Kövess minket!

Művház

Izraelt okolja az Al-Dzsazíra tudósítójának haláláért a palesztin elnök

A palesztinok elutasítják a közös vizsgálatot az ügyben, Izrael szerint ha nem kapják meg a gyilkos lövedéket vizsgálatra, az a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró halála miatt.

Borítókép: Palesztin újságírók gyászolják Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját Hebronban 2022. május 11-én, fotó: MTI/EPA

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a Dzseninben agyonlőtt Sirín Abu Akla ismert palesztin újságírónő, az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna helyi tudósítójának haláláért – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Csütörtök délelőtt Rámalláhban, a palesztin hatóság központjában található Mukáta nevű kormányzati központban több ezer ember vett részt az újságíró gyászszertartásán, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök, a hatóság magas rangú tagjai, valamint muszlim és keresztény vallási vezetők is.

“Sirín Abu Akla Jeruzsálem és az igazság mártírja” – mondta Abbász a szertartáson az 51 évesen lelőtt újságírónőről, és Izraelt okolta a haláláért. “A harcos média és a palesztin nő jelképe, aki az életével fizetett népéért és a számára fontos ügyekért”- hangsúlyozta a palesztin elnök.

“Sirín meggyilkolása nem az első bűncselekmény, már sok palesztin újságírót megöltek. Teljes mértékben Izraelt tekintjük felelősnek a gyilkosságért. Ez a bűncselekmény nem maradhat következmények nélkül. Elutasítjuk és megtagadjuk az izraeli hatóságokkal közös nyomozást, mert ők követték el a bűncselekményt. Hamarosan eljutunk a hágai bírósághoz, hogy leleplezzük a bűnösöket” – mondta Abbász.

Abbász elutasította az izraeli kérést az izraeli-palesztin, vagy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására, amely azt döntené el, hogy a palesztinok vagy az izraeli katonák lövedéke végzett-e az al-Dzsazíra ismert palesztin tudósítójával.

A gyászszertartás katonai konvojjal indult, amely Abu Akla palesztin zászlóval lefedett koporsóját a Mukátába szállította. A ceremónia végén a koporsót Rámalláhból Kelet-Jeruzsálembe viszik, mert pénteken lakóhelyén, Kelet-Jeruzsálemben temetik el.

Sirín Abu Aklát szerda reggel Ciszjordánia északi részén, Dzseninben érte fejlövés, amikor tűzharc tört ki terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztin körözöttek letartóztatását megkísérlő izraeli kommandós egység és palesztin fegyveresek között.

Korábban a boncolást végző palesztin patológus bejelentette, hogy nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirín Abu Aklát az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le, és arra sincs bizonyíték, hogy közelről érte a lövés.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős vezető tisztviselője, Huszein as-Sejk, csütörtök reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra az Abu Akla testéből eltávolított lövedéket.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint a lövedék átadásának megtagadása a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró megöléséért.

“Akinek nincs rejtegetnivalója, az nem tagadja meg az együttműködést” – közölték az állami szervek az izraeli lapokhoz eljuttatott véleményüket, miután Jeruzsálem kifejezte készségét független nemzetközi testület bevonására is a vizsgálatba.

Művház

Összeállt a Szelektrik DJ verseny TOP10-es mezőnye

Második fordulójához érkezett a Petőfi Rádió DJ versenye. A folytatásban a legjobb 10 továbbjutó versenyezhet a Szelektrik fődíjáért, amelyet augusztus 18-án, a Strand Fesztiválon hirdet ki a rádiócsatorna.

Közzétéve:

Flickr

Márciusban indult útjára az ország legnagyobb DJ versenyese, a Petőfi Rádió által indított Szelektrik, amelyre közel háromszázan jelentkeztek. Júliustól a legjobb 10 folytatja a versenyt, ezúttal 60 perces mixekkel. A zsűrinek nehéz dolga volt: az első fordulóba jutott legjobb 60 előadó közül kellett kiválasztani a 10 legeredményesebb versenyzőt. Minden beadott mix egyedi, jó minőségű, jól kitalált és szerkesztett zenei összeállítás volt, ezért hosszas egyeztetés után tudtak csak dönteni a bírák. 

A TOP10-es válogatóba végül 5071, Andrea Lane, RNX, Dübel, HUssar, Marckcanfly, Matt Klear, Rob Russel, Used Disco és Vydha kerültek be.

A második fordulóba jutott versenyzők először egy 60 perces előre elkészített mixszel, majd ezt követően egy élő DJ szettel versenyeznek tovább. A verseny fődíja a 2022/2023 évre szóló Petőfi Elektrik rezidencia: a legjobbnak ítélt DJ heti műsort is kap az országos rádióadón. A szakmai támogatás és a páratlan bemutatkozási lehetőség mellett a versenyzők értékes tárgyi nyereményekkel is gazdagodnak, a legjobb három DJ munkájához kapcsolódó, professzionális eszközöket kap.

A Szelektrik díjátadóját augusztus 18-án, a Strand Fesztiválon rendezi meg a Petőfi Rádió.

A verseny részletei megtalálhatóak a Petőfi Rádió social csatornáin, illetve a https://petofilive.hu/szelektrik/ oldalon, ahol az érdeklődők közelebbről is megismerhetik a versenyzőket. A mixeket a zsűri mellett a közönség is mustrálhatja: hétfőtől csütörtökig minden este 10 órától kerülnek a Petőfi Rádió zenei kínálatába.

Szelektrik – a Petőfi Rádió DJ versenye

·       II. forduló: 07. 04 – 29. – 60 perces mixek

·       III. forduló: 07. 25. – 08. 09. – 60 perces élő mixek

·       Díjátadó: 08. 18. – Strand Fesztivál

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

A zenekritikus című előadással érkezik Budapestre John Malkovich

A kétszer is Oscar-díjra jelölt amerikai színész október 2-án a zenés stand-up nagyzenekari változatával áll az Erkel Színház színpadára.

Közzétéve:

Borítókép: John Malkovich A zenekritikus című előadásban a debreceni Kölcsey Központban 2020. március 10-én, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előadás során a klasszikus zene legikonikusabb darabjait szedi ízekre a John Malkovich által megformált zenekritikus, minden zeneszám között a leggonoszabb, kortárs kritikákban szereplő idézetek, vélemények hangzanak el a világhírű művész tolmácsolásában – áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik,

a szimfonikus zenekari világpremieren John Malkovich Aleksey Igudesman és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében mutatja meg a komolyzene szórakoztató oldalát.

John Malkovich több mint harminc éve a világ egyik legnépszerűbb színművésze. Nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Veszedelmes viszonyok, az Egerek és emberek, A John Malkovich menet, a Red, Az új pápa, a Johnny English vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak. Emellett korunk egyik jelentősebb színpadi színésze, aki Magyarországon is több alkalommal lépett már fel színházi előadásokkal – olvasható a közleményben.

A közleményben A zenekritikus című darab ismertetőjéből idéznek: Schumann azt képzeli, hogy “zeneszerző”, Brahms egy “tehetségtelen fattyú” és Claude Debussy-t “egyszerűen borzalmas hallgatni” – ezek a markáns megállapítások az elmúlt évszázadok kritikáiban szerepelnek, amelyeket Aleksey Igudesman orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző gyűjtött össze, hogy egy szórakoztató színpadi produkció formájában megmutassa, hogy a kortársak véleménye mennyire nem állta ki az idők próbáját.

A klasszikus zenére, valamint a darabokról és szerzőikről szóló kritikákra épülő produkciót 2017-ben mutatták be – akkor még csak kamarazenekari kísérettel -, azóta a világ több pontján is nagy sikert aratott.

A darabban John Malkovich a gonosz kritikus bőrébe bújik, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és a zenekar tagjai viszont alig várják, hogy ellentmondjanak és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a “kínpadra” – a magáról Malkovich-ról szóló kritikával

– olvasható a produkció ismertetőjében.

Október 2-án A zenekritikus kibővített, átdolgozott budapesti bemutatóján nemcsak néhány zenész, hanem egy kibővített, teljes szimfonikus zenekar száll zenei vitába John Malkovich-csal. A csaknem kétórás, szórakoztató előadáson olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kancheli, Piazzolla és Igudesman. A darab magyar nyelvű felirattal látható.

A közleményben kiemelik, hogy az amerikai művész partnere nem véletlenül lesz a Danubia Zenekar, hiszen közel áll hozzájuk a műfaji kísérletezés, a huszadik századi és kortárs művek bemutatása, és örömmel várják immár második közös fellépésüket John Malkovich-csal.

A zenekar korábban 2018-ban, a Report on the Blind című esten lépett színpadra a művésszel.

Tovább olvasom

Művház

A besúgó álsikere sem segített: itt az HBO bejelentése

A produkciót néhány hete eltávolították az HBO Max kínálatból.

Közzétéve:

Mandiner.hu

Nem készül folytatása a sokak véleménye szerint egyáltalán nem hiteles A besúgó című magyar sorozatnak, bár megpróbálták elhitetni, hogy mindenhol a világon nézik az elképesztően sikeres alkotást – olvasható az Origo.hu cikkében.

A produkciót azonban néhány hete eltávolították az HBO Max kínálatból. A döntés hátterében – állítólag kizárólag – az HBO-nak és az anyacégének, a Warner Bros. Discoverynek az összeolvadása áll, és mint egy sajtóközleményből kiderült: a teljes közép-európai és skandináv régióban leállítják a saját gyártású filmek készítését.

Miközben továbbra is azon dolgozunk, hogy az HBO Maxot és a Discovery+-t egyetlen globális streamingszolgáltatásba egyesítsük, amely a Warner Bros. Discovery tartalmainak széles skáláját kínálja, felülvizsgáljuk a meglévő szolgáltatásaink kínálatát. Ennek a folyamatnak a részeként úgy döntöttünk, hogy eltávolítunk korlátozott mennyiségben néhány saját gyártású műsort az HBO Maxról, valamint leállítjuk az északi és a közép-európai országokban a saját produkciók készítését. Emellett leállítjuk az elmúlt években indult fejlesztéseinket Hollandiában és Törökországban is

– olvasható a Varietyben publikált sajtóközleményben, amelyben egyébként hangsúlyozzák, hogy az említett piacok iránti elkötelezettségük nem változott (vagyis annyira elkötelezettek, de pénzt nem adnak európai filmekre…), és az említett régiókban továbbra is terveznek helyi produkciókat vásárolni harmadik féltől.

A cég a francia és a spanyol tartalmakat megkíméli, nyilvánvalóan az említett nyelvterületek mérete miatt, a spanyol produkciók egyébként is rendkívül sikeresek Latin-Amerikában is.

A Warner Bros. Discovery hárommilliárd dolláros adósságot halmozott fel, ez is állhat a költségcsökkentés hátterében.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A besúgó című sorozat szereplői

Tovább olvasom