Kövess minket!

Művház

Exkluzív Madonna interjú a Class FM-en

Madonna: Rebel Heart

Madonna 13. stúdióalbuma, a Rebel Heart megjelenése alkalmából adott interjút Kiss Orsinak, amely március 8-án 17 órától hallgatható meg a Class40-ben. Ezt követően az új album dalait is lejátsszák – egy nappal a világpremier előtt. A vasárnapi debütálás után a teljes lemez meghallgatható lesz a Class FM honlapján.

Művház

Bemutatták a Sorsfordítók című animációs sorozat újabb részeit (videók)

A fiataloknak szóló alkotásokat szerdán vetítették le a budapesti Corvin moziban.

Közzétéve:

Borítókép forrása: Nemzeti Örökség Intézete/Facebook

Az immár 10 részes sorozat 3-4 perces epizódjai olyan magyar hősöket mutatnak be, akik embertársaik és hazájuk védelme érdekében bárkivel és bármivel képesek voltak szembeszállni – hangzott el az új részek premierjén.

Az újabb epizódok

  • Boldog Apor Vilmos vértanú püspök,
  • Szentgyörgyi Dezső, a legsikeresebb magyar vadászpilóta,
  • Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő,
  • Tóth Potya István futballedző és embermentő mellett
  • Bibó István politikus

alakját elevenítik fel.

A vetítést követően kerekasztal-beszélgetést rendeztek a hősök életéről, munkásságuk, életútjuk jelentőségéről és arról, hogy hogyan lehet a fiatalok elé példaképeket állítani.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte: a történelmi múlt megismertetése nagy feladat, mindez akkor működik jól, ha a fiatalok azonosulni tudnak egy-egy motívummal vagy akár az egész személyiséggel, akit eléjük állítanak.

Hangsúlyozta, hogy

céljuk legnagyobb hőseink példáját, üzenetét közelebb hozni a mai fiatalokhoz, ezért kezdtek egy, a középiskolás korosztálynak szóló, a közoktatásban is használható animációs kisfilmsorozat készítésébe.

Elmondta: az első öt részt már bemutatták, és készül a harmadik öt epizód is. Kiemelte: a most bemutatott filmek mind az öt hősét összeköti az a motívum, hogy nem szabad félni.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy ismeretet átadni, érzelmi kapcsolódást létrehozni, üzenetet eljuttatni 3-4 percben nagy kihívást jelent. A kisfilmben mégis sikerült bemutatni Bibó István politikai gondolkodót, a magyar nemzeti hőst.

Kiemelte: az életműből azt tartja lényegesnek, hogy van egy olyan autonóm gondolkodó, aki a politikai szabadság teljes hiánya közepette is megőrizte belső szabadságát, erős erkölcsi tartását, felelősen végiggondolt nehéz kérdéseket. A Bibó-életműben ez az örökség – hangsúlyozta.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Apor Vilmosról szólva kiemelte: a film megértette, hogy a vértanúk nem születnek, nem is hirtelen lesznek, hanem azzá válnak. Sok apró döntés formálja őket, tudatosan vállalják sorsukat, készek akár az életüket is feláldozni másokért. Ez Boldog Apor Vilmos esetében szépen kirajzolódik – mondta, hozzátéve: a vértanúság helyszínén, a püspökség pincéjében készítettek egy kiállítást, ahol bemutatják életútját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte: ahogy vértanúnak, sorsfordítónak sem születik senki. Hugonnai Vilmában olyan mélyen dolgozott az a vágy, hogy másokon orvosként segítsen, hogy felvette a kesztyűt. Kiemelte, hogy az orvosnő nem adta fel céljait, kitartása példaértékű. „Ha valami motivál, azt soha ne adjátok fel” – mondta a hallgatóságban ülő fiataloknak.

Hugonnai Vilma tudott dönteni – tette hozzá, kiemelve, hogy ez óriási dolog, hiszen minden döntésnek súlya és következménye van. Hangsúlyozta, hogy Hugonnai Vilma az első magyar orvosnőként szolgálatával másoknak is lehetőséget adott arra, hogy szolgáljanak, kitaposta az utat nekik, így vált számukra sorsfordítóvá.

Töll László ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka Szentgyörgyi Dezső vadászpilótáról szólva kiemelte: egy hatalmas árba, a magyar katonahősök sorába illeszkedik személye. Úgy fogalmazott, hogy a magyar hadtörténelem öregebb, mint az államiság, valójában egy sikertörténet, maga a létünk a bizonyíték erre. Azt, hogy itt vagyunk, a fegyvernek köszönhetjük és annak a végtelen bátorságnak és önfeláldozásnak, aminek az egyik megtestesítője Szentgyörgyi Dezső – hangsúlyozta.

Szöllősi György, a magyar futball nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a művészet és a példaképek nevelő erejéről beszélt. Mint mondta, e nélkül az inspiráció nélkül nem működne a világ. A nevelésben a legfontosabb olyan példaképek állítása, akik megérintik az ember lelkét – hangsúlyozta Tóth Potya István futballedzőről és embermentőről szólva, a szintén tragikus sorsú Weisz Árpád és Egri-Erbstein Ernő magyar futballedzők alakját is felidézve.

A Salt Communications munkatársaival közösen készített kisfilmeket a Sorsfordítók YouTube-csatornán lehet megnézni.

A sorozat következő öt része az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához kapcsolódva olyan hősöket mutat be, akik a magyar szabadságért küzdöttek. Köztük van Batthyány Lajos, Maderspach Károlyné, Irányi Dániel, Leiningen-Westerburg Károly és Perényi Zsigmond.

Tovább olvasom

Művház

Mesterséges intelligenciával erősítik a cannes-i fesztivál biztonságát

A terrorkészültség továbbra is a legmagasabb szintű Franciaországban.

Közzétéve:

Az Egy zuhanás anatómiája című filmben Snoop szerepében ismertté vált border collie, Messi és gazdája, Laura Martin Contini Quentin Dupieux francia rendező A második felvonás című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójára érkezik a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitóestjén, 2024. május 14-én, fotó: MTI/EPA/Andre Pain

Kísérleti eszközökkel és a mesterséges intelligenciával erősítették meg a tegnap este elkezdődött 77. cannes-i fesztivál biztonságát, miután két hónappal a párizsi olimpia kezdete előtt a terrorkészültség továbbra is a legmagasabb szintű Franciaországban.

A világ legnagyobb filmes találkozójára, amely 12 napig tart, a filmsztárok mellett csaknem 40 ezer akkreditált vendég, köztük 4500 újságíró hivatalos. Őket és a tengerparti kisvárosba a következő napokban érkező több százezer filmrajongót a mesterséges intelligenciát használó tizenhét térfigyelőkamerával is ellenőrizni fogják – jelentette be Cannes önkormányzata az MTI beszámolója szerint.

Ezt a rendszert „kísérleti jelleggel” telepítették a Fesztiválpalota köré, a seregszemle legjobban megfigyelt területére, ahol a filmvetítések zajlanak, és ahol többi között Francis Ford Coppola, George Lucas, Meryl Streep, Emma Stone, Selena Gomez, Catherine Deneuve és Demi Moore is megfordul majd.

Ez a technológia lehetővé teszi Cannes városvédelmi központja számára, hogy „azonosítsa a kockázatosnak vagy gyanúsnak vélt eseményeket vagy viselkedést”, és segít kiszűrni az elhagyott csomagokat, a fegyverek jelenlétét, a földön fekvő embereket vagy bármilyen tömegmozgást.

A 2019 óta igényelt „kiegészítő technológiai felügyeleti eszközöket” a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékokra vonatkozó törvénynek köszönhetően kapta meg a város – mondta az AFP hírügynökségnek David Lisnard, Cannes polgármestere.

Ezek az új kamerák „Franciaország legsűrűbb videóvédelmi hálózatához” kapcsolódnak – amely 884 kamerával rendelkezik, azaz „minden 84 lakosra jut egy” Cannes-ban –, hogy „hatékonyabbá tegyék a biztonsági rendszert”

– hangsúlyozta a városvezető.

Az önkormányzat a kamerákon kívül „462, közvetlenül a videóvédelmi rendszerhez kapcsolódó segélyhívó gombot helyezett el a közterületeken, egyebek mellett iskolákban, bölcsődékben, középületekben, imahelyeken és üzletekben” – tette hozzá a városvezető, aki arra is emlékeztetett, hogy több száz helyi és az ország más részeiből Cannes-ba vezényelt rendőr, valamint a fesztivál mintegy négyszáz fős biztonsági személyzete is ügyel majd a rendre és a biztonságra.  

Tovább olvasom

Művház

Tizenegy kategóriában adják át a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Első alkalommal adják át az elismeréseket a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek jutalmaként.

Közzétéve:

Illusztráció, fotó: Pixabay

Itt volt az ideje, hogy a Petőfi és a Dankó Zenei Díjai után a Bartók Rádió is díjat alapíthasson és átadhassa zenei elismeréseit – mondta el Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

A díjat a figyelemfelkeltés mellett hagyományteremtő céllal alapították, s hogy elismerjék ennek a területnek a kiválóságait, hiszen rengeteg fantasztikus magyar előadóművész van mind a dzsessz, mind a komolyzene területén

– hangsúlyozta, hozzátéve: minden évben olyan zenei műhelyeket, előadó- és alkotóművészeket szeretnének jutalmazni a komolyzene és a dzsessz területéről, akikkel szoros kapcsolatban állnak, akiknek a felvételeit rendszeresen sugározzák, akik gyakran megfordulnak a Bartók Rádió stúdiójában.

Az elismeréseket tizenegy kategóriában adják át, a 2023-as évre vonatkoztatva díjban részesül egyebek mellett az év karmestere, az év zenei együttese, az év zeneszerzője, az év énekművésze, az év zenei eseménye és az év hangversenye. A kitüntetések között szerepel az év életműdíjasa, valamint a Babos jazz előadói díj és a Vukán György jazz alkotói díj is.

A zártkörű díjátadó műsort május 22-én rendezik a Budapest Music Centerben, ennek felvételét a nagyközönség is láthatja-hallhatja május 25-én a Bartók Rádióban és a Dunán, valamint május 26-án az M5 kulturális csatornán

– mondta el a csatornaigazgató.

A gálaműsorban fellép mások mellett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Bogányi Gergely zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz és a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről is megemlékeznek. A műsorvezető Morvai Noémi és ifjabb Bazsinka József lesz, Becze Szilvia pedig interjúkkal színesíti az adást – ismertette a részleteket Devich Márton.

Tovább olvasom