Kövess minket!

Művház

Hamarosan újabb filmekkel bővül a Mecenatúra Mozi

Már több mint félezer rajz-, dokumentum- és játékfilm lesz elérhető az internetes felületen.

A következő hetekben 324 újabb rajz-, dokumentum- és játékfilmmel bővül a Mecenatúra Mozi kínálata, így több mint 560 film lesz elérhető – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-t.

A Mecenatúra Mozi honlapján különböző témájú és műfajú művek lesznek elérhetők, felkerülnek például a Csupipupi rajzfilmek epizódjai, az Élő templomok-dokumentumfilmek és a nyugdíjazás problémáját körbejáró Megszállottság is – közölték.

A médiatanács az általa és jogelődje által korábban támogatott műsorszámokból olyan válogatást kíván elérhetővé tenni a Pályázati Tükrön belül, amely mindenki számára szabadon megtekinthető.

A grémium célja többek között az, hogy elősegítse a hatékonyabb tanulást, és a szabadidő hasznosabb eltöltését az oktatási, karitatív vagy kulturális intézmények diákjai, valamint az idősek és az állami gondoskodásban élők számára

– írták.

A tájékoztatás szerint a kiválasztott filmeket a televíziók korábban több ismétléssel közszolgálati műsorszámként mutatták be, szabad elérésüket pedig a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) biztosítja.

Borítóképünk illusztráció

Művház

Film készül az idős Casanováról

A nagy szépség sztárja, Toni Servillo játssza az idős Casanovát Gabriele Salvatores új filmjében.

Közzétéve:

Az Il ritorno di Casanova (Casanova visszatérése) című film, amelyben a híres nőcsábász nehezen dolgozza fel, hogy már elmúlt 60, Arthur Schnitzler regénye nyomán készül. A forgatókönyvön Salvatores A nagy szépség írójával, Umberto Contarellóval és Sara Mosettivel dolgozik – írta a Variety.com.

Schnitzler párhuzamos narratívájára építve Salvatores új nézőpontból közelíti meg a Casanova-mítoszt.


A film egyik síkján az idősödő Casanova egy barátjánál vendégeskedik vidéken, és a vendégek között van Marcolina, akinek viszonya van egy fiatal katonával, Lorenzóval. Ám a nő egy szerencsejáték-adósság miatt Casanova ágyában köt ki, ami miatt Lorenzo párbajra hívja ki a nőcsábászt – mondta el Salvatores.

A másik síkon egy hatvanas éveiben járó olasz filmrendező (Servillo) történetét látjuk, aki a Casanova visszatérése című kosztümös film forgatása közben beleszeret egy fiatal nőbe, akinek semmi köze a film világához. A rendező hozzátette, hogy a napjainkban játszódó jeleneteket fekete-fehérben akarja leforgatni, míg a 18. századi részeket színesben veszi fel.

A hétmillió eurós (2,5 milliárd forint) költségvetésű film forgatása szeptemberben kezdődik Velencében.

Salvatores Mediterraneo című filmje 1992-ben Oscar-díjat kapott, legutóbbi, Ne félj, ha megöllek című játékfilmjét 2019-ben a velencei filmfesztiválon mutatták be. Fuori era primavera (Kint tavasz volt) című pandémiáról szóló dokumentumfilmje a tavalyi római filmfesztiválon debütált.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

Elhunyt Palcsó Sándor Liszt-díjas operaénekes

92 éves volt.

Közzétéve:

MTI/Mohai Balázs

Életének 92. évében csütörtökön elhunyt Palcsó Sándor kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja – közölte a dalszínház csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Palcsó Sándor búcsúztatásáról később intézkednek.

A karaktertenor 1929-ben született Pécsett, énektanulmányait a Honvéd Művészegyüttes kariskolájában végezte Kis István és Érsek Mária tanítványaként, 1952 és 1957 között a Honvéd Művészegyüttes Férfikarának szólistája volt.

Az Operában 1957-ben mutatkozott be Parpignol szerepével Puccini Bohéméletében, ezt követően az intézmény sokoldalú művésze lett, aki több mint 70 opera tenorszerepét alakította.


A közönség főként Mozart, Erkel, Verdi, Wagner, Puccini és Richard Strauss műveiben láthatta. Jelentős orosz és 20. századi magyar repertoárral is rendelkezett, valamint szerepelt Mihály András, Szokolay Sándor, Petrovics Emil és Ránki György szerzeményeinek ősbemutatóján is.

Palcsó Sándor magyarországi karrierje mellett rendszeresen fellépett Európa több országának – az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Németország, Svédország, Norvégia, Dánia és Bulgária – színpadain is. Hangját és alakításait rádió- és televíziófelvételek őrzik, a Magyar Rádió hangtárában több mint 140 opera, operett és népdal felvétele található a szereplésével, a Zenés TV Színház című sorozatban pedig 15 filmben működött közre.

Liszt Ferenc-díjat két alkalommal, 1962-ben és 1971-ben is odaítélték neki, 1974-ben érdemes művész, 1980-ban kiváló művész elismerésben részesült, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2010-ben középkeresztjét is megkapta. A Magyar Állami Operaház 2014-ben vette fel örökös tagjai közé.

Borítókép: Palcsó Sándor tenor a Magyar Állami Operaház örökös tagja cím átvétele előtt, az Operaház évadnyitó társulati ülésén 2014. szeptember 1-jén

Tovább olvasom

Művház

Ingyenes mesejáték hátrányos helyzetű gyerekeknek

Óvodák, iskolák és gyermekotthonok is jelentkezhetnek a Karaván Színház felhívására.

Közzétéve:

Részlet az előadásból, forrás: Facebook / @karavanma

Már érkeznek a jelentkezések a Karaván Színház felajánlására, amelyben előadásokat tett ingyenesen elérhetővé a hátrányosabb helyzetű településeken élő gyerekek számára. A Banyamesék című bábos, zenés mesejáték online elérhető élő, interaktív előadására továbbra is várják a tanintézmények jelentkezését.

A gyerekek se maradjanak színházi élmény nélkül a járványhelyzet alatt – ez a célja a Karaván Színház és Művészeti Alapítványnak, ezért előadásaik egy részét ingyenesen elérhetővé teszi a hátrányosabb helyzetű települések tanintézményei számára.

Óvodák, iskolák és gyermekotthonok is jelentkezhetnek

– hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A Karaván Színház az első húsz Banyamesék című előadását ajánlotta fel ingyen az intézményeknek.

Nyári Oszkár színművész, a színház igazgatója a műsorban kiemelte: fontosnak tartják, hogy a gyerekek ebben a helyzetben is láthassanak színházi előadást és a színházak számára is fontos, hogy találkozzanak a közönséggel. Húszéves a színház, ezért húsz előadást ajánlottak fel, de ha többen jelentkeznek, akkor többet is ingyenesen elérhetővé tesznek.

Mint mondta, biztonságos, a személyes találkozást nélkülöző előadásokat terveznek, azonban

az élő stream interaktív, a színészek a képernyőn keresztül valós időben kommunikálnak a gyerekekkel, például daltanítással vonják be őket a történetbe.

A jelentkezéseket a továbbiakban is a Karaván Színház honlapján megtalálható elérhetőségeken várják.

A 40 perces produkciót óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlják. Tóth Géza rendezésében három rövid – két székely és egy orosz – népmesét láthatnak a gyerekek. A humoros meséket bábok segítségével adják elő a színészek, akik maguk is láthatók, így színészi játékkal, mimikával válik színesebbé a produkció.

A későbbiekben a színház hasonló kezdeményezés keretében az idősebb korosztályok számára is elérhetővé teszi egy-egy előadását online. Az előadásokról további információ karavanma.hu honlapon érhető el.

Tovább olvasom