Kövess minket!

Művház

Színészek, akik gyűlölik a legismertebb szerepüket

Vannak színészek, akik kimondottan gyűlölik azt a munkájukat, amivel ismertté váltak, általában azért, mert a közönség pont egy olyan alakításukra figyelt fel, amelyet ők maguk nem tartanak nagyra.

Flickr

Művészfilmekben is látott fiataloknak nem tetszett, hogy végül tinifilmekben vagy szuperhősös mozikban kapták fel őket, de akadt olyan is, aki az egész showbizniszben csalódott: egyszerűen másra számított, amikor bekerült – írja az Origo összeállításában.

Kate Winslet

A Titanic minden idők harmadik legnagyobb mozis bevételét hozta világszerte – az Avatar és a Bosszúállók: Végjáték mögött –, a női főszereplő azonban rá sem bír nézni. Tudja, hogy minden színész kritikus magával, de ő olyan szörnyűnek látta magát a végső verzióban, hogy azonnal újra akarta játszani az egészet. Brit létére az amerikai akcentussal is gondja volt, ráadásul mára a film slágerdalával, a My Heart Will Go Onnal is ki lehet kergetni a világból – nem azért, mert eredetileg is utálta, hanem mert azóta annyiszor játszották neki.

Robert Pattinson

Sosem rejtette véka alá, hogy mennyire utálja Edward Cullen szerepét az Alkonyat-sorozatból: már a filmek idején ironikusan nyilatkozott róla, az írónőt, Stephenie Meyert pedig egyenesen bolondnak tartotta, aki csak a saját szexuális fantáziáit írta meg. A szépfiú skatulyáját sem volt hajlandó elfogadni, két Alkonyat-film között például az Emlékezz rám!-ban vagy a Cosmopolisban játszott komplexebb karaktereket, újabban olyan produkciókban láthattuk, mint A világítótorony vagy a Tenet.

Blake Lively

A színésznő tulajdonképpen hálás azért, hogy a Gossip Girl – A pletykafészek komoly lökést adott a karrierjének, a karakterével, Serena van der Woodsennel azonban sosem tudott azonosulni. „Az emberek szerették a sorozatot, nekem személyesen viszont sok nehézséget okozott, mivel valami jobb üzenetet szerettem volna közvetíteni, főleg a fiatal nézőknek” – mondta, és később is sokat dolgozott azon, hogy a közönség ne Serenát lássa benne, aki elcsábította más szerelmét, vagy épp drogtúladagoláshoz is hozzájárult a történetben.

Megan Fox

A színésznő annak idején a Transfromersszel vált igazán ismertté, egyből szexszimbólum is vált belőle – bár ő maga ezt a címet mindig is visszautasította. Ezzel együtt ő is sejtette, hogy inkább a külseje, mint a tehetsége miatt kapta meg a szerepet, már a válogatóról különös dolgokat mesélt. Később a rendezőt, Michael Bayt még Hitlerhez is hasonlította, a saját szerepéről pedig azt mondta, hogy lényegében nem is kellett színészkednie: vagy sikoltozott, vagy futott, vagy mindkettőt. A második rész után ki is rúgták, de ő aligha bánta.

Angus T. Jones

A Két pasi – meg egy kicsivel még epizódonként 350 ezer dollárt keresett, 2016 óta azonban nem láthattuk semmiben, teljesen hátat fordított a showbiznisznek. A sorozatból a csúcson távozott botrányos körülmények között, miután egy nyilvános videóban elkezdte szidni a produkciót, és mindenkit arra szólított fel, hogy bojkottálja. Ezután már csak egy vendégszerepet kapott a Horace and Pete-ben.

Miley Cyrus

Alig van ember, aki nagyobb gyűlölettel beszélt volna az őt sztárrá avató szerepről, mint Cyrus – aki a showbizniszt nem hagyta hátra, azt azonban ma már nem hagyja, hogy mások csináljanak terméket belőle. „Tizenegy éves korom óta az ment, hogy ha popsztár vagyok, akkor hosszú, szőke hajamnak kell lennie, és mindenképpen legyen rajtam valami csillogó. Közben csak egy törékeny lány voltam, aki parókában és tonnányi sminkben kamaszt játszott” – mesélt arról az időszakról, amikor a Hannah Montanában szerepelt.

Carrie Fisher

A 2016-an meghalt színésznő is gyűlölte Leia hercegnő szerepét, önéletrajzi könyvében, a Wishful Drinkingben konkrétan azt írta, hogy George Lucas tönkretette az életét – még ha nem is szándékosan. A rendező a Star Warsszal és folytatásaival olyan erős és tartós világot teremtett, ami Fishernek élete végéig biztosította a rajongók mellett a zaklatókat is, a karaktere ráadásul eléggé szexualizált volt, ami miatt rengeteg kellemetlen helyzetben volt része.

Borítókép: Kate Winslet színésznő

Művház

Toldi-rajzpályázatot hirdetett az MTVA

Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából írták ki az általános- és középiskolásoknak szóló versenyt. Ikonikus művei bemutatásával is megemlékeznek a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki közleménye szerint a diákok alkotásait Jankovics Marcell utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Arany János elbeszélő költeményének modern kori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény. A 19. századi művet a világhírű Kecskeméti Rajzfilmstúdió keltette életre.

Mint hangsúlyozzák, Jankovics Marcellnek utolsó rendezésével sikerült valamennyi korosztályhoz közelebb hoznia a kötelező olvasmányt, megőrizve annak kulturális értékét. A nagyközönség a hős lovag történetét az eredeti szöveggel élvezheti, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében.

A rajzpályázatra általános és középiskolások munkáit várják, hogy kiderüljön, miként látják a fiatalok az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században.

A karakterek és izgalmas jelenetek ábrázolásán túl akár egy egész ének elmesélésére is lehetőség van képregény formájában

– áll a közleményben.

A felhívásra november 4-ig a toldi@mtva.hu e-mail-címre küldhetik be a pályaműveket a jövő animációs mesterei. A szakmai zsűri tagjai között vannak a rajzfilm alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője.

A pályázat részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon, ahol elérhetők a Toldi korábbi epizódjai és egyéb különleges tartalmak is.

A közmédia a magyar animáció mesterének tiszteletére ikonikus alkotásait is levetíti. A Duna Televízió a János vitézt, a Sisyphust, valamint a Toldi sorozat utolsó két részét mutatja be. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája lesz látható.

Tovább olvasom

Művház

35 év után ismét Jézust játssza a magyar sztárszínész

Különös utat járt be a Jézus Krisztus Szupersztár hazai bemutatói kapcsán Sasvári Sándor, aki harmincöt éve Jézus szerepében debütált, de az elmúlt évtizedekben más szereplőt is alakított már a darabban. A közelmúltban ismét visszatért ikonikus főszerepéhez a Madách Színház színpadán.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Születésnapján vendégeskedett Sasvári Sándor a Család-barát magazin népszerű rovatában, a Fotóalbumban, amelyben élete fordulópontjainak pillanatait osztotta meg a nézőkkel. Kiderült, már kisgyerekként is művészpályára készült: zenei általános iskolába járt és klasszikus gitáron tanult. A katonaság éveiben is zenélt, majd jött a Rockszínház, ami véglegesen eldöntötte, hogy hol van a helye a világban – sorolta a Jászai Mari-díjas színművész a Duna Televízió műsorvezetőinek, Novodomszky Évának és Banner Gézának, akik az egyik leghíresebb, hozzá köthető alakításról, a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepéről is kérdezték.

„Csodálatos lehetőség volt, hogy Szegeden ezúttal Pilátust alakíthattam. Az előadás után Szirtes Tamás felkért, hogy csináljunk meg újra a Madách Színházban 10 előadást a Jézus Krisztus Szupersztárból, ahol hosszú évek után újra Jézus szerepében térhettem vissza. Azt hiszem, úgy 10 másodperc után mondtam rá igent”

– fogalmazott Sasvári Sándor, aki 1986-ban debütált először a szerepben, de most, 35 évvel később ismét láthatja őt a szerepben a közönség néhány előadás erejéig.

Az énekes-színész elmondta, ez a lehetőség felért egy születésnapi ajándékkal, de a tegnapi előadás után családja körében is felköszöntötték és megajándékozták. A további részletek a Család-barát magazin idézett adásából ismerhetők meg.

Borítókép: Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színművész, énekes

Tovább olvasom

Művház

Minden jegy elkelt az Elk*rtuk első heti vetítéseire

A Corvin Moziban a jegyeladások alapján az őszödi beszéd utáni eseményeket feldolgozó film érdekli legjobban a magyar mozinézőket.

Közzétéve:

Facebook/Elk*rtuk

A Budapest Film Zrt. előzetes állításával ellentétben telt házas vetítésekkel körözi le az amerikai filmeket az Elk*rtuk, Kálomista Gábor politikai krimije, amely a 2006 őszi magyarországi eseményeket dolgozza fel – írta meg az Origo.

A portál kiderítette, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester közvetlen befolyása alá tartozó moziüzemeltető cég a rendkívüli érdeklődés hatására kénytelen volt a korábban biztosított napi egy vetítési időpont helyett három vetítési alkalmat elérhetővé tenni a nézők számára. Az Origo átnézte a magyar krimivel azonos időszakban vetített amerikai nagyfilmek jegyeladási adatait is, amelyekből világosan látszik, hogy a Budapest Film Zrt. indoklásával ellentétben az amerikai filmek iránt alig mutatkozik érdeklődés.

A portál kutatása szerint a Corvin moziban az Elk*rtuk október 22-i, pénteki premierjének napján a 17 órai vetítésére már egyetlen szabad hely sem maradt, ami szintén elmondható a 18:30-as vetítésre is. Mint írják: a szabadon lévő néhány helyet is lefoglalták. Az aznap elérhető utolsó, 21 órakor kezdődő vetítésre már szintén nem lehet jegyet kapni.

Az október 23-án szombaton választható vetítési időkben hasonló körülményeket talált a portál. Mint írják: a nap első vetítésén már csak az első két sorban akadnak helyek, a 18:30-as és a 21:00-s időpontokra pedig minden jegy elkelt, holott az ünnepi programok miatt feltételezhető, hogy az emberek többsége valamilyen megemlékezésen vesz majd részt aznap. A vasárnapi vetítési alkalmakról az Origo azt írta: az első vetítési időponton már csak három szabad hely van, a 18:30-as és a 21:00-s vetítési alkalmak pedig telt házasak.

Összehasonlításképpen a portál megvizsgálta az Elk*rtukkal azonos napon, nagyobb vetítésszámban, tehát napi négy alkalommal megtekinthető amerikai Dűne és Venom 2. című filmek jegyeladásait. Ezekből kiderült, hogy az október 21-én debütáló Dűne című film premierjére 441 szabad hely van, a pénteki vetítésre pedig 439. A Venom 2. – Vérontó esetében csütörtökön eddig csupán egy jegyfoglalás látható és 294 szék szabad, pénteken pedig hasonló módon szinte csak szabad székeket találni. (A feltüntetett jegyeladási adatok a cikk írásának időpontjában meglévő állapotokat tükrözik.)

Megdőlt tehát a baloldali vezetésű főváros alá tartozó Budapest Film Zrt. állítása, amely szerint a magyar nézők számára érdektelen lesz a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét követő eseményeket bemutató magyar krimi.

Az Elk*rtuk vetítési időpontjaira szinte minden jegy elkelt, míg ezzel szemben például a beharangozott Venom 2. péntek esti vetítései vagy teljesen üresek, vagy tíznél alig több jegyet tudott értékesíteni a mozi.

Borítókép: Facebook/Elk*rtuk

Tovább olvasom