Kövess minket!

Művház

Íme a tíz továbbjutó elsőfilmes

A Filmalap által ötödik alkalommal meghirdetett Inkubátor Programra hatvan pályakezdő rendező jelentkezett.

Az Inkubátor Programra a diplomás, de első egészestés filmet moziban még be nem mutatott rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon. Idén először olyan pályázók is jelentkezhettek, akik Magyarországon országos televízióban bemutatott alkotást jegyeznek.

A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett. Edinburgh-ban, Kolozsváron, Londonban, New Yorkban és Újvidéken végzett fiatal magyar filmesek is voltak a jelentkezők között.

Összesen 60 pályázat érkezett be a Filmalaphoz, amelyek közül a szakmai előzsűri – Kovács István, Bergendy Péter, Csuja László filmrendezők, Ugrin Julianna producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró – tíz filmtervet választott ki. A kiválasztott projektek 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az Inkubátor Program 2019 döntősei:

Baranyi Benő: Zanox

Brauner Máté: A Fehér Sas Páholya

Csicskár Dávid: Vélemény

Csoma Sándor: Magasságok és mélységek

Kapronczai Erika: AfterEgo

Miklós Ádám: Mélypont érzés

Moldovai Katalin: Total Eclipse

Szabó Mátyás: Kukkoló

Szeleczki Rozália: Hothouse

Szentpéteri Áron: A királyfi

A forgatókönyvek elkészítésére novembertől öt hónap áll az alkotók rendelkezésére. Tavasszal a döntősök prezentációs, azaz “pitch fórumon” mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A felkészülést a Filmalap Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítik. A tíz filmterv közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség választja ki az öt nyertes filmtervet.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak a Filmalap a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is nyújt.

Művház

Újra megrendezik a népszerű gasztrokulturális fesztivált

Tizenkét borászat részvételével és számos programmal, többek között dűlő- és pincetúrákkal, kóstolókkal, koncertekkel rendezik meg idén a Bor, mámor, Bénye gasztrokulturális fesztivált augusztus 12. és 15. között a Tokaj-hegyaljai Erdőbényén.

Közzétéve:

A 2009-ben még csak hat borászattal indult eseménysorozatot 2010 óta szervezi a Bor, Mámor, Bénye Egyesület, a pandémiás helyzet miatt rendhagyó évnek számító 2020 kivételével. A mára négynapossá dagadó fesztiválon a falu borászatai ismét nyitott ajtóval várják a látogatókat – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint már a rendezvénysorozat első napján érdemes ellátogatni Erdőbényére, mert a korán érkezők dűlőtúrán, ázsiai borvacsorán, grillpartin vehetnek részt, miközben moldvai népzenét is hallgathatnak. Pénteken többek között tematikus hárslevelű-kóstolóval, pincelabirintusos bortúrával, presszópunkkal, “pajzán mesékkel”, majd újabb koncertekkel folytatódik a fesztivál.

Szombaton több borászat is készül pezsgős reggelivel, majd wartburgos dűlőtúra, építészeti séta, aszúkóstoló, muzeális borok kóstolója, irodalmi felolvasás, kádárbemutató, élményfestés, gyerekjátékok és meseelőadások szerepelnek a programban. Vasárnap hagyományosan borvásár zárja a rendezvényt.

A kulináris élményeket többségében környékbeli egységek biztosítják: nyitva tart a Kúria Bisztró, érkezik az encsi Anyukám Mondta étterem, Miskolcról A Leves és a Borsod Burger, lesznek Hegyaljai Tapaszok; specialty kávéval készül a miskolci Jam, a Bab és Víz, valamint az egri Kappu, illetve számos pince saját házikoszttal látja vendégül az érkezőket.

Azok számára, akik nem szeretnének ingázni, de már nem találtak a faluban szállást, ismét megnyitják a kempinget, a távolabbról érkezőknek pedig külön buszjáratot indítanak.

Az eseménysorozat részletes programja a https://bormamorbenye.hu honlapon érhető el.

Tovább olvasom

Művház

Újabb transznemű mesehős a láthatáron

A Disney Junior csatornán, ami a 3 és 8 év közötti gyermekeket célozza meg, látható lesz egy transznemű karakter, aki egy, a Hamupipőkéhez hasonló történet keretében változik át.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Muppet Babies sorozat Gonzo karakteréről derül ki az egyik epizódban, hogy transznemű.

A sorozat egyik jelenetében Gonzo arról beszél, hogy ő is hercegnő ruhát szeretne felvenni. A többiek azonban azt mondják, a fiúk hercegek, a lányok lehetnek hercegnők.

Ekkor lép a színre a Tündérkeresztapa, aki hercegnő ruhát varázsol Gonzóra, aki így Gonzorella-ként érkezik a bálba.

Tom Warburton a Muppet Babies ügyvezető producere elárulta, hogy sokszor gondoltak már arra, hogy Gonzot szoknyában mutassák be, mivel állításuk szerint a karakter személyisége ezt lehetővé teszi.

“Kezdettől fogva akartunk egy olyan epizódot csinálni, ahol Gonzo szoknyában jelenik meg. A szerkesztő és a társproducer azonban tovább akartak menni, és az ötletük alapján készült el a végleges Hamupipőke történet, amiben Gonzo csodálatos volt”, tette hozzá Warbortun.

Gonzo a bálban elmondja barátainak, hogy mindenki arra számított, hogy a megszokott módon fog felöltözni. “Nem akarom, hogy velem foglalkozzatok, viszont nem akarom továbbra is úgy folytatni a dolgokat, ahogy eddig, önmagam akarok lenni”, fogalmazott, miután coming outolt a barátainak.

vallomás után több barátja is elnézést kért tőle, amiért megpróbálták meghatározni neki, hogy mit viseljen. “Gonzo sajnáljuk. A barátunk vagy, és mindenféleképpen szeretünk”, mondták a Muppet Babies szereplői.

A gyermekműsor producerei a mesehős szexuális irányultságával kapcsolatban bejelentették, hogy az a céljuk az új mesehőssel, hogy elfogadják magukat olyannak amilyenek, és elősegítsék az elfogadást a családokban – írja a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom

Művház

A Duna Televízión mutatják be először Lux Ádám legújabb filmjét

A Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának vendége szombaton reggel Lux Ádám volt. A Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész elárulta, mivel töltötte a járvány okozta leállás időszakát, de a Török Ignác aradi vértanúnak emléket állító, Magyar Golgota című filmről is mesélt, amelyet az év elején forgatott. A nemzetközi díjakkal elismert alkotást ősszel mutatja be a Duna Televízió.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Idén nyáron már a tizedik bemutatójára készül Lux Ádám, aki teljes fordulatszámra kapcsolva tért vissza a színpadra a karantén után. Bár a szülei eredetileg nyelvszakra akarták küldeni a középiskola után, ő pályája minden nehézsége ellenére boldog, hogy annak idején a színművészetet választotta hivatásának – derült ki a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának szombati adásából, ahol a művész Nádas György vendége volt.

„Szerencsés helyzetben voltam, mert a pandémia alatt is volt munkám. Bár a színházak bezártak, és onnan nem származott bevételem, a szinkronnak és más megbízásoknak köszönhetően nem kerültem méltatlan helyzetbe. Vigyáztam arra, hogy lelkileg és szellemileg is frissen tartsam magam. Ha olyan lehetőség akadt, ahol az online teret kihasználva játszhattam, megragadtam” – kezdte Lux Ádám, aki nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is időről-időre megcsillogtatja tehetségét. A többszörös díjnyertes Magyar Golgota című alkotást 2021 őszén a Duna Televízió nézői is láthatják majd.

„Januárban vettük fel, ősszel lesz a bemutatója, de mivel már pályáztattuk, nyert több díjat is világszerte. Nagy várakozással tekintünk a film elé. Bízunk benne, hogy a magyar nézők is szeretni fogják, a Duna Telelvízió műsorán láthatják majd először” – tette hozzá Lux Ádám.

A teljes beszélgetés IDE kattintva hallgatható vissza a MédiaKlikken.

Tovább olvasom