Kövess minket!

Művház

Köbli Norbert: próbálok belelátni a lelkekbe

A történelmi filmjeiről – A berni követ, Örök tél, Apró mesék, Félvilág, A vizsga – ismert írónak most jelentek meg először nyomtatásban a forgatókönyvei.

Bach Máté/Magyar Nemzet

Köbli Norberttel Pataki Tamás, a Magyar Nemzet újságírója készített interjút.

– Éppen az Antall Józsefről szóló, Blokád című film forgatásán járt a Hungaroringen, amikor legutoljára beszélgettünk. Mi dolga ott egy forgatókönyvírónak?

– Rengeteg. Nemcsak író, de kreatív producer is vagyok a filmben, vagyis lényegében művészeti vezető. Reggel a Blokáddal kelek, este a Blokáddal fekszem. Ott vagyok a forgatáson, ott vagyok minden fontos döntésnél.

– A rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnökünkről szól a film, ez rendben, de önnek miért érdekes Antall József személyisége?

– Történelmi szerencsénk, hogy a rendszerváltáskor Antall József volt a miniszterelnök. Józan, felelős, világszínvonalú politikus volt, akit nem érdekelt a pénz és a hatalom. Elkötelezett demokrata volt, szolgálatként tekintett saját munkájára.

– Ha írna más rendszerváltozás utáni témáról, politikusról, melyik, illetve ki lenne az?

– Van egy új témám, ez is a rendszerváltás körül játszódik, de politikus nincs benne. A többi még titok.

– Most jelentek meg nyomtatásban a filmforgatókönyvei. Ezzel kapcsolatban egy fontos kérdésem van: miért olvassunk forgatókönyvet?

– A forgatókönyvek önmagukban, a film nélkül is izgalmas, átélhető olvasmányok. Félig a regényre, félig a drámára hasonlítanak. Azért érdemes elolvasni őket, mert az eredeti, csorbítatlan vízió van bennük: a forgatókönyvön keresztül közvetlenül lehet találkozni az íróval. Egy nyomtatásban megjelenő forgatókönyv olyan, mint a DVD-ken a rendezői változat: nagyobb, hosszabb, vágatlan.

– A berni követ, Örök tél, Apró mesék, Félvilág, A vizsga. Hogyan fog neki egy forgatókönyvnek? Megtetszik egy kor, egy karakter, egy régi újsághirdetés? Melyik a legkedvesebbje, illetve van olyan, amin ma változtatna?

– Ahogy most újraolvastam a sajtó alá rendezett forgatókönyveimet, örömmel konstatáltam, hogy az eredeti irodalmi víziót – hála a kitűnő rendezőknek – inkább többé, mint kevésbé sikerült átültetni a film nyelvére. Jó filmek születtek. Egyedül az Apró meséknél érzem azt, hogy egy fokkal jobb volt a forgatókönyv, mint az elkészült film.

– Önnek van kedvenc forgatókönyve, úgy értem, amiből nagyjából meg lehet tanulni, hogyan is kell kinézzen egy jó forgatókönyv?

– Sok kitűnő forgatókönyvíró van, akitől lehet is, érdemes is tanulni. Billy Wilder, James Cameron, Tony Gilroy, a Coen fivérek. A magyarok közül Zilahy, Bacsó, Dobay és sokan mások. De a legtöbbet a kortárs magyar forgatókönyvíróktól tanultam.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Köbli Norbert, Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró (Fotó: Bach Máté)

Művház

Megváltoztatták a Harcosok klubja befejezését Kínában

Megváltoztatták David Fincher 1999-es kultfilmje, a Harcosok klubja befejezését a kínai nézők számára – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

MTI/EPA/Warren Toda

A filmrajongók körében felháborodást váltott ki az új zárójelenet. A hétvégén vették észre, hogy a Tencent streamingszolgáltatóján frissen elérhetővé tett klasszikus film végéről eltűnt az anarchista, antikapitalista üzenet, ami világsikerré tette az alkotást.

Az eredeti zárójelenetben az Edward Norton által játszott narrátor megöli képzeletbeli alteregóját, a Brad Pitt alakította Tyler Durdent, majd nézi, ahogy épületek robbannak fel, utalva arra, hogy Tyler tervének végrehajtása megkezdődött.

Az új verzióban az épületek nem robbannak fel, helyette a képernyő elsötétül és felirat jelenik meg rajta: “A rendőrség gyorsan felderítette az egész tervet, letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva a bomba felrobbanását”.

Hozzáteszik, hogy Tylert – eredetileg a narrátor képzeletének szüleményét – elmegyógyintézetbe küldték kezelésre, majd kiengedték.

A kínai nézők közül sokan, akik kalózverzióban láthatták az eredeti filmet, felháborodtak a megmásított befejezésen, a Tencentre írt kommentekben adtak ennek hangot.

A szolgáltató nem válaszolt arra, hogy kínai állami cenzorok vagy a filmkészítők műve az új befejezés.

Borítókép: Edward Norton

Tovább olvasom

Művház

Hazánk a világszintű filmes produkciókat készítő országok közé léphet (videó)

A filmipar kiemelt ágazattá fejlődőt a magyar gazdaságban. Bevétele tavaly a világjárvány ellenére is meghaladta a 200 milliárd forintot, az ágazat 20 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Közzétéve:

Borítóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter a Korda Filmstúdióban világhírű filmesek társaságában, fotó: Facebook / Varga Mihály közösségi oldala

“Ezen a rendkívüli helyszínen egy rendkívüli magyar befektetésről egyeztettünk. A befektetés történelmi jelentőséggel is bír. Magyarország filmes helyszínből a világszintű produkciókat készítő országok sorába léphet” – mondta Varga Mihály a Korda Filmstúdióban.

A politikus arról számolt be a közösségi oldalán, hogy Richard Saperstein producerrel és Mikael Hafström rendezővel együtt pillanthatott be a filmforgatás rejtelmeibe a Korda Filmstúdióban. A beszámolóban azt írta Varga Mihály, hogy a Laurence Fishburne és az Oscar-díjas Casey Affleck főszereplésével készülő hollywoodi produkció (Slingshot) teljes egészében Magyarországon forgatott film lesz.

“A filmipar kiemelt ágazattá fejlődőt a magyar gazdaságban. Bevétele tavaly a világjárvány ellenére is meghaladta a 200 milliárd forintot, az ágazat 20 ezer embernek ad munkát Magyarországon”

– közölte kedden Varga Mihály.

“Hazánk az egyik legkedveltebb európai forgatási helyszínné nőtte ki magát, amelyhez szakembereink, modern stúdióink mellett a magyar kormány által biztosított adókedvezmény is nagyban hozzájárul. Ez akár háromszorosan is megtérül a gazdaság teljesítményének növelésével” – tette hozzá a politikus.

Tovább olvasom

Művház

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra

Az idén június 9. és 12. között rendezik meg a mustrát, amelyre hét kategóriában várják a nevezéseket a szervezők február 18-án éjfélig.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösen rendezi meg a Magyar Mozgókép Fesztivált. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban tartják meg a filmes mustrát, amelynek részeként átadják a Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Filmakadémia lebonyolításában – olvasható a szervezők MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik,

az idén több szakmai szervezet is részt vesz az előzsűrizésben, újdonság továbbá, hogy fesztiváligazgatót is kineveztek Lukácsy György személyében.

A szervezők hét kategóriában – játékfilm, tévéfilm, egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film és tévésorozat – várják a nevezéseket. Egy alkotó több filmet is nevezhet, és minden olyan magyar mozgóképes alkotással részt lehet venni, amely állami támogatásból vagy független produkcióként jött létre, megfelel a kiírás feltételeinek és nem nevezték a 2021-es Magyar Mozgókép Díjra.

A Magyar Mozgókép Díjra azok az alkotások nevezhetők, amelyeket 2021. április 22. és 2022. február 15. között moziban, televízióban vagy streamingszolgáltató által vetítettek, nemzetközi filmfesztiválon versenyben, meghívott alkotásként szerepeltek, vagy 2022. június 9. és 12. között a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütálnak. A nevezési lap és a feltételek teljes leírása a Magyar Filmakadémia honlapján érhető el.

A közleményben Lukácsy György fesztiváligazgatót idézik, aki elmondta, hogy az előzsűrizés és a zsűrizés módja a korábbiakhoz képest változik. A szakmai előzsűri február 18. és március 16. között választja ki a versenyben induló alkotásokat, és határozza meg, hogy a benevezett alkotások milyen kategóriákban versenyeznek.

Tájékoztatása szerint, a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottságaiba egy-egy tagot delegál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Filmakadémia szekciói, kategóriánként a Színház- és Filmművészeti Egyetem – illetve az animációs kategóriában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – hallgatói, valamint bármely, 2021. január 1-je előtt nyilvántartásba vett mozgóképszakmai szervezet, amelynek minimum 15 tagja van.

“Várjuk a kiírásnak megfelelő szakmai szervezetek jelentkezését a közös munkára. A díjakról továbbra is a Magyar Filmakadémia tagsága dönt”

– hangsúlyozta Lukácsy György.

A közleményben kiemelik, hogy amennyiben a kormányzati járványügyi intézkedések következtében a fesztivál megszervezése akadályokba ütközne, úgy a szervezők fenntartják a jogot, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál és a Magyar Mozgókép Díjak átadása 2022-ben egy későbbi időpontban történjen, ám a nevezésre rendelkezésre álló időtartamot ebben az esetben sem hosszabbítják meg.

Tovább olvasom