Kövess minket!

Művház

Egyik napról a másikra

Máté Bence a Word Press Photo természetfotó kategóriájában első helyezést ért el. A kalandos életű fotóssal még a kiállítása miatt készítettünk interjút, melyet teljes egészében a friss lapszámban olvashatnak el.

Főállásban természetfotós, mellékállásban pedig üzletember?

Nincs főállásom. (Nevet.) Egy kis csapatot menedzselek, de amikor belehúzok a szervezésbe, akkor naponta átlagosan hatvan telefonhívást bonyolítok le. Az elmúlt két évem erről szólt. Amikor eldöntöttem, hogy meg akarom csinálni a Fajbook könyvet, versenyt és a kiállítást, tudtam, hanyagolnom kell a fotózást.

Nehéz döntés volt?

Nem, mert kifotóztam magam: 2017-ben 191 napot voltam terepen, amikor csak fotóztam, a körülmények megteremtése, a felkészülés ebben nincs benne. Ezt követően döntöttem a váltás mellett, de élvezem, például a könyvnyomtatás viszontagságait is. Jó látni, hogy amit csinálok, sok embernek élményt nyújt. A mai kicsit esős, szeles napon hétezren nézték meg a kiállítást (az interjú március 16-án készült – a szerk.), holnap szép lesz az idő, harminc-negyvenezer látogatóval számolunk.

[…]

Máté Bence Egy játék, három kutya című fotója a kiállításon - Fotó: Réti Dóra
Máté Bence Egy játék, három kutya című fotója a kiállításon – Fotó: Réti Dóra

Hogyan dolgozott addig, amíg nem voltak szponzorai?

Napról napra éltem. Emberek egyedi támogatásai révén sikerült haladnom előre. A projektjeimhez mindig több tárgy és emberi erőforrás kellett annál, mint amit én meg tudtam volna finanszírozni. Sokszor ingyen kaptam termékeket, mert a támogatóim az általam előállított fotókat kicsit a magukénak is érezték. Egyébként ha valaki kívülről nézi a tevékenységemet, akkor az a valós költség tízszeresét sejtheti mögötte, pedig minimális összegekből hoztunk össze kiváló dolgokat.

Emlékszik az első olyan alkalomra, amikor valaki támogatását kérte?

Sosem kértem, mindig felajánlottak. Igyekeztem a beszélgetést olyan irányba vinni, hogy megtegyék ezt a lépést.

Mint egy menedzser.

Egyfajta MLM- (multi-level marketing – a szerk.) üzletkötő voltam. (Nevet.)

Pár hónapja jelölték a World Press Photo díjra egy képét, méghozzá a természetfotó kategóriában. Ennyi díj után mit jelent ez önnek?

Próbálok finoman fogalmazni, mert a világ legnívósabb fotós versenyéről van szó. Nehéz bekerülni, mert a veszélyt, a pusztítást és a halált keresik, tehát azokat a dolgokat, amelyekre az emberek felkapják a fejüket. A szépséggel, az innovációval nem könnyű eredményt elérni. Két évvel ezelőtt egy olyan kollekciómmal értem el helyezést, amely az utóbbi irányelveket követte – erre nagyon büszke voltam. A mostani felvétel a pusztítást mutatja be. (A Túlélési ösztön című, Erdélyben készült képen levágott lábú, vízbe visszadobott békák láthatók, melyek a part felé szeretnének eljutni – a szerk.)

A teljes interjút elolvashatja a Médiapiac friss számában.

Művház

A Toldi zenéje több mint rajzfilmzene

Szakmai életében is nagy jelentősége van a Toldinak – nyilatkozta a rajzfilmsorozat zenéjét komponáló Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, Selmeczi György. A művész nagy tisztelője Jankovics Marcellnek, ezért volt különösen fontos számára a felkérés.

Közzétéve:

„Különös víziót épített fel Jankovics Marcell a Toldi köré, nem a népmesei szellemet próbálta élesztgetni benne, hanem egy hallatlanul mély emberi drámát, egy fiatalember drámáját akarta megjeleníteni” – méltatta Jankovics Marcell munkáját Selmeczi György az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában. A komponista nagy tisztelője a nemrég elhunyt rajzfilmrendezőnek, ezért sokat jelentett neki a felkérés.

„Egészen különleges és gazdag élvezet volt a Toldin dolgozni másfél éven át. Fokozatosan világossá vált, hogy többről van szó mint rajzfilmzenéről. Az volt Marcell szándéka, és az enyém is, hogy gazdag, strukturált, sokágú, rétegzett zene szülessen az animációhoz” – mondta a Librettóban Selmeczi György, aki elárulta, milyen rétegek hallhatók a Toldiban.

„Kifejezett törekvés volt, hogy ne egy illusztratív hangoszlop legyen a képek mögött, hanem legyen a zenének archaizáló rétege, amely Arany korához köti a művet, ugyanakkor legyen egy expresszív rétege is, amely »színháziasítja« a jeleneteket, és még egy karakterizáló réteg is hallható benne, vagyis minden figurához tartozik egy külön zene”

– árulta el a részleteket a Librettó stúdiójában.

A nézők vasárnap este maguk is elmerülhetnek a Toldi zenei motívumaiban, hiszen az animációs sorozat dupla résszel folytatódik 19.40-től a Duna Televízió műsorán.

A Librettó beszélgetése IDE kattintva nézhető meg!

Tovább olvasom

Művház

Folytatja a Tigrisvilágot a Netflix

A Netflix streamingszolgáltató bejelentette, hogy folytatja tavalyi nagy sikerű sorozatát, a Tigrisvilágot.

Közzétéve:

Flickr

Csütörtökön egy rövid részletet is nyilvánosságra hoztak a Tiger King 2-ből, melyben a címszereplő Joe Exotic hajdani állatkert-tulajdonos riválisával, Carol Baskin nagymacskamentővel beszél. Az előbbi a börtönből telefonál, ahol 17 éves büntetését tölti a Baskin elleni gyilkossági kísérlet miatt.

A Variety felhívta Carol Baskint, a Big Cat Rescue szervezet és állatkert tulajdonosát. Baskin elmondta, tudta, hogy a Tigrisvilág rendezői forgatnak, de nem számít arra, hogy a nézők egyhamar láthatják a folytatást. A Tigrisvilágot 2020 márciusában mutatták be, viharos sikert aratott a világjárvány miatti korlátozások és a bezártság idején.

“Ismerek néhány embert, akik részt vettek a munkában, és megint forgatnak, ezért egy idő után azt gondoltam, lesz Tiger King 2., de nem hiszem, hogy gyorsan végeznek, mert az első sorozatot öt év alatt rakták össze”

– mondta Baskin.

Az első sorozat az egzotikus állatok kereskedelmét vizsgálta, feltárta az ellenük elkövetett visszaéléseket, Joe Exotic mellett bemutatta Baskint is, aki egyesek szerint meggyilkolta első férjét, ám ő végig tagadta ezt.

A The Hollywood Reporter szerint az év végén mutatják be a Tiger King 2-t. Augusztusban egyszer feltűnt a Netflix egy listáján, majd később eltávolították.

A streamingszolgáltató csütörtökön számos további dokumentumfilm-sorozatának érkezését is bejelentette a Tiger King 2-n kívül, melyekben különböző csalók és szélhámosok történetét mutatják be.

Borítókép: Joe Exotic

Tovább olvasom

Művház

A Charter című film nyerte a prágai Febiofest fesztivált

Amanda Kernell fiatal svéd rendező Charter című filmje kapta idén a győztesnek kijáró Krisztián-díjat a prágai Febiofest nemzetközi filmfesztiválon.

Közzétéve:

A 34 éves svéd rendező, akinek ez a második játékfilmje, csütörtök este vette át az elismerést a prágai Slovansky dum filmszínházban megtartott gálaesten.

A versenyszekcióban, amelyben a győztes Krisztián-díjához 15 ezer dolláros (4,566 millió forint) pénzjutalom is jár, az idén hét filmet vetítettek. Tekintettel a koronajárványra, a díjakat ezúttal kizárólag cseh filmesekből és civilekből álló zsűri ítélte oda.

A Charter egy anyáról szól, aki nehezen találja az utat gyermekeihez.

“A történet nem szokatlan, de ezúttal mesterien van feldolgozva. A történet feszültsége folyamatos, a néző állandóan új impulzusokat kap, új látószögből nézi az eseményeket”

– olvasható a zsűri indoklásában.

Az egyhetes rendezvényen több mint száz filmet láthattak az érdeklődők, az utóbbi évek legérdekesebb, legsikeresebb alkotásait a világ számos országából.

A 28 éves múltra visszatekintő filmszemlét hagyományosan márciusban rendezik meg, de a koronavírus-járvány miatt az idén – akárcsak tavaly – őszre halasztották.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre az 1990-es évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket több cseh városban is levetítik, majd a rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

Tovább olvasom