Kövess minket!

Művház

Az Ifjú Tudósok című tévés vetélkedő zsűritagjaival találkozott Kásler Miklós

A magyar iskolákból kikerülő gyerekek megállják a helyüket a világban. Fontos az értékorientáltság, hogy tudják, hová tartoznak és tartsák a lépést a legújabb korok ismereteivel – mondta az emberi erőforrások minisztere az eszmecserén.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (szemben, k) az Ifjú Tudósok vetélkedő zsűritagjaival a minisztériumban, fotó: MTI/Soós Lajos

A középiskolások számára első alkalommal, az Emmi felkérésére az Oktatási Hivatal szervezésében kiírt, biológia, kémia és történelem tantárgyból lezajlott versenysorozat szeptemberben volt, a döntőket az M5 kulturális csatornán közvetítették.

A hétfői találkozón a miniszter és a szakmai zsűrikben közreműködött pedagógusok, szakértők egyaránt sikeresnek értékelték az Ifjú Tudósok vetélkedőt.

“A tudomány és az ifjúság együtt jelentkezett ebben a műsorban. Fontos, hogy fel tudjuk mutatni a klasszikus értékeket, emberi viselkedést, méltányosságot, az elismerést, és sikerüljön példát állítani mások elé”

– fogalmazta meg a műsor céljait Kásler Miklós. Hozzátette: szeretné, ha a közgondolkodás afelé mozdulna, hogy a tudás öröméért tudjunk élményt nyújtani másoknak, nem pedig ellenszolgáltatásért.

A történelem szakmai zsűrijében Szakály Sándor történész, Szabados György történész és Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke vett részt; a biológia szakmai zsűrijében Oláh Edit molekuláris genetikus, Kellermayer Miklós orvos, biofizikus és Solymoss Miklós, az Eötvös József Gimnázium tanára; a kémia szakmai zsűrijében pedig Viskolcz Béla egyetemi tanár, Gelencsér András akadémikus, levegőkémikus, valamint Zagyi Péter gimnáziumi tanár vett részt.

A találkozón a zsűritagok közül többen felvetették, hogy

célszerű lenne jóval nagyobb publicitást biztosítani az Ifjú Tudósok versenysorozatnak, mert az népszerűsíti a tudományokat, kiválogatja a tehetségeket és motiválja a középiskolásokat.

Szabados György megjegyezte: ilyen műsorokkal lehet vonzóvá tenni a minőséget és a tudást a 21. században.

A műsor feladatai érintették az emelt szintű érettségi teljes anyagát, a vetélkedő első három helyezettjei a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontokat kapnak.

Az Ifjú Tudósok második évada fizika, magyar nyelv és irodalom, illetve informatika tantárgyból jelenleg zajlik.

Művház

Erdélyben is bemutatják az Elk*rtuk-at

A tavalyi év legnézettebb hazai filmjét Erdélyben is vászonra tűzik magyar nyelven és román felirattal a Vándormozi és a Taylor Projects forgalmazásában február 11-én, március 5-én pedig a TV2 is műsorra tűzi.

Közzétéve:

Megafilm

Az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni eseményeket feldolgozó történetet nem csupán az erdélyi multiplexekben mutatják be, hanem a Vándormozi segítségével olyan településekre is eljuttatják, ahol nincs működő mozi – számol be róla az Origo. A Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor producerpáros művét csaknem egy hónappal a hazai televíziós premier előtt tekinthetik meg a határon túl.

A politikai thriller egyik főszereplője, Bokor Barna, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésze külön üdvözli a kezdeményezést, hiszen mint elmondja:

Erdélyben ki vagyunk éhezve a magyar filmekre. Gyerekkoromban nem nagyon láthattuk az éppen aktuális magyar filmeket, kimaradtunk a közös tartalomfogyasztásból. Most is bennem van ez az érzés, hogy ezt a lemaradást már nem pótolhatjuk. Persze, ma már a streaming szolgáltatókon elérhető filmeket a világ bármelyik pontján, szinte ugyanakkor megnézhetjük, és a mozifilmek is kisebb késéssel eljutnak Erdélybe. Nem mindegy azonban, hogy mikor. Legalábbis tőlem ezt kérdezték a leggyakrabban itthon az Elk*rtuk bemutatója óta

– meséli a történet politikai elemzőjét játszó erdélyi színész, aki nagyon várja az erdélyi mozibemutatót.

Úgy fogalmazott: szeretné a filmet azokkal nézni, akikkel összetartozik.

Az Elk*rtuk történetében egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában és úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire. Nyomozásba kezdenek az MTV-nél gyakornokként dolgozó szerelmével, de a lány lebukik a főnöke előtt és a fiatalok egy nagy hatalmú kör célpontjává válnak. Miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromát és a budapesti rendőrattakokat kutatja, nem csak a karrierje kerül veszélybe.

Tovább olvasom

Művház

Daniel Radcliffe alakítja a zenés paródiáiról híres Weird Al Yankovicot

A Harry Potter-filmek egykori sztárja alakítja egy készülő életrajzi filmben a humoros szerzeményeiről, zenei paródiáiról híres Weird Al Yankovicot.

Közzétéve:

MTI/EPA/Manuel Lopez

A Grammy-díjas zenészről a Roku streamingszolgáltó rendelte meg a filmet, amely a vállalkozás első saját gyártású életrajzi produkciója lesz, és csak a Roku csatornán lehet majd látni – írta a Variety.com.

A film forgatókönyvét Eric Appel írja, és meg is rendezi. Yankovic társforgatókönyvíróként vesz részt személyesen a produkcióban.

A filmben a Roku közleménye szerint látható majd a zenész üstököshöz hasonló felemelkedése, megjelennek szenvedélyes szerelmi kapcsolatai és hírhedten züllött életmódja. A Weird: The Al Yankovic Story című film a csodagyerekként kezdett pályafutásától zenei legedává válásáig meséli el élettörténetét.

A zenész közleményében hangsúlyozta: nagyon örül neki, hogy Daniel Radcliffe alakítja a filmben.
Weird Al Yankovic ötször nyerte el a Grammy-díjat. A zenész 2014-ben kiadott Mandatory Fun című lemeze az első humoros zenei album lett, ami a Billboard 200-as toplistájának csúcsán debütált.
Az életrajzi film forgatása februárban kezdődik Los Angelesben.

Borítókép: Daniel Radcliffe brit színész

Tovább olvasom

Művház

Megvan az új időpont az Elk*rtuk televíziós premierjére

Március 5-én mutatja be a TV2 az ElkXrtuk című politikai krimit, amit eredetileg január 23-án tűztek műsorra a csatornán.

Közzétéve:

Borítóké: Magyar Nemzet

Korábban a SorozatWiki számolt be róla, hogy a tervezett televíziós premier elmarad, és helyette a Valami Amerika 3. részét adják. Az Index a TV2-t is megkereste a műsorváltozással kapcsolatban. – A film televíziós premierjét egy későbbi időpontra tettük át, néhány héten belül látható lesz a TV2 műsorán – olvasható a TV2 válaszlevelében.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a vetítés átütemezésére az eredeti megállapodás pontosítása miatt került sor – miután Kálomista Gáborral csak így tudtak megegyezni.

Az Elk*rtuk című politikai thriller a tavalyi év legnézettebb és egyben legmegosztóbb magyar filmje volt a hazai mozikban.  A filmet egyébként a multiplexek mellett az ország összes artmozija is vetíthette, a Megafilm tájékoztatása szerint ugyanis a film teljes mértékben megfelelt a hazai művészfilmek kritériumainak a Nemzeti Filmiroda döntése alapján. Ez azt jelenti, hogy a politikai krimi megkapta az artmozis besorolást, így nem volt akadálya annak, hogy az ország valamennyi mozijában játszhassák.

Tovább olvasom