Kövess minket!

Művház

Exkluzív Madonna interjú a Class FM-en

Madonna: Rebel Heart

Madonna 13. stúdióalbuma, a Rebel Heart megjelenése alkalmából adott interjút Kiss Orsinak, amely március 8-án 17 órától hallgatható meg a Class40-ben. Ezt követően az új album dalait is lejátsszák – egy nappal a világpremier előtt. A vasárnapi debütálás után a teljes lemez meghallgatható lesz a Class FM honlapján.

Művház

Két új kiállítás látható szerdától a budapesti Mai Manó Házban

Juan Gyenes magyar származású fotóművész Látogatóban Picassónál, valamint Martin Wanda és Martin Gábor Az örök fiatalság balladája című tárlata várja az érdeklődőket.

Közzétéve:

Juan Gyenes portréja Pablo Picassóról, fotó: Mai Manó Ház

A budapesti Mai Manó Ház két kiállítása tematikában eltér egymástól, de a tehetség összekapcsolja őket – hangsúlyozta az MTI beszámolója szerint Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója a tárlatok keddi sajtóbejárásán.

A ház felső emeletén nyílik a Látogatóban Picassónál, Juan Gyenes című kiállítás, amelynek kurátora Elena Aparicio spanyol művészettörténész, Picasso-kutató, aki a világhírű spanyol festő életműve kapcsán ismerte meg Juan Gyenes művészetét – mutatott rá Baki Péter.

Elena Aparicio kurátor azt mondta, hogy

a Látogatóban Picassónál, Juan Gyenes című tárlat a magyar származású fotóművész és a világhírű spanyol képzőművész, Pablo Picasso ötvenes-hatvanas évekbeli barátságát mutatja be.

Juan Gyenes szemén keresztül „be tudunk kukkanti Picasso ablakán, behív minket az otthonába, ahol személyes közelségből lehet őt megismerni” – hangsúlyozta.

A kurátor idézte Juan Gyenest, aki szerint barátsága Picassóval „egy háromfelvonásos irodalmi mű: az első felvonás a megismerkedés volt, a második felvonás Picasso lefényképezése és a harmadik felvonás, amikor meg tudtam mutatni neki a felvételeket”. A kiállítás koncepciója is ezt a hármas tagozódást követi és 19 fekete-fehér és egy színes felvételt mutat be. A tárlatot a fotókhoz kapcsolódó tíz Picasso-mű reprodukciója egészíti ki – mondta el Elena Aparicio.

A művész keze
Fotó: Juan Gyenes/Mai Manó Ház

Az első terem az első találkozást idézi meg, amelyre 1953-ban került sor Vallauris-ban. A tárlat nyitó- és záróképe is egy Picassóról készült közeli portré, amely a művész tekintetére helyezi a hangsúlyt, mellette egy 1910-es önarcképből kiemelt rajzrészlet kapott helyett. „Picassón nem látszott meg a kor, nem öregedett meg, végig benne volt az az átható erő, amit itt a tekintetével szeretnénk megmutatni” – magyarázta a kurátor, aki elmondta azt is, hogy a terem utolsó képén a művész keze jelenik meg.

A második egység felvételei 1958-ban készültek, amikor Juan Gyenes Picasso cannes-i La Californie nevű házában látogatta meg a művészt. Ezek a fotók bensőséges közegbe viszik a látogatókat: láthatjuk Picassót fiával, Paullal és két feleségét, Catherine-t és Jaqueline-t is, de itt kiállítottak egy festményreprodukciót Picasso málagai szülőházáról is.

A harmadik terem fotói a Mougins-ban található Notre-Dame-de-Vie-ben készültek, amikor 1961-ban Gyenes és Picasso újra találkoztak egymással. Itt kapott helyet a kiállítás egyetlen színes felvétele, amely Picasso feleségét, Jaqueline Roque-ot ábrázolja, amint ül a mougins-i műteremben, öt évvel a művész halála után. Ez az 1978-as kép része annak, amit Gyenes a művészhez fűződő kapcsolata „epilógusának” nevezett – magyarázta a kurátor.

Elena Aparicio felidézte, hogy Juan Gyenes Kaposváron született és 14 éves korában a halott Rippl-Rónairól készítette első híres felvételét.

Békéscsabai fiatalok a hetvenes években
Fotó: Martin Gábor/Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház első emeletén kapott helyet Martin Wanda és Martin Gábor Az örök fiatalság balladája című kiállítása. Martin Wanda fotóművész felidézte, hogy édesapja, Martin Gábor fotóriporterként kezdte pályafutását az 1970-es években Békés vármegyében, később reklámfotózással foglalkozott. Lánya, Martin Wanda tíz éve él Londonban, ahol divat- és portréfotókat készít és sok zenésszel dolgozik együtt.

A kiállításon olyan sorozatok láthatók, amelyek elkészítésekor mindketten szinte egyidősek voltak, és mindketten 35 milliméteres analóg fényképezőgéppel dokumentálták a körülöttük történő eseményeket. Martin Gábor fotográfus az 1970-es évekbeli, főként békéscsabai fiatalok szórakozását, míg Wanda a Londonban bulizó fiatalok szubkultúráját örökítette meg.

Martin Wanda elmondta, hogy ma már nyugdíjas édesapja az utóbbi időszakban elővette a régi negatívokat és nekiállt a képek digitalizálásának. Mint hozzátette, megdöbbentő felfedezés volt a sok hasonlóság édesapja fotói és a sajátjai között. Több kép esetében alig lehetett megállapítani, hogy mikor készültek: a 70-es években Békés vármegyében vagy a 2010-es évek közepén Londonban. Mindegyik kép fekete-fehér és csupán egy-két részlet mutatja meg, hogy mikor keletkeztek. Martin Gábor egyik képén a DJ mögött egy Lenin-portré lóg a falon, Martin Wanda fotóin a háttérben megjelenő egy-egy okostelefon, felirat vagy laptop árulkodik arról, hogy mikor készültek.

Zumi és Cole
Fotó: Martin Wanda/Mai Manó Ház

Martin Wanda elmondta azt is, hogy a fotók alatt közvetlenül nincsenek leírások, ezzel a látogatókat arra szeretnék ösztönözni, hogy kitalálják, vajon melyikük fotózhatta az adott képet.

Látható portré a kiállításban Iggy Pop amerikai énekesről, Jamie Campbell brit színészről vagy Jesse Hughes amerikai zenészről is.

A Mai Manó Ház új tárlatai augusztus 19-ig tartanak nyitva.

Tovább olvasom

Művház

Már nem csak fotókat várnak az Ezüstgerely Művészeti Pályázatra

Megújult koncepció: immár grafikákat és installációkat is beküldhetnek a pályázók.

Közzétéve:

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár bemutatja az Ezüstgerely Művészeti Pályázat arculati elemeit a pályázat meghirdetését bejelentő budapesti sajtótájékoztatón 2024. május 28-án, fotó: MTI/Kovács Tamás

Elindult a regisztráció, a pályamunkákat pedig júliustól lehet beküldeni a megújult koncepciójú Ezüstgerely Művészeti Pályázatra, amelyre

idén a sport témájú fotókon kívül alkalmazott művészeti alkotásokat, így grafikákat és installációkat is várnak a kiírók.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a pályázat meghirdetését bejelentő keddi sajtótájékoztatónaz MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: az a céljuk, hogy minél több emberhez juttassák el a sport üzenetét. Hozzáfűzte: a sport és a művészet is az egyetemes kultúra része, és úgy érzi, ha a két terület összefog, olyan társadalmi kört is meg tudnak szólítani, amelyet különben nem.

Emlékeztetett rá, hogy a magyar sportirányítás kezdeményezésére 2023-ban megújult a pályázat koncepciója.

Tavaly a budapesti atlétikai világbajnokság volt a központi téma, és az alkotásokat több százezren láthatták az Allee Bevásárlóközpontban. Idén „a közösség ereje a sportban” a hívó szó, ebben a témakörben várják a sport témavilágát felölelő alkotásokat.

Az államtitkár a témakörválasztásra több magyarázatot is adott: egyrészt szeretnék a sportra ösztönözni a fiatalokat, felhívni a figyelmüket arra, hogy egyedülálló a sport világa, amely segíti az eligazodásukat az életben, és hogy az egyéni sportok mögött is mindig ott rejlik egy közösség.

Schmidt Ádám kiemelte: szeretnének a sport által olyan mozzanatokat létrehozni, amelyek önmagukban is műalkotások alapjai lehetnek. Ennek érdekében a pályázatot kiíró sportért felelős államtitkárság és a Nemzeti Sportügynökség olyan szakmai partnerekkel működik együtt, amelyek a művészeti képzés és oktatás kulcsintézményei.

Amint elhangzott,

a fotó kategóriában a pályázat nyílt, amelyen minden természetes személy részt vehet, aki elfogadja a pályázati feltételeket.

A pályázat kiírója egyaránt várja az alkalmazott és a művészi célú alkotásokat. Egy pályázó legfeljebb öt fotóalkotással indulhat, a professzionális fotóalkotás kategóriában megengedett a sorozat benyújtása is, amely egy fotóalkotásnak minősül.

A grafika és az installáció kategóriában a pályázat meghívásos, amelyre az együttműködő partnerek – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete – előre meghatározott számú pályázati helyre hívnak meg alkotókat.

Ezen felül mindkét – grafika és installáció – kategóriában az előre megadott számú „szabad kártyákra” minden természetes vagy jogi személy benyújthat pályaműveket. Utóbbiakra a beérkezett alkotások közül a szakmai előzsűri által kiválasztott legjobb öt grafikai, illetve a legjobb három installációs alkotás készítője is 200 ezer forint vázlatdíjban részesül és részt vesz a további bírálati folyamatban.

Mindhárom kategóriában az első, a második és a harmadik helyezettet díjazzák,  de lehetőség van különdíj odaítélésére is. A győztes az amatőr fotó kategóriában 500 ezer, a professzionális fotó, a grafika és az installáció kategóriában 1,2 millió forintot kap.

A pályaműveket július 1-jétől október 30-ig lehet benyújtani, az eredményhirdetés decemberben lesz.

Tovább olvasom

Művház

Fotókiállítás nyílt a Szegedi Kortárs Balettről

Fotókiállítás nyílt 30 év 30 kép címmel a Szegedi Kortárs Balett elmúlt három évtizedéről kedden a szegedi Kisszínházban.

Közzétéve:

MTI/Vasvári Tamás

Echéry-Pataki András igazgató elmondta, a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportjának támogatásával létrehozott tárlat a jubileumi évad záróeseménye. Juronics Tamás művészeti vezetővel harminc éve irányítják együtt a társulatot.

A kiállítást, melyen Dusha Béla, Frank Ivett, Futár Ernő, Révész Róbert és Tarnavölgyi Zoltán képei szerepelnek, az évad végéig, a következő néhány hétben tekintheti meg a színházi előadásokra érkező közönség, majd még ősszel is látható lesz.

Juronics Tamás hangsúlyozta, a fotóművészek az együttes kiemelten fontos partnerei, hiszen ők rögzítik a táncművészet múlékony pillanatát. A képek összművészeti produkció eredményei: létrehozásukban a fotográfus mellett nélkülözhetetlen a táncosok tudása, tehetsége, erőfeszítése, a koreográfusok, díszlet- és jelmeztervezők munkája. Meghatározó a fénytervezők szerepe is, hiszen nem egy kép különlegességét a mozdulatokon túl pont a fényhatások adják.

A harminc képből álló válogatás szükségszerűen aránytalan, a társulat a három évtized alatt több mint száz önálló produkciót hozott létre

– mondta a táncművész, koreográfus.

A képeken felidézett előadások között vannak hosszú ideje nagy sikerrel játszott művek, mint a 23 éve töretlen sikerrel futó Carmina Burana és régen nem látott produkciók, mint az 1996-os Homo Ludens. Ez utóbbi egy 1998-as előadását megörökítő fotón fiatal táncosként és már a társulat vezetőiként egymás mellett látható Echéry-Pataki András és Juronics Tamás.

A művészeti vezető úgy fogalmazott, a kiállítást látva jó érzés visszatekinteni az elmúlt 30 évre, de sokkal izgalmasabbnak tartja a jövőt. Az együttes emelkedő pályán van, eddigi legsikeresebb turnéit zárta. A közelmúltban nagyon erős előadások születettek, mint a Lear vagy a Fekete hattyú, és ebben közrejátszik az évek során szerzett tapasztalat is.

Tarnavölgyi Zoltán, a társulat korábbi táncosa, aki már egy évtizede örökíti meg az együttes produkcióit, elmondta, képeit a történetmesélés szándékával készíti. A teljes próbahetet végigköveti, filmszerűen igyekszik megörökíteni a jeleneteket, több szögből is rögzítve azokat, és ügyel arra, hogy valamennyi táncos szerepét bemutassa a fotográfiákon.

Borítókép: A Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana című előadása a XXV. Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál megnyitóját követően az Agóra Veszprém Kulturális Központban 2023. május 15-én

Tovább olvasom