhet a produkcióban a Volt egyszer egy Hollywoodban megismert Cliff Boothra hasonlító karakterként, és a film, amelynek forgatását 2024-re tervezték, már 20 millió dolláros adótámogatást is kapott Kaliforniától.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy miután félretette a mozikritikusos filmet, vajon milyen témát választ majd utolsónak beharangozott játékfilmjéhez

– írta a Variety.com.

Tarantino várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

Tovább olvasom

Művház

Tévéfilm készül a Ványa bácsiból

Televízió és stream szolgáltatásra készülő filmek gyártásának támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. A támogatott alkotások között szerepel Csehov egyik legismertebb darabjának tévéfilm feldolgozása kiváló szereposztással, valamint a magyar uralkodók és nemesek itthon kevésbé ismert lányainak élettörténetét bemutató izgalmas dokumentumfilm-sorozat.

Közzétéve:

Flickr

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A Televíziós Döntőbizottság ezúttal egy tévéfilm, egy rövidfilm és négy dokumentumfilm- és ismeretterjesztő-sorozat gyártásának szavazott meg támogatást – ismerteti közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a Ványa bácsi fekete komédiai elemeket sem nélkülöző szabad feldolgozása készül a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában, Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerek vezetésével.

A Fazakas Péter rendezésében készülő tévéfilm Somogyi György és Kun-Béres Anikó forgatókönyvéből készül, a forgatás nyáron kezdődik és a bemutatót januárra tervezik az alkotók. A főszerepekben Görög László, Szervét Tibor, Szabó Győző, Czakó Julianna, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna, Bede-Fazekas Szabolcs és Martos Hanga lesz látható.

Mirhó címmel rendez rövidfilmet Vas Marianna, a nemzetközi DocNomads képzés diplomása.Az ígéretes alkotás középpontjában két gyermek áll, akik egyforró nyáron a nagymama kertjében megtapasztalják a vágyat, a félelmet és a leheletfinom elnyomást, ami akár még a közelséggel is összetéveszthető.

A magyar történelem kevéssé ismert női szereplőire irányítja a reflektorfényt a Magyar királylányok című dokumentumfilm-sorozat, amelynek főhősei a közismert uralkodók és nemesek lányai, akikről méltatlanul kevés szó esik a történelemkönyvekben. Európában, választott hazájukban ismertebbek, mint szülőföldjükön és ezen kíván változtatni alkotótársaival a sorozat rendezője, Borsody István, aki a fennmaradt csodák, legendák és bizonyítható történelmi tények alapján ismerteti meg a rendkívüli nőket a nézőkkel. Az epizódok főszereplői azok a nők, akik mind valamely európai uralkodóhoz, önálló régiót irányító főnemeshez mentek férjhez és személyiségük, élettörténetük méltó a filmes feldolgozásra.

A természetvédelem és a természethasznosítás megismertetése a célja az Ez elment vadászni címmel készülő hat részes sorozatnak, amelyet Kostya Bánk rendez. Az egyes epizódokban az alkotók modern eszközök és a legnépszerűbb kommunikációs csatornákon keresztül igyekeznek visszavezetni a nézőket valódi, természetközeli énjükhöz.

1956 a Vajdaságban címmel dokumentumfilmet készít Lavro Ferenc újvidéki származású rendező. A hiánypótló alkotás az 1956-os magyarországi események vajdasági magyarok identitására gyakorolt hatását vizsgálja, bemutatva a forradalom magyar menekültjeinek jugoszláviai fogadtatását.

300 éve kezdődött a magyarországi svábok története, az évforduló kapcsán ezt a kalandos történetet meséli el a kezdetektől napjainkig a most készülő dokumentumfilm. A 300 év…”de mit adtak nekünk a svábok?” című alkotás rendezője a Mi svábok mindig jó magyarok voltunk! és az Isten veled, hazánk! című filmeket is jegyző László Gábor.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom