Kövess minket!

Művház

Film és zene találkozik a Budapest Ritmo megújult programjában

Április 7. és 10. között három helyszínen 23 fellépő várja a közönséget az idei világzenei fesztiválon, amely filmprogrammal is bővült: magyar rendezők és zenészek közös filmjeinek premierjei, zenés dokumentumfilmek és egy zenés-filmes tematikájú konferencia is helyet kapott a programban.

Borítókép: A marokkói Asma Hamzaoui (j) és a Bnat Tombouctou koncertje a Budapest Ritmo fesztiválon az Akvárium klubban 2019. október 4-én, fotó: MTI/Mónus Márton

A Budapest Ritmo három belvárosi helyszínen, az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál headlinerei olyan világsztárok, mint az izraeli-perzsa énekesnő, Liraz, a több ízben is a legjobb férfi fadoénekesnek választott António Zambujo, a bamakói örömzenét játszó házaspár, Amadou & Mariam, valamint Damir Imamovic, a sevdah dalművészet egyik legnagyobb alakja.

Esténként DJ-k várják a közönséget

Április 8-án, pénteken Ahmetcan Tasdemir gyűjteményét ismerhetik meg, amelyben a trópusok és Afrika hangjaitól kezdve a kubai ritmusokon át egészen a hastáncos dalokig minden előfordul. Szombaton a Savages y Suefo DJ-producerei lépnek fel. A vasárnapot Cyborg Templar zárja, aki immár 19 éve a magyar zenei szcéna egyik meghatározó DJ-je a dzsesszt, soult és funkot vegyítő válogatásaival – áll a közleményben.

Míg az Akvárium termeit már nemzetközileg is elismert előadók töltik meg, addig a Szimpla Kertben a showcase-versenyprogram feltörekvő, hazai és külföldi előadói mutatkoznak be.

Zene és mozi

A koncertek mellett először lesznek nagyvásznon láthatók a 2021-es Ritmo zenei filmjei és az idei filmpályázat nyertesei.

A tavalyi fesztiválra olyan online streamelt filmek elkészítésére kértek fel magyar zenekarokat és rendezőket, amelyek önmagukban, művészeti alkotásként is megállják a helyüket, és a lezárások után is relevánsak maradnak.

Az ikonikus Gellért Szálló kihalt folyosóit és szobáit kísértik Reisz Gábor és Szimler Bálint koncertfilmjében, amely egyszerre borzongató és játékos hangulatával tökéletesen visszaadja a Mordái zenéjét. Cserepes Károly népzenés kísérleteinek filmre vitelét Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás operatőr valósította meg. Szilágyi Fanni rendezésében a Twentysix étterem arborétumszerű belvárosi kertje válik az Odd ID zenekar színpadává. Damokos Attila álomszerű, kifinomultan modern koncertfilmje pedig tökéletes megtestesülése Dresch Mihály etnojazzének, amely az éjszakai Epreskert neonfényben úszó szobrai közt hangzik fel.

Az idei Ritmo filmpályázatának nyertes koncepcióit mintegy harminc jelentkező közül választotta ki a zsűri. A fesztivál közönsége a Toldi moziban láthatja majd Deva (Takács Dorina) filmjét Bajor Marcell rendező és Szemerey Bence operatőr tolmácsolásában, valamint az Uljana Quartet zenés filmjét Korom Anna rendezésében.

A Ritmo filmes programjában több zenei dokumentumfilm is szerepel, de a szervezők egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking eseménnyel is készülnek, amelyen többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással.

Művház

Kerekes Péter Cenzor című filmje nyerte a romániai Anonimul fesztivál nagydíját

Így a felvidéki filmrendező és csapata kapta meg az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott 3 ezer eurót is – közölték vasárnap a szervezők.

Közzétéve:

Borítóképünk képkocka a film előzeteséből, forrás: YouTube/Punkchart films

A független filmesek támogatására alapított nemzetközi seregszemlét augusztus 8. és 14 között immár 19. alkalommal tartották meg a Duna-delta és a Fekete-tenger torkolatánál található Szentgyörgy (Sfantu Gheorghe) településen. Az eseményen a kassai születésű rendező szlovák-cseh-ukrán koprodukcióban forgatott első fikciós nagyjátékfilmje bizonyult a legjobbnak.

A film az odesszai női börtönben játszódik, ahova Kerekes és Ivan Ostrochovsky társ-forgatókönyvíró és producer hat éven át járt forgatni. A Cenzorka számos dokumentarista elemet tartalmazó fikciós történet a börtön lakóinak életéről. Az alkotásban az elítéltek önmagukat alakítják, és csak a három főszerepet játsszák színésznők.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A Cenzorkát tavaly a Velencei Filmfesztivál Kitekintő (Orizzonti) szekciójában mutatták be, és ott elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A romániai fesztivál nagydíjáért kínai, spanyol, német és török film volt még versenyben.

A legjobb román rövidfilmnek járó díjat a zsűri Miruna Minculescunak ítélte oda a Fragmentari (Törések) című alkotásért. A legjobb külföldi rövidfilmnek járó díjat a brazil Leonardo Martinelli kapta a Fantasma Neon című filmért.

Tovább olvasom

Művház

Sokszínű programmal várja az érdeklődőket a Bujtor Filmfesztivál

Augusztus 18. és 21. között Balatonszemesen többek között veteránautós felvonulással, retro utcabállal és makettkiállítással is várják az érdeklődőket – tudatta a Latinovits Emlékmű Alapítvány.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők az egyik korábbi fesztiválon, fotó: Facebook / @bujtoristvanfilmfesztival

A Múltból a jövőbe mottót viselő négynapos XIII. Bujtor István Filmfesztivál augusztus 18-án veteránautós felvonulással veszi kezdetét, melyen részt vesz többek között Kern András, Bujtor Judit, Frenreisz Károly és a versenyprogram filmes alkotói is – olvasható a közleményben.

Mint írják, augusztus 19-én indulnak a filmes vetítések, amelyek végigkísérik a fesztivált. Este nyílik meg az Ötvös Csöpi-makettkiállítás, amelyen a Csöpi-filmek emlékezetes jeleneteit Pál Gábor alkotásai idézik meg. Szintén este Szécsi Pál-emlékkoncert várja az érdeklődőket.

A tájékoztatás szerint augusztus 20-án Bujtor István sírjánál tartanak megemlékezést. Ezt követően retro utcabál és lézershow lesz, emellett filmzenéket, kedvelt operettslágereket és musicalek betétdalait is hallhatják az érdeklődők.

A közlemény kitér arra is, hogy augusztus 21-én, a Bujtor-díjak átadása előtt egy Los Angeles-i filmes csapat bemutatja a CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező applikációkat, amelyek az ötlettől a film tervezésén keresztül a megvalósításig segítik a gyártás folyamatát.

Mint írják, augusztus 18-án A Pogány Madonna, augusztus 19-én Az oroszlán ugrani készül, augusztus 20-án pedig A három testőr Afrikában című film várja a nézőket. A filmvetítések előtt közönségtalálkozókat szerveznek, melyeken részt vesz többek között Kern András, Bujtor Judit, valamint L. Dézsi Zoltán riporter.

A közlemény felidézi, hogy napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, pódiumbeszélgetések mellett, két teremben, Takács Bence és Baranyi Lia moderálásával.

A Bujtor István Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában 104 film vesz részt. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animáció és 26 versfilm szerepel, ezek közül 80 filmet vetítenek a fesztiválon.

A szakmai zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. A zsűri színész tagja Stork Natasa; mellettük Kalász József filmrendező, vágó; Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas színházi és tévéfilmrendező; valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke vesz részt a zsűri munkájában.

A Bujtor István-díjakat augusztus 21-én adják át több kategóriában. A fesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon érhető el – áll az összegzésben.

Tovább olvasom

Művház

A Szelíd és a Zanox című filmek is elérhetők a Filmio kínálatában

A Szelíd című “testmelodrámát” augusztus 11-től, míg a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátékot augusztus 26-tól lehet megtekinteni a Nemzeti Filmintézet (NFI) streamingplatformján.

Közzétéve:

Borítókép: Jelenet a Zanox című vígjátékból, forrás: Facebook / @zanox.film

Az NFI MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Csuja László és Nemes Anna Szelíd című filmje egy női testépítőről szól, aki együtt él edzőjével. Annak érdekében, hogy megnyerjék a világbajnokságot, a nőnek komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival, a találkozás pedig mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A magyar-német koprodukcióban készült “testmelodrámát” a Sundance filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar mozifilmként kapott meghívást a versenyprogramba. A filmalkotás tavasszal díjat nyert Clevelandban, a németországi Wiesbaden rendezett GoEast fesztiválon pedig a legjobb rendezésért járó elismerést ítélték oda a rendezőpárosnak.

A film előzetesét itt tudja megnézni:

A különleges mozifilmet bemutatták a Sydney Filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban, és műsoron lesz Szarajevó és Hongkong rangos nemzetközi fesztiváljain.

A film főszereplője Csonka Eszter testépítő világbajnok, partnere a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitnesz edző. A film a Muhi András és Ferenczy Gábor producerek vezette FocusFox gyártásában, a Komplizen Film koprodukciójában, az NFI és az ARTE/ZDF támogatásával készült.

Baranyi Benő Gábor Zanox – Kockázatok és mellékhatások című vígjátéka egy érettségiző fiatal kalandjairól szól, aki egy borzalmas napot követően a kórházban köt ki, ahol szobatársa házipálinkájának és saját gyógyszerének együttes hatására képes visszautazni az időben. A kivételes lehetőséggel élve a félénk fiúból egyből hős lesz, a házipálinka azonban egyre csak fogy. A minden korosztály számára szórakoztató, romantikus és sci-fi elemekkel átszőtt vígjáték főszereplője Bálint Előd.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A vígjátékot Baranyi Benő Gábor írta és rendezte, producere Gyurin Zsuzsanna és Molnár Dániel. A film a Salamandra Film és a Sparks gyártásában készült, az NFI Inkubátor Programjában.

Tovább olvasom