Kövess minket!

Művház

Tíz tény a Pesti balhéról

A közelgő premierre várva összeszedték a film legfőbb balhés kulisszatitkait.

1. Az első ötlettől a bemutatóig 5 év telt el. A fordított képrablásba keveredő gyerekkori banda története 2015. karácsonyán merült fel a rendezőben, Lóth Balázsban, aki utána Kis-Szabó Márkkal és az egyik főszerepet is elvállaló Inotay Ákossal két éven át dolgozott a forgatókönyvön. Utána egy évet ölelt fel az előkészítés, amiből sok időt az filmbeli elithelyszínek felkutatása, letárgyalása vitt el. Valamint ekkor készült el a forgatás alapját biztosító 450 oldalas technikai forgatókönyv is, amiben minden jelenet képről-képre ki lett dolgozva. A forgatás 2019 nyarán zajlott, a bemutató 2020. július 30-án lesz.

2. A tervezés szakaszában a főhősök figuráit szinte egy az egyben az őket később valóban megformáló színészekre szabta a rendező, aki külön válogatás nélkül választotta ki Mészáros Bélát Marcell, Petrik Andreát Alexa, Szabó Simont Jet, Elek Ferencet Guszti, míg Inotay Ákost Adrián szerepére. A többi karakter kapcsán már sok művészt megnéztek, és így találták meg Crespo Rodrigot és Járai Mátét, akiket a színházi szerepei után a nagyvásznon is megismerhet a közönség

3. A Pesti balhé készítői úgy szerették volna bemutatni Budapestet, ahogy azt eddig filmen ritkán láthatták a nézők, ezért több mint 30 helyszínen forgattak a városban. Felvételeket rögzítettek a régi Skála Metró tetején, Párisi Divatházban, Filozófusok kertjében, a Király fürdőben, a 150 éves kőbányai pincerendszerben, több elegáns fővárosi hotelben, budai villákban, hidakon – és hídfőknél és olyan frekventált tereken is, mint a Madách.

4. A Madách téren váratlan gázolást örökített meg a kamera. Többszörösen is. A jelenet felvétele során háromszor kellett elcsapni a kaszkadőrt, hogy többféle szögből, két kamerával rögzítsék az eseményt. A színészt helyettesítő dublőr nem csupán a szélvédőt törte be minden alkalommal a testével, hanem a kocsi elejéről többszörösen átfordulva a földre is leesett.

5. A fordított képrablás fő színtere az Emporio Caracalla Hotel, amely szálloda a valóságban nem létezik Budapesten. Hét különböző helyszínből gyúrták össze ezt a komplexumot és környékét a film kedvéért. A Dohány utcai Continental Hotel, a körúti Corinthia Hotel, a Hársfa utca, a kőbányai pincerendszer, a Király fürdő és két stúdió együttese adta ki végül a nagy balhé csomópontját. A hoteljelenet a film egyik legkomplexebb eseménysora, amihez a forgatás első és utolsó napján is forgattak részeket.

6. A Pesti balhéban látható víz alatti jelenetet eredetileg a kőbányai pincerendszer nyolc fokos vizében vették volna fel, de abban a sok törmelék miatt se látni, se tájékozódni nem lehet, azaz folyamatos életveszélyben kellett volna dolgoznia a szereplőknek. Emiatt az egyik budapesti filmstúdió új, víz alatti műtermében, díszletben forgatott a stáb.

7. Komoly fizikai kihívások elé állította a forgatás a szereplőket. Mészáros Béla, Inotay Ákos is maguk hajtották végre a kaszkadőrjeleneteiket, akárcsak a Jet bőrébe bújó Szabó Simon. Rá vártak a legnehezebb feladatok. Ha a helyzet azt kívánta lezuhant négy méter magasból, egyszerre több emberrel is bunyózott, sőt hagyta, hogy a ruhája is lángra kapjon.

8. Bár a film egyik csúcspontján elárasztják vízzel a hotel legfelső szintjét. Ezt a valóságban nem lehetett működő szállodában felvenni. A 30 méteres kanyarodó folyosós hotelbelsőt egy stúdióban harmincfős építészcsapat alkotta meg több napos munkával, amit aztán a benne játszó színészekkel együtt a stáb rommá áztatott több száz liter víz segítségével.

9. A stáb a számítógépes trükkök terén is szeretett volna újat mutatni, ezért magyar filmben elsőként használták azt a fiatalítási technikát, amit legutóbb Martin Scorsese alkalmazott Az írben. A Pesti balhéban, miután több idősíkban is játszódik, az öt felnőtt főszereplőt kellett egyes jelenetekhez egy évtizeddel megfiatalítani úgy, hogy a retusőrök kockánként tüntették el az arcokról az öregedés árulkodó nyomait.

10. A forgatás során sikerült fél Budapestet sötétbe borítani. Ráadásul mindezt a valóságban, mert a stáb számítógépes trükkök alkalmazása helyett élőben rögzítette a komplex jelenetet. Több heti szervezés után sikerült a készítőknek elérniük, hogy egy éjszakai vágányzár idején a leálló nagykörúti villamossal szinkronban a film egyik fő helyszínét adó Corinthia Budapest szálló homlokzatán, a környékén, és így a belváros egy részén kialudjanak a fények.

Művház

Meghalt az egykori gyereksztár

Meghalt egy egykori gyereksztár, Lee Aaker, akit közel 50 filmben és sorozatban láthattunk.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

77 évesen meghalt Lee Aaker, aki gyerekként Rin Tin Tin társa volt a vásznon és a képernyőn. A halála hírét egy másik egykori gyerekszínész, Paul Petersen közölte a Facebookon, ő próbál rendes temetést is intézni Aakernek, miután az nélkülözve, rokonok nélkül halt meg.

Aaker összesen 49 filmben és sorozatban szerepelt 1948 és 1963 között, már öt-hat évesen játszott a Sandy Dreams című szériában.

Az ötvenes években olyan filmekben tűnt fel, mint A földkerekség legnagyobb show-ja, a Délidő vagy a Csapdahelyzet, a legismertebb szerepét azonban egy sorozatban, a Rin Tin Tin kalandjai-ban alakította: Rustyként 160-nál is több epizódban kalandozott a híres németjuhásszal, a karaktert az 1958-as Rin Tin Tin-filmben, a The Challenge of Rin Tin Tin-ben is eljátszotta – írja az Origo.

Tovább olvasom

Művház

Újabb gyermekkönyvvel jelentkezik J. K. Rowling

Október 12-én több mint 20 országban egyszerre jelenik meg legújabb regénye, a The Christmas Pig.

Közzétéve:

MTI/EPA/Neil Hall

A történet a Harry Potter sorozat óta az első, amelyet kifejezetten a gyermekközönségnek írt az írónő, Magyarországon az Animus Könyvek gondozásában jelenik meg – olvasható a kiadó közleményében.

Mint kiemelik, a The Christmas Pig J. K. Rowling első gyermekregénye a Harry Potter óta, bár tavaly Az Ickabog című meséjét világszerte elérhetővé tették a gyermekek számára, az a történet még a legendás regénysorozat előtt született.

A The Christmas Pig egy szívmelengető, mágikus és izgalmas történet barátságról és a szeretet erejéről.

A történet főszereplője egy kisfiú és az ő kedvenc játék malaca, aki mindig vele volt, jóban, rosszban. Ám egyszer csak valami szörnyűség történik, a kis barát eltűnik, épp karácsony éjjelén. Jack legújabb játéka merész tervet eszel ki, így együtt indulnak egy varázslatos útra, hogy megmentsék a fiú legjobb barátját – olvasható a könyv ismertetőjében.

Mint írják, az önálló történet nem kapcsolódik J. K. Rowling korábbi munkáihoz, 8 éves kortól ajánlott, és tökéletes olvasmányélmény lehet az egész családnak. Tóth Tamás Boldizsár, a Harry Potter-könyvek fordítója dolgozik a regény magyar változatán.

A könyv keménytáblás formátumban jelenik meg, Jim Field fekete-fehér rajzaival. A magyar kiadásról szóló információk folyamatosan frissülnek az Animus Könyvek Facebook-oldalán – áll a közleményben.

Mint írják, a Harry Potter-könyvek magyarországi rajongói idén sem maradnak újdonságok nélkül.

A 2019-ben, a magyar kiadás 20 éves évfordulójára megjelent, élfestett A bölcsek köve után most érkezik A Titkok kamrája és Az azkabani fogoly szintén élfestett díszkiadása.

A könyvek különlegessége, hogy elérhetőek mind a négy roxforti ház, így a Griffendél, a Mardekár, a Hollóhát és Hugrabug címerének színeiben is. A Harry Potter és a Titkok kamrája élfestett kiadása május 20-tól, míg a Harry Potter és az azkabani fogolyé október végétől érhető el.

Borítókép: J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró

Tovább olvasom

Művház

Gyászol a Vígszínház

Meghalt Pusztaházi Péter, a Vígszínház munkatársa. A szakember 25 éve dolgozott az intézményben, ő készítette az előadásokhoz szükséges speciális effekteket, különleges tárgyakat.

Közzétéve:

Meghalt Pusztaházi Péter, a Vígszínház munkatársa – írja az intézmény közlése alapján a Színház Online. A cikk szerint a 67 éves Pusztaházi Pétert a színházban mindenki “Bobojsza”-ként ismerte. 25 éve volt a Vígszínház munkatársa, az előadásokhoz ő készítette a speciális effekteket, különleges tárgyakat, szokatlan elektronikus eszközöket.

Nem ismert lehetetlent, nem mondott nemet, bármit megcsinált, bármit megoldott, állandó mosollyal és örök optimizmussal.

Hivatalosan nem volt soha tag, mégis annak számított, és a hosszú évek alatt mindenki úgy tekintett rá, hogy ő a vígszínházi nagy család része – írják.

A közleményben azt is megjegyzik, hogy Pusztaházi Péter halála pótolhatatlan veszteség, az általa készített tárgyak őrzik az emlékét – tette hozzá az Origo.

Tovább olvasom