Kövess minket!

Művház

Az ember és a föld viszonyáról vetíti új sorozatát az Uránia

Augusztus 30-án indul az Uránia Nemzeti Filmszínház új, október végéig tartó filmsorozata, Az ember földje(?) című válogatás, amely azt vizsgálja, hogy milyen viszonyban is vagyunk a földdel, e gazdag jelentéssel bíró szó valamennyi értelmében.

Borítókép: Képkocka az Üdvözöljük Szodomában című filmből, fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház / Syndicado

Sajátunknak tekinthetjük-e akár a bolygót, akár a táplálékot adó termőtalajt, és ha igen, milyen felelősséget ró ránk ez a birtokviszony? A nyolc alkalomból álló program, amely Verespataktól Velencéig, illetve Kenyától a Karib-tengerig a glóbusz különböző szegleteibe visz el bennünket, sorsdöntő ökológiai kérdéseket feszeget. A filmek és alkotóik a művészet erejével segítenek újragondolni meggyőződéseinket, szokásainkat, életünk összefüggéseit.

Olyan kivételes művek kerülnek műsorra, amelyek Magyarországon még nem vagy alig ismertek, esetleg nagyon rég kerültek mozivászonra, és amelyek mind-mind egyedi nézőpontokat és válaszlehetőségeket kínálnak. 

A nyitófilm augusztus 30-án, hétfőn Marc Bauder Akik voltunk című látványos filmesszéje, amely az idei Berlinalén mutatkozott be, és most először látható hazai moziban. A film a bolygó jelenlegi állapotának vizsgálatán túl egy lehetséges, reményteljes jövőkép felvázolására vállalkozik, méghozzá tudósok és vezető értelmiségiek – Alexander Gerst űrhajós, Dennis Snower közgazdász, Matthieu Ricard molekuláris biológus, szerzetes, Sylvia Earle oceanológus, Felwine Sarr közgazdász, filozófus, valamint Janina Loh filozófus – közreműködésével, akiket az óceán mélyére, a világ tetejére és a kozmosz messzeségébe követ a kamera. 

A nyitófilm előzetesét itt tudja megtekinteni:

Az október végéig tartó sorozat további alkotásai is különleges helyszínekre viszik el a nézőket.  Nikolaus Geyrhalter számos fesztiválon kitüntetett, 2019-es Föld című filmje a világ legnagyobb földmunkáinak nyomába ered, azt mutatva be, hogyan próbálja az ember a saját képére formálni a bolygót. Egyéni sorsokon keresztül szembesít minket a világ ökológiai egyensúlyának megbillenésével A klímaváltozás menekültjei című 2020-as dokumentumfilm, amelyben egy indiai, egy kenyai és egy a Karib-térségben élő nőnek kell feladnia otthonát a megváltozott klimatikus viszonyok miatt. Az Üdvözöljük Szodomában című 2018-as film révén Ghánába, a világ legnagyobb elektromos hulladéklerakójába jutunk el, ahol mintegy 6000 nő, férfi és gyerek él és dolgozik embertelen körülmények között. A Velence-szindróma című filmből az Adria ékkövének tartott város kevésbé ismert valóságát ismerhetjük meg, vagyis azt, hogy miként válik már-már élhetetlen díszletvárossá Velence a gigantikus méretű idegenforgalmi terhelés káros következményei miatt. 

A vetítéssorozatnak otthont adó Uránia Nemzeti Filmszínház a budapesti Rákóczi úton, fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A sorozatban három magyar alkotás is szerepel, amelyeket a rendezők jelenlétében, beszélgetés kíséretében vetítenek. Vitézy László 1982-es Vörös földje nemcsak egy bauxitbánya nyitásának keserű története, de a kora társadalmi visszásságait is bemutató, valós események ihlette, nagy visszhangot kiváltó dokumentumjátékfilm. Mozgósító erejű Kocsis Tibor 2004-es Új Eldorádója is, amely a romániai Verespatakon tervezett – táj-, környezet- és örökségromboló – aranybányanyitás dokumentumfilmje; műsorra tűzését az is indokolja, hogy idén júliusban a verespataki bányászati kultúrtáj végre felkerült az UNESCO világörökségek listájára. 

A harmadik magyar alkotást, Radisics Milán díjakkal elhalmozott The Art of Pollution című rövidfilmjét a sorozat zárónapján, október 25-én vetítik, méghozzá A Föld sója című Wim Wenders produkció kísérőfilmjeként. Ez az alkalom tehát a fotográfia erejéről szól: míg Wim Wenders Sebastião Salgado, a világhírű fotós nyomába szegődve az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, valamint a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt, Radisics Milán légi felvételein Európa különféle szennyezett területei tárulnak a szemünk elé szokatlanul művészi perspektívából.

Az ember földje(?) sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán olvasható.

Művház

Toldi-rajzpályázatot hirdetett az MTVA

Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából írták ki az általános- és középiskolásoknak szóló versenyt. Ikonikus művei bemutatásával is megemlékeznek a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről.

Közzétéve:

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki közleménye szerint a diákok alkotásait Jankovics Marcell utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Arany János elbeszélő költeményének modern kori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény. A 19. századi művet a világhírű Kecskeméti Rajzfilmstúdió keltette életre.

Mint hangsúlyozzák, Jankovics Marcellnek utolsó rendezésével sikerült valamennyi korosztályhoz közelebb hoznia a kötelező olvasmányt, megőrizve annak kulturális értékét. A nagyközönség a hős lovag történetét az eredeti szöveggel élvezheti, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében.

A rajzpályázatra általános és középiskolások munkáit várják, hogy kiderüljön, miként látják a fiatalok az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században.

A karakterek és izgalmas jelenetek ábrázolásán túl akár egy egész ének elmesélésére is lehetőség van képregény formájában

– áll a közleményben.

A felhívásra november 4-ig a toldi@mtva.hu e-mail-címre küldhetik be a pályaműveket a jövő animációs mesterei. A szakmai zsűri tagjai között vannak a rajzfilm alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője.

A pályázat részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon, ahol elérhetők a Toldi korábbi epizódjai és egyéb különleges tartalmak is.

A közmédia a magyar animáció mesterének tiszteletére ikonikus alkotásait is levetíti. A Duna Televízió a János vitézt, a Sisyphust, valamint a Toldi sorozat utolsó két részét mutatja be. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája lesz látható.

Tovább olvasom

Művház

35 év után ismét Jézust játssza a magyar sztárszínész

Különös utat járt be a Jézus Krisztus Szupersztár hazai bemutatói kapcsán Sasvári Sándor, aki harmincöt éve Jézus szerepében debütált, de az elmúlt évtizedekben más szereplőt is alakított már a darabban. A közelmúltban ismét visszatért ikonikus főszerepéhez a Madách Színház színpadán.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Születésnapján vendégeskedett Sasvári Sándor a Család-barát magazin népszerű rovatában, a Fotóalbumban, amelyben élete fordulópontjainak pillanatait osztotta meg a nézőkkel. Kiderült, már kisgyerekként is művészpályára készült: zenei általános iskolába járt és klasszikus gitáron tanult. A katonaság éveiben is zenélt, majd jött a Rockszínház, ami véglegesen eldöntötte, hogy hol van a helye a világban – sorolta a Jászai Mari-díjas színművész a Duna Televízió műsorvezetőinek, Novodomszky Évának és Banner Gézának, akik az egyik leghíresebb, hozzá köthető alakításról, a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepéről is kérdezték.

„Csodálatos lehetőség volt, hogy Szegeden ezúttal Pilátust alakíthattam. Az előadás után Szirtes Tamás felkért, hogy csináljunk meg újra a Madách Színházban 10 előadást a Jézus Krisztus Szupersztárból, ahol hosszú évek után újra Jézus szerepében térhettem vissza. Azt hiszem, úgy 10 másodperc után mondtam rá igent”

– fogalmazott Sasvári Sándor, aki 1986-ban debütált először a szerepben, de most, 35 évvel később ismét láthatja őt a szerepben a közönség néhány előadás erejéig.

Az énekes-színész elmondta, ez a lehetőség felért egy születésnapi ajándékkal, de a tegnapi előadás után családja körében is felköszöntötték és megajándékozták. A további részletek a Család-barát magazin idézett adásából ismerhetők meg.

Borítókép: Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színművész, énekes

Tovább olvasom

Művház

Minden jegy elkelt az Elk*rtuk első heti vetítéseire

A Corvin Moziban a jegyeladások alapján az őszödi beszéd utáni eseményeket feldolgozó film érdekli legjobban a magyar mozinézőket.

Közzétéve:

Facebook/Elk*rtuk

A Budapest Film Zrt. előzetes állításával ellentétben telt házas vetítésekkel körözi le az amerikai filmeket az Elk*rtuk, Kálomista Gábor politikai krimije, amely a 2006 őszi magyarországi eseményeket dolgozza fel – írta meg az Origo.

A portál kiderítette, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester közvetlen befolyása alá tartozó moziüzemeltető cég a rendkívüli érdeklődés hatására kénytelen volt a korábban biztosított napi egy vetítési időpont helyett három vetítési alkalmat elérhetővé tenni a nézők számára. Az Origo átnézte a magyar krimivel azonos időszakban vetített amerikai nagyfilmek jegyeladási adatait is, amelyekből világosan látszik, hogy a Budapest Film Zrt. indoklásával ellentétben az amerikai filmek iránt alig mutatkozik érdeklődés.

A portál kutatása szerint a Corvin moziban az Elk*rtuk október 22-i, pénteki premierjének napján a 17 órai vetítésére már egyetlen szabad hely sem maradt, ami szintén elmondható a 18:30-as vetítésre is. Mint írják: a szabadon lévő néhány helyet is lefoglalták. Az aznap elérhető utolsó, 21 órakor kezdődő vetítésre már szintén nem lehet jegyet kapni.

Az október 23-án szombaton választható vetítési időkben hasonló körülményeket talált a portál. Mint írják: a nap első vetítésén már csak az első két sorban akadnak helyek, a 18:30-as és a 21:00-s időpontokra pedig minden jegy elkelt, holott az ünnepi programok miatt feltételezhető, hogy az emberek többsége valamilyen megemlékezésen vesz majd részt aznap. A vasárnapi vetítési alkalmakról az Origo azt írta: az első vetítési időponton már csak három szabad hely van, a 18:30-as és a 21:00-s vetítési alkalmak pedig telt házasak.

Összehasonlításképpen a portál megvizsgálta az Elk*rtukkal azonos napon, nagyobb vetítésszámban, tehát napi négy alkalommal megtekinthető amerikai Dűne és Venom 2. című filmek jegyeladásait. Ezekből kiderült, hogy az október 21-én debütáló Dűne című film premierjére 441 szabad hely van, a pénteki vetítésre pedig 439. A Venom 2. – Vérontó esetében csütörtökön eddig csupán egy jegyfoglalás látható és 294 szék szabad, pénteken pedig hasonló módon szinte csak szabad székeket találni. (A feltüntetett jegyeladási adatok a cikk írásának időpontjában meglévő állapotokat tükrözik.)

Megdőlt tehát a baloldali vezetésű főváros alá tartozó Budapest Film Zrt. állítása, amely szerint a magyar nézők számára érdektelen lesz a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédét követő eseményeket bemutató magyar krimi.

Az Elk*rtuk vetítési időpontjaira szinte minden jegy elkelt, míg ezzel szemben például a beharangozott Venom 2. péntek esti vetítései vagy teljesen üresek, vagy tíznél alig több jegyet tudott értékesíteni a mozi.

Borítókép: Facebook/Elk*rtuk

Tovább olvasom