Kövess minket!

Művház

Premiervetítés a Dunán a kommunizmus elfelejtett áldozatáról

Hamarosan debütál Vitézy László új játékfilmje, Az énekesnő. Az alkotás Szűcs Sándor futballista és Kovács Erzsi táncdalénekesnő tragikus történetének állít emléket és a kommunista rendszer kegyetlenségeit jeleníti meg. Premiervetítését március 25-én, 20:45-től láthatják a Duna nézői.

Megafilm

Az ötvenes évek Magyarországának rideg valóságát mutatja be Az énekesnő című tévéfilm. A korabeli diktatúrarendszer egy elfeledett tragédiáját vette alapul Vitézy László rendező, melyben két fiatal szerelmes kapcsolatát használták fel politikai nyomásgyakorlásra. A főszerepekben Bánovits Vivianne-t és Herczeg Pétert láthatjuk. Tóth Ildikó, Szarvas József, Györgyi Anna, Fesztbaum Béla és Reviczky Gábor mesterien jelenítik meg az elnyomó rendszer agresszorait. Az Újpesti Dózsa elnökét Dörner GyörgySebes Gusztávot, az Aranycsapat szövetségi kapitányát pedig Pindroch Csaba alakítják. A Megafilm produkcióját a Helmeczy Dorottya  Kálomista Gábor producerpáros jegyzi.

Vince, a nagy karrier előtt álló focista beleszeret a tehetséges énekesnőbe, Valiba. Az elvált asszony és a még házasságban élő futballista románca ellentmond a szocialista erkölcs alapelveinek. A pár a disszidáláson gondolkodik, miután Vincét egy olasz csapat akarja szerződtetni. A magyar válogatott több klasszisa kap hasonló ajánlatot, ezzel a hatalom is tisztában van, ezért drasztikusan lép fel.

Az Államvédelmi Osztály feladata, hogy a futballistákat itthon tartsák, ehhez az erőszak és a megfélemlítés módszerét választják. Az elvtársak úgy döntenek, Nagy Vince életmódja alkalmas arra, hogy példát statuáljanak vele. Barátokon keresztül csalják tőrbe a védőt, aki végül egy koncepciós pernek esik áldozatul. Nemcsak személyét, emlékét is megpróbálja eltörölni a rendszer.

Vitézy László már több ízben foglalkozott ezzel az időszakkal, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a közelmúlt történelme is megjelenjen a hazai filmművészetben: „Számos kérdés tisztázatlan azzal kapcsolatban, hogy mi történt 1945 és 1949 között a magyar kisemberekkel, milyen eszközökkel próbálták őket ellehetetleníteni és vagyonuktól megfosztani. Ennek a korszaknak a megjelenítésére hihetetlen nagy szükség van. Ez nem egy leíró film, főként a lélektani történésekre épít, pontosan ezért szándékosan vannak túlsúlyban a közeli képek, hiszen a szemek tükrözik leginkább az érzelmi folyamatokat és a szereplők közti viszonyokat. Nagyon fontos volt számomra a megfelelő karakterek megtalálása, több esetben is jó szándékú arcokkal párosulnak a kegyetlenségek, hiszen „az ember annál szörnyebb, minél emberibb.”

Vali szerepében Bánovits Vivianne-t láthatjuk, akinek ez már az ötödik közös munkája a rendezővel: „Első tévéjátékfilmemet húsz évesen készítettem Lászlóval, ami Móricz Zsigmond Pillangó című művének filmadaptációja volt. Tekintettel a korábbi sikeres együttműködésekre, most is nagy örömmel fogadtam a felkérést, hogy én formáljam meg Vali karakterét. Elképzelni is nehéz, hogyan tudta ez a nő ennyi átélt szörnyűség, meghurcoltatás és több év börtön után folytatni az életét. Egy ilyen szerep mindig megterhelő lelkileg, és alapos felkészülés előzte meg, amihez számos archív felvételt használtam fel. Lászlóval is nagyon sokat beszélgettünk a korszakról, melyet úgy gondolom fontos, hogy az én generációm is megismerjen. Főszereplőtársammal, Herczeg Péterrel korábban még nem játszottunk együtt, de így is tökéletes volt az összhang, rendkívül tehetséges színésznek tartom.”

Kivételes atmoszférát teremt a film, melyben drámai sorsokon keresztül válik átélhetővé, átérezhetővé a szocializmus szörnyűsége. Bár a történet az ’50-es években játszódik, és egyértelműen megmutatja a kommunizmus borzalmait, azt is láttatja, hogy mindez az emberi lelkekben nem volt „fekete-fehér”. Az egyedi alkotói koncepció a szűk, közeli képi világgal teszi hangsúlyossá az érzelmeket, Pap Ferenc operatőr beszédes portréi segítségével. Emellett a kiváló színészi alakításokon keresztül is beleélheti magát a néző a kínzások, megaláztatások utáni kiüresedettség érzésébe. 

Az énekesnő című tévéfilmet március 25-én, 20:45-től vetíti a Duna.

Borítókép: Bánovits Vivianne

Művház

Szerdán indul a 10. Primanima Budaörsön

Szerdán indul és szombatig tart 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon Budaörsön.

Közzétéve:

Pixabay

A fesztivál vetítéseit a BABtérben, a Jókai Mór Művelődési Házban és a Városi Ifjúsági Központban tartják – tájékoztattak kedden a szervezők.

A Primanima Masters elnevezésű új versenyblokkban tapasztalt alkotóktól lesznek láthatók filmek, köztük az idei Oscar-jelölt Bestia, Hugo Covarrubias filmje, amely egy titkosügynök életét követi nyomon a chilei diktatúra alatt, vagy például az Ari Aster producerségével készült A csontok (Los Huesos), amely a világ első bábanimációját eleveníti fel fiktív elemekkel.

Odaégett hús szimbolikáján keresztül beszél a párkapcsolati abúzusról a szlovén Spela Cadez Steakhouse című filmje, Ducki Tomek Plantariumában pedig az élet állandó körforgása jelenik meg szülő-gyerek kapcsolatán keresztül.

Magyar rendezők közül Bucsi Rékától legújabb kísérleti filmje, az Intermission, Csáki Lászlótól Petri György-vers adaptációja lesz látható Bagatelle címmel, míg Turai Balázs az Amok című filmmel lesz jelen.

A Fiatal rendezők versenyében mesterszakos filmjével tér vissza a Primanimára Jonatan Schwenk, korábbi nagydíjas: Zoon című kisfilmjében axolotl állatkák cirógatják, majd falják fel egymást. A Kékszemű szörnyetegben (Blue Fear) egy ifjú pár nőtagjának kell szembesülnie választottja múltjával és féltékenységi kételyeivel, Bárány Dániel Vacsora című morfanimációja a családtagok közti kommunikációs dinamikát és ki nem mondott problémákat vizualizálja rendkívül érzékletesen – olvasható a közleményben.

A Primanimán számos diák-, vizsga-, diploma- és elsőfilm is látható lesz, például a korábbi George Pal-díjas Horesnyi Máté METU mesterszakos filmjével tér vissza: A kisebbik rossz fekete-fehérben adaptálja Hazai Attila abszurd novelláit a kelet-európai kisemberről. Látható lesz Hárshegyi Vivien (MOME) Felhők felett című filmje, Bogyó Péter The Pattern című filmje, valamint Fábián Nikolett Nyugvó köd című alkotása.

A gyerekfilmes és a tinédzsereket célzó PrimaTeen versenyprogramokon, valamint a három egész estés animációs filmen kívül a szervezők horrorisztikus és erotikus animációkkal is készülnek a Night Moves éjszakai programban.

Mesterkurzust tart Kreif Zsuzsanna (Candide-sorozat), az osztrák Thomas Renoldner (Don’t Know What), az orosz Nicolai Troshinsky (Astigmatismo) és a görög Fokion Xenos (Heat Wave) rendezők. Szó lesz az animációs szakma érdekvédelméről vagy az alternatív animációs oktatásról, de animációs kritikaíró workshopon is fejleszthetik tudásukat a résztvevők.

Thomas Renoldner osztrák zenész, Marzieh Emadi Ausztriában élő iráni alkotó és Sina Saadat kísérleti animációs workshopot tart, melynek alkotásai az Utazás váratlan helyekre című kiállítás részeként lesznek láthatók a Zichy Majorban. A négynapos fesztivál estéit animációs DJ-k és koncertek zárják – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

Román film nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztivál fődíját

Andrei Epure Talán a sötétség eltakar című alkotása kapta az elismerést – közölték vasárnap a szervezők.

Közzétéve:

A seregszemle versenyszekcióiban több díjat is kiosztottak. A nemzetközi versenyben a diákzsűri díját egy francia alkotás, Mikaël Gaudin Csirke című filmje kapta, és a zsűri dicséretében részesült az oroszországi Jelena Jemeljanova A végtelen kék ég alatt, valamint a kirgizisztáni Ilgiz-Sernijaz Turszunbek és Szoronbek Turgunmamat Alaman című alkotása.

A zsűri különdíjában részesült a szintén orosz Varja Jakovleva Oneluv című filmje. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat egy kínai alkotás, Luo Zsun-hsziao Hajszalag, tojás, feladatfüzet című filmje kapta. A román kulturális minisztérium díját az észt Priit Tender Kutya-ház című filmje nyerte.

Az idén először megszervezett regionális filmek versenyében a zsűri dicséretében részesült a magyarországi Simó Ibolya Nem volt igazi szerelem. 52 év hűség című munkája, valamint a romániai Miklós Mátyás Levente Csak ide című alkotása.

A legjobb regionális filmnek járó Schnedarek Ervin-díjat és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott Töltőtoll-díjat Nagy Márton kapta a román-magyar koprodukcióban készült Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című filmért.

Az idén összesen 841 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, ezek közül 42-t választott ki az előzsűri, majd a zsűri ebből a 42-ből választotta ki a díjazott alkotásokat. A beválogatott filmek 17 országból érkeztek, a legtöbb közülük – hét-hét – Romániából és Franciaországból, Magyarországot hat, Oroszországot öt, Észtországot pedig négy film képviselte.

Tovább olvasom

Művház

Ismét jelölték a Concerto Budapest koncertfilmjét a szárnyas Arany Oroszlán díjra

Ismét jelölték Keller András és a Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét, a Kárpát Rapszódiát a Velencei TV Fesztivál szárnyas Arany Oroszlánjára. A film májusban már megnyerte a New York Festivals TV & Film Awards Ezüst Trófeáját, a Silver Towert, két éve pedig éppen a zenekar korábbi koncertfilmje hozta el a Velencei TV Fesztivál fődíját.

Közzétéve:

Borítókép: Concerto Budapest / Facebook

A Velencei TV Fesztivál – VENICE TV AWARDS 2022  “Performing Arts” –  kategóriájának szárnyas Arany Oroszlánját ez évben végül a brit Sky Arts Romeo&Juliet filmje nyerte. A magyar Kárpát Rapszódia a MEZZO TV képviseletében indult a versenyen. A két évvel ezelőtti világsiker, az Arany Oroszlán elnyerése után szinte lehetetlennek tűnő volt az újabb elismerés a világ egyik legjelentősebb televíziós fesztiválján, ahol idén a Kárpát Rapszódiát 27 ország legjelentősebb televíziós és filmgyártói által nevezett több száz alkotása közül az HBO Max, a BBC és az ORF szuperprodukciójával együtt díjazták Arany Oroszlán jelöléssel. Keller András és Szabó Stein Imre rendező,  valamint a Concerto Budapest két egész estés koncertfilmje így két év alatt már négy nagy nemzetközi filmes-televíziós díjat nyert. Ez egyúttal a magyar zeneművészet és a filmes, televíziós szakma világsikere is.    

Részlet a Kárpát Rapszódiából:

CARPATHIAN RHAPSODY intro + Enescu from Concerto Budapest on Vimeo.

Két éve szintén a Velencei TV Fesztivál – VENICE TV AWARDS 2020 – a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál  televíziós testvére “Performing Arts”  kategóriájának szárnyas Arany Oroszlánnal díjazott győztese lett  a kétórás, többek között Weinberg 21. Szimfóniáját felvonultató koncertfilm. A Concerto Budapest és a Kremerata Baltica, Keller András, Gidon Kremer nevével fémjelzett és Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilm szintén a MEZZO TV-n debütált. 2021-ben a szintén komoly presztízzsel bíró bronz Lovie Award-ot és a közönségdíjat a film rendezője, Szabó Stein Imre vehette át a Londonból közvetített virtuális díjátadón, ahol az év legjobb európai digitális alkotásait díjazták és ünnepelték.

A Weinberg szimfónia:

Cb-Kremerata_04-12-19_Weinberg_02_h264 from Concerto Budapest on Vimeo.

A  Keller András zeneművészeti koncepciója alapján megvalósuló, Szabó Stein Imre által rendezett, a Concerto Budapest, Snétberger Ferenc, Roby Lakatos, Homoky Gábor és az Old Sounds közös koncertjéből készült egész estés fekete-fehér film, a Kárpát Rapszódia, amelyet a MEZZO TV 2021. évi karácsonyi ünnepi programjában mutatott be, zajos sikert aratott az idén 65 éves, a világ egyik legjelentősebb televíziós versenyének számító New York Festivals TV & Film Awardson. A Kárpát Rapszódia a világ 42 országából, a legnagyobb televíziós társaságok által nevezett több száz alkotás közül  az egyik fő kategóriában (Entertainment / Performing Arts Special) nyerte el a Silver Awardot. A klasszikus szimfonikus, valamint a magyar és a cigány nép-, továbbá a világzenét egyedülállóan ötvöző, szerény költségvetésű Kárpát Rapszódia jelenleg a MEZZO TV-n tekinthető meg.

Tovább olvasom