Kövess minket!

Művház

Lezárult a “MEGAYOUTH” forgatókönyvírói pályázat

Titkok, megfejtett bűnügyek, családon belüli erőszak, trendi történelmi figurák, csillogó celebvilág – többek között ezek a témák foglalkoztatják a fiatalokat.

Megafilm

Nemsokára kiderül, hogy miről szól majd a Megafilm legújabb sorozata, ugyanis a 25 esztendős filmgyártó cég „MEGAYOUTH” nevű forgatókönyvírói pályázatának első fordulójára beérkezett pályamunkák legjobbjai túljutottak az előszűrőn – közölte a Megafilm.

A 16-25 éves korosztály számára hirdetett pályázaton egyetlen kritériumnak kellett mindenképpen megfelelni: a történet valóságalapú legyen.

A fiatal írók és a mentoraik is „versenyeznek”, a közönség pedig szavazhat

“A rövid határidő ellenére majdnem 150 pályamű érkezett. Sokkal több fiú pályázó volt, mint lány, a könnyed műfajok helyett pedig a komoly témák domináltak, ami meglepő volt számunkra” – árulta el Helmeczy Dorottya Balázs Béla – díjas producer, és bejelentette: “A programnak ezen a szakaszában mi lepjük meg a pályázókat: a tervezettnél több pályaművet is tovább engedtünk, a továbbjutók pedig alkotótársakat kapnak maguk mellé. Nevezzük őket mentoroknak, így innentől kezdve elmondható, hogy mint egy klasszikus tehetség-kutatóban, már nemcsak a fiatalok, hanem a gyakorlott filmesek között is elindul a verseny: kinek a mentoráltja nyer? A mentorokhoz egyszerre több pályamű kerül, a mentorálás egyes folyamatai pedig sajtónyilvánosak lesznek, egy ponton pedig a közönség véleményét is ki fogjuk kérni.”

Időutazás, valós sztorik fikciós befejezéssel

A 25 év alattiak tollából a legtöbb pályamű kifejezetten komoly tematikával rendelkezik, nehéz kérdéseket boncolgattak a fiatalok: megjelentek a megtörtént bűnügyek, időnként a bűnügyekhez kapcsolódó meg nem történt megfejtések is, utaztak a fiatalok az időben, vagy játszottak az idősíkokkal, megszemélyesítettek történelmi alakokat.

Sztárok minden korszakban

Volt, hogy újraírták a magyar történelmet. Izgalmas kalandokat írtak ismert történelmi figurákra, korszakos sztároknak ábrázolva őket, vagy éppen hétköznapiságuk tette átélhetővé a sztorijukat. Emellett a mai celebritások élete és a sztárrá válás útja is izgatja a fiatal írók fantáziáját. Sokféleképpen körbejárták a bántalmazás témakörét is, és persze megjelentek a pályaművekben a párkapcsolatok, a családi kapcsolatok, az egyéni fiatalkori életutak.

Összességében azonban elmondható, a krimi, a misztikum és a thriller kedvelt műfaj a 16 – 25 éves korosztály körében.

Miért ezek a slágertémák?

Zámbó Márta coach régóta dolgozik kamaszokkal és fiatal felnőttekkel.

“Ők a közösségi életük nagy részét az online térben élik, a sztárok megnyilvánulásai a mindennapjaik, sőt, a magánéletük része lett. Már nem elérhetetlenek többé, a tizen- huszonévesek pedig pont azt keresik bennük, hogy ‘ők is olyan emberek, mint mi’ – bár ez paradox, mert a social media által sugallt kép nem a valóság. Így az illúzió és a fikció állandó része a mindennapoknak, a sorozatok lettek a mai modern mesék” – véli a szakember, és azt is elmondta, hogy a bántalmazás még azokat a fiatalokat is foglalkoztatja, akik nem éltek át ilyen traumát. „Megrendítő, mély érzéseket vált ki egy-egy ilyen történet, ami többlet figyelmet szül, valamint azt is elindíthatja, hogy ‘kimeséljék’ magukból”– magyarázta a téma felkapottságát, de kitért arra is, hogy miért lehet izgalmas a felnőtté válás a fiatal forgatókönyvírók számára. „A tizenéves kor vége, a húszas évek eleje a nagybetűs élet megkezdésének időszaka. Mint a mesében a legkisebb királyfi, úgy indulunk szerencsét próbálni, új életet kezdeni. Ez az időszak gyakorlatilag egy minisorozat az életünkből, éppen ezért érezhetik úgy sokan, hogy filmre kívánkozik.”

Művház

A Szelíd és a Zanox című filmek is elérhetők a Filmio kínálatában

A Szelíd című “testmelodrámát” augusztus 11-től, míg a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátékot augusztus 26-tól lehet megtekinteni a Nemzeti Filmintézet (NFI) streamingplatformján.

Közzétéve:

Borítókép: Jelenet a Zanox című vígjátékból, forrás: Facebook / @zanox.film

Az NFI MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmje egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével. Annak érdekében, hogy megnyerjék a világbajnokságot, a nőnek komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival, a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A magyar-német koprodukcióban készült “testmelodrámát” a Sundance filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar mozifilmként kapott meghívást a versenyprogramba. A filmalkotás tavasszal díjat nyert Clevelandban, a németországi Wiesbaden rendezett GoEast fesztiválon pedig a legjobb rendezésért járó elismerést ítélték oda a rendezőpárosnak.

A film előzetesét itt tudja megnézni:

A különleges mozifilmet bemutatták a Sydney Filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban, és műsoron lesz Szarajevó és Hongkong rangos nemzetközi fesztiváljain.

A film főszereplője Csonka Eszter testépítő világbajnok, partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző. A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a Komplizen Film koprodukciójában, az NFI és az ARTE/ZDF támogatásával készült.

Baranyi Benő Gábor Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátéka egy érettségiző fiatal kalandjairól szól, aki egy borzalmas napot követően a kórházban köt ki, ahol szobatársa házipálinkájának és saját gyógyszerének együttes hatására képes visszautazni az időben. A kivételes lehetőséggel élve a félénk fiúból egyből hős lesz, a házipálinka azonban egyre csak fogy. A minden korosztály számára szórakoztató, romantikus és sci-fi elemekkel átszőtt vígjáték főszereplője Bálint Előd.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A vígjátékot Baranyi Benő Gábor írta és rendezte, producere Gyurin Zsuzsanna és Molnár Dániel. A film a Salamandra Film és a Sparks gyártásában készült, az NFI Inkubátor Programjában.

Tovább olvasom

Művház

Ünnepi programsorozattal várja az érdeklődőket a 100 éves Corvin mozi

A jubileum alkalmából a látogatókat a filmtörténet kiemelkedő alkotásai mellett többek között meglepetésvendégek és mozitörténeti séta is várja szeptembertől november végéig – tudatta a Budapest Film Zrt. csütörtökön.

Közzétéve:

Borítókép: Az 1922-ben épült és 1996-ban újjáépült Corvin Filmszínház a főváros VIII. kerületében a Corvin közben, fotó: MTVA/MTI/Róka László

A Corvin mozgóképszínházat száz éve, 1922. november 21-én nyitották meg, ennek alkalmából Kosztolányi Dezső verssel köszöntötte a mozit. További érdekesség, hogy a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott. A filmszínház a kilencvenes évek közepe óta a legnagyobb mozisikereket vetíti, és különböző kulturális események, díszbemutatók és filmfesztiválok helyszínéül is szolgál – olvasható a közleményben.

Mint írják, a tervek szerint ősztől a mozi Jávor és Karády terme is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, így a nézők, a korábbinál még színesebb kínálattal találkozhatnak. A mozi a továbbiakban 5 teremmel – Korda, Kabos, Jávor, Karády, Radványi – várja a közönséget.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint

az ünnepi programsorozat a huszadik század legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézi fel.

A program maratoni filmnézéssel indul, a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye, s ahogy mindig, úgy most is egyetlen karszalaggal látogatható.

Ezt követően kerül sorra a Névadók mozija sorozata, melynek részeként a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradóval.

A közlemény felidézi, hogy a Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézik fel, többek között olyan filmekkel, mint az E. T., a Csillagok háborúja, valamint a Ben-Hur. A magyar kasszasikerek közül szintén levetítik a Kontrollt, az Üvegtigrist, a Macskafogót, a Vukot, valamint a Csinibabát is.

A szervezők meglepetésvendégekkel, közönségtalálkozóval és mozitörténeti sétával is készülnek. A Best of Corvin néhány vetítését bevezeti, s az egyes magyar filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókat moderálja Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró.

A teljes programról programfüzet is készült. A Moziéjszakára karszalagokat és Corvin 100 többi vetítésére augusztus 11-től lehet jegyeket vásárolni. Bővebb információk a programokról a www.corvinmozi.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Tovább olvasom

Művház

Még lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Még tíz napig, augusztus 21. éjfélig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2022. évi jelöltjeire: Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére a www.kaszasattiladij.hu oldalon – tudatta a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során; nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat – olvasható a közleményben.

“A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – idézi a közlemény Richly Gábort, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárát.

A közlemény felidézi, rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók – írják.

A díjat a XII. kerületi Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a MANK gondozza az MMA támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium  díja jelentős anyagi megbecsüléssel, 800 ezer forinttal is jár, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben nyújtanak tájékoztatást – áll az összegzésben.

Tovább olvasom