Kövess minket!

Művház

Román Balázs és Szigeti Péter a Jazzy Rádióban

Kedden este 8 órakor ismét friss adással jelentkezünk a 90.9 Jazzy Rádióban. Román Balázs és Szigeti Péter, a Kreatív munkatársai lesznek a vendégeink.

Szinte napra pontosan egy éve tartottunk afféle szakújságírói közös évértékelőt a Jazzy Rádióban Román Balázzsal, a Kreatív főszerkesztőjével és Szigeti Péterrel, a lapot kiadó PPH tartalomfejlesztési vezetőjével. Akkor megígértük, hogy idén ismétlünk. 2015 igazán turbulens év volt a hazai médiapiacon, így téma bőséggel lesz: különösen sok szó esik az állam szerepéről, a tévés piacról, de nem megyünk el szó nélkül a többi szegmens történései mellett sem.

Akit érdekel a téma, az január 19-én este 8 órakor tekerjen a 90.9 Jazzy-re, vagy hallgassa az adást a neten. A héten felkerül a site-unkra az adás podcast formában is.

Művház

Tanítsunk Magyarországért program: íme a novellapályázat nyertesei

A versenyt a kistelepülések fiataljait segítő Tanítsunk Magyarországért (TM) program és a SuliLife.hu hirdette meg.

Közzétéve:

Borítókép: Orsós Bálint magyarszéki diák, miután átvette a novellaíró pályázat fődíját György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkártól, fotó: MTI / Mónus Márton

A Fővárosi Állat- és Növénykertben megrendezett szerdai díjátadó eseményen György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár, a Tanítsunk Magyarországért! (TM) program alapítója elmondta, hogy az áprilisban meghirdetett novellaíró pályázatra összesen 98 alkotás érkezett.

A pályázatot kifejezetten a TM programban résztvevő diákok számára írták ki két kategóriában: “Életem legjobb napja” és “Ha én miniszterelnök vagy szuperhős lennék”.

A mentorált kisdiákoknak május 28-ig volt lehetőségük e-mailben vagy postai úton beadni a fogalmazásukat, melyek megírásában egyetemista mentoraik is támogatták, segítették őket. A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálta el.

“Volt, aki arról írt, hogy a hősöknek fontos feladata és felelőssége van, többen pedig miniszterelnöki ambícióikról számoltak be. A témák között sokszor szerepelt, hogy többet kellene tenni a szegények, a betegek védelme érdekében és a környezetvédelemért”

– tette hozzá.

“Azzal, hogy papírt és tollat ragadtatok és kifejeztétek gondolataikat, már mind szuperhősök vagytok”- zárta szavait a csaknem száz mentorált és mentor részvételével tartott ünnepélyes díjátadón az államtitkár.

A fődíjat, egy laptopot, Orsós Bálint magyarszéki diák vehette át Ha én szuperhős lennék című írásáért. Kategóriánként 3 helyezettet díjaztak. Kategóriájában első helyezést ért el Való Zsófia és Kántor Zsófia.

A Tanítsunk Magyarországért Program az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ együttműködésében létrejött, 2018. december 5-én útjára indított komplex, főként a kortárs mentorálás módszerére építő szakmai program.

A mentorálásba bevont általános iskolások olyan készségeket, képességeket és társadalmi mintákat sajátíthatnak el a részvétel által, amelyek hosszútávon segíthetik tanulmányaik sikeres befejezését és munkaerőpiaci elhelyezkedésüket. Emellett a program fontos célkitűzése a közösségépítés, a fiatalok felelősségvállalásának elmélyítése.

A programban több mint félezer mentor és több mint kétezer mentorált vesz részt.

A novellaíró pályázat szakmai zsűrijének tagjai voltak többek között György László államtitkár, Paplanos Péter, a Mediaworks Zrt. innovációs igazgatója, Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője, valamint Pintér Lívia a sulilife.hu és az unilife.hu főszerkesztője.

A legjobb fogalmazások szerzőit értékes nyereményekkel és különdíjakkal jutalmazták.

Tovább olvasom

Művház

Kulturális újranyitás a Múzeumok Éjszakáján

Több mint 300 intézmény mintegy 1600 programmal regisztrált eddig az idén június 26-án megrendezendő Múzeumok Éjszakájára.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklõdõ a Renoir Fekvõ nõi aktja köré épített kamarakiállításon a Múzeumok Éjszakája megnyitóján a budapesti Szépmûvészeti Múzeumban 2019. június 22-én. MTI/Mónus Márton

Az eseménysorozat kiemelt témája a „fordulópont” – jelentette be Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Ráth-villában.

Az újranyitás első nagyszabású, országos kulturális eseményére, a Múzeumok Éjszakájára a következő hétvégén kerül sor. Az idei a 19. alkalom, hogy a Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján a világjárvány okozta kényszerszünet után újra kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket.

Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: több mint háromszáz közgyűjtemény mintegy 1600 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy négyszázezer belépést regisztráltak 2019-ben összesítve a részt vevő intézmények.

Az eseményen részt vett L. Simon László múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztos, aki elmondta: a Múzeumok Éjszakája ráirányítja a figyelmet arra, hogy az emberek újra a múzeumok és kultúra felé forduljanak.

A rendezvényre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események, valamint mobilalkalmazás is rendelkezésre áll, amely „EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen.

Kiemelt fontosságú esemény idén a Múzeumok Éjszakája, hiszen a világjárvány után ez lesz a legnagyobb országos kulturális rendezvény. Nagy változás ez kulturális és mindennapi életünkben is, éppen ezért lett az idei rendezvény fő témája a „fordulópont”, amely fogalom köré a legtöbb múzeum programja épül 2021-ben.

A mostani különleges évben három szenzációs ember is csatlakozott a program népszerűsítéséhez: Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész; Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó; valamint Oláh Gergő énekes, zeneszerző is a rendezvénysorozat mellé állt. Idén tavasszal több interaktív programon vettek részt azért, hogy a Múzeumok Éjszakáját ezen élmények alapján is ajánlhassák a vendégeknek. A látogatásokról filmek készültek, melyek a Múzéj Facebook-oldalán www.facebook.com/muzeumokejszakaja és az M5 csatornán is láthatók a rendezvény napjáig.

Ebben az évben Budapesten a felnőttkarszalag még a tavalyelőttihez képest is kedvezményesebb áron váltható meg: 1500 forintért, míg a gyermekkarszalagok darabja (érvényessége 6 és 18 éves kor között) 800 forintba kerül, hatéves kor alatt pedig ingyenes a belépés a múzeumokba.

Idén viszont nem érvényesek a karszalagok a budapesti tömegközlekedési eszközökön, és nem lesznek Budapesten múzeumi körjáratok sem, a járványhelyzet következtében lerövidült szervezési idő miatt!

A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalon, illetve a rendezvény napján a programban részt vevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Művház

Elhunyt az Újszínház ikonikus színésze

Nagy Zoltán Ivánka Csaba-díjas, Aase-díjas színművész 1943-ban született Budapesten, 78 évet élt.

Közzétéve:

Az Újszínház Budapest Facebook-oldala szűkszavú közleményben adott hírt színművészük haláláról. Szűkszavú hír: „Nagy Zoltán színművész szerdán hajnalban meghalt. A családdal történő egyeztetés után szolgálhatunk bővebb információval. Nyugodjon békében!”

Nagy Zoltán Ivánka Csaba-díjas, Aase-díjas színművész 1943-ban született Budapesten. Tanárnak készült, 1966-ban a szegedi tanárképző főiskolán magyar–történelem–ének szakon végzett. A színészmesterség már hallgatókorában érdekelte, pályája így már a Szegedi Egyetemi Színpadon elkezdődött. Előbb a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt (1966–1975), majd öt évre a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Két év szolnoki (Szigligeti Színház) kitérő után kilenc éven át a Nemzeti Színházban játszott, 1991-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz került, majd 1992 és 1998 között szabadúszóként dolgozott. Az Újszínházhoz 1998-ban szerződött – emlékeztet a Mandiner.

Tovább olvasom