Kövess minket!

Művház

Felajánlotta koncertje bevételét a koronavírus árváinak a Virtuózok egykori nyertese

Jótékonysági koncertet ad Boros Misi, Junior Prima és a Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díjas zongoraművész, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató korábbi győztese. A fiatal tehetség lenyűgöző zongorajátéka mellett nagylelkűségét is megmutatja: a Regőczi Alapítvány támogatására lép fel a Pesti Vigadóban . Az eseményről az alapítvány kuratóriumi elnöke, Dr. Herczegh Anita és Boros Misi beszélt a Család-barát vendégeként.

MTI/Komka Péter

Aki kézen fog egy gyermeket, máris tett valamit a jövőért – tartja Herczegh Anita asszony, aki a férjével, Áder János köztársasági elnökkel 2021 tavaszán közösen létrehozott Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az alapítvány célja, hogy hosszú távon, az önállóság megteremtéséig támogassa azokat, akik a világjárvány idején vesztették el egyik vagy mindkét szülőjüket. A misszióhoz a közmédia 2021-es Jónak lenni jó! kampánya is csatlakozott, amelynek keretében több mint 345 millió forint gyűlt össze.

„Örömmel mondhatom, hogy a közmédia gyűjtése rendkívül eredményesnek bizonyult. Ugyanakkor mára több mint ezerre nőtt a covid-árvák száma, így évente több százmillió forintra lesz szükség, amennyiben egyénenként havi több tízezer forintos támogatással számolunk. Továbbra is célzott, a rászorultság mértékén alapuló segítséget szeretnénk nyújtani, és mind anyagilag, mind lelkileg szeretnénk őket támogatni” – fogalmazott Herczegh Anita, hozzátéve, hogy a lelki segítségnyújtásban a kuratórium tagja, Bagdy Emőke is segíti munkájukat.

A felajánlásokból már több száz árván segítettek, az élelmezésen túl a lakhatási körülményeket és a tanulmányokat is támogatják, de a terveik között szerepel egy nyaraltatási program is. Az alapítvány segítő munkájának fenntartására április 13-án, szerdán, a Pesti Vigadóban jótékonysági koncertet ad „Fogj kézen!” címmel a Virtuózok felfedezettje, Boros Misi. A koncert a Filharmónia Magyarország szervezésében valósulhat meg.

„Amint a tudomásomra jutott, hogy létre jött egy alapítvány, ami a koronavírus-járványban árván maradt gyermekeken, fiatalokon segít, kerestem a lehetőséget, hogy csatlakozzak ehhez a küldetéshez. A koncert bevételét felajánljuk részükre, de bízom benne, hogy a zenével némi lelki feltöltődést, kikapcsolódást is adhatok azoknak, akiket visszafordíthatatlan veszteség ért a járvány miatt” – fogalmazott a Virtuózok 2014-es évadának győztese, aki Franz Schubert műveiből válogatott önálló esttel lép színpadra, mert véleménye szerint a fiatalon elhunyt zeneszerző mozgalmas darabjai jól rezonálnak a jelenlegi, feszültségekkel teli világunk hangulatára.

Borítókép: Boros Misi zongorista, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató korcsoportgyőztese

Művház

A TV Macit ábrázoló bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta

A bélyegblokkon Bálint Ágnes író és Foky Ottó bábtervező alkotása, a TV Maci és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel.

Közzétéve:

A TV Macit ábrázoló bélyegblokk a közmédia óbudai székházában tartott kibocsátó ünnepségen 2023. június 8-án, fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Mesehősök bélyegsorozat részeként látott napvilágot a sorszámozott alkalmi bélyegblokk a Magyar Posta és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésében – számolt be róla az MTI.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a csütörtöki budapesti bélyegblokk-kibocsátó ünnepségen kiemelte: 2019 óta folyamatos a Magyar Posta és az MTVA együttműködése, amely a továbbiakban is folytatódik. A bélyegblokk-kibocsátás apropója, hogy idén 60 éves a TV Maci, amely már nemcsak a közmédiát fémjelzi, hanem nemzeti kincs, igazi hungarikum – tette hozzá.

A TV Macit ábrázoló bélyegblokk
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke elmondta: a bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50 ezer példányban. A bélyegblokkon Bálint Ágnes író és Foky Ottó bábtervező alkotása, a TV Maci és Paprika Jancsi figurája egy-egy jellegzetes életképpel szerepel.

Tovább olvasom

Művház

Nimród 111 címmel nyílt fotókiállítás a Vajdahunyad-várban

Az idén 111. évfolyamát és Széchenyi Zsigmond születésének 125. évfordulóját ünneplő Nimród Vadászújság tárlata a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban július 9-ig látogatható.

Közzétéve:

A Nimród 111 című fotókiállítás részlete a Vajdahunyad-várban a megnyitó napján, 2023. június 6-án, fotó: MTI/Lakatos Péter

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke elmondta, hogy a két évforduló ihlette tárlaton 111 képet állítanak ki.

Kiemelte, hogy

a Nimródot mindig is a betű és a kép egysége jellemezte. A természetfotózás egyfelől dokumentálja, ihleti és inspirálja a vadászatot, másfelől viszont – és ez a kiállítás erre a bizonyíték – egy önálló műfaj

– mondta, hangsúlyozva: alázattal figyeli meg a természetet, mégis művészet, mert szimbolikus üzenet minden egyes kép, a művész sajátos alkotása.

A Nimród nemcsak az egyik legrégebbi magyar periodika, hanem ma Magyarországon a legnagyobb példányszámú periodika

– fogalmazott, hozzátéve hogy 80 ezres példányszámban jelenik meg. Ősztől kezdve a nemzetegyesítés jegyében a Nimródot ingyenesen minden határon túli magyar vadász meg fogja kapni – közölte Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője (középen, b-j) a Nimród 111 címû fotókiállítás alkotóival a tárlat megnyitóján a Vajdahunyad-várban 2023. június 6-án
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője elmondta: az intimitás, amely a fotókon megjelenik, nem véletlen. A fotózás egyik alapszabálya, hogy kerülj olyan közel ahhoz, amit meg akarsz ragadni, amilyen közel csak lehet. A legintimebb, legelragadóbb felvételeket a spontán pillanat elkapása, megjelenítése adja – mutatott rá, hozzátéve: a kiállításon erre tettek kísérletet, ezt próbálják megmutatni. Elmondta, hogy

a tárlatot hagyományteremtő céllal rendezték meg, ezentúl évente, az újság alapításának évfordulójához igazodva bemutatják munkatársaik, hivatásos fotósok munkáit.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazgatója elmondta: olyan kiállításnak adhatnak helyet, amely a múzeum első kiállításának megnyitásától kezdődően otthon van náluk. Hiszen már 1897-ben megnyílt az első vadászati kiállítás, az első erdészeti kiállítás, az erdők, mezők vadjait mutatták be. Ennek a tárlatnak itt nagyon is helye van – hangsúlyozta, kiemelve, hogy a Nimród vadászújsággal régóta kiváló szakmai kapcsolatban állnak.

“Egészen különleges ez a képi világ, nagyon megragadó, nagyon személyes” – fogalmazott a kiállításról szólva, hozzátéve: biztos abban, hogy a tárlat gondolatokat indít meg, nem pedig lezár.

Mint a megnyitón elhangzott, a kiállításon 17 fotós, köztük Széchenyi Zsigmond és Nagygyörgy Sándor, valamint négy alkotóművész, köztük Schell József alkotása látható.

Tovább olvasom

Művház

Altorjai Anita: nagy sikerrel zárult a Duna-napok programsorozat

Nagyon jó volt magyarnak lenni Torockón – mondta Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Közzétéve:

MTI/Bruzák Noémi

A vezérigazgató kiemelte: az volt az elképzelés, hogy idén először ne csak az anyaországbeliek találkozzanak az erdélyi magyarsággal, hanem háromnapos programmá bővítik az eredetileg másfél napos rendezvényt, és így a Kárpát-medencében élő valamennyi magyarlakta terület képviseltetheti magát.

Altorjai Anita úgy fogalmazott: nagy öröm volt találkozni kárpátaljaiakkal, vajdaságiakkal, Horvátországból érkezőkkel, de jöttek vendégek Szerbiából és más külhoni magyar területekről is. A programokat is bővítették, figyeltek arra is, hogy kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, és Torockón is megünnepelték a nagy költőt.

A vezérigazgató értékelése szerint nagy sikert arattak a koncertek és a most először megrendezett főzőverseny. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat, felejthetetlen élményekkel gazdagodtak – mondta.

Jó volt Torockón három napig beszélgetni, együtt énekelni, egymás szemébe nézni, és azt érezni, hogy – bármilyen határok választanak is el bennünket – mi magyarok összetartozunk

– mondta Altorjai Anita.

A Duna-napot 2014 óta tartják meg a június 4-i nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó hétvégén az Europa Nostra-díjas Torockón. A Duna-nap célja, hogy a magyarlakta vidékekről érkező művészek előadásaival, koncertjeivel, gyermekeknek és felnőtteknek szóló programokkal erősítsék a nemzeti összetartozás érzését. Az anyaországból, Délvidékről, Őrvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező fellépőknek köszönhetően a Duna-nap programjaira ellátogatók részesei lehettek az ősi kultúra, a hagyomány és a modern világ találkozásának.

Borítókép: Miller Zoltán énekes az Összetartozás koncerten a Duna-napon Torockón 2023. június 3-án

Tovább olvasom