Kövess minket!

Művház

Nagy bejelentést tett a Petőfi Rádió

A közmédia rádiócsatornája a nyáron sem hagyja unatkozni a hallgatóit. A legújabb hazai és külföldi zenék mellett több műsor is útjára indul az éterben és két új műsorvezetőt is köszönthet a közönség a mikrofonok mögött. Az első adások június utolsó hétvégéjén debütálnak.

Így, ni! és Megpendítem

Bekker Dávid egyenesen Kaposvárról csatlakozik a Petőfi Rádió csapatához, két új műsor házigazdájaként. Az Így, ni! adásaiban péntek délutántól egészen késő estig felel a pörgős hangulatért és csupa zenei újdonságot hoz a hallgatóknak. Szombatonként pedig folytatja a feltörekvő magyar zenekarok dalaival és új zenei irányzatok bemutatásával a Megpendítem című műsorban.

Szombati nyár és Petőfi TOP 40

Habóczki Máté a főállású apaságból tér vissza a rádiózás világába. A tapasztalt rádiós szintén két műsort kap a Petőfi Rádió repertoárjából: a Szombati nyár adásaiban minden szombaton, napközben arról gondoskodik majd, hogy a délutáni strandolás, grillezés, pihenés vagy éppen a munka lazán és jó hangulatban teljen el. Vasárnaponként pedig a négyórássá bővült Petőfi TOP 40 házigazda-szerepét is megkapta.

Egy gondolat

A közmédia két jól ismert szereplője, Koltay Anna és Béli Ádám szintén új műsorral jelentkezik a nyáron: minden vasárnap változatos zenei témákkal barangolnak együtt az Egy gondolat című műsorban. Bár mindkettőjüknek komoly zeneipari múltjuk van, teljesen más zenei stílusokban mozognak – ez a különbözőség adja majd az adások különleges hangulatát. A két tapasztalt kolléga annak idején együtt kezdte a műsorvezetői pályafutását a közmédiában az M5 kulturális csatornán, most pedig a Petőfi Rádióban tér vissza a párosuk, így nemcsak a témák, hanem a közös munka miatt is nagyon várják az adásokat.

Adj egy ötöst!

Június 26-án útjára indul egy új rovat is, az Adj egy ötöst! a Hétvége Petőfivel című műsorban, amelyet most hétvégétől, minden szombat reggel 7 és 8 óra között tűznek műsorra a Petőfi Rádión. A hallgatók az adásokban a legnépszerűbb magyar zenészek TOP5-ös összeállításait ismerhetik meg, amelyeket mindig egy-egy különleges szempontrendszer szerint kell összeállítaniuk. A meghívott vendégeket a kiválasztott dalokon keresztül jobban megismerheti a közönség, és azokat természetesen lejátsszák a beszélgetések között.

Az Adj egy ötöst! első vendége az egyik legnépszerűbb zenekar, a Bagossy Brothers Company frontembere, Bagossy Norbert lesz, aki megmutatja azt a dalt, ami a legkedvesebb a szívének és bár meglepő választás lehet tőle, ő mégis üvöltve énekeli a turnébuszban. Péczeli Dóra műsorvezetőnek mesél arról a dalról, ami szíven üti minden egyes alkalommal, és elárulja azt is, hogy mi volt a legutóbbi zenei felfedezése. Bár a pacsirták előnyben vannak, hiszen a sorozat szombat reggelenként jelentkezik, de a később ébredőkre is gondolt a Petőfi Rádió: az Adj egy ötöst! visszahallgatható lesz podcast formában a beszélgetéssel és dalokkal együtt a petofilive.hu weboldalon.

Művház

Női sorsok és maffiasztorik a 14. Koreai Filmfesztiválon

Szeptember 23-29. között három szekcióban összesen 18 dél-koreai alkotást vetít a Koreai Kulturális Központ a budapesti Corvin Moziban.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Mint a Koreai Kulturális Központ közleményében olvasható, a magyar közönség a legújabb koreai kasszasikerektől a gengszter noiron át a történelmi drámáig különböző műfajokon keresztül ismerkedhet a koreai gondolkodással és filmes látásmóddal.

Az egyhetes fesztivál hagyományteremtő szándékkal idén is kiemelten foglalkozik női történeteket bemutató alkotásokkal és női alkotókkal.

A rendezvény nyitófilmje Cshoi Von-Szub akció-vígjátéka, a Szupertitkos ügynök lesz, amely Dél-Koreában öt nappal a bemutatása után elérte az egymilliós nézőszámot.

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőire fókuszáló Arcok műsorblokkban ebben az évben Jun Jodzsong színésznő fontosabb filmjeivel ismerkedhet meg a hazai közönség. Az Élősködők tavalyi sikerét követően idén a Minari – A családom története című koreai-amerikai film is jelentős sikereket ért el, mivel a nagymamát alakító Jun Jodzsong vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

A fesztivál ezért egy külön szekciót szentel a színésznő életművének

– emlékeztet a kommüniké.

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén a jellegzetes és nagy sikerű koreai filmes műfaj, a gengszter noir lesz a középpontban. Az akciódús, drámai fordulatokban gazdag maffiatörténetek dermesztő realitással mutatják be az ázsiai alvilági életet.

Az Extra szekció 2021-ben különleges női sorsokkal foglalkozó dokumentumfilmeket kínál. Ezek között az érdeklődők megtekinthetik az idős női búvárokról szóló filmet is, akik szabadtüdős merüléssel, 10-20 méter mélyről gyűjtik a tenger gyümölcseit, hogy eltartsák a családjaikat egy alapvetően patriarchális társadalomban.

A vetítések mellett szakmai programmal is készülnek a szervezők.

A mozi jövője a pandémia után címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést hazai filmes szakemberekkel

a Koreai Kulturális Központban szeptember 27-én, ahol arra keresik a választ, hogy miképpen befolyásolta a mozizás sorsát a koronavírus-okozta járványhelyzet tapasztalata. A beszélgetést Vincze Teréz filmkritikus, az ELTE oktatója fogja vezetni. További információk a filmekről a www.koreaifilm.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Tovább olvasom

Művház

Korlátozott nézőszámmal tartják meg Ázsia legnagyobb filmmustráját

A Puszani Nemzetközi Filmfesztivált október 6. és 16. között rendezik meg.

Közzétéve:

A 26. alkalommal megszervezett fesztiválon 70 ország 223 filmalkotását mutatják be hat mozi 29 vetítőjében. Minden filmet többször láthat a közönség, de

a vetítők csak befogadóképességük felét használhatják ki, a jegyeket pedig előre, online kell beszereznie a nézőknek

– számolt be róla a Variety.com szerdán.

Hu Mun Joung, a fesztivál új igazgatója elmondta, hogy a pandémia miatt “szinte lehetetlen”, hogy sok látogató érkezzen Puszanba a fesztiválra Ázsiából és Európából, valamint Amerikából is csak 20-30 vendéget várnak.

A díszbemutatók között lesz Leos Carax Cannes-ban díjazott Annette című filmje. A francia rendező mellett a japán Rjuszuke Hamagucsi is elkíséri Drive My Car című filmjét, amely szintén szerepelt a cannes-i műsorban.

A nyitó- és záróceremóniát, valamint a szabadtéri közönségtalálkozókat és egyéb eseményeket közönség részvételével szervezik, de

a fesztivál számára épült Puszani Cinema Centerbe meghirdetett nyitógálára csak 1200 nézőt engednek be.

A nyitófilm Im Szang Szu Heaven: To the Land of Happiness című alkotása lesz, zárófilmnek pedig az Anitát választották, Longman Leung életrajzi filmjét a hongkongi énekes-színészről, Anita Muiról.
Az Ázsiai Tartalom- és Filmpiac a tavalyihoz hasonlóan online zajlik majd.

A Puszani Filmfesztivál elnöke, Li Jong Kvan szerdán bejelentette, hogy 2022 februárjára elkészül a nemzetközi mustra átalakításának programja, amelyet jóváhagyásra benyújtanak majd a városi hatóságoknak.

Már az újdonságok közé tartozik, hogy idén két új szekcióval bővül a fesztivál: az On Screen szekcióban a sorozatok streamingvetítéseinek adnak helyet. Emellett létrehozták a Színészházat, amelyben a színészek beszélgethetnek a közönséggel a pályafutásukról.

Az év ázsiai filmese életműdíjat idén a veterán dél-koreai rendező, Im Kvon Tek (Újrakezdés, Ünnep) kapja. A mustra másik előre bejelentett díjazottja a producer Li Csun Jung, aki a Koreai Filmdíjban részesül.

Tovább olvasom

Művház

Bukarestben lép színpadra a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A bukaresti Enescu Fesztiválon lép fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A rangos seregszemlén két este, hétfőn és kedden is hangversenyt ad a zenekar, amely világsztárokkal dolgozhat együtt. A keddi koncerten elhangzik Bartók Béla A csodálatos mandarin című műve is.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara fennállása óta először kapott meghívást a bukaresti George Enescu Fesztiválra – olvasható a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, a 25. George Enescu Fesztivál programjának középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll. Az idei eseményen elhangzik legtöbb zenekari és kamarazenei műve: a seregszemlén 37 művét játsszák.

A fesztivál másik fő témája az idén Igor Sztravinszkij zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét műsorra tűzik. A fesztivál olyan világhírű zenei együtteseket vonultat fel, mint a Londoni Szimfonikusok, a Berlini Rádiózenekar, a milanói Scala Filharmonikusai vagy a Francia Nemzeti Zenekar.

A rangos fesztiválon a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát szeptember 20-án Christoph Eschenbach vezényli, a szólista a francia Renaud Capucon lesz, aki Korngold D-dúr hegedűversenyét játssza.

A következő estén, szeptember 21-én a magyar együttest Christian Badea román-amerikai karmester dirigálja, szólistaként az Ausztriában született, de perzsa családból származó Kian Soltani lép fel, aki Schumann a-moll csellóversenyét szólaltatja meg, de felcsendül Bartók Béla klasszikusa, A csodálatos mandarin is.

A közleményben Devich Mártont, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) ügyvezető igazgatóját idézik, aki elmondta: büszkék arra, hogy meghívást kaptak az idei Enescu Fesztiválra, és Bartókot, magyar zenét játszhatnak Bukarestben.

“Európa egyik legrangosabb komolyzenei fesztiváljáról van szó, amelyen a világ legjobb együtteseivel egy sorozatban léphetünk fel, és ahol világsztárokkal dolgozunk majd együtt, Christian Badea és Christoph Eschenbach karmesterekkel, Kian Soltani gordonka- és Renaud Capucon hegedűművésszel” – emelte ki a bukaresti fellépés jelentőségéről szólva Devich Márton.

Tovább olvasom