Kövess minket!

Művház

Megvannak a Megafilm forgatókönyvírói pályázatának döntősei

Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, a 25 éves Megafilm Balázs Béla-díjas producerpárosa a klasszikus tehetségkutatók mintájára találta ki a Megayouth forgatókönyvírói pályázatot, amelyre több mint 150 pályamű érkezett 16-25 éves forgatókönyvíró-jelöltek tollából. Ezek közül hat történetnek szavazott bizalmat a neves filmesekből álló zsűri, akik mentorként bábáskodnak a fiatal írók mellett, hogy a legjobb beadványból minisorozat születhessen.

Borítóképünkön a Megayouth forgatókönyvírói pályázat mentorai, fotó: Megayouth

A mentorok csapatai hosszas vita után alakultak meg, hiszen több olyan pályázó is volt, akivel több mentor is szeretett volna együtt dolgozni. Végül hat pályamű jutott tovább, Divinyi Réka csapatába is két versenyző került be, a Dombrovszky Linda és Somogyi György alkotópáros mentoráltjai is ketten vannak és Bendi Balázs is két ifjú forgatókönyvíróval dolgozik együtt a sorozatterv fejlesztésén.

Divinyi Réka csapata

A 24 éves Ulics Balázs Filézett viszonyok munkacímmel adta be a pályázatát. A szinopszis szerint két idősíkon fut a történet, amelyben egy baráti társaság mindennapjait követjük nyomon a Covid után tíz esztendővel. Izgalmas flashback, hogy vissza-visszatérünk a Covid évébe, és ott rejlik az a titok, amely miatt évtizedek múltán sem szakadhat el egymástól a társaság.

“Ez a téma olyan időszakot dolgoz fel, amelyet mindenki átérez, de legfőképp azoknak ajánlom, akik a világjárványról szóló diskurzust a filmek és sorozatok világában szeretnék megkezdeni”

– mondta Ulics Balázs.

A szintén 24 esztendős Győrbíró Réka sorozatterve A nagy képrablás munkacímen fut. A Szépművészeti Múzeum kirablását a nyolcvanas években az évszázad bűnügyének tartották.

„A történetem egy érdekes és meghökkentő történelmi időszakban játszódik. A fiatalabb generációnak ajánlanám, hogy megismerjék Magyarországot a ’80-as években”

– mondta ötletéről.

Dombrovszky Linda és Somogyi György csapata

Talányos a munkacíme a 20 esztendős Boros Éva Júlia ötletének: Te öltél meg előbb.

“A történetem sok nehéz témát feszeget, és a nézők sok traumát fel tudnának dolgozni a sorozat által”

– mondta szinopszisötletéről a lány. A forgatókönyv azonnal egy megdöbbentő jelenettel kezdődik: egy világvégi kis faluban egy 18 éves lány megtervez egy gyilkosságot. Születésnapjára egy lopott pisztolyt kap ajándékba, és még aznap, amikor az éj leszáll, a fegyver kétszer el is dördül: két golyót ereszt apja fejébe, miközben az édesanyja mellette fekszik, majd öcsét, Dávidot, maga után húzva elmenekülnek az éjszakába.

Csapattársa, a 19 éves Éhn Dorka Nea teljesen hihető és abszolút igazi élete munkacímű pályázatával van versenyben.

“Azért ajánlanám minden korosztálynak, mert ez nem az emberek hétköznapi problémáit dolgozza fel (és rak rájuk ezeket felidézve még egy adag stresszt), hanem szórakoztató, könnyed kikapcsolódást nyújt. A meseszerűsége felébreszti mindenki fantáziáját, a hihetetlen történetek mindig figyelemfelkeltőbbek, mint a hétköznapiak”

– fogalmazott pályaművéről, amely ezekkel az izgalmas sorokkal kezdődik: “Nea néni általános iskolai magyartanár, de óráin a diákok nem sokat hallanak a tananyagról. A tanárnő ugyanis a saját, hihetetlen és kivételes életéről mesél a tanulóknak minden nap, ami többek között tartalmaz pápánál való vendégeskedést, gyerekeket rabló sast és igaz szerelmi történetet. A gyerekek mindezt élvezettel hallgatják, ám a szülők már kevésbé örülnek neki. Az ügy eljut az iskolaigazgatóhoz, ami akár Nea munkájának elvesztésébe is kerülhet.”

Bendi Balázs csapata

A cinkotai asszonygyilkosság munkacímmel a 18 éves Molnár Mátyás Benedeket egy múlt századi sorozatgyilkos története ihlette meg. A noir hangulatú krimi érdekessége, hogy a fiatal Karinthy Frigyes mint újságíró kap szerepet a történetben.

“Kedvelem a noir és történelmi témákat. Úgy gondoltam, ezek iránt egyre növekvő érdeklődés van az

országban, így népszerű sorozattá válhat az ötletem”

– bizakodik Mátyás.

Kiskirályok munkacímmel pályázott csapattársa, a 22 esztendős Pekár István János. Ő így vall ötletéről:

“A ’90-es évek alvilágából még nem készült igényes alkotás. Az én történetem emberközeli viszonylatban mesél, nem pedig egy megfoghatatlan akciókrimiben.”

Művház

Kezdődik a Győrkőcfesztivál

Tíz helyszínen ezer program várja a gyermekeket a pénteken este kezdődő 15. Győrkőcfesztiválon, ahol Győr-Moson-Soproni megyeszékhely belvárosa vasárnap estig ismét játszótérré alakul – közölte a szervező Vaskakas Bábszínház az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Mutatványosok a 12. Gyõrkõcfesztiválon Gyõrben 2019. július 7-én.Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A nyitóceremóniát a Dunakapu téren tartják, 17 órától óriásjátékok, mesekoncert és utcabál várja a legkisebbeket. Megtartják a hagyományos kulcsátadó ceremóniát is, amelyen a gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Szombattól a Radó-szigeti medence színpadnál koncertek és előadások várják a kicsiket. A ligetben festmények elevenednek meg, meg lehet tanulni a tésztagyúrást, ki lehet próbálni a régészetet, valamint az óriásszínezőt, ahol a győri épületeket lehet kiszínezni.

A Radó-szigeten kap helyet a babakert is, ahol a legkisebbek a Gézengúz Alapítvány programjában érzékenyítő és mozgásfejlesztő játékokon vehetnek részt, a Vidám Kölykök Egyesület programján pedig játszhatnak, mozoghatnak és zenélhetnek.

A Meseváros is a Radó-szigeten lesz, ahol egyebek mellett családi filmszínházzal, verklis karaokéval, bábkészítéssel, légfocival, tekergőtekével, lóversenypályával és felhővadászattal várják a gyermekeket.

A vers-játszó-téren könyvet lehet készíteni, kortárs költők műveit újragondolni és találkozni mások mellett Tóth Krisztina író-költővel, Szegedi Katalin író-könyvillusztrátorral, valamint Varró Dániel költő-műfordítóval.  

A Radó-szigeten a Vénusz-szobornál magyar népi gyermekjátékhangszereket lehet készíteni, magyar népmesei elemeken alapuló meséket lehet majd hallgatni, ki lehet próbálni az ágyúval való célzást vagy a kulcsvadászatot is, emellett lesz többféle bábelőadás is.

A Vársétánynál berendezett Győrkőc Pihenőben színes napernyők és pikniktakarók alatt lehet majd pihenni vagy logikai készségfejlesztő játékokkal játszani.

A Rába kettős hídnál stratégiai táblás játékokat lehet kipróbálni, az óriás fotófalnál pedig állatidomárrá, tűzzsonglőrré vagy éppen balerinává lehet változni. A várágyúknál logikai kirakó játszóház lesz.

A Bécsi kapu téren a Gubányi István által az elmúlt hetven-nyolcvan évben gyűjtött régi játékokból tekinthető majd meg egy kiállítás, a Tudor Táblajáték Műhely jóvoltából pedig logikai és taktikai játékokkal lehet játszani.

A Kazinczy utcában kézműves vásárt tartanak, a Széchenyi tér pedig ismét vizes játszótérré alakul, ahol vizes játékokkal lehet játszani, emellett fel lehet venni egy tűzoltóruhát és meg lehet nézni belülről egy tűzoltóautót is.

A zárókoncertet vasárnap este hat órától a Bab Társulat és a Vaskakas Bábszínház tartja.

Tovább olvasom

Művház

Ilyen lesz a thaiföldi barlangi mentésről szóló hollywoodi film (videó)

A 2018-as thai mentőakcióról szól Ron Howard Thirteen Lives című filmje, amihez megérkezett az első trailer.

Közzétéve:

MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A főszereplők Viggo Mortensen, Colin Farrell és Joel Edgerton.

A film felidézi azt, hogy 2018-ban egy ifjúsági focicsapat esett fogságba a heves esőzések okozta áradás miatt a thai Tham Laung-barlangban.

A fiúk edzőjükkel napokig élelem nélkül várták, hogy elérjék őket a mentők, miközben az oxigénjük is fogyott a szűk helyen, ahova az emelkedő víz elől húzódtak. A csapat megmentésére nemzetközi mentőcsapat állt össze, amelyben brit és ausztrál búvárok is részt vettek – idézi fel a történteket az Origo.

Borítókép: A sziklafúrás lehetőségeit vitatják meg szakemberek az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban 2018. július 7-én

Tovább olvasom

Művház

Kikerült a HBO Max kínálatából A besúgó és az Aranyélet is

A szolgáltató ezt az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítésével magyarázta.

Közzétéve:

Borítókép: Az Aranyélet címû sorozat budapesti forgatása 2016. június 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Szerda reggelre váratlanul eltűnt az HBO Max kínálatából A besúgó című, saját gyártású sorozat és több más tartalom is – erre a kreativ.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet.

A portál a történtek kapcsán kérdést tett fel a szolgáltatónak, amely egy rövid közleményt küldött válaszul a megkeresésre, melyből kiderült, hogy„az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítéseként zajlik a két platform elemzése és a végső szolgáltatás kialakítása. Ennek a folyamatnak a része, hogy egyes tartalmak lekerülnek a felületekről.”

 Erről a fúzióról azonban egyelőre még nem áll rendelkezésre több információ – derült ki a Mandiner.hu által szemlézett cikkből.

Több európai és régiós saját gyártás sem érhető el

A kreativ.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak A besúgó nem érhető el jelenleg a szolgáltatónál, hanem több,európai és régiós saját gyártás sem. Példaként hozták többek között még az Időbevándorlók két évadát (Beforeigners), az Apanapokat (Czech It Out), a Foodie Love-ot, az Árnyak 3. évadát (Umbre), a Szexi svédeket (Lust), az Eszméletet (Sleepers) és az Aranyélet 3. évadát.

A portál e döntés kapcsán megjegyezte, hogy „olyan sorozatról van szó, amelyeknek leszedése azért sem logikus, mert saját gyártású, friss, vagy frissebb évaddal rendelkező tartalmakról van szó”. Majd azzal folytatták, hogy ezeket a tartalmakat általában „a HBO Max és riválisai is kiemelten kezelnek”, hiszen ezek saját megrendeléseik, érdekükben áll a sikerük, nézettségük – tették hozzá.

Tovább olvasom