Kövess minket!

Művház

Királynők, csábítók, vezetők

A 2000-es évek óriási változást és új, erős női karaktereket hoztak a sorozatgyártás mindennapjaiba. Azóta a női szereplők nem csak szépek, szexisek, hanem szórakoztatóak, okosak és sikeresek is lehetnek. Sőt, már ennél is többre képesek. Hogyan segítenek a sorozatok legyőzni a nap mint nap újjáéledő tévhitet, amely szerint a nők a gyengébbik nem képviselői? Az Invitel sorozatszakértője, Hermann Veronika megvizsgálta ezt a kérdést.

Naponta tapasztaljuk, hogy a társadalom többsége még mindig a klasszikus női modellben hisz. Mária Magdolna és Madonna, avagy profán és szent kettőssége szinte a teljes európai kultúrtörténetet végigkíséri. A nőkről még manapság is szokás ebben a két szélsőséges ábrázolásmódban gondolkodni. Pedig a történelem már számtalanszor igazolta, hogy a nők tartják a világ felét – sokszor talán még annál is többet – és mindent elérhetnek, amit a férfiak. Feljuthatnak a csúcsra, ha nagyon akarják. Talán elsőre nem is gondolnánk, de a pozitív megítéléshez a sorozatok is nagyban hozzájárulnak.

 

A sorozatokban az 1990-es évektől kezdve egyre természetesebbé váltak az erős, összetett női figurák, arra azonban, hogy teljes történeteket építsenek rájuk, még sokat kellett várni. A 2000-es évek elejétől változott meg jelentősen a sorozatkészítők szemlélete és bátran nyúltak olyan – korábban tabunak számító – témákhoz, mint például a társadalmi problémák, politika, tolerancia, és újfajta családmodellek. Ez a változás nagy hatással volt a nők és a női szerepek megítélésére is, hiszen innentől kezdve a sorozatokban a nők már nemcsak a tűzhelyet őrzik, vagy éppen karrierjük alakulása és családi életük között őrlődnek, hanem – ezeket mind egyesítve – kitörnek ezekből a skatulyákból éppen úgy, ahogy időnként a nézőik is.

 

A helyzet persze nem tökéletes, hiszen amíg a sorozatok egyre nagyobb láthatóságot biztosítanak a sokféleségnek, a filmipar még mindig elég homogén: a fősodorbeli mozifilmek főszereplőinek alig 15%-a nő, míg a moziba járók között ennél értelemszerűen jóval nagyobb, nagyjából 50-55%-os az arányuk. Talán ezt ismerték fel a sorozatgyártók is, amikor Shonda Rhimes három úttörő női főszereplője után egyre több olyan produkció készült, amelynek a főszereplője nemhogy nő, de adott esetben színes bőrű, vagy éppen nem heteroszexuális. A felmérések szerint ezek a sorozatok ugyanolyan, ha nem még nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a korábbi, úgymond hagyományos főszereplőkkel dolgozó társaik. Nem kell társadalomkutatónak lenni ahhoz, hogy belássuk: a popkultúra termékei annál népszerűbbek, minél jobban hasonlítanak a világunkra, minél hűbben ábrázolják annak sokszínűségét és minél több magyarázatot próbálnak kínálni számunkra.

Televízió-szolgáltatóként is tapasztaljuk, hogy ha egy társadalmi jelenségnek pozitív nyilvánosságot adunk, akkor annak változhat a társadalmi megítélése is. Éppen ezért a láthatóság kulcsfogalom a nők és a sorozatok esetében egyaránt. Manapság a médiában is egyre nagyobb szerepet kapnak a sikeres nők, a televízió sokat tett és tesz a róluk alkotott kép megváltoztatásáért. Büszkék vagyunk arra, hogy filmes csatornaválasztékunkkal – és a sorozat-fogyasztási attitűd valamint a fentiekhez hasonló témák elemzésével – mi is hozzájárulhatunk a női szerepek megítélésének megváltoztatásához, formálásához

– fogalmazott Langsteiner Marianne, az Invitel-csoport lakossági- és kisvállalati üzletágának vezetője.

Rólunk szól

A női problémák már rég nem csupán abból állnak, hogy milyen mosószert használjanak, vagy hogyan járjanak családtagjaik kedvében. Különösen jellemző ez a fiatal nőkről szóló sorozatokra (Csajok, Broad City), amelyek még híres elődjükhöz, a Szex és New Yorkhoz képest is jóval előremutatóbban kezelik a női szexualitás, a saját testhez való viszony, a munkahelyi előrejutás, a bulizás, vagy akár a gyermekvállalás kérdéseit. A legnépszerűbb sorozatok női főszereplői között ma már van fiatal, feltörekvő sebész (A Grace klinika), fekete, biszexuális ügyvédnő (a friss Oscar-díjas Viola Davis alakításában a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot című sorozatban), elvált, saját céget alapító kertvárosi anyuka (A férjem védelmében), független detektív (Hajsza), egyedülálló tinimama (Szívek szállodája), rendetlen szuperhős (Jessica Jones), túlsúlyos testvér (Rólunk szól), vagy éppen Anglia ifjú királynője (The Crown), aki nemcsak családjának, hanem idős férfiakból álló kormányának is megmutatja, hogy miért ő viseli a koronát. Olyan nők ők, akik lehetnek kemények és szépek, önzők és odaadók, karrieristák és családcentrikusak, fehérek és feketék, szegények és gazdagok – vagyis sokfélék és sokarcúak, és ez tény áll szemben a női szerepekről alkotott elavuló sztereotípiákkal. Ennek pedig a világon minden nő csak örülhet.

Művház

Milky Chance: a YouTube gyermekei vagyunk

Sokat köszönhetünk a csatornának, és a közösségi médiát igyekszünk tudatosan használni. Erről az idén tízéves német Milky Chance két tagja, Philipp Dausch és Clemens Rehbein beszélt az MTI-nek a Sziget fesztiválon.

Közzétéve:

Borítókép: Philipp Dausch basszusgitáros (b) és Clemens Rehbein énekes, gitáros, a német Milky Chance zenekar tagjai interjút adnak az MTI újságírójának 2022. augusztus 10-én, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A különböző műfajokat és stílusokat (rock, reggae, dzsessz, elektronika, folk) egyedi módon vegyítő Milky Chance a kezdetektől rendkívül népszerű Magyarországon, már legelső lemezük, a 2013-as Sadnecessary vezette sok más ország mellett a magyar listát is. 2014-ben jártak itt először (a VOLT fesztiválon), azóta további négy alkalommal adtak koncertet hazánkban, a Szigeten is voltak már.

“Nagyon sok kellemes emlékünk van. Budapesten volt lehetőségünk városnézésre, de a Balatonon is jól éreztük magunkat a Strandon”

– jegyezte meg Clemens Rehbein énekes, gitáros. Philipp Dausch basszusgitáros, ütőhangszeres hozzáfűzte, hogy néhány barátjával már diákként járt Magyarországon. Vele volt Antonio Gerger, aki most a koncerteken a Milky Chance-ben gitározik.

Dausch elmondta: a Milky Chance tízéves fennállását különösebben nem ünneplik meg, bár az idén kiadott lemez, a Sadnecessary akusztikus változata egyfajta ajándék a rajongóknak.

Clemens Rehbein énekes-gitáros a Milky Chance német rockegyüttes koncertjén a 28. Sziget fesztivál első napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 10-én, fotó: MTI/Mónus Márton

“Az évforduló mellett a COVID okozta nehézségek elfeledtetésére is szerettünk volna valamit adni nekik. Azért nyúltunk vissza a kilenc évvel ezelőtti anyagunkhoz, mert mégis csak az volt az első, és olyan fontos számaink vannak rajta, mint a Stolen Dance vagy a Down by the River. Nagyon fontosak számunkra a rajongók, szoros kapcsolatot tartunk fenn velük” – fejtette ki a basszusgitáros, ütőhangszeres.

Azt mindenesetre előre nyomatékosította, hogy a szerdai délutáni nagyszínpados Sziget-koncerten nem lesz akusztikus blokk. “Nem igazán illett volna ide, a fesztiválra az energikusabb dolgok valók”. A húzósabb dalokra viszont igazán vevő volt a Sziget közönsége.

A Milky Chance gyors befutásához komoly pluszt nyújtott a YouTube, amely az említett Stolen Dance című dalt és a hozzá kapcsolódó klipet szinte a semmiből tette rendkívül népszerűvé 2013-ban.

“A YouTube-ból nőttünk ki, gyerekként állandóan a klipeket néztük a neten. Manapság az Instagram, a Tik-Tok jelentősége talán nagyobb, ezeket a csatornákat is igyekszünk jól használni”

– szögezte le Clemens Rehbein.

A két kesseli zenész első közös együttese egy dzsesszkvartett volt (a Flown Tones), és a Milky Chance-ben is van dzsesszhatás. “A mai németországi dzsessz színtérrel nincs szoros kapcsolatunk, igaz, Antonio és a dobosunk, Sebastian Schmidt dzsessz zenészként végzett, és időnként szoktunk jammelni, ami remek dolog”.

Tovább olvasom

Művház

Mozgóképfelvétel került elő Ország Liliről

Eddig ismeretlen, színes tévéfelvételre bukkantak a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyar képzőművészéről.

Közzétéve:

Borítóképünk képkocka Ország Liliről az alábbi videóból, forrás: YouTube/Fidelio

Ez idáig a kutatók is úgy tudták, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről – hangsúlyozza a most felfedezett televíziós interjú jelentőségét a Fidelio.hu által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Ország Lili pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

“Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket”

– idézi a közlemény Kolozsváry Marianna művészettörténészt, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

A Fidelio.hu által Kiss Dániel Áron műgyűjtő segítségével felkutatott, 1977-ben készült, néhány perces, televíziós interjú az online kulturális magazin YouTube-csatornáján érhető el:

Tovább olvasom

Művház

Megkezdődött a Hunyadi című televíziós sorozat forgatása

Számos magyar és más, közép-európai országból származó színész, producer működik közre a produkcióban. A rendező az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, valamint Nagypál Orsi és Szász Attila.

Közzétéve:

Borítókép: A törökverő Hunyadi János (1446-1452) kormányzó szobra a Millenniumi emlékmű nyugati kolonádján a budapesti Hősök terén, Zala György alkotása 1906-ból, fotó: MTVA/MTI/Jászai Csaba

A július végén indult európai televíziós produkcióban több mint 600 színész és kaszkadőr vesz részt  – közölte a kommunikációval megbízott cég az MTI-vel.

A 15. században játszódó TV-sorozat bemutatja Hunyadi János küzdelmekkel, kalandokkal teli életét – ismerteti a sorozatot a közlemény, amely kitér arra is, hogy

“miközben Hunyadi életét botrányok, politikai hatalmi játszmák és a varsói, római, belgrádi, bécsi és prágai nemesi családok közötti összeesküvések tarkítják, legerősebb szövetségesei a nők: Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki mellette állt harcaiban, és első szerelme, Mara Brankovics, aki Murád szultán udvarának vezető ágyasa lett”.

Az osztrák ORF közszolgálati televízió első külföldi tévétársaságként csatlakozik a projekthez, amelynek executive producere az elismert magyar származású kanadai producer, Robert Lantos.

A sorozatban a magyar művészek mellett többek között az osztrák Laurence Rupp, Cornelius Obonya, Murathan Muslu, az olasz Francesco Acquaroli, Karel Roden cseh, Rade Serbedzija szerb, Thomas Trabacchi és Elena Rusconi olasz színész is játszik.

A “showrunner” Lengyel Balázs (Aranyélet), aki a magyar származású George Mihalkával, Lovas Balázzsal, Ruttkay Zsófiával és Veres Attilával együtt forgatókönyvíróként  csatlakozott Bán Mórhoz (Bán János, az M5 csatornaigazgatója), a sorozat alapjául szolgáló könyv szerzőjéhez.

A közlemény idézi Káel Csabát, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét, aki a sorozatról elmondta:

“A 15. században Hunyadi győzelmei megváltoztatták az európai történelem menetét. Célunk, hogy ezt a csodálatos történetet nemzetközi közönség elé tárjuk egy olyan színvonalas sorozat létrehozásával, amely Közép-Európa feltörekvő tehetségeiből merít.”

Közös a történelmünk a szomszédos nemzetekkel, és igazán izgalmas, hogy együtt vihetünk filmre történelmi eseményeket, valamint nagy személyiségek életét és tetteit – fogalmazott Roland Weissmann, az ORF főigazgatója.

A középkor értékeit, emberi és politikai kihívásait, valamint a sorsfordító momentumokat feldolgozó, tízórás történelmi sorozat a Nemzeti Filmintézet, a Beta Film, az ORF és a magyar TV2 finanszírozásában készül.

A sorozat producerei a Serendipity Point Films, a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film, a produceri munkában részt vesz Krsko Tibor, Hazai Cecilia, Hazai Kinga, Ari Lantos, Oliver Auspitz és Andreas Kamm, valamint Koby Gal Raday, a Beta tartalomgyártásért felelős vezetője.

A TV2 Média Csoport Magyarországon és Szlovéniában vetíti majd a sorozatot, az ORF Ausztriában.

Tovább olvasom