Kövess minket!

Művház

Ha csak egy cikket olvas ma a clickbait-jelenségről…

Valóban végromlásba visznek a kattintékony címek, vagy csak átalakul a média világa, és még prüszkölünk ellene? Véleménycikk.

Július 21-én volt szerencsém a Civil Rádióban beszélgetni a clickbait címadás jelenségéről. (A beszélgetés az archívumban elérhető, a 8:30-9:00 blokk második felében.) A hét perc műsoridőbe rengeteg dolog nem fért bele, ezeket gyűjtöttem most össze.

A legfontosabb kérdés talán az, hogy tényleg problémát jelentenek-e a „kattintékony” címek? Amennyire biztos vagyok abban, hogy az álhírek terjedése káros, annyira nem meggyőződésem, hogy a figyelemfelkeltő, provokáló címadás is rombol. Itt most nem csak arról van szó, hogy például a műfaj egyik klasszikusának számító Upworthy épp a clickbait-módon újracsomagolt anyagokkal érte el, hogy a világ a szerintük fontos társadalmi-politikai-környezeti ügyekre figyeljen.

A hagyományos média elefántcsonttornyából persze szörnyűnek látszik a közösségi média világa: a leegyszerűsítés, a zaj, a TLDR jelenség, a szenvtelenség helyett az érzelmek megjelenése. Nehéz tudomásul venni, hogy ma már egy klasszikus cím-lead-kenyérszöveg beosztású írás vagy nem elég érdekes, vagy nem kattintanak rá a hírfolyamban/hírlevélben, ha a lényeg már kiderült a leadből.

Az sem igaz, hogy gonosz kívülállók aknamunkájáról lenne szó a régi jó dolgokkal szemben. Az Upworthy a New York Times-tól, a BuzzFeed a Politicotól igazolt főszerkesztőt, utóbbiba pedig befektetett az NBCUniversal és a Comcast is. Ráadásul a korábbi újracsomagoló megoldások helyett ma már sok egyedi tartalmat készítenek – igaz, néha a hagyományos sajtóetikát vagy óvatosságot nagyvonalúan kezelve.

Magát a címadást és a formátumokat évtizede tökéletesített algoritmusok felügyelik a nagyoknál, de a módszereiket a garázsoldalak is másolják, valamint kkv-marketing kurzusokon is hirdetik a figyelemfelkeltő címek, a kvíz- és listaformátumok hatékonyságát. Véleményem szerint a nagyok is egyre inkább errefelé tolódnak, a jelenség alól nehéz kivonni magukat.

Hogy lesz-e visszarendeződés, az jó kérdés. A felhasználók egy részét zavarja a clickbait (meg az álhírek), az ő nyomásukra a Facebook algoritmusokkal próbálja szűrni a jelenséget. Ezügyben sokan optimisták, mondván: a spamszűrők is milyen kiforrottak már, ha akarat van, erre is lesz megoldás rövid távon. Nyilván az is megtalálja a számítását, aki a hagyományos formátumokat kedveli, de arra, hogy a folyamatok hatására idővel újra felértékelődnek-e a nagy presztízsű sajtótermékek, mint ahogy azt Dave King felvetette, nem mernék nagyobb összegben fogadni.

Művház

A Duna Televízión mutatják be először Lux Ádám legújabb filmjét

A Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának vendége szombaton reggel Lux Ádám volt. A Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész elárulta, mivel töltötte a járvány okozta leállás időszakát, de a Török Ignác aradi vértanúnak emléket állító, Magyar Golgota című filmről is mesélt, amelyet az év elején forgatott. A nemzetközi díjakkal elismert alkotást ősszel mutatja be a Duna Televízió.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Idén nyáron már a tizedik bemutatójára készül Lux Ádám, aki teljes fordulatszámra kapcsolva tért vissza a színpadra a karantén után. Bár a szülei eredetileg nyelvszakra akarták küldeni a középiskola után, ő pályája minden nehézsége ellenére boldog, hogy annak idején a színművészetet választotta hivatásának – derült ki a Dankó Rádió Jó pihenést! című műsorának szombati adásából, ahol a művész Nádas György vendége volt.

„Szerencsés helyzetben voltam, mert a pandémia alatt is volt munkám. Bár a színházak bezártak, és onnan nem származott bevételem, a szinkronnak és más megbízásoknak köszönhetően nem kerültem méltatlan helyzetbe. Vigyáztam arra, hogy lelkileg és szellemileg is frissen tartsam magam. Ha olyan lehetőség akadt, ahol az online teret kihasználva játszhattam, megragadtam” – kezdte Lux Ádám, aki nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is időről-időre megcsillogtatja tehetségét. A többszörös díjnyertes Magyar Golgota című alkotást 2021 őszén a Duna Televízió nézői is láthatják majd.

„Januárban vettük fel, ősszel lesz a bemutatója, de mivel már pályáztattuk, nyert több díjat is világszerte. Nagy várakozással tekintünk a film elé. Bízunk benne, hogy a magyar nézők is szeretni fogják, a Duna Telelvízió műsorán láthatják majd először” – tette hozzá Lux Ádám.

A teljes beszélgetés IDE kattintva hallgatható vissza a MédiaKlikken.

Tovább olvasom

Művház

Hétszázmillió fontból épülhet a legújabb filmes és televíziós központ

Több mint 290 milliárd forintból építene “világszínvonalú” filmes és televíziós produkciós központot Nagy-Britanniában két amerikai cég.

Közzétéve:

Pixabay

A Los Angeles-i székhelyű Hudson Pacific Properties és a Blackstone befektetési vállalat 120 millió fontért vásárolt meg egy csaknem 370 ezer négyzetméteres területet a kelet-angliai Hertfordshire megyében – írta a BBC hírportálja.

Az egyelőre építési engedélyre váró létesítménytől azt várják, hogy brit és nemzetközi produkciók központjává emeli a helyszínéül választott Broxbourne-t.

A projekt mögött álló cégek várakozásai szerint a stúdió “évente 300 millió fonttal járulna hozzá a helyi gazdasághoz” és akár 4500 új munkahelyet is biztosíthatna.

A Hudson Pacific és a Blackstone tulajdonában van a kaliforniai Sunset Studios, amelynek stúdióiban egyebek között a Harry és Sally, a Zoolander, a trendkívüli és a Kaliforniai álom című filmeket forgatták. Broxbourne lenne a Sunset Studios első részlege, amely az Egyesült Államokon kívül működik.
A brit kormány támogatja a projektet.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

Vallási dráma a Duna Televízió műsorán

Újabb elgondolkodtató vallási drámát vetít a Duna Televízió az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán. Július 30-án, pénteken 20.30-tól a Száz szög című olasz filmet tekinthetik meg a közmédia nézői.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Minden hétvégén, az esti órákban vallási témájú nagyjátékfilmeket kínál nézőinek a közmédia a szeptemberi, budapesti rendezésű 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva. Folytatva a sort, július utolsó péntekén a 2007-es, Száz szög című olasz filmdráma kerül a Duna Televízió képernyőjére Raz Degan főszereplésével.

A motívumokkal, metaforákkal átszőtt játékfilm középpontjában a természethez való visszafordulás témája áll, amelyet egy fiatal és népszerű bolognai egyetemi tanár útkeresésének történetével ábrázolják. A férfi egy nap úgy dönt, hogy feladja addigi életét, visszavonul a Pó folyó partjára, ahol egy régi, romos épületre lel, és egy hirtelen ötlettől vezérelve be is költözik oda. Bár az új életmód gyökeresen megváltoztatja az életét, mégis közelebb kerül önmagához és a hitéhez.

Mindeközben egykori munkahelyén furcsaság történik, valaki feldúlja az egyetem könyvtárát, a könyveket pedig odaszögezi a padlóhoz. Hogy ki és miért követte el a példátlan tettet, a filmből kiderül.

Száz szög című film előzetese IDE kattintva elérhető.

Tovább olvasom