Kövess minket!

Művház

Szlovák Filmnapok az Urániában

Október 12-14. között rendezik a Szlovák Filmnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban a budapesti Szlovák Intézet és a Szlovák Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezésében.

Uránia Nemzeti Filmszínház

A rendezvény válogatásában három, jelentős díjakkal elismert új szlovák játékfilm révén kaphatunk ízelítőt szomszédunk európai színvonalú filmművészetéből – olvasható az Uránia Nemzeti Filmszínház közleményében.

A programot október 12-én Martin Šulík A nyúlfülű férfi című filmje nyitja, amelyben egy író kerül alkotói-életközépi válságba.

Egy este megcsörren a telefonja, és a hívás események egész láncolatát indítja el, amelyek megzavarják addigi nyugodt világát: barátja öngyilkosságot kísérel meg, barátnője bejelenti, hogy terhes, ráadásul egyik történetének hőse, a saját alteregójaként kreált nyúlfülű ember is megjelenik neki.

A film főszerepét a cseh Miroslav Krobot játssza, aki egyebek mellett Tarr Béla A londoni férfi című filmjének Maloinjaként lehet ismerős. Mellette több magyar színészt is felfedezhetünk, többek közt az Európai Filmdíjas, nyitrai születésű Borbély Alexandrát (Testről és lélekről), továbbá a rendszerint Prágában játszó Derzsi Rékát és a Budapesten, a Vígszínházban is rendszeresen fellépő Bondor Évát. A rendező, Martin Šulík a szlovák film állócsillaga. Magyarországon az 1995-ös A kertben című filmjével szerzett ismertséget, amely a Karlovy Vary Filmfesztiválon Kristályglóbuszt nyert, hasonlóan 2011-es Cigány című filmjéhez. Stílusa Menzel filmjeire emlékezetet, akit színészként is felkért 2018-as Tolmács című alkotásának főszerepére. Munkáiban gyakran szerepelnek magyar vagy magyar származású színészek. Első filmjének, a Gyengédségnek főszerepét például Cserhalmi György játszotta. Martin Šulík A nyúlfülű férfival a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját nyerte el.

A program következő darabja október 13-án a Szolgák című, fekete-fehérben forgatott film, Ivan Ostrochovský rendezése.

A történet 1980-ban játszódik, a kommunista állam és a csehszlovákiai katolikus egyház összetett viszonyába enged betekintést. Két főhőse, Michal és Juraj a teológiai szeminárium hallgatói. Oktatóik az iskola felszámolásától tartva a szemináriumot a kommunista hatalmat kiszolgáló intézménnyé formálják. A diákok választás elé kerülnek: a rezsimmel való együttműködés útját vagy az együtt nem működést, s ezzel a titkosrendőrségnek és a zaklatásoknak való kiszolgáltatottságot választják-e.
A rendkívül szépen fotografált, erőteljes látványvilágával is ható film számos fesztiváldíjat nyert. Egyebek mellett tavaly szerepelt Szolnokon, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában, ahol a harmadik díjat nyerte el elegáns és pontos kompozícióiért. A színészválasztás érdekessége, hogy felfedezhetjük a szereplők között a Magyarországon is jól ismert román Vlad Ivanovot (akit láttunk már hasonló szemináriumi történetben, az Egy lépéssel az angyalok mögött című román filmben) és a jeles szlovák filmrendezőt, Martin Šulíkot is.

Október 14-én következik a Legyen világosság! című film, amely radikális szervezetek hatása alá került fiatalokról szól egy olyan család történetén keresztül, ahol az apa, hogy eltartsa családját, Németországba jár dolgozni.

A karácsonyi hazalátogatásakor tudatosul benne, hogy legidősebb fia, Ádám egy félkatonai ifjúsági szervezet tagja. A fiú belekeveredik egyik osztálytársa zaklatási ügyébe, illetve meggyilkolásába. Végül az apa elhatározásra jut: feleségével, elkezdik feltárni az igazságot fiukról, saját családjukról, önmagukról és közvetlen környezetükről…

Marko Škop filmjét 2019-ben Karlovy Varyban a Kristályglóbusz legnagyobb esélyesének tartották, amit végül nem kapott meg, de Milan Ondrík elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját, majd Triesztben és Cottbusban is a legjobb filmnek választották az ottani rangos fesztiválokon és Szlovákia ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra.

A Szlovák Filmnapok a Szlovák Kulturális Napok Magyarországon rendezvénysorozatba illeszkedik, amely közel három hónapon át a kultúra teljes spektrumából mutat be színeket – színházi produkciókat, jazz-, komolyzenei és balettelőadásokat, kiállításokat – és nemcsak Budapesten, de Egerben és Szarvason is.

Borítókép: Borbély Alexandra A nyúlfülű férfi című filmben

Művház

Erdélyben is bemutatják az Elk*rtuk-at

A tavalyi év legnézettebb hazai filmjét Erdélyben is vászonra tűzik magyar nyelven és román felirattal a Vándormozi és a Taylor Projects forgalmazásában február 11-én, március 5-én pedig a TV2 is műsorra tűzi.

Közzétéve:

Megafilm

Az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni eseményeket feldolgozó történetet nem csupán az erdélyi multiplexekben mutatják be, hanem a Vándormozi segítségével olyan településekre is eljuttatják, ahol nincs működő mozi – számol be róla az Origo. A Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerpáros művét csaknem egy hónappal a hazai televíziós premier előtt tekinthetik meg a határon túl.

A politikai thriller egyik főszereplője, Bokor Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésze külön üdvözli a kezdeményezést, hiszen mint elmondja:

Erdélyben ki vagyunk éhezve a magyar filmekre. Gyerekkoromban nem nagyon láthattuk az éppen aktuális magyar filmeket, kimaradtunk a közös tartalomfogyasztásból. Most is bennem van ez az érzés, hogy ezt a lemaradást már nem pótolhatjuk. Persze, ma már a streaming szolgáltatókon elérhető filmeket a világ bármelyik pontján, szinte ugyanakkor megnézhetjük, és a mozifilmek is kisebb késéssel eljutnak Erdélybe. Nem mindegy azonban, hogy mikor. Legalábbis tőlem ezt kérdezték a leggyakrabban itthon az Elk*rtuk bemutatója óta

– meséli a történet politikai elemzőjét játszó erdélyi színész, aki nagyon várja az erdélyi mozibemutatót.

Úgy fogalmazott: szeretné a filmet azokkal nézni, akikkel összetartozik.

Az Elk*rtuk történetében egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában és úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt és a fiatalok egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe.

Tovább olvasom

Művház

Daniel Radcliffe alakítja a zenés paródiáiról híres Weird Al Yankovicot

A Harry Potter-filmek egykori sztárja alakítja egy készülő életrajzi filmben a humoros szerzeményeiről, zenei paródiáiról híres Weird Al Yankovicot.

Közzétéve:

MTI/EPA/Manuel Lopez

A Grammy-díjas zenészről a Roku streamingszolgáltó rendelte meg a filmet, amely a vállalkozás első saját gyártású életrajzi produkciója lesz, és csak a Roku csatornán lehet majd látni – írta a Variety.com.

A film forgatókönyvét Eric Appel írja, és meg is rendezi. Yankovic társforgatókönyvíróként vesz részt személyesen a produkcióban.

A filmben a Roku közleménye szerint látható majd a zenész üstököshöz hasonló felemelkedése, megjelennek szenvedélyes szerelmi kapcsolatai és hírhedten züllött életmódja. A Weird: The Al Yankovic Story című film a csodagyerekként kezdett pályafutásától zenei legedává válásáig meséli el élettörténetét.

A zenész közleményében hangsúlyozta: nagyon örül neki, hogy Daniel Radcliffe alakítja a filmben.
Weird Al Yankovic ötször nyerte el a Grammy-díjat. A zenész 2014-ben kiadott Mandatory Fun című lemeze az első humoros zenei album lett, ami a Billboard 200-as toplistájának csúcsán debütált.
Az életrajzi film forgatása februárban kezdődik Los Angelesben.

Borítókép: Daniel Radcliffe brit színész

Tovább olvasom

Művház

Megvan az új időpont az Elk*rtuk televíziós premierjére

Március 5-én mutatja be a TV2 az ElkXrtuk című politikai krimit, amit eredetileg január 23-án tűztek műsorra a csatornán.

Közzétéve:

Borítóké: Magyar Nemzet

Korábban a SorozatWiki számolt be róla, hogy a tervezett televíziós premier elmarad, és helyette a Valami Amerika 3. részét adják. Az Index a TV2-t is megkereste a műsorváltozással kapcsolatban. – A film televíziós premierjét egy későbbi időpontra tettük át, néhány héten belül látható lesz a TV2 műsorán – olvasható a TV2 válaszlevelében.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a vetítés átütemezésére az eredeti megállapodás pontosítása miatt került sor – miután Kálomista Gáborral csak így tudtak megegyezni.

Az Elk*rtuk című politikai thriller a tavalyi év legnézettebb és egyben legmegosztóbb magyar filmje volt a hazai mozikban.  A filmet egyébként a multiplexek mellett az ország összes artmozija is vetíthette, a Megafilm tájékoztatása szerint ugyanis a film teljes mértékben megfelelt a hazai művészfilmek kritériumainak a Nemzeti Filmiroda döntése alapján. Ez azt jelenti, hogy a politikai krimi megkapta az artmozis besorolást, így nem volt akadálya annak, hogy az ország valamennyi mozijában játszhassák.

Tovább olvasom