Kövess minket!

Művház

Fekete nő alakítja a viking királyt

Február 25-én mutatkozik be a Vikingek folytatása a Netflixen, Vikingek: Valhalla címmel. A sorozat az egykori nagy viking harcosok kalandjait dolgozza fel, így Haakon Jarl is feltűnik, aki 975 és 995 között Norvégia tényleges uralkodója volt. A fehér harcos viking szerepét nem éppen rendhagyó módon egy fekete nő kapta.

A borítókép forrása: Mandiner

A Netflix által készített Vikingek: Valhalla című sorozat a History Channel Vikingek folytatása, ami egy évszázaddal az eredeti sorozat története után indul. A sorozat első epizódja február 25-én debütál a Netflixen.

Az új sorozat a viking harcosok új generációjának kalandjait járja körül, köztük Freydis Eriksdotter, Harald Sigurdsson és Leif Eriksson küzdelmeit követhetjük nyomon. A vásznon feltűnik Knut király, Olaf Haraldsson és Haakon Jarl is. Haakon Sigurddson Norvégia tényleges uralkodója volt 975 és 995 között. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a keménykezű Haakon Jarl szerepét egy fekete desszénekesnő, Caroline Henderson formálja meg.

A választás megosztotta a rajongókat, többen sérelmezték, hogy történelmileg ennyire pontatlan alkotással állt elő a Netflix.

„Haakon Jarl volt Norvégia egyik legfőbb védelmezője a külföldi befolyással és a Skandinávia feletti ellenőrzéssel szemben. A Netlfix szerint jó ötlet, ha egy fekete nő alakítsa őt. Ez olyan, mintha egy fehér nő alakítaná Nelson Mandelát. Sérti a skandináv történelmet” – fakadt ki egy Twitter-felhasználó.

Azonban nem ez az első „haladó szellemű” szereposztás: például a 18-19. század fordulóján játszódó Bridgerton család sorozatában a brit nemesség soraiban több fekete szereplő is megjelenik, sőt, Zsófia Sarolta brit királyné is színes bőrűként jelenik meg a vásznon.

A Disney új alkotásában, a Hófehérke filmes változatában a félig lengyel, félig kolumbiai Rachel Zegler kapta meg a főszerepet. A választást sok kritika érte, több Disney-rajongó is kritizálta az alkotást, hogy a színésznő „nem fehér” létére hogyan lehet Hófehérke.

E mellett Peter Dinklage, a Trónok harca sztárja szerint a törpék szerepeltetése erősíti a negatív sztereotípiákat. A kritikára reagálva a Disney rögtön kiadott egy közleményt melyben a sztereotipiák elkerülését ígérték, a „hét karakterrel” (tehát még a törpe szót is kerülték), kapcsolatban. Ezek alapján tehát még az is megtörténhet, hogy Hófehérke törpék nélkül marad. Érdekesség, hogy Dinklage kritikájára törpe növésű színészek is reagáltak, akik nehezményezték, hogy kollégájuk felszólalása miatt elveszíthetnek olyan szerepeket, melyeket egyébként megkaphatnának. A hirado.hu korábbi szavazásán olvasóink 90 százaléka butaságnak tartaná, ha nem lennének törpék a Hófehérkében.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Művház

Kezdődik a Győrkőcfesztivál

Tíz helyszínen ezer program várja a gyermekeket a pénteken este kezdődő 15. Győrkőcfesztiválon, ahol Győr-Moson-Soproni megyeszékhely belvárosa vasárnap estig ismét játszótérré alakul – közölte a szervező Vaskakas Bábszínház az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítókép: Mutatványosok a 12. Gyõrkõcfesztiválon Gyõrben 2019. július 7-én.Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A nyitóceremóniát a Dunakapu téren tartják, 17 órától óriásjátékok, mesekoncert és utcabál várja a legkisebbeket. Megtartják a hagyományos kulcsátadó ceremóniát is, amelyen a gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Szombattól a Radó-szigeti medence színpadnál koncertek és előadások várják a kicsiket. A ligetben festmények elevenednek meg, meg lehet tanulni a tésztagyúrást, ki lehet próbálni a régészetet, valamint az óriásszínezőt, ahol a győri épületeket lehet kiszínezni.

A Radó-szigeten kap helyet a babakert is, ahol a legkisebbek a Gézengúz Alapítvány programjában érzékenyítő és mozgásfejlesztő játékokon vehetnek részt, a Vidám Kölykök Egyesület programján pedig játszhatnak, mozoghatnak és zenélhetnek.

A Meseváros is a Radó-szigeten lesz, ahol egyebek mellett családi filmszínházzal, verklis karaokéval, bábkészítéssel, légfocival, tekergőtekével, lóversenypályával és felhővadászattal várják a gyermekeket.

A vers-játszó-téren könyvet lehet készíteni, kortárs költők műveit újragondolni és találkozni mások mellett Tóth Krisztina író-költővel, Szegedi Katalin író-könyvillusztrátorral, valamint Varró Dániel költő-műfordítóval.  

A Radó-szigeten a Vénusz-szobornál magyar népi gyermekjátékhangszereket lehet készíteni, magyar népmesei elemeken alapuló meséket lehet majd hallgatni, ki lehet próbálni az ágyúval való célzást vagy a kulcsvadászatot is, emellett lesz többféle bábelőadás is.

A Vársétánynál berendezett Győrkőc Pihenőben színes napernyők és pikniktakarók alatt lehet majd pihenni vagy logikai készségfejlesztő játékokkal játszani.

A Rába kettős hídnál stratégiai táblás játékokat lehet kipróbálni, az óriás fotófalnál pedig állatidomárrá, tűzzsonglőrré vagy éppen balerinává lehet változni. A várágyúknál logikai kirakó játszóház lesz.

A Bécsi kapu téren a Gubányi István által az elmúlt hetven-nyolcvan évben gyűjtött régi játékokból tekinthető majd meg egy kiállítás, a Tudor Táblajáték Műhely jóvoltából pedig logikai és taktikai játékokkal lehet játszani.

A Kazinczy utcában kézműves vásárt tartanak, a Széchenyi tér pedig ismét vizes játszótérré alakul, ahol vizes játékokkal lehet játszani, emellett fel lehet venni egy tűzoltóruhát és meg lehet nézni belülről egy tűzoltóautót is.

A zárókoncertet vasárnap este hat órától a Bab Társulat és a Vaskakas Bábszínház tartja.

Tovább olvasom

Művház

Ilyen lesz a thaiföldi barlangi mentésről szóló hollywoodi film (videó)

A 2018-as thai mentőakcióról szól Ron Howard Thirteen Lives című filmje, amihez megérkezett az első trailer.

Közzétéve:

MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A főszereplők Viggo Mortensen, Colin Farrell és Joel Edgerton.

A film felidézi azt, hogy 2018-ban egy ifjúsági focicsapat esett fogságba a heves esőzések okozta áradás miatt a thai Tham Laung-barlangban.

A fiúk edzőjükkel napokig élelem nélkül várták, hogy elérjék őket a mentők, miközben az oxigénjük is fogyott a szűk helyen, ahova az emelkedő víz elől húzódtak. A csapat megmentésére nemzetközi mentőcsapat állt össze, amelyben brit és ausztrál búvárok is részt vettek – idézi fel a történteket az Origo.

Borítókép: A sziklafúrás lehetőségeit vitatják meg szakemberek az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban 2018. július 7-én

Tovább olvasom

Művház

Kikerült a HBO Max kínálatából A besúgó és az Aranyélet is

A szolgáltató ezt az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítésével magyarázta.

Közzétéve:

Borítókép: Az Aranyélet címû sorozat budapesti forgatása 2016. június 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Szerda reggelre váratlanul eltűnt az HBO Max kínálatából A besúgó című, saját gyártású sorozat és több más tartalom is – erre a kreativ.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet.

A portál a történtek kapcsán kérdést tett fel a szolgáltatónak, amely egy rövid közleményt küldött válaszul a megkeresésre, melyből kiderült, hogy„az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítéseként zajlik a két platform elemzése és a végső szolgáltatás kialakítása. Ennek a folyamatnak a része, hogy egyes tartalmak lekerülnek a felületekről.”

 Erről a fúzióról azonban egyelőre még nem áll rendelkezésre több információ – derült ki a Mandiner.hu által szemlézett cikkből.

Több európai és régiós saját gyártás sem érhető el

A kreativ.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak A besúgó nem érhető el jelenleg a szolgáltatónál, hanem több,európai és régiós saját gyártás sem. Példaként hozták többek között még az Időbevándorlók két évadát (Beforeigners), az Apanapokat (Czech It Out), a Foodie Love-ot, az Árnyak 3. évadát (Umbre), a Szexi svédeket (Lust), az Eszméletet (Sleepers) és az Aranyélet 3. évadát.

A portál e döntés kapcsán megjegyezte, hogy „olyan sorozatról van szó, amelyeknek leszedése azért sem logikus, mert saját gyártású, friss, vagy frissebb évaddal rendelkező tartalmakról van szó”. Majd azzal folytatták, hogy ezeket a tartalmakat általában „a HBO Max és riválisai is kiemelten kezelnek”, hiszen ezek saját megrendeléseik, érdekükben áll a sikerük, nézettségük – tették hozzá.

Tovább olvasom