Kövess minket!

Művház

Presser Gábor, Lovasi András, Bródy János is kiáll a SzFE mellett

Az elmúlt napokban sorra érkeznek a kiállások az SZFE mellett.

Alulírott magyar zenészek, zeneszerzők, előadók, határozottan tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, tanáraival, a lemondott szenátus és a vezetőség tagjaival – olvasható a szerdán indított petíció szövegében, amelyet péntek délelőttre több mint ezeregyszáz zenész és zeneközeli háttérember írt alá.

Az aláírók között megtalálható többek között Presser Gábor, Bródy János, Czutor Zoltán, Péterfy Bori, Másik János és Lovasi András is.

Az elmúlt napokban sorra érkeznek a kiállások az SZFE mellett. A megszólaló színházi személyeken és társulatokon túl, hol az írók indítanak petíciót, szerveznek verses tüntetést, hol egyetemi hallgatók, vagy komplett tanszékek fejezik ki szolidaritásukat. Legutóbb pedig a Színházi Kritikusok Céhe adott ki nyilatkozatot, amelyben támogatását fejezi ki az egyetem hallgatóinak és oktatóinak – írja a 24.hu.

Művház

Széchenyi Zsigmond fotóiból nyílt kiállítás a Capa Központban

A kiállított képek nagyobb részét a vadász-író készítette, a többin ő maga, családi környezete, megmaradt dokumentumai láthatók.

Közzétéve:

Borítókép: A Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeit bemutató kiállítás megnyitója a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű program közül a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Széchenyi Zsigmond alakját megidéző tárlata az egyik önálló kezdeményezés – mondta el a kiállítás hétfői megnyitóján a Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy mintegy 1500 programelem mutatja be a magyar vadászati kultúra keresztmetszetét a Hungexpón 74 ezer négyzetméteren, valamint három kiemelt és több mint 530 további vidéki helyszínen.

Az expó egyik célja azokat a személyiségeket megtalálni, akiknek a kultuszát építeni érdemes – jegyezte meg, hozzátéve: a magyar vadászati kultúrából három alakot mindenképp érdemes kiemelni, közülük is Széchenyi Zsigmond talán az első.

Kovács Zoltán kormánybiztos a Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeit bemutató kiállítás megnyitóján, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kovács Zoltán elmondása szerint Széchenyiről készült először film a világkiállítás alkalmából, azóta a Kittenberger Kálmán és Fekete István életét megidéző filmeket is bemutatták.

Széchenyi Zsigmond nemcsak egyénisége és vadásztevékenysége révén emelkedik ki saját korából, hanem mert élete utolsó szakaszában letette a puskát és fényképezőgépre cserélte. Felismerte ugyanis, hogy az átalakuló világban az ember felelőssége, hogyan mutatkozik meg új formában – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Afrikában Széchenyi Zsigmond életében radikálisan megváltozott a vadvilág helyzete, amely csaknem helyrehozhatatlan károkat szenvedett. Ő azonban szerette volna felhívni a figyelmet azokra az eszközökre, amelyekkel meg lehet állítani a mérhetetlen emberi felelőtlenséget – jegyezte meg.

Résztvevők a kiállításmegnyitón, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kovács Zoltán hozzátette, hogy a 20. század második felében több afrikai ország teljesen betiltotta a vadászatot, ám azóta bebizonyosodott: a felelős, fenntartható vadászat a vadállomány megőrzésének záloga.

Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója közölte: a kiállítás Széchenyi Zsigmond érdekes életén, tudományos munkásságán túl a vadászszenvedélyről szól.

Kőrösi Orsolya az MTI-nek elmondta: a világkiállítás alkalmából a Capa Központ ingyenes természetfotó-kiállítással is jelentkezik október 14-ig. Az Erzsébet téren két klasszikus szállítmányozási konténert alakítottak át látványos szabadtéri kiállítótérré, több tucat, a természet szépségeit, az emberi tevékenység és a természet kölcsönhatásait, a természetben élő vagy urbanizálódott állatokat bemutató fotóval.

Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképei a kiállításon, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Virágvölgyi István, a most megnyílt kiállítás kurátora felidézte, hogy szeptember 6-án hunyt el Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit, a tárlat ezért őrá is emlékezik.

A Capa Központ kiállítása a Hertelendy Margit által megőrzött huszonöt fotóalbum képanyagából válogat, emellett eredeti dokumentumokat, film- és hangfelvételeket is bemutat, valamint három, Széchenyi Zsigmond által 1960-ban Afrikában kilőtt állatot, egy csíkos gnút, egy keleti nyársasantilopot és egy leopárdot is. A kiállított képek nagyobb részét Széchenyi Zsigmond készítette, a többin ő maga, családi környezete, megmaradt dokumentumai láthatók – így együtt még sohasem mutatták be ezeket.

A november 28-ig látható kiállítás szakértője Gyorgyevics Tamás, Széchenyi Zsigmond életrajzírója, szakmai partnere pedig a Magyar Természettudományi Múzeum volt.

Tovább olvasom

Művház

Claire Mathon kapta az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját

A francia operatőr a Céline Sciamma rendezővel készített Portré a lángoló fiatal lányról című nagyjátékfilmért kapta az elismerést.

Közzétéve:

Borítókép: Facebook / @zsigmondvilmosfilmfest

Szabó Gábor zsűrielnök a szombati, szegedi díjátadón hangsúlyozta, az elmúlt évek során nagyot emelkedett az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál presztízse, idén már a legmagasabb elismerésekkel rendelkező filmeket is nevezték a seregszemlére.

Egy új filmhez korábbi sikereitől függetlenül mindenki egyenlő eséllyel kezdhet hozzá, éppen ezért az idei díjazottak között a zsűri döntése alapján szerepelnek pályájukat kezdő operatőrök és befutott művészek is

– fogalmazott a szakember.

A nagyjátékfilm kategória legjobbjának a Bosszú című mexikói alkotást fényképező Natalia Cuevast választották, a mű rendezője Rodrigo Fiallega. A kísérleti filmek között a zsűri az elismerést Hejüsz Bettinek ítélte oda a Még emlékszem című filmért, melyet Chilton Flóra rendezővel készített. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Vince Alina operatőr vehette át a Mónika nem akar a földön járni (rendező Korom Anna) című alkotásért.

Szeged város díjával Gyuricza Mátyás operatőrt jutalmazták a Kelet című magyar filmért, melyet Dávid Attila rendezővel készített.

A kritikuszsűri díját Hajdu Szabolcs rendező Békeidő című filmjének fényképezéséért Bántó Csabának ítélték oda, ahogy a legjobb fiatal művésznek járó elismerést is az operatőr vehette át.

A diákzsűri elismerését Apoorva Satish rendező Kanya című filmjének operatőre, Faraz Alam kapta. Az ezüsthaj zsűri díját a Frontera Azul című perui film fényképezésért Jorge Carmonának ítélték oda.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Kardos Sándor – A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó, A legényanya, A hídember című filmek társalkotója – kapta az elismerést.

Az idei fesztiválra több mint négyszáz alkotást neveztek – afrikai, ázsiai, dél-amerikai és szép számmal európai filmeket -, ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő 41 művet az előzsűri.

Tovább olvasom

Művház

Elkezdődött a Hadik, a leghuszárabb huszár című film forgatása

Megkezdődtek a Hadik, a leghuszárabb huszár című kalandfilm forgatási munkái, a nagyjátékfilmet a tervek szerint január 12-ig forgatják az ország különböző pontjain, a felvételeket Mohácson kezdik és a Vajdahunyad várában zárják majd.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

A híres berlini csata külső jeleneteinek nagy részét Babatpusztán, a csata belső jeleneteit a komáromi erődben, a romantikus jeleneteket pedig javarészt Keszthelyen rögzítik.

A film főszereplője Trill Zsolt, mellette többek között Szabó Győző, Molnár Áron, Horváth Lili, Julia Jakubowska, Reviczky Gábor, valamint Trokán Péter színészek szerepelnek.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő produkció rendezője Szikora János, akit Steve Dent, a Marvel-filmek, valamint a Robin Hood és Az ember gyermeke akciórendezője segít, de technikai rendezőként Dyga Zsombor filmrendező is jelen van a stábban. A film vezető operatőre Győri Márk, akinek a munkái közül a legismertebb a Peter Strickland rendezte Varga Katalin balladája vagy a Matt Palmer rendezte Calibre. Az alkotói csapat tagja Takács Gergely VFX supervisor és producer, aki dolgozott többek közt Midsommar (Fehér éjszakák) című horrorfilmben és a Shadow and Bone (Árnyék és Csont) fantasy Netflix-sorozatban, valamint a Distant című sci-fi filmen – tudatták a film készítői.

“Huszárokról filmet forgatni csodálatos lehetőség! Hiszen olyan emberekről szól, akikben ritka módon ötvöződött a kalandvágyó merészség és az erkölcsi tartás. Ez volt a huszárvirtus ethosza!”

– fogalmazott Szikora János.

A kaszkadőrök Gulyás-Kiss Zoltán, akció rendező, kaszkadőr szakértő, többszörös Guinness rekorder vezetésével készültek fel a forgatásra, aki többek között a Kontroll, az Örök tél, az Oscar-díjas Saul fia kaszkadőr szakértője is volt. Gulyás-Kiss Zoltán emlékeztetett:

“A filmben rengeteg kaszkadőr dolgozik majd, hogy az akciójelenetek, a csaták tökéletesek lehessenek. Többféle fegyvert is használunk, lesznek egész könnyű, szinte gumiból készült kardok, de az eredeti formájukban is jelen lesznek a fegyvernemek a forgatásokon. Szeretnénk kihasználni a legmodernebb digitális technológiát is, de célunk, hogy túlzásoktól mentes, ízléses, a realitás talaján maradó, mégis látványos és izgalmas csatajeleneteket tárjunk a nézők elé”.

A Hadik film várhatóan 2022 decemberében kerülhet a mozikba. A produkcióról bővebben a Hadik film Facebook- és Instagram-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítókép: Trill Zsolt, Jászai Mari-díjas magyar színművész

Tovább olvasom