Kövess minket!

Művház

Ön is segíthet: archív fotókat vár a Nemzeti Hauszmann program

Olyan archív fotók beküldésére tett közzé felhívást a Várkapitányság, amelyek a Budavári Palotanegyedben készültek, így segíthetik az épület korhű rekonstrukcióját.

Fortepan / Boda Balázs

a Várkapitányság a Nemzeti Hauszmann program Facebook-oldalán

Az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, belső tereinek egy része is korhűen születik újjá.

A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket

– emlékeztet a Várkapitányság által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Mint hozzátették: ezen apró, de lényeges eltérések kiküszöbölésére a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota 2. világháborút megelőző és azt követő időszakából.

A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult például, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó

– áll a közleményben.

A Budavári Palotanegyedet ábrázoló, eredeti vagy digitalizált fényképeket, fotónegatívokat a fotoadomanyok@varkapitanysag.hu e-mail-címre juttathatják el a felajánlók.

Művház

Befejeződött Breier Ádám első egész estés filmjének forgatása (videó)

A Lefkovicsék gyászolnak című alkotás, amelyhez Izraelben is vettek fel jeleneteket, Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készül – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítóképünk képkocka a film werkfilmjéből, forrás: NFI/YouTube

A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő film a tervek szerint 2024 tavaszán lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

Mint írják, a cselekmény szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Tamás feleségének váratlan halálakor az időközben Izraelben vallásossá vált Iván úgy dönt, hogy egy hétre beköltözve Tamás lakásába a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül. A két férfi esélyt kap, hogy az együtt töltött, kalandokkal és konfliktusokkal teli hét során, szembenézve saját és egymás hibáival, talán kibéküljenek.

A közleményben idézik Felszeghy Ádám producert, aki kiemelte: izgalmas volt látni a színészek átalakulását karaktereikké, és azt, ahogy Breier Ádám rendező az univerzális történet köré felépítette a zsidó vallási rituálék és a magyar hétköznapok keresztmetszetének egyedi világát.

“Szabó Kimmel Tamás elsőre szinte felismerhetetlen az ortodox zsidó ‘tékozló fiú’ szerepében, Bezerédi Zoltán pedig hitelesen hozza a mindenben kételkedő, házsártos, egyszerre kiábrándult és mégis ambíciókkal fűtött idősödő bokszedzőt”

– mondta Felszeghy Ádám producer, akinek korábbi munkái között van a Szarajevóban és Tallinnban is bemutatott Affrikáta és a jelenleg a hazai mozikban látható Az első kettő.

A Lefkovicsék gyászolnak nagyobb részét már augusztusban leforgatták, nemrégiben pedig pótforgatáson a korábban még hiányzó jeleneteket vették fel.

A forgatásról készült werkfilmet itt tudja megtekinteni:

Iván feleségét Tamar Amit Joseph izraeli színésznő játssza, akit a hazai nézők A másik út (Unortodox) című Netflix-sorozatból ismerhetnek. A vele forgatott részeket autentikus környezetben, Izraelben vették fel az alkotók.

Mint kiemelik, Magyarországon is készültek még felvételek, és komoly kihívást jelentett a stábnak, hogy a színészek pont úgy fessenek, mint a korábban rögzített képeken. Különösen nehéz volt ez egy fejlődésben lévő gyerek esetében: a film harmadik főszerepét, az utazásra édesapjával tartó kisfiút Leo Gagel alakítja, akinek elkezdtek kiesni a tejfogai, így még egy fogorvost is be kellett vetni az előkészületek során – írják a közleményben.

“Nagyon kemény huszonnégy nap volt a forgatás, de azt gondolom, hogy a közönség mindebből semmit sem fog érzékelni, és a hiteles emberi történet, amiről a film mesél, pozitív üzenettel bocsátja majd útjára a nézőt”

– mondta Felszeghy Ádám.

A producer hozzátette: a pótforgatást rengeteg szakmai konzultáció előzte meg, amely során kikristályosodott számukra, mivel tudnák még teljesebbé tenni a filmélményt.

Az első egész estés moziját rendező Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen írt forgatókönyve az Inkubátor Programban nyert támogatás. Breier Ádám korábban rövidfilmeket és olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018).

A Lefkovicsék gyászolnak operatőre, a Szürke senkik, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Déva képeiért is felelős Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez.

A Lefkovicsék gyászolnak című film a NFI támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készül, producerei Felszeghy Ádám mellett Kázmér Miklós és Ausztrics Andrea, executive producere pedig Sümeghy Claudia (JUNO11 Pictures).

A forgatásról videót tett közzé az NFI.

Tovább olvasom

Művház

Duna Nap: a magyarság ünnepe Torockón

Többnapos kulturális programsorozattal ünnepli a Nemzeti Összetartozás Napját a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az erdélyi Torockón. A Duna Nap gazdag programmal várja a látogatókat június első hétvégéjén. A nemzeti egység ünnepe a Petőfi-bicentenárium jegyében telik, megidézve a 200 éve született forradalmár költőt.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a magyar kultúra, a nemzeti identitás és az anyaországgal való szellemi kapcsolattartás biztosítása érdekében 2014 óta szervezi meg a Duna Napot a székelyföldi Torockón

– ismertette .

A Kárpát-medencében élő és a világ más tájaira szakadt nemzettársak idén először háromnapos eseménysorozat keretében ismerkedhetnek meg a magyarság szellemi örökségével, történelmi, kulturális értékeivel és hagyományaival a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából június 2-ától, péntektől kezdődően. Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező kézműveseknek, népművészeknek és vendégfellépőknek köszönhetően a Duna Nap látogatói részesei lehetnek az ősi kultúra és a modern világ találkozásának.

A Duna Nap koncertsorozatában pénteken fellép a Tárkány Művek, szombaton a Csík zenekar, a Balkán Fanatik, a Cimbaliband és Szvorák Katalin. A hagyományos Összetartozás koncerten  Keresztes Ildikóval, Baricz Gergővel, Dolhai Attilával és Miller Zoltánnal találkozhat a közönség. A táncház kedvelőit pénteken és szombaton az Erdélyben legrégebben működő Bogáncs Néptáncegyüttes várja a közös mulatságra. A szombati főzőversenyen a jókedvet és a szakavatott bírálatot a Szomszédnéni Produkciós Irodából ismert Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs biztosítja. A Nemzeti Filmintézet támogatásával magyar rajzfilmeketvetítenek a kisebbeknek. A Petőfi-bicentenárium alkalmából Bánföldi Szilárd színművész Petőfi Sándor szerepében idézi meg a költő szellemét. A forradalmár emlékének megőrzéséről számos más program is gondoskodik, a többi mellett irodalmi előadás és kincskereső verseny.

A nagyszínpad szombati programja ünnepi tűzijátékkal zárul, amelyet nem előre komponált muzsika, hanem a Szent Efrém Férfikar helyszíni előadása kísér.

A Duna Napot vasárnap ökomenikus istentisztelet, majd a Szent Efrém Férfikar koncertje zárja a frissen felújított unitárius templomban Torockón.

Tovább olvasom

Művház

Cannes – Megdőlt a részvételi rekord a filmvásáron

Rekordrészvétel volt a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején tartott filmvásáron, amely szerda este ért véget. A fesztiválpalota alagsorában rendezett találkozón és vetítéseken több mint 14 ezer akkreditált filmes szakember, producerek, forgalmazók, moziüzemeltetők és alkotók fordultak meg.

Közzétéve:

MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Az 1959-ben létrehozott cannes-i filmvásár a fesztivállal egyidőben, május 16-án nyílt meg, de három nappal a hivatalos program versenyének díjátadó ünnepsége előtt bezárt.

A vásár idén több mint 14 ezer résztvevővel megdöntötte a látogatottsági rekordot. Az előző rekord 12 500 akkreditált volt, még 2019-ben

– mondta az AFP hírügynökségnek Guillaume Esmiol igazgató. “Megdöntöttük a koronavírus-járvány előtti látogatottsági rekordot, ami jelzésértékű” – tette hozzá.

Tavaly 12 ezer résztvevője volt a filmvásárnak, miután az ázsiai országok egy jelentős része a pandémia miatt nem tudta személyesen képviseltetni magát Cannes-ban.

A növekedés részben azzal magyarázható, hogy idén nőtt az Ázsiából és Afrikából akkreditáltak száma.

Az afrikai kontinens néhány kiemelt országhoz hasonlóan önálló pavilont állított fel.

A filmvásár idei díszvendége Spanyolország volt, több mint ötszáz filmes szakember részvételével. A kiemelt szerep a készülő spanyol projektek és művek hangsúlyosabb bemutatásának köszönhetően ráirányította a figyelmet a spanyol filmgyártásra.

“A filmvásár sem tudja megállítani a moziba szánt produkciók számának és a mozik látogatottságának csökkenését bizonyos országokban. De Spanyolország példája lehetőséget teremt arra, hogy készülőben lévő produkciók finanszírozókat találjanak” – mondta a filmvásár igazgatója, aki a jövő évi díszvendégről csak annyit árult el, hogy az ismét egy európai ország lesz.

Borítókép: Scarlett Johansson amerikai színésznő az Asteroid City című filmje bemutatóján a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2023. május 23-án

Tovább olvasom