Kövess minket!

Művház

Családi fesztivál sztárfellépőkkel a csaknem kétszáz éves angolparkban

Exatlonisták bemutatója, Havasi Koncertshow, a Follow the Flow, Azahriah és Demjén Ferenc fellépése, találkozás olimpikonokkal – mindez csak néhány program a 6. Vál-völgyi Zsúr kínálatából. Az Alcsúti Arborétumban 2022. június 4-én és 5-én igazi családi fesztivál zajlik majd temérdek gyerekprogrammal, például lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, népi fajátékokkal.

Fotó: HírTV

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Alcsúti Arborétumban Vál-völgye legkedveltebb gasztronómiai, zenei és kulturális zsúrját. A fesztiválra 2022. június 4-én és 5-én várják a közönséget. Az első ilyen eseményt még 2015-ben tartották, azóta a program igencsak kinőtte a korábbi kereteket – az eredeti egy helyett például kétnaposra bővült. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerű szünet után idén ismét megtarthatják a fesztivált, ahol az érdeklődők találkozhatnak a helyi manufaktúrák termékeivel, és emellett minőségi szórakozásban, igényes kulturális programokban lehet részük.

A szervezők egyik célja egyébként a kezdetektől fogva az volt, hogy lehetőséget adjanak a helyi kistermelőknek, manufaktúráknak termékeik bemutatására, és minél többen ismerjék meg a helyi előadóművészeket is. Idén harcművészeti bemutató, néptánccsoportok, zenekarok, népdalénekesek és a gyerekkórus fellépése, valamint mazsorett előadások színesítik a palettát szombaton és vasárnap is. A vásáron a vendégek bőrdíszműves munkák, kézzel készült textil termékek, natúr kozmetikumok közül válogathatnak, de vásárolhatnak friss tejtermékeket vagy akár pálinkát is.

Aki pedig igazán megéhezik-megszomjazik, azt különböző finomságok várják. A Dereszla Gasztro- és Borudvarban egyebek mellett italokat, fagylaltot, ropogtatnivalókat, kolbászt, kenyérlángost, hamburgert is kínálnak majd. A Vál-völgy Pékség termékeit is megkóstolhatjuk az eseményen.

A rendezvény ideje alatt a kápolna hűvösében a Színnel-lélekkel kiállításban gyönyörködhetnek a látogatók – megcsodálhatják Fekete Ildikó népművész hímes tojásait, Csepeli Oxána és Ágh Gyula festőművész alkotásait.

A Vál-völgyi Zsúr kisszínpadán szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődnek a programok helyi előadók műsorával. Ezután olimpikonokkal találkozhat a közönség – június 4-én Risztov Éva, Bárdosi Sándor, Fodor Rajmund és Szécsi Zoltán, 5-én Storcz Botond és Cseh László mesél majd a nézőknek. Mindkét napon látható lesz az exatlonisták sportbemutatója – lesz BMX, kickbox, karate és freestyle foci is, mindezt pedig közönségtalálkozó követi. Szintén a kisszínpadon szórakoztatja majd a közönséget a Valmar, Kis Grófo, a Fiestából is ismert Csordás Tibi, Nótár Mary, a Swing á la Django, Toldi Viktória és zenekara, továbbá a Melody Maker, valamint a V-Tech egykori énekese, Kefir.

A nagyszínpadon igazi sztárparádé indul délután 5 órától. Szombaton zenél az Irigy Hónaljmirigy, Azahriah, a Follow the Flow, a napot pedig Demjén Ferenc fellépése zárja. Vasárnap a látogatók megnézhetik a Rippel Brothers Show-t, színpadra lép majd a Ferinek nem mindegy, Pápai Joci és az Edda Művek is. A Zsúrt a Havasi Koncertshow zárja. A rendezvény házigazdája Kiss Ramóna, a TV2, és Dénes Tamás, a Retro rádió műsorvezetője.

A 6. Vál-völgyi Zsúr egy igazi családi program, így a gyerekek szórakozására is nagy figyelmet fordítanak – rengeteg programmal, köztük különböző kézműves foglalkozásokkal, népi fajátékokkal, lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, mágneses horgászattal és hennafestéssel kedveskednek nekik, és meglátogathatják a Rippel Cirkuszi Kalandparkot is. A kisszínpadon szombaton a Kicsi Gesztenye Klub, vasárnap a Grimm-Busz Színház előadását élvezhetik. A kihívásokat kedvelő nagyobbak pedig kipróbálhatják a mobil mászófalat vagy a rekeszmászást is.

Részletes program és információk a fesztivál honlapján találhatók: www.valvolgyizsur.hu

Különleges környezet, védendő értékekkel

Az Alcsúti Arborétum a fővárostól mindössze 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között helyezkedik el. A helyszín megközelítése talán a Vál-völgyi kisvasúttal a leghangulatosabb, a szerelvények a fesztivál idején sűrített menetrenddel közlekednek majd. Az autóval érkezők az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, illetve az M7-ről a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon keresztül találják meg az ország egyik legrégibb angolpark jellegű kertjét. A kocsik az arborétum melletti füves területen állhatnak meg, ez a piknik alatt parkolóként működik majd. Befogadóképessége azonban korlátozott, ezért a szervezők a látogatóknak azt ajánlják, válasszák inkább a tömegközlekedést – vonattal például el lehet jutni Bicskéig, majd onnan helyi autóbusszal Alcsútdobozig. Felcsútról a rendezvény alatt Dotto kisvonattal is utazhatunk a Zsúrra. A biciklivel érkezők a főbejárat melletti tárolóban hagyhatják kerékpárjukat, a rendezvény területére csak gyalog szabad belépni, továbbá a növényvilág megőrzése érdekében állatot sem lehet bevinni a területre. Az arborétumba egyébként a főbejáraton kívül az alcsútdobozi bejárat felől is be lehet jutni.

A főbejárat melletti faház a rendezvény alatt információs pontként is működik. Jegyet nem kell venni, a belépés mindenkinek ingyenes, és az esemény a hatályos jogszabályok értelmében védettségi igazolvány nélkül látogatható. Dohányozni viszont csak a kijelölt pontokon megengedett. A rendezvényre szeszes italt nem lehet bevinni, legfeljebb fél liternyi nem alkoholos itallal felszerelkezve léphetünk be a területre. A szervezők azt tanácsolják, hogy a látogatók készpénzzel is készüljenek, mert nem minden kiállító biztosít lehetőséget a bankkártyás fizetésre. A terület több pontján is rendelkezésre áll majd mobil WC-egység, ezek hölgyeknek fenntartott részében pedig külön pelenkázót találnak az anyukák – írta a hirtv.hu.

Hirdetés

Művház

Premierekkel várja a nézőket az első Metuscope Filmszemle

Számos premierrel várja a nézőket az első Metuscope Filmszemle pénteken és szombaton. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) ingyenes rendezvényén a hallgatók alkotásai, diplomamunkák, vizsgafilmek, animációs rövidfilmek láthatók a Corvin Moziban.

Közzétéve:

www.metropolitan.hu

A Budapesti Metropolitan Egyetem négy szakmai művészeti projekt összeolvasztásával hívta életre a Metuscope Filmszemlét. A kétnapos szemle az egyetem hallgatóinak munkáival és házigazdaként Till Attilával várja az érdeklődőket – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják,

a Metuscope Filmszemle 2024 a korábban sikerrel bevezetett, animációs (Animascope), mozgóképes (Cinemascope) és média design (Futuroscope) szakmai területeken végzett hallgatók diplomamunkáinak seregszemléit, valamint a tavalyi évben először megrendezett, I. Metuscope Online Filmszemlét egyesíti.

A szemle betekintést ad a METU végzős animáció-, mozgókép-, valamint média design szakos hallgatóinak diplomamunkáiba, bemutat továbbá válogatott vizsgafilmeket, valamint a vendégként résztvevő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karának kisjátékfilmjeit is.

A közleményben kiemelik, hogy a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívumnak köszönhetően különleges animációs rövidfilm-válogatással tiszteleg az esemény a 110 éves magyar animáció mesterei előtt.

A rendezvényen a filmvetítések mellett szakmai kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek a látogatók.

A filmszemlén bemutatott művek többsége most először látható nagyvásznon, és a nemzetközi filmfesztivál-szereplések miatt egy ideig nem is lesznek nyilvánosan elérhetők – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a rendezvény ingyenesen látogatható, de a belépés előzetes regisztrációhoz kötött. A részletes program a https://www.metropolitan.hu/metuscope-2024 linken érhető el.

Borítókép: jelenetkép Flaisz Vanda: Lány az emeleten című alkotásából

Tovább olvasom

Művház

Közzétették a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasainak nevét

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatják idén.

Közzétéve:

Az egyik kitüntetett: Elek Judit rendező, forgatókönyvíró, fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 14-én Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában tartják – olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A június 12. és 15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajló hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan a többi között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Kontroll, a Csak szex és más semmi, a Macskajáték, az Angi Vera és a Sziget a szárazföldön.

Mint írják, az idén 87. születésnapját ünneplő Elek Judit Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, a Balázs Béla Stúdió alapító tagja 1956 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt Máriássy Félix osztályában. 1967-ben készült stílusteremtő lírai dokumentumfilmje, a Meddig él az ember. 1968-ban készítette el első nagyjátékfilmjét, a dokumentarista és játékfilmes technikákat vegyítő Sziget a szárazföldön című alkotást Kiss Manyival a főszerepben. Az 1983-as Mária-nap című filmje Szendrey Júlia életének motívumai alapján készült. Mindhárom alkotást bemutatták a cannes-i filmfesztiválon.

Elek Judit 1989-es Tutajosok című munkája a tiszaeszlári per témáját dolgozza fel. 1994-ben saját kisregényét vitte filmre Ébredés címmel, gyerekkori élményeiről. A tavalyi nagysikerű cannes-i vetítés után a Magyar Mozgókép Fesztiválon először láthatja a hazai közönség a Sziget a szárazföldön című filmjének frissen restaurált verzióját.

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, az MMA rendes tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályában, majd 37 éven át a Madách Színház tagja volt. Kamera elé először 1966-ban állt, azóta több mint 50 filmben és tévéjátékban szerepelt, amelyek közül a Nem szoktam hazudni, A veréb is madár, a Hahó Öcsi, a Gyertek el a névnapomra és Az élet muzsikája című filmekre a legbüszkébb – írják a közleményben.

Mint kiemelik, Piros Ildikó legismertebb szerepeinek egyike az 1978-ban bemutatott Abigél című tévésorozat Zsuzsanna nővére. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a Macskajáték című filmjét vetítik, a nemrégiben elhunyt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerzőre is emlékezve.

Gulyás Buda Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár 1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Olyan legendás sorozatoknak volt az operatőre, mint a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., és olyan népszerű filmeket fényképezett, mint Bujtor István Hamis a baba (1991) és Három testőr Afrikában (1996) című filmje, vagy Goda Krisztina három közönségsikere, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem és a Kaméleon. A fesztiválon a Csak szex és más semmit nézheti meg a közönség.

Selmeczi György a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész 1952-ben született Kolozsváron. Először a bukaresti Zeneművészeti Főiskolán, 1975-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 1976-tól 1977-ig Pierre Boulez, majd 1979-ben Daniel Charles irányításával dolgozott Párizsban. Magyarországon kívül Európa számos országában hangversenyezik karmesterként, zongoraművészként és zeneszerzőként. Csaknem hatvan film zenéjét jegyzi, amelyek között olyan ikonikus alkotások is szerepelnek, mint az Angi Vera, a Megáll az idő, az Idő van és a Szirmok, virágok, koszorúk. Legutóbb a 2022-ben készült Toldi – A mozifilm című animáció zenéjét komponálta. A Magyar Mozgókép Fesztivál az Angi Vera vetítésével tiszteleg előtte.

Deimanik Tamásné Baba Balázs Béla-díjas fénymegadó csaknem ötvenéves pályafutása alatt olyan filmeken dolgozott, mint a Ripacsok, az Örökség, a Kopaszkutya, a Dögkeselyű, a Könnyű testi sértés, a Szirmok, virágok, koszorúk, az Idő van, a Roncsfilm, a Csinibaba, a Valami Amerika vagy A martfűi rém. A fesztiválon az általa fényelt Kontroll című filmet vetítik.

A fesztiválról további információk a www.mozgokepfesztival.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Művház

Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók – közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.

Közzétéve:

Savaria Filmszemle/Facebook

Lovass Tibor tájékoztatása szerint

idén három kategóriában: fotó- és filmművészet, színházművészet, valamint irodalom kategóriákban várták a pályaműveket.

Hozzáfűzte: külön értékelte a zsűri a diákfilmeket, valamint felsőoktatásban tanuló hallgatók kísérleti és vizsgafilmjeit. Az egyik diákkategória, amelynek címe Egy életnyi tapasztalat, az idősödő társadalom, az idős kor problémáival foglalkozik, a Mire jó az online tér kategória a digitális jövőről szól, illetve az online média veszélyeiről.

Lovass Tibor tudatta azt is: a Savaria Filmszemléhez kapcsolódóan rendezik meg az ELTE Savaria Egyetemi Központban április 25-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Savaria Filmakadémia egyesület közös szervezésében azt a szakmai konferenciát, amely a médiatudatosságot állítja a középpontjába.

A Savaria Filmszemle idén is a díjkiosztó gálával zárul a szombathelyi AGORA Savaria Filmszínházban, ahol a nemcsak a kategóriák győztesei vehetnek át díjakat, de két életműdíjat is átadnak.

Az idei életműdíjat Molnár Piroska Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a nemzet színésze, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező kapja.

Tovább olvasom