Kövess minket!

Művház

Egyedi installációt mutat be a Design Terminál

Kiss Miklós 2015 darab sárga, felfújható strandlabdára, 14 különböző betűtípus karakterkészletéből, 65 teljesen különböző, ismert és általa kitalált “emoji”-t alkotott.

2015-ben az Oxford Dictionaries először a történelem során egy piktogramot, egy emoji-t (japán szó, jelentése: “kép”+ moji =“betű, karakter”) választott az év szavának. Ez szolgált inspirációul ahhoz a Ball.Room. elnevezésű installációhoz, amelyet a magyar designer, Kiss Miklós álmodott meg a Design Terminál kiállítóterébe.

Fotó: Jaksa Bálint

“Érdekes megfigyelni, ahogy a képekkel történő kommunikálásból, egy hosszú folyamat eredményeként kialakult a betűírás. Majd 1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora legépeli az első 🙂 jelsorozatot, amikor az egyetem számítógépes hálózatáról elérhető elektronikus faliújságon publikál” – meséli a tervező, aki szerint ez később ezernyi arcot öltve meghatározta az internetes és mobiltelefonos kommunikációt a kilencvenes évek során.

Az emotikon egyik érdekessége, hogy eredetileg a piktogramok az alfabetikus írásunkból származó valós karakterekből, mint például 🙂 vagy 😉 jöttek létre. Valójában egy fordított jelenség zajlott le. Az írásunk a képek egyszerűsítésével vált fokozatosan alfabetikus írássá, majd az alfabetikus írásunk karaktereiből elkezdtünk képeket transzformálni, míg 2015-ben az év szava, egy ilyen eredetileg karakterekre épülő, de már valós “piktogram”, “kép” lett.

Fotó: Jaksa Bálint

2015 darab (2015-ben lett az év szava egy emoji) sárga felfújható strandlabdára, 14 különböző betűtípus (Avant Garde Gothic, Avenir, Frutiger, Helvetica, Eurostile, Futura, Courier, Didot, Trajan, Csalon, Baskerville, Garamond, Times, Pistilli) karakterkészletéből, 65 teljesen különböző, ismert és általam kitalált “emoji”-t alkottam. Ezekkel töltöttem fel a kiállítótermet

– mondja Kiss Miklós.

A Ball.Room. (jelentése: kettős, bálterem, labda-terem) installáció – amelynek olyan művészettörténeti előzményei vannak, mint például Andy Warhol Silver Clouds installációja, Florentijn Hofman óriás kacsája, Geraldo Zamproni levegővel töltött óriás párnái, a FriendsWithYou felfújt szoborcsoportja, Kurt Perschke Redball projektje, illetve Jeff Koons lufifigurákat mintázó fémszobrai – minden látogatója hazaviheti a kortárs alkotás egy darabjait egy leírt szóért cserébe. A művész célja ezzel, hogy a kiállítás végén a legtöbbet leírt szó felkerüljön egy üres labdára, amely ezzel az adott kiállítás szava lesz.

Minél több helyen lesz kiállítva az alkotás, annál érdekesebb lesz megfigyelni, milyen hatást gyakorol a nyelvi és földrajzi elhelyezkedés a látogatók által legtöbbször leírt szavakra

– teszi hozzá a tervező.

Fotó: Jaksa Bálint

A műalkotás mivoltától megfosztott tárgyak beépülnek a mindennapi életbe, a strandlabda strandlabdaként funkcionál tovább, de az alkotás alkotás marad, a tulajdonjogai pedig a művésznél maradnak.

Művház

Vadászati világkiállítás: természetfotókból nyílik tárlat az Erzsébet téren

A Vadászok című ingyenes kiállítás péntektől várja a közönséget a budapesti Erzsébet téren a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szervezésében, az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A tárlat rendezői két klasszikus szállítmányozási konténert alakítottak át látványos szabadtéri kiállítótérré, több tucat, a természet szépségeit, az emberi tevékenység és a természet kölcsönhatásait, a természetben élő vagy urbanizálódott állatokat bemutató fotóval – közölte az MTI-vel csütörtökön a Capa Központ.

A közlemény szerint a kiállítás célja, hogy megértesse a látogatókkal: az ember mindig a természet része marad, ezért azt védenie-óvnia kell, a fotográfiák és installációk ezért bemutatják a többszintű kapcsolódást az ember, a természet, a vadászat között.

“Figyelünk, várunk, eggyé válunk! A vad, a vadász és a fotóművész is a természet ölelésében vár. Vár a megfelelő pillanatra. Vadászik, de mind-mind másra. A vad a zsákmányra, a vadász a trófeára, a fényképész a tökéletes pillanatban a jó fényre, kompozícióra. Bár a nézőpontok különbözőek, mégis van párhuzam. Az élmény és a természet közelsége. Mindannyian csendben ülünk, fülünket hegyezve, szemünket nagyra nyitva, hogy mikor érkezik el várva várt jelenet, ami mindent megváltoztat” – idézi a közlemény Radisics Milán fotóművészt, a kiállítás kurátorát.

A közlemény szerint a fotók művészi értéket adnak a környezet szónak, új perspektívából mutatják be a látogatóknak a lakóhelyüket.

“Ha a célkeresztre állsz, akkor a trófeát látod, ha pedig a fényképező keresőből figyelsz, akkor a tökéletes pillanatra lehetsz figyelmes. Elmerülhetsz az 50 évvel ezelőtti vadászati kiállítás relikviái, a múlt vadászai és trófeái között, és gyönyörködhetsz a modern fotóművészet és a klasszikus természetfotók szépségében”

– fogalmaz a kiállítás ajánlója.

A tárlaton magyar díjazott fotósok mellett az Egyesült Államok, Dánia, Németország, Anglia, Olaszország, Szerbia és Románia elismert fotóművészeinek munkái lesznek láthatók október 14-ig mindennap 24 órában.

Tovább olvasom

Művház

Dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő egész estés alkotás a magyar vízilabdasport történetének egyik legsikeresebb időszakáról szól – tizenkét év alatt többek között sorozatban három olimpiai bajnoki aranyat nyert ekkor a magyar csapat.

Közzétéve:

Borítókép: Kemény Dénes szövetségi kapitány biztatja csapatát a 2012-es londoni nyári olimpia férfi vízilabdatornája B csoportjának ötödik fordulójában, fotó: MTI Fotó: Kovács Anikó

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

a forgatást jövő tavasszal kezdik, a bemutatóra pedig várhatóan 2022 év végén kerül sor.

Zákonyi S. Tamás, az alkotás rendezője és producere elmondta, a film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be. Ebben a periódusban a magyar férfi vízilabda-válogatott 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, 16 döntetlen mellett 40-szer kapott ki, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról. A rendező hozzátette, közel 40 órányi saját forgatott anyaga van, emellett pedig archív felvételeket is felhasználnak a frissen felvett beszélgetések mellett.

“Olyan filmet szeretnénk készíteni, ami visszaadja azt az alázatot, munkát és szeretetet, ami ezeket a fiúkat összetartja, és a tehetségen túl megmutatni azokat a pontokat, ami azzá tette őket, amik lettek”

– nyilatkozta Zákonyi S. Tamás, aki megjegyezte, tavaly június 18-án, Benedek Tibor halálakor döntötték el, hogy belefognak a munkába.

“A tavalyi nyár után azt gondoltam, nehéz lesz bármit is csinálni, de az nekem most minden díjnál, kitüntetésnél többet jelent, hogy a következő másfél évben tehetek azért, hogy az utókor számára legyen egy méltó alkotás”

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely.

A hozzá hasonlóan Sydneyben, Athénban és Pekingben is győztes Kásás Tamás arról beszélt, nem igazán találkozik korábbi csapattársaival, most azonban nagyon megörült nekik, és várja már a forgatást, ahol várhatóan olyan régi élmények jönnek majd elő, amire az egyik legbüszkébb élete során. Hozzátette, a legnagyobb élménye a csapattal töltött idő volt a hétköznapokban.

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert arról beszélt, rengeteget tanult társaitól, akik az ő érkezésekor már ötkarikás címvédők voltak:

“Ha ez a film jól visszaadja majd a történteket, akkor nagyon sok fiatal tud majd tanulni belőle. Ilyen fajta jó példa szerintem azóta sem volt.”

Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint a csapat kulcsa az egymáshoz való alkalmazkodás volt: “Ez olyan volt, mint egy jó házasság, ami nagyon ritka dolog. El tudtuk egymást fogadni, és ha el is tértünk egymástól gondolatban a megvalósítást illetően, a cél így is összekötött minket. Azt gondolom, kevés olyan csapat van a világon, amelynek tagjai, ha összeállnak egy képre, 39 olimpiai aranyat oda tudnak tenni.”

Tovább olvasom

Művház

Exkluzív stúdiókoncert és Intim Torna Illegál-nap a Petőfi Rádióban

Pályafutása egyik fontos helyszínén, a Petőfi Rádió stúdiójában áll össze utoljára az Intim Torna Illegál. A rockzenekar nyár elején jelentette be, hogy több mint egy évtized után feloszlik, a búcsúturné utolsó állomásaként szeptember 28-án, kedden utoljára hallhatja őket közösen zenélni a közönség.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sóki Tamás

Az Intim Torna Illegál éveken át a legnépszerűbb rockegyüttesek egyike volt, a Petőfi Rádió zenei repertoárjában gyakran találkozhattak a formáció dalaival a hallgatók. A magyar zeneipar olyan slágereket köszönhet a tagoknak, mint a Hipnotizőr király, a Köszönöm szépen, jól vagyok, vagy éppen az Örökké.

A Dorogi Péter, Kiss Sándor, Gálos Ádám és Nádasdi János nevével fémjelzett csapat a nyáron kezdte meg búcsúturnéját, amely 11 év közös munkájának lezárását jelenti.

A turné utolsó állomása szeptember 28-án, kedden reggel a Petőfi Rádió stúdiójában lesz: a zenekar csatornával közös múltját minikoncerttel ünnepli meg – közölte az MTVA Sajtó- és Marketingirodája. A stúdiókoncerttel egyúttal az éteren keresztül országszerte elköszönnek rajongóiktól Dorogi Péterék, a Petőfi Rádió pedig rendhagyó Intim Torna Illegál-napot tart.

Borítókép: Dorogi Péter énekel az Intim Torna Illegál együttes koncertjén a Fishing On Orfű fesztivál első napján, 2018. június 20-án.

Tovább olvasom