Kövess minket!

Művház

Bejelentették a Televíziós Újságírók Díja jelöltjeit

A vezető televíziós szakújságírókból álló zsűri közzé tette a kategóriánkénti legjobb három tévés személyiség vagy produkció nevét. 2015 „Legjobb női műsorvezetője” lehet Jakupcsek Gabriella, Liptai Claudia vagy Ördög Nóra, „Legjobb férfi műsorvezetője” Gundel Takács Gábor, Sebestyén Balázs vagy Till Attila.

A Televíziós Újságírók Díja a szakmédia által 2014-ben alapított elismerés, melynek célja, hogy klasszikus kritikai szempontok alapján emelje ki a legprofesszionálisabb magyar tévés teljesítményeket.

A díj szabályzata alapján kategóriánként az a három televíziós produkció és személyiség került az esélyesek közé, akikre az elismerést odaítélő médiumok, a 24.hu, az Epizód magazin, a Hír7, az IndexComment:com, a Médiapiac, az Origo, a Sorozatjunkie, a SorozatWiki, a Színes RTV és a Tvr-hét szakújságírói a legtöbb szavazatot adták. A kategóriák győzteseit a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén hirdetik ki.

Az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is komoly várakozás előzi meg, hogy idén kik kapják a Televíziós Újságírók Díját. Az elismerés rangjához illően, a jelöltek névsora is impozáns. Az esélyesek közé is csak olyan teljesítménnyel lehetett bekerülni, amely értéket képvisel, szakmailag kiemelkedőnek számít

– mondta Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője, a díj ötletgazdája.

A díjátadó támogatója és társszervezője a NuMuvee Hungary Kft. – a felújított Játék határok nélkül vetélkedő hazai gyártója és forgalmazója.

Díjra esélyesek a 2015-ben képernyőre került produkciók és személyiségek közül:

  • Nagyszabású showműsor

Az ének iskolája (TV2), Fölszállott a páva (Duna), Sztárban sztár (TV2)

  • Vetélkedő

1 perc és nyersz! (RTL Klub), A kocka (TV2), Maradj talpon! (Duna)

  • Comedy show

Gyertek át szombat este! (RTL Klub), Készhelyzet (Comedy Central), Showder Klub (RTLII)

  • Talkshow

Összezárva Friderikusszal (TV2), Propaganda (TV2), Ridikül (Duna)

  • Reality

A konyha ördöge (TV2), A Konyhafőnök Junior (RTLII), Szelfi (RTLII)

  • Női műsorvezető

Jakupcsek Gabriella, Liptai Claudia, Ördög Nóra

  • Férfi műsorvezető

Gundel Takács Gábor, Sebestyén Balázs, Till Attila

  • Magyar sorozat

Aranyélet (HBO), Egynyári kaland (Duna), Válótársak (RTL Klub)

  • Színésznő

Döbrösi Laura (Aranyélet, Egynyári kaland), Gubás Gabi (Válótársak), Ónodi Eszter (Aranyélet)

  • Színész

Olasz Renátó (Aranyélet), Scherer Péter (Válótársak), Thuróczy Szabolcs (Aranyélet)

A Televíziós Újságírók Díját ünnepélyes díjátadó gálán adják át 2016. március 30-án 19:30 órakor, a Pesti Vigadóban. A díjátadó gála műsorvezetője Hajós András lesz.

A Televíziós Újságírók Díja

2014. január-február folyamán a SorozatWiki kezdeményezésére, 9 hazai médium részvételével (24.hu, Epizód magazin, Hír7, Index-Comment:com, Médiapiac, Origo, SorozatWiki, Színes RTV, Tvr-hét) hiánypótló céllal alapították meg a Televíziós Újságírók Díját. Az alapítók célja olyan független díj létrehozása volt, amely szakmai szempontok alapján, klasszikus kritikai attitűdöt képviselve emeli ki az igényes magyar televíziós teljesítményeket. 2014-ben tizedik tagként a Sorozatjunkie blog is csatlakozott a díjat odaítélő médiumokhoz.

 

Művház

Gasztronómiai témájú szabadtéri fotókiállítás nyílt Budapesten

Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit mutatja be a Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival című szabadtéri fotókiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a kiállításmegnyitón elmondta, hogy a Várkapitányság hagyományos adventi programjainak az idei évben egy új helyszín, a Csikós-udvar ad otthont.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló felújítások eredményeként a Csikós-udvar az egyik legkedveltebb szabadtéri helyszínné vált, ezért itt állítják fel a Budavári Palotanegyed karácsonyfáját, itt helyezik el a Betlehemet, valamint a most megnyílt szabadtéri kiállításnak is ezt a helyszínt választották – hangsúlyozta Sikota Krisztina.

Hozzátette, hogy a Mesél az asztal című tárlat anyaga Borbás Marcsinak köszönhető, aki felkutatta és el is készítette azokat a hagyományos ünnepi ételeket, amelyek egykor az adventtől vízkeresztig tartó időszakban déd- és nagyszüleink asztalára kerültek.

A kiállítás különlegessége, hogy nemcsak a Kárpát-medencei magyarság ünnepi ételeit ismerhetjük meg, de betekintést kapunk az egyes ételekhez kapcsolódó tradíciókba, hiedelmekbe és rituális szokásokba is, azokba az érdekes történetekbe, amelyekről egy-egy terített asztal mesél mindannyiunknak

– hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes a január végéig látható tárlatról, amelynek fotóanyagát Krisztics Barbara készítette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás fotóin látható ételekből néhányat meg is lehet kóstolni a Főőrség konyhájának jóvoltából.

Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: semmi nem fejezi úgy ki egy nép lelki életét, mint az, hogy hogyan ünnepel.
Elmondta, hogy a kiállítás elsősorban az ételekről, bizonyos szempontból pedig a formákról, a régi konyhai eszközökről mesél.

Ha tudjuk az ünnepek rendjét vagy azt, hogy mikor milyen étel hova való, akkor egészen másként éljük meg az ünnepet. “Találjunk vissza ennek a kiállításnak a segítségével is az elveszett ünnepekhez!” – szólította fel a közönséget Vinkó József.

A szervezők közleménye szerint a Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. Bemutatja azt is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint a kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, de olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács vagy a mákos ferentő.

A karácsonyi tárlat kísérő programjaként december 9-én és 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve.

Borítókép: Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő a Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival című, Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit bemutató szabadtéri fotókiállítás megnyitóján a Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban 2023. november 30-án

Tovább olvasom

Művház

A közmédia csatornáján látható először Somossy Barbara Petőfi-inspirálta filmje

Az M5 mutatja be a közmédia műsorvezetője, Somossy Barbara Sose lesz vége című vizsgafilmjét. Koltai Lajos filmrendező mesterszakos hallgatójának munkáját Petőfi Sándor költészete inspirálta. A szereplők között Pogány Judit és Reviczky Gábor is feltűnik.

Közzétéve:

SZFE

A közmédia kulturális csatornájának SZFE a filmvásznon című sorozata a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak filmes alkotásait szemlézi.

November 30-án 21:35-kor a Sose lesz vége című szerelmi drámát tűzi műsorra az M5 kulturális csatorna.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából az év elején vetítették először a kisjátékfilmet nagyközönség előtt, most elsőként látható országos csatornán.

A szerelmi dráma 1868-ban, a kunsági betyárvilágban játszódik. A történetet Petőfi Sándor három versszakos költeménye, A csaplárné a betyárt szerette című szerelemféltésről és a szeretetlenség okozta tragédiákról szóló műve inspirálta. 

A rendezője a Duna műsorvezetője, Somossy Barbara, aki a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, Koltai Lajos végzős filmművészetis diákja. 

A filmrendező mesterszakos hallgatója elnyerte a torontói Student & Young Filmmakers Film Festival legjobb rendezőnek járó elismerését és a Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat is – megosztva – ez az alkotás kapta.

Somossy Barbara rendezői szándéka az volt, hogy filmjén keresztül a fiatalokhoz szóljon: „Nem néprajzi könyvet szerettem volna leporolni, hanem a ma generációjához szólni, hiszen Petőfi verse is időtálló” – fogalmazott a közmédiának adott korábbi interjújában. A 38 perces filmet nyolc nap alatt, Apajpusztán forgatták; ugyanabban az épületben, ahol Jancsó Miklós a Szegénylegények című 1965-ös történelmi paraboláját.

A filmben neves színművészek keltik életre a rendező által megálmodott karaktereket: mások mellett ifj. Vidnyánszky Attila, Szűcs Nelli, Vas Judit Gigi, Pogány Judit, Reviczky Gábor, Hirtling István, Tóth Ildikó és Sipos Imre is látható az alkotásban. A film a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósult meg.

Tovább olvasom

Művház

Az Előző életek című film nyerte a fődíjat a Gotham díjátadó gálán (videó)

Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán New Yorkban – számolt be róla a Indiewire.com filmes portál.

Közzétéve:

A Gotham-díjra korábban olyan független filmek pályázhattak, amelyeknek költségvetése nem haladta meg a 35 millió dollárt. Mivel idén ezt a költségvetési határt eltörölték, olyan nagyszabású produkciók is szerepeltek a díjakra jelöltek között, mint a Barbie vagy a Ferrari.

Az idei jelöltmezőnyben végül 20 mozifilm, 11 tévésorozat és 30 színészi alakítás versengett a díjakért.
A legjobb film díját Celine Song első nagyjátékfilmje, az Előző életek kapta, amely két gyerekkori barátról szól, akiket elválasztanak egymástól, mikor egyikük, Nora szülei kivándorolnak Dél-Koreából. Húsz év múlva találkoznak ismét, mikor Nora hazatér.A legjobb színészi alakítás díját, amelyért tíz színésznő és színész versengett az osztatlan kategóriában, Lily Gladstone, a The Unknown Country sztárja nyerte el.

A legjobb epizódszereplő pedig Charles Melton lett a May December című filmben nyújtott játékáért.
Justine Triet Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája a legjobb nemzetközi film díját és a legjobb forgatókönyvért járó elismerést is megkapta.

A legjobb dokumentumfilm trófeáját a tunéziai Kaouther Ben Hania Four Daughters című munkája nyerte el.

A legjobb rendező Gotham-díját pedig az A Thousand and One című filmjéért A. V. Rockwell vehette át.

A tévés produkciók mezőnyéből a 40 percnél hosszabb epizódú produkciók közül az Anne Frank bújtatója című minisorozatnak ítélték oda a díjat. A 40 percnél rövidebb epizódú jelöltek közül pedig a Balhé nyert.

A versenykategóriák díjai mellett több, előre bejelentett elismerést is átadtak a gálán. Ezek között a Megfojtott virágok a Gotham Történelmi ikon & alkotó, a Barbie pedig a Globális ikon & alkotó elismerést kapta.

A Gotham Film- és Médiaintézet által szervezett díjkiosztó ceremónián tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai produkció kapta a legjobb filmnek járó fődíjat.

Tovább olvasom