Kövess minket!

Művház

Balázs Béla-díjasok az Urániában

Online vetítéssorozat kezdődik a 2020-as díjazottak alkotásaiból.

Uránia

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói tevékenységük elismeréseként 2020. augusztus 20-án négyen részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2021. március 8-11. között a koronavírus járvány miatt online programsorozattal tiszteleg a négy díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló, díjmentesen elérhető vetítéseken a közönség közelebbről is megismerkedhet a díjazottakkal, akik ebből az alkalomból az Uránia kamerái előtt mesélnek pályájukról.

Immár hagyomány, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínház évről évre alkotói estek keretében köszönti az adott esztendő Balázs Béla-díjasait. A 2020-as év díjazottjainak méltatására a koronavírus járvány miatt most szokatlan időben és formában kerül sor:

a nemzeti ünnepünket megelőző napokban az Uránia streaming csatornáján ismerkedhetünk meg a négy alkotóval: Bergendy Péter filmrendezővel, Dézsy Zoltán filmrendezővel, riporterrel, Tuba Mariann vágóval, televíziós szerkesztővel, valamint Varsányi Ferenc filmrendezővel.

A Balázs Béla-díjasok az Urániában 2020 című díjmentes (0 Ft-os regisztrációs jeggyel megtekinthető) programban egy-egy kiemelkedő, általuk választott filmjüket tekintheti meg a közönség, illetve ehhez kapcsolódóan látható lesz az a négy beszélgetés, amelyet ebből az alkalomból rögzített velük az Uránia.


Elsőként, március 8-án, hétfőn Tuba Mariann filmvágó, televíziós szerkesztő lesz az Uránia vendége, akit műsorvezetőként, bemondóként is ismerhetünk, hiszen a kilencvenes években képernyősként került a közszolgálati televízióhoz.

Eredeti szakmájában, filmvágóként 1984-től dolgozott, többek közt Sára Sándor, Zsombolyai János, Gaál István, Zsurzs Éva rendezők mellett. Sára Sándornak öt filmben volt alkotótársa, ő vágta többek között a Sír az út előttem és a Csonka Bereg című történelmi dokumentumfilmeket, valamint a Tüske a köröm alatt című filmdrámát, amely Karlovy Varyban a közönség nagydíját nyerte, és amelyet ezen a napon műsorára tűz az Uránia. A Cserhalmi György főszereplésével készült film egy festőművészről szól, aki a ’80-as évek Magyarországán a szakma intrikái, rágalmai miatt kiköltözik egy hortobágyi tanyára. Itt is konfliktushelyzetbe kerül azonban, mert nem tűri szó nélkül, hogy a környék gazdasági és politikai elitje vadászattal és (adócsaló) libatenyésztéssel pusztítsa a természetvédelmi területet.

A március 9-e, kedd este Varsányi Ferenc filmrendezőről szól, aki több mint negyven éve rendez és ír forgatókönyveket, animációs és élőcselekményes műfajban egyaránt.

Készített összesen öt egész estés játékfilmet, közel százötven TV sorozat epizódot, reklámfilmeket, videó klipet, dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket, valamint írt több mint száz forgatókönyvet. Az egyetlen magyar EMMY-díjas rendező. Jelenleg Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című regényének animációs filmes fejlesztésén dolgozik. Tanít a MOME animációs szakán, köztestületi tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. Munkái közül első alkotását, a Mézes-táncos című 1975-ös mézeskalács-animációt, valamint a Keresztesesek egykor és ma című, 2019-es ismeretterjesztő filmet vetítik; utóbbi az iszlám és a keresztény világ közötti küzdelmek ezeréves történetét dolgozza fel a középkortól a jelenkorig.

A harmadik estén, március 10-én, szerdán Dézsy Zoltán filmrendező kerül reflektorfénybe, aki a Magyar Rádiónál és a Magyar Televíziónál töltött riporteri és szerkesztői évek után, 2006 nyara óta dolgozik független alkotóként, dokumentumfilmeket és játékfilmeket készít.

Forgatott oknyomozó riportfilmet a Köztársaság tér alatti feltételezett pincebörtönökről és ő vette fel az utolsó interjút Teller Edével. A Seuso-kincsek szövevényes históriájáról két dokumentumfilmet is készített (1997, 2016). A második rész, a Seuso 2. amely most az Uránia programjában látható, már a kincsek hazakerülése után készült, és igazi kultúrtörténeti krimi, amely az esetleges további, itthon lappangó Seuso-tárgyak nyomába ered. A rendező oknyomozó riporteri módszerrel kutatta ezt a hihetetlen történetet, amely bepillantást nyújt sírrablók és orgazdák, műkincskereskedők és gyűjtők titkos világába is.

A Balázs Béla-díjasokat bemutató sorozat záró alkalma március 11-én, csütörtökön Bergendy Péter filmrendező személye köré épül, akinek legújabb munkája, a Post Mortem az első magyar horrorfilmként várhatóan az év folyamán érkezik a mozikba.

Bergendy Péter pszichológusként végzett az ELTE-n, a horrorfilmek pszichológiájáról írta diplomamunkáját. 1984-től rendezőasszisztensként, később rendezőként dolgozott a Magyar Televíziónál, mellette a Magyar Filmintézet és a Helikon Film munkatársa volt. 1991-től gyárt reklámfilmeket, melyek számos hazai és nemzetközi díjat elnyertek. Első játékfilmjét2004-ben rendezte Állítsátok meg Terézanyut! címmel, második egész estés filmje, A vizsga 2012-ben Chicagóban elnyerte a legjobb „új rendezőnek” járó Arany Hugó-díjat. A most műsorra tűzött, 2018-as Trezort, amely nyolc Magyar Filmdíjat nyert, első magyar alkotásként jelölték Nemzetközi Emmy-díjra a legjobb tévéfilm kategóriájában. A thriller az ’56-os forradalom idején játszódik, és megtörtént eseményeken alapul. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesztek a forradalom zűrzavarában. A szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló páncélajtó mögött, mint amire számított.

A Balázs Béla-díjasok az Urániában 2020 című program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg, a vetítésekre regisztrálni és helyet foglalni a online-uranianf.jegy.hu oldalon lehet, részletes információk az urania-nf.hu oldalon.

Művház

Harmadik hete legyőzhetetlen a Godzilla Kong ellen

Harmadik hete vezeti az észak-amerikai mozis sikerlistát a Godzilla Kong ellen, ezen a hétvégén újabb 7,7 millió dollárt (2,3 milliárd forint) hozott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Legendary és a Warner Bros. horrorja ezzel már 80,5 milliónál jár Észak-Amerikában – írta a Variety.com iparági becsléseket idézve.

Várható, hogy a film elsőként lépi át a 100 milliós határt a pandémia kezdete óta, ami nemcsak azért jelentős eredmény, mert az észak-amerikai mozik csökkentett kapacitással üzemelnek, hanem azért is, mert az HBO Max streamingszolgáltatónál az előfizetők minden külön díj nélkül megnézhetik. A Warner egész évben így fog eljárni a debütáló alkotásokkal.

A második helyre a Universal filmje, a Senki került, a hétvégén 2,5 millió dolláros jegyárbevételt hozott. A Bob Odenkirk főszereplésével forgatott akcióthriller a bemutató óta eltelt négy hét alatt ezzel már 19 millió dollárra növelte észak-amerikai, és 34 millióra globális jegyárbevételét.

A Sony Gonosz csoda című horrorja harmadik hete fut az észak-amerikai mozikban, ezen a hétvégén 2 millió dollárért váltottak rá jegyet, ami elég is volt a harmadik helyhez.

A Disney animációs kalandfilmje, a Raya és az utolsó sárkány 1,9 millió dollárral megőrizte negyedik helyét. Eddig 37 milliót hozott az észak-amerikai piacon.

A Warner Bros. Tom és Jerry című, egyszerre animációs és élőszereplős családi kalandfilmjére a hétvégén 1,1 millió dollárért váltottak jegyet, 42 millióra növelve ezzel az észak-amerikai árbevételét. A világ leghíresebb macska-egér párosának nagyvárosi kalandjai szintén láthatók az HBO Maxon, az előfizetők 31 napig érik el.

Tovább olvasom

Művház

Magyar dallamok kötik össze az egész világot

Leslie Mandoki és barátai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös online zenélésre. Nézze meg ön is!

Közzétéve:

Borítóképünkön Leslie Mandoki

Különleges produkciót hívott életre a pandémia miatti koncertstop, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva. A Mandoki Soulmates online performansza a formáció legújabb lemezére épül, kiegészítve új szerzeményekkel, a közreműködő zenészek pedig a világ számos tájáról kapcsolódtak össze egy közös zenélésre.

Zene az emberség szolgálatában

A Bartók Béla zenekari művére utaló Magyar Képek albumcím már ismerős lehet a zenekedvelőknek, hiszen a Mandoki Soulmates legutóbbi lemezén olyan dalsikerek szerepelnek, mint a Transylvanian Dances vagy a Return to Budapest. A zenekar ezúttal online tér vissza Budapestre – és egész Magyarországra.

Leslie Mandoki Tony Careyvel és a müncheni Soulmates zenekarával a Starnbergi-tó melletti stúdiójából játszik a közönségnek. Videón keresztül csatlakoznak hozzájuk a Soulmates zenésztársak Los Angelesből, New Yorkból, Bostonból Miamiből, Nashvilleből, Londonból és Berlinből. Kiegészültek még tokiói, sanghaji, pekingi, delhi és moszkvai zenészekkel is. Van olyan zenész, aki New Yorkban, az 52. utcai nappalijából működött közre, de olyan is, aki Dél-Karolina tengerparti strandjáról vagy éppen észak-angliai kastélyának pincestúdiójából.

A magyar közönség által is jól ismert és kedvelt előadók is szerepelnek az együttműködésben, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Al Di Meola, Ian Anderson, Mike Stern és Richard Bona.

Bartók Béla nyomdokán

Leslie Mandoki kedves gyermekkori emlékeket őriz Bartók Mikrokozmoszáról, amelynek darabjait az édesapja gitározta neki. Akkor még nem is sejtette, mekkora hatással lesz rá és zenészgenerációjára a progresszív példatár.

A Hungarian Pictures / Magyar Képek produkciót és annak bázisát, a Living in The Gap + Hungarian Pictures dupla album azonos című, második lemezét Bartók Béla dallamai ihlették.

A lemez elkészítésének ötlete egy turné során fogalmazódott meg Leslie Mandoki, Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) fejében, amikor arról társalogtak, hogy mindhárman hatalmas tiszteletet éreznek a bartóki életmű iránt. Lake és Lord sajnos már nem érhették meg a lemez megjelenését, de

Mandoki nem mondott le arról az álmáról, hogy magyar zenével kösse össze az egész világot.

A Hungarian Pictures zenészeiben partnerre talált ebben, ők ugyanis egytől egyig inspirálónak tartják, ahogy Bartók életműve egyesíti a különböző népek zenei motívumait és a különböző zenetörténeti korszakok formáit. Jane Xie, a produkció zongoristája Bartók munkásságának egyik legnagyobb tisztelője a produkció zenészei közül:

„Bartók az egyik kedvenc zeneszerzőm, a dallamvilága hasonlít a kínai melódiákéhoz”

– meséli róla a sanghaji születésű zenész, aki a magyar legenda munkásságából habilitált.

Ahogy Bartóknak, úgy a produkcióban részt vevő művészeknek is az a meggyőződésük, hogy a zene nem más, mint egy határokat elmosó kapocs, a különböző kultúrák pedig gazdagítják egymást. Jelképesen az egész földkerekségen átívelő hidat szeretnének építeni ezzel a koncerttel, ahogy szerintük a zeneszerző-népzenekutató gyűjteményei is egyesítik a nemzetek kulturális értékeit.

Leslie Mandoki szerint a művészet feladata a felelősségvállalás és a kreativitás, ezeket a szerepvállalásokat pedig tökéletesen tükrözi a produkció is. „A Soulmates nem egyszerűen az a hely, ahol játszunk, hanem ahol toleranciát építünk, ahol a különbözőségeket megosztjuk. Ez egy csodálatos projekt!” – üzente az online koncert nézőinek Richard Bona.

Az online koncert 2021. április 17-én 20 órától a TV2 Play oldalán ingyenes regisztrációt követően nézhető.

Szerte a nagyvilágból

A produkció fellépőinek teljes listája: Leslie Mandoki (Lake Starnberg), Ian Anderson (Jethro Tull, Oxford), Nick van Eede (Cutting Crew, London), Till Brönner (Berlin), Szakcsi Lakatos Béla (Budapest), Jane Xie (Shanghai), John Helliwell (Supertramp, Liverpool), Steve Bailey (Boston), Al Di Meola (New York), Peter Maffay (Lake Starnberg), Jesse Siebenberg (Supertramp, San Francisco), Cory Henry (Los Angeles), Deobrat Mishra (Delhi), Mike Stern (New York), Margarita (Moszkva), Randy Brecker (Long Island, New York), Bill Evans (Nashville), Sirreal (Peking), Richard Bona (Miami), Moto Fukushima (Tokió), Tony Carey (Los Angeles), Julia Mandoki (Amsterdam).

Tovább olvasom

Művház

Várják a jelentkezéseket a VirtuózokV4+ második évadába

A komolyzenei tehetségek esélyt kaphatnak arra, hogy világsztárokkal léphessenek fel, hangszerekhez juthassanak, mesterkurzusokon vehessenek részt.

Közzétéve:

Borítókép: Balázs-Piri Soma zongorán játszik a Virtuózok fináléjában 2018. június 8-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Már megnyílt a jelentkezési lehetőség a Virtuózok V4+, a közmédiában látható klasszikus zenei televíziós tehetségkutató második évadába – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája az MTI-vel.

Mint írják, a műsor komolyzenei tehetségei esélyt kaphatnak arra, hogy világsztárokkal léphessenek fel, a Kis Virtuózok Alapítvány és támogatói révén hangszereket vásárolhassanak, mesterkurzusokon vehessenek részt.

A versenyre jelentkezni a https://virtuozok.hu/jelentkezes/ oldalon lehet.

A közleményben kiemelik, hogy

a Virtuózok című műsor 2018-as korcsoportnyertese, Balázs-Piri Soma egy Yamaha mesterzongora tulajdonosa lett. A komolyzenei tehetségkutató győztese a hangszert Plácido Domingo támogatásának, valamint félretett nyereményének köszönheti.

Balázs-Piri Somát 2018-ban ismerhette meg az ország. Az akkor 14 éves fiú a klasszikus zenei televíziós tehetségkutatóban a kicsik korcsoportgyőztese lett. Nyolc évesen kezdett el a hangszeren játszani. A versenyben való részvétel után gyerekkori álma teljesült, játszhatott a Művészetek Palotájában. A műsor olyan lehetőségeket biztosított számára, amelyekkel kinyílt előtte a világ – olvasható a közleményben.

Balázs-Piri Soma 2018 novemberében, a Virtuózok New York-i koncertjén találkozott először Plácido Domingóval, aki évek óta támogatója a Virtuózoknak és figyelemmel kíséri a versenyzők pályafutását. A magyar fiú zongorajátéka lenyűgözte és egy év múlva a szegedi Szent Gellért Fórum avatóján meghívta a koncertjére vendégfellépőnek – idézik fel a közleményben.

Plácido Domingo, akit legutóbb zsűritagként is láthattak a nézők a Virtuózok első nemzetközi évadában, hangüzenetben gratulált a Virtuózok győztesének új Yamaha versenyzongorájához. Nem ez volt az első alkalom, amikor az operaénekes hangszeradományozással segített egy fiatal magyar zenésznek: Devich Benedek 2019 májusában a Kis Virtuózok Alapítvány rendezvényén egy nagybőgőt vehetett át a mestertől – áll a közleményben.

Tovább olvasom