Kövess minket!

Művház

Online koncerttel emlékeznek Szőcs Gézára (videó)

A tavaly elhunyt költő, író, szerkesztő, irodalomtudós és politikus emlékére ad online koncertet február 3-án, szerdán a MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével.

Fotó: Facebook / MÁV Szimfonikus Zenekar

A zenekar YouTube-csatornáján ingyenesen megtekinthető műsor első részében Mozart két művéből, A varázsfuvolából és a Don Giovanniból hallhat népszerű operaáriákat a közönség, a második részben Fekete Gyula Excelsior! című kortárs operájának részlete mellett Alekszej Ribnyikov kortárs orosz zeneszerző szimfóniájának lassú tétele hangzik el. Ezt követően Selmeczi György két operájából, a Szőcs Géza szövegére komponált Szirénből és a Veronból szólalnak meg részletek – olvasható a zenekar közleményében. A 19 órakor kezdődő hangverseny szólistái Kele Brigitta szoprán, Fekete Attila tenor és Kovács István basszus. Az esten Szőcs Géza Hitvallás (2009) című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze olvas föl szemelvényeket.

A koncert szünetében a közönség az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja, amelynek rendező-forgatókönyvírója Farkas Wellmann Endre.

A 2020. november 5-én elhunyt Szőcs Géza a MÁV Szimfonikus Zenekarnak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán Szőcs Géza mondott ünnepi beszédet – idézik fel az MTI-hez eljuttatott a közleményben.

Művház

Gubás Gabi játssza Dobrev Klárát az Elk*rtuk című filmben (videó)

A színésznő szerint Gyurcsány Ferenc feleségének a szerepe nála volt a legjobb kezekben.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gubás Gabi, fotó: Megafilm

A Megafilm által gyártott első magyar politikai krimi múlt héten debütáló traileréből a szemfüles nézők már kitalálhatták, hogy Gyurcsány Ferenc feleségének bőrébe Gubás Gabi bújt. A színésznő a szerepről először az Elk*rtuk című nagyjátékfilm hivatalos Facebook-oldalán mesélt egy interjúban, amiből kiderül, miért vállalta el a szerepet.

„Érdekes, hogy amikor először elolvastam a forgatókönyvet, megfogalmazódott bennem, hogy ez a történet elsősorban emberekről szól, éljenek bárhol, legyenek bárhol, álljanak bármilyen oldalon, mindig a cél szentesíti az eszközt, csak nem mindegy, hogy mi a cél és mi az eszköz”

– mesélte Gubás Gabi, aki izgalmas kihívásnak találta a politikusnő szerepét.

Felmerülhet a kérdés: vajon egy jelenleg is aktív politikusnőt mennyire nehéz hitelesen megformálni egy nagyjátékfilmben?

„Alapvetően mindig úgy nyúlok egy szerephez, hogy megpróbálok legalább egy közös pontot találni köztem és a karakter között, ami aztán segít az összekapcsolódásban, mint egy láthatatlan köldökzsinór… Nem volt ez másképp Klára szerepével sem. A közös pont: a férje melletti kitartás és maximális lojalitás. Keith English-sel, a film rendezőjével szinte szavak nélkül egyre gondoltunk az első találkozáskor, ugyanaz a gondolat fogalmazódott meg benne is, mint bennem, hogy szeretnénk, ha Klára emberi arcát még jobban kidomborítanánk a filmben” – mesélte Gubás Gabi.

Az október 21-i premierig még számos kérdés maradt az idei év legjobban várt filmjével kapcsolatban, a legfőbb azonban továbbra is az, hogy ha Gubás Gabi alakítja Dobrev Klárát a filmben, vajon ki játssza Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

„A gyerekeimnek is azt tanítom, hogy ne spoilerezzenek, amikor leülünk megnézni egy filmet, amit már ők láttak, úgyhogy ezt most én sem tenném” – mondta sejtelmesen a színésznő.

A történet szerint amikor a fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt, és a fiatalok egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromának részleteit és a budapesti rendőrattakok ellentmondásait kutatják, nem csak a karrierjük kerül veszélybe.

Tovább olvasom

Művház

Zenés filmjével köszönti Pásztor Erzsit születésnapján a Duna TV

Szeptember 24-én ünnepli 85. születésnapját Pásztor Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, akinek alakításai színpadon, filmben és szinkronban is egyaránt felejthetetlenek. A jeles napon a Duna Televízió A kenguru című filmjének vetítésével köszönti.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

A színművész gazdag életpályát tudhat maga mögött és ma is aktívan dolgozik. Játszik színházban, gyakran láthatjuk televíziós műsorokban, vagy éppen hallhatjuk valamelyik rádióműsor vendégeként. Nemrég például a Kossuth Rádió Nagyok című műsorában árulta el, mit írt neki Örkény özvegye. Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában pedig arról beszélt, mennyire nagy születésnapi ajándékot kapott a közönségtől.

Pásztor Erzsi szinte megszámlálhatatlanul sok filmben és tévéjátékban szerepelt. Felejthetetlen előadásában kelt életre például Kajtárné a Veri az ördög a feleségét című filmben, vagy Traján Anna, az 50-es évek gyűlölködő pártaktivistája az Angi Vera című alkotásban.

Sok közül az egyik felejthetetlen filmjével köszönti a színművészt 85. születésnapján a Duna Televízió, amely szeptember 24-én, pénteken este 20.35-től A kenguru című filmjét tűzi műsorára – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

Az 1975-ben készült road-movie jellegű zenés filmben Pásztor Erzsi a Vándor Éva által megformált főszereplő édesanyját alakítja. A játékfilmben olyan partnerekkel szerepel, mint Gálffi László, Koltai Róbert vagy Trokán Péter.

Borítókép: Pásztor Erzsi színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában.

Tovább olvasom

Művház

Széchenyi Zsigmond vadászati fotóiból látható tárlat a Capa Központban

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa Központban.

Közzétéve:

MTI Fotó: Komka Péter

A fotótárlat az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látható november 28-ig – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott. A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót

– mondta el Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora a műsorban.

Hozzátette: Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg, a többezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette.

A kurátor felhívta a figyelmet Széchenyi Zsigmond gyűjtőszenvedélyére is. Mint mondta, több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye megmenekült és a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható. Szintén itt őrzik az 1960-as évekbeli afrikai expedíciókból származó trófeákat is.

A kurátor felidézte, hogy a monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő. A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.

Borítókép: Kiállítóterem a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban, Hatvanban 2014. március 29-én

Tovább olvasom