Kövess minket!

Művház

Életmű díjjal honorálták Palotai Gábor grafikust

A idei 15. Arany Rajzszög díjakat a Teslában adták át 2017. november 3-án pénteken a 10. Graphifest nyitórendezvényeként a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

November 3-án pénteken több mint kétszáz érdeklődő közönség körében nyitotta meg a kiállítást Drozsnyik Dávid és Őrdögh László, az Arany Rajzszög díjas Graphasel Design Stúdió két vezetője. A díjakat Farkas Anna tervezőgrafikus a MATT alapító tagja, Auth Attila tervezőgrafikus az ART és a MATT alapító tagja és Lőrincz Attila tervezőgrafikus az ART alapító tagja adták át.

Fotó: Drozsnyik Dávid és Őrdögh László – ART

„Az elmúlt 15 évben még nem gyűlt össze ilyen gazdag kiállítási anyag, mint az idén. Külön köszönet illeti Lőrincz Attila és Kara György tervezőgrafikusokat, akik fáradhatatlan munkája nélkül nem jöhettek volna össze az elmúlt 15 év kiállításai, ahogy az idei sem.”

– hangsúlyozta Simon Attila, a megnyitó és a kiállítás házigazdája, az ART alapító tagja.

A díjazott pályaművek az Arany Rajzszög weboldalán is megtekinthetők, de a teljes, gazdag kiállítási anyag november 12-ig díjmentesen tekinthetők meg a TESLA Budapest kiállító termében (1075 Budapest, Kazinczy u. 21/C.) hétköznap 14-20 és hétvégén 10-20 óra között.

2017 évi Arany Rajzszög-díjazottak:

Palotai Gábor életműdíj

Fotó: Palotai Gábor – ART

Szabó Márton az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díj

Szabó Márton pályaművei között megtalálható az Óbudai Danubia Zenekar koncertplakátjai csakúgy, mint a Sanghaj–Budapest Logisztikai Fórum és a Svéd Nagykövetség rendezvény plakátja, vagy a stúdiójuk karácsonyi képeslap illusztrációja.

Fotó: Szabó Márton – ART

Kovács Hunor László, Kovács Apor (Hunap) szuverén tervezőgrafikai díj

A két díjazott sokrétű közös munkái között megtalálható többek között a kézdivásárhelyi Városi Kórháznak adományból készített arculati terv javaslattól kezdve a budapesti yesyes együttesnek készült vizuális arculaton keresztül a FATER kisvállalkozásnak és az általuk kitalált Pubroll bar food-nak készült vizuális arculat is.

Fotó: Kovács Hunor László, Kovács Apor

Szegi Amondó kulturális díj

Szegi Amondó a Blendraw fejlesztőjátékkal és app-pal az első olyan fejlesztőjátékot alkotta meg, amelynek ötlete egy betűtípuson alapszik és pályaművei között számos új betűtípus alkotással találkozhatunk még, de a Budapest Táncfesztivál arculat is szerepel munkái között.

Fotó: Szegi Amondó – ART

Fölföldi Fruzsina az év pályakezdő tervezőgrafikusa díj

Fölföldi Fruzsina az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület Multúra – Meseturizmus projektjének arculatát és egy olyan illusztrált turisztikai kiadványcsomagot alkotott meg, amely a belföldi turizmust hivatott izgalmasabbá tenni a tervezőgrafika és a mesemondás ötvözésével.

Fotó: Fölföldi Fruzsina – ART

Cymetriq Studio az év tervezőgrafikai stúdiója díj

Frölich Dániel, Orosz Orsolya, Safranek Zita alkotók az arculattervezéstől kezdve számos csomagolás tervezésben jeleskedtek, mint az Aknesol arculat- és csomagolás tervezése, vagy a Natural, Schrank és Somersby Limited csomagolás tervezése.

Fotó: A díjazottak – ART

 

Az Arany Rajzszög Társaság (A-R-T) másfél évtizede alakult, hogy a 90-es években szabad alkotói útra lépő magyar grafikus művészeket, kreatív műhelyeket megmérettesse, és a széles közönség által megismerhetővé tegye nemcsak hazai, hanem a nemzetközi porondon is. Az A-R-T a hazai alkalmazott grafika kiemelkedő tehetségeinek támogatását és a vizuális kommunikáció fejlődésének segítését tűzte ki. Az A-R-T az elmúlt másfél évtizedben 72 tervezőgrafikust díjazott kiemelkedő teljesítményéért és több mint 5 000 nevezésből 3 200 válogatott munkát mutatott be a nagyközönségnek is.

Művház

Petőfi drámatöredékének befejezésére írtak ki pályázatot

Tizenöten fogadták el a költő születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett kiírásra a meghívást.

Közzétéve:

Borítókép: Orlai Petrich Soma portréja Petőfi Sándorról, Magyar Nemzeti Múzeum / Wikipedia

A veszprémi Pannon Várszínház a Karaffa-drámatöredékhez kapcsolódó meghívásos pályázati kiírással Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára emlékezik, amely 2023-ban lesz, amikor Veszprém és a Balaton-régió az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli majd.

A pályaműveket öttagú zsűri bírálja el, melynek tagjai Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Blaskó Péter színművész, Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező.

A zsűri által felkért szerzők közül tizenöten fogadták el a meghívást. Fabacsovics Lili, Forgách András, Darvasi László, Dézsi Fruzsina, Garaczi László, Háy János, Kovács Dominik, Viktor Márton László, O. Horváth Sári, Szakonyi Károly, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Terék Anna, Visky András és Zalán Tibor készülnek a pályázatra, akik a 15 oldalas drámatöredéket szabadon kezelhetik műfaji és terjedelmi megkötés nélkül.

A művek benyújtási határideje 2022. február 15., az eredményhirdetés márciusban lesz. Az első három mű pénzjutalomban részesül, melyre összesen 2,5 millió forint áll rendelkezésre.

A Pannon Várszínház a három díjazott mű egyikét 2023-ban bemutatja, további kettőt felolvasószínház keretében ismertet meg a közönséggel. A három művön túl a zsűri által megjelölt darabokat a Kalligram Kiadó megjelenteti, elektronikus formában pedig valamennyi magyarországi és határon túli magyar előadóművészeti szervezet számára elérhetővé teszik.

Petőfi Sándor utolsó drámai kísérletének hőse Karaffa, az eperjesi hóhér. A töredék, melynek témája az osztrák zsarnokság, 1849-ből való. Csupán az első felvonás két jelenete maradt fenn a műből, az sem teljesen.

Tovább olvasom

Művház

Rendhagyó módon mutatkoznak be az idei Derkovits-ösztöndíjasok

Idén is 26 fiatal képzőművész pályaműveit vonultatja fel a Műcsarnokban a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj ez évi nyerteseinek bemutatkozó kiállítása, amely péntektől virtuális sétán is bejárható.

Közzétéve:

A Derkó 2021 című tárlat keddi online megnyitóján Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója kiemelte: a Derkovits-ösztöndíjakat hatvanhatodszor ítélték oda, a Műcsarnok az idén 125 éves, a kiállítás mégsem a múltról szól, a Derkovits-ösztöndíj sajátja a jövő.

Mint mondta, az idei tárlat azért is különleges, mert a koronavírus-járvány annyira átalakította a kulturális életet, hogy a várva várt újranyitáskor minden máshogy lesz. Az a kísérleti műfaj, amely különösen sajátja az ifjúságnak, átalakítja nemcsak a vizuális művészeteket, hanem az egész művészeti szférát.

Utalva arra, hogy idén 170 pályázó közül kellett kiválasztani a nyerteseket, Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK)  ügyvezetője rámutatott: az ösztöndíjra jelentkezők számából és a beérkezett alkotások minőségéből is kitűnik, hogy ezt a lehetőséget mind többen szeretnék kihasználni. A 200 ezer forintos havi támogatás mellett a fiatal, pályakezdő művészek az ösztöndíjon keresztül a szakmai közösséghez is csatlakozhatnak – hangsúlyozta.

A művészkörökben évtizedek óta csak “Derkó” néven emlegetett ösztöndíj különleges presztízst jelent a fiatal alkotóknak, hiszen a művészi pálya során ez az elsőként kapható állami kitüntetés. Elsődleges küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtson a megélhetéshez és biztosítsa az alkotás feltételeit.

Az idei díjazottak között van Ámmer Gergő, Bánkúti Gergő, Bernáth Dániel, Brutóczki Csaba, Éles Lóránt, Gergely Réka, Gosztola Kitti, Gregóczki Réka, Gulyás Andrea Katalin, Jagicza Patrícia, Kazi Roland, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Kincses Előd Gyula, Kiss Adrian Alexandru, Leitner Levente István, Máriás István aka Horror Pista, Melkovics Tamás, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Sipos Boglárka, Süveges Rita, Szabó Franciska, Szabó Menyhért, Szilágyi Péter Antal és Varga Ádám.

Az 1955-ben alapított, Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat évente 26 művész nyerheti el, egy alkotó legfeljebb három egymást követő évben kaphatja meg. A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A pályáztatás és pályázatkezelés feladatait a MANK végzi.

Bár a korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart, valamennyi kiállítását, így az április 4-ig tartó Derkó 2021-et is hagyományos módon rendezi meg, kiegészítve az online lehetőségekkel.

Tovább olvasom

Művház

A krimi és a horror határán egyensúlyoz Stephen King

Itt a bestseller író, Stephen King a Hard Case Crime-sorozathoz készült legújabb, Later című regénye.

Közzétéve:

Stephen King, a Carrie és a Ragyogás írójának legújabb regénye, a Later, amely a Hard Case Crime-sorozathoz készült – írja a hirado.hu.

A regényben szerepel egy néhai író, akinek könyvét ügynöke be akarja fejezni és kiadni. A főszereplő az ügynök fia, Jamie Conklin, és ő emlékszik vissza gyermekkorára a történet során.

A mű a krimi és a horror határán mozog. Ezzel kapcsolatban a 73 éves King szavait tolmácsolta az AP news:

A lényeg, hogy egy jó sztorit meséljek el, és ha ez átlép néhány határt és nem fér bele egy konkrét műfajba, az jó.

Az írót egyébként eredetileg a Hard Case Crime ajánló írására kérte fel, ám ő úgy válaszolt, hogy inkább könyvvel szeretne hozzájárulni a sorozathoz. Ez volt a A coloradói kölyök 2005-ben, majd a Joyland, és a legújabb, a Later.

Borítókép: Stephen King dedikál

Tovább olvasom