Kövess minket!

Művház

Az alkotói szabadságot tiszteletben tartó bírósági ítéletre számít az Elkxrtuk producere

Kálomista Gábor szerint nehezen értelmezhetők a Hann Endre keresetében foglalt követelések.

Kálomista Gábor, a Megafilm producere egy sajtótájékoztatón, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Életszerűtlenek azok a követelések, amelyeket Hann Endre fogalmazott meg az Elkxrtuk című film alkotói ellen benyújtott bírósági keresetében – vélte a Médiapiacnak nyilatkozva Kálomista Gábor. Mint a film producere rámutatott, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet vezetője már nem biztos benne, hogy felismeri-e magát az alkotás egyik karakterében, holott emiatt tartana igényt hárommillió forint kártérítésre, és erre hivatkozva kötelezné Kálomistát arra, hogy minden jövőbeli filmje elején tüntesse fel, hogy abban Hann Endre nem szerepel. A bíróság december 16-án, tárgyalás nélkül hoz ítéletet az ügyben.

– Elsősorban azt várjuk a bírósági ítélettől, hogy kimondja: van alkotói szabadság. Ha nem így történik, azt elfogadhatatlannak tartjuk és magasabb bírói fórumokhoz fordulunk – jelentette ki a Médiapiacnak Kálomista Gábor. A producert azzal kapcsolatban kérdezte lapunk, hogy december 16-án tárgyalás nélkül hoz ítéletet a bíróság azon kereset ügyében, amelyet Hann Endre novemberben nyújtott be az Elkxrtuk című film alkotói ellen. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet vezetője azt állította, hogy a film Endre nevű szereplője őt ábrázolja, amiből pedig személyes kára származott. Ezért

Hann hárommillió forint kártérítés követelése mellett arra kötelezné Kálomista Gábort, hogy minden jövőben készítendő filmje elején tüntesse fel, hogy Hann Endre nem szerepel az alkotásban.

– Hann Endre utóbbi követelése önmagában is nehezen értelmezhető, annak fényében pedig még abszurdabb, hogy az előző tárgyalási napon azt sem tudta egyértelműen megmondani, magára ismert-e az Elxrtukban, vagy sem. Ebből adódóan az is kérdéses, hogyan érhette őt kár – mutatott rá a producer, aki különösnek nevezte, hogy azzal kapcsolatban például Hann nem tett jogi lépéseket, hogy a DK-közeli Nyugati Fény őt megnevező, fotóval ellátott lejárató cikket közölt róla.

A Megafilm Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy

Hann Endrének nincsenek vitái a film tartalmi kérdését illetően a készítőkkel,

akik a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülését, az azt követő tüntetéshullámot, valamint a 2006. október 23-i rendőrattakot mutatják be.

– A felperes jogi képviselője elismerte, hogy köztörvényes bűncselekmények történtek az ábrázolt időszakban a hatóságok részéréről – húzta alá a producer. Azt is hozzátette, hogy az Elkxrtuk valós eseményeken alapuló politikai thriller, nem pedig dokumentumfilm, így a részleteket illetően fikciós elemek is találhatók benne, csakúgy, mint a létező személyeket, közszereplőket megjelenítő más nemzetközi alkotásokban. Egyebek mellett idesorolható a II. Erzsébet uralkodását bemutató Korona, a Margaret Thatcher életéről szóló Vaslady, vagy a brexitről készített film.

Kálomista Gábor kitért arra is, hogy

az Elkxrtuk alkotói gárdájának számos szereplőjét érték inzultusok amiatt, hogy részt vettek a film elkészítésében.

– Több magyar szereplőt – például Gubás Gabit – a film tavaly őszi bemutatása óta folyamatosan érnek atrocitások. Sőt, Keith English, az Elkxrtuk angol rendezője is hasonló támadásokkal szembesül hazájában. Mivel Angliában sokan azt sem tudják, hol van Budapest, könnyen belátható, hogy csak a Magyarország elleni lejáratókampány részeként próbálnak botrányt kreálni abból, hogy Keith English elvállalta az Elkxrtuk című film rendezését – fejtette ki Kálomista Gábor, aki különösen ironikusnak nevezte, hogy az alkotói szabadságot korábban zászlajára tűző liberális oldal rögtön hátraarcot vett ebben a kérdésben, amint a politikai érdekei úgy kívánták.

Kárpáti András

Művház

Idén három operatőr kap Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjat

A Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak alapítása óta különböző díjakkal ismerik el a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akiknek karrierjük példaértékű a magyar filmgyártás világában.

Közzétéve:

Pixabay

Idén három operatőr, Balog Gábor, Buglya Sándor és Lugossy István kapja meg a Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Ebben az évben Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjban részesül Balog Gábor Balázs Béla-díjas operatőr,

aki többek között a Szökés (1996), a Jadviga párnája (2000), valamint a Történetek az elveszett birodalomból (2004) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.

Életműdíjjal jutalmazzák a Balázs Béla- és Csokonai Vitéz Mihály-díjas Buglya Sándort,

a Sváb passió (1990), a Bánya utca (2005) vagy a Zsákfalu, amíg a temető eléri a postát (2007) című dokumentumfilmek rendező-operatőrét, aki a kilencvenes évek magyar filmgyártásának egyik legsikeresebb műhelyét, a Dunatáj Alapítványt is vezette.

Életműdíjat kap Lugossy István Balázs Béla-díjas operatőr-rendező is,

aki olyan filmek fényképezéséért felelt, mint az Amerikai anzix (1975) vagy az Októberi vasárnap (1979). Pályafutása során rendező és operatőrként olyan dokumentumfilmeken is dolgozott, mint a Széna tér 56. (1993) vagy a Szabad a gazda (2005).

A Bojkovszky Béla Díjat idén Büti Zsolt fővilágosító kapja magyar és külföldi produkciókban nyújtott magas színvonalú munkájáért. Büti Zsolt dolgozott Az utolsó királyság, Az elmeorvos, A kém és a Herkules című alkotásokon is.

Mint írják, az idei Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyre tizenkét kategóriában – játékfilm, TV-film, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztő film, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diák vizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, reklámfilmek, valamint 3D látványtervezők és kivitelezők kategóriákban – várják a jelentkezéseket április 6-ig.

A diákfilm kategória résztvevőinek idén is lehetőségük lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilmes díját, a Sparks Kft.-Panavision filmes kameracsomag különdíját, amelyet 2005-ben Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla “Richy” alapított – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Művház

Honlap, mobilapp és YouTube-videók ismertetik meg az alsósokkal a reformkor nagyjait

Fontos, hogy a gyerekek magyar hősökkel tudjanak játszani és azonosulni.

Közzétéve:

Petőfi Sándort ábrázoló figura és tájékoztató A reformkor nagyjai – kicsiknek programról az eseményről tartott sajtótájékoztatón a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében 2023. március 24-én, fotó: MTI/Soós Lajos

A fiatalokat szólítja meg A reformkor nagyjai – kicsiknek program, melynek keretében többek között honlap, YouTube-videók és mobiltelefonos alkalmazás ismerteti meg az alsó tagozatosokkal a reformkor vezető politikusait, művészeit, feltalálóit és közéleti személyiségeit péntektől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Hol vagy, Kajla? program alkotóinak összefogásában.

Fontos, hogy a családoknak közös szellemi élményekben legyen részük, hogy a fiataloknak legyenek példaképeik. A reformkor olyan időszak, amelyhez érdemes visszanyúlni, hiszen a magyar történelem legnagyobb korszakainak egyike volt

– mondta el a program pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János kiemelte: a magyar kormány rengeteg anyagi forrást áldoz a családpolitikára, és legfontosabb céljai között szerepel a gyerekek testi, lelki és szellemi egészségének megőrzése.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Soós Lajos

A most induló projekt méltó a reformkor nagyjaihoz, és még a felnőtteknek is érdemes kipróbálniuk – méltatta a kezdeményezést Csák János.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője arra emlékeztetett, hogy a kultúrafogyasztási szokások gyorsan változnak, a fiatalokat ezért egyre újabb eszközökkel kell megszólítani.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Soós Lajos

Ha nem sikerül a magyar kulturális örökség összefüggéseit élettel megtölteni, akkor a múzeumokból idővel elfogynak a látogatók – mutatott rá a főigazgató, kiemelve annak fontosságát, hogy

a gyerekek magyar hősökkel tudjanak játszani és azonosulni.

Walton Tamás, A reformkor nagyjai – kicsiknek program koncepciójáért felelős kreatív producer felidézte, hogy a Magyarország nevezetességeinek megismertetését célzó Hol vagy, Kajla? programmal már több mint egymillió gyereket értek el.

A program egyik videóját itt tudja megtekinteni:

Az új projekt a reformkorról és hőseiről csempész tudást és értéket a gyerekek fejébe és szívébe szerethető, vidám, játékos formában. Különlegessége, hogy

a reformkori hősök gyermekkori alakjukban szólítják meg a diákokat és mesélnek saját ifjúkorukról, valamint arról, milyen nagy tetteket fognak végrehajtani felnőttként

– közölte.

A programsorozatról minden információ fellelhető a reformkornagyjai.hu weboldalon, a Reformkor nagyjai YouTube-csatornán pedig a nemzeti hősökről szóló videók találhatók.

Walton Tamás kreatív producer a sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Soós Lajos

Újdonsült hőseikkel mobilalkalmazásban is találkozhatnak a gyerekek. A Kajla applikációhoz hasonlóan itt is az élvezetes és játékos tudásszerzés a cél, ebben először Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Brunszvik Rézi és Semmelweis Ignác lesz segítségükre – mondta el Walton Tamás.

A program még idén újabb nemzeti hősökkel bővül.

Év végén az osztályok egy országos élő, online bajnokságban mérhetik össze megszerzett tudásukat, és a legjobbak osztálykirándulást nyerhetnek; ősszel pedig minden iskolába matricás füzetek érkeznek az alsós diákokhoz.

A tartalmak összeállítását és történelmi hitelességét az ELTE Történettudományi Intézete, a Magyar Nemzeti Levéltár és számos történész – mások mellett Fónagy Zoltán, Katona Csaba, Csorba László és Hernády Zsolt – segítette.

Tovább olvasom

Művház

Március 27-én éjfélig még lehet regisztrálni a 16. KAFF versenyprogramjába

Meghosszabbították a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nevezési határidejét.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje kétévente mutatja be a legfrissebb magyar és európai animációsfilm-termést. A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált idén június 21. és 25. között rendezik meg – emlékeztet az MTI.

A magyar alkotások versenyére egész estés film, tv-speciál, rövidfilm, televíziós sorozat, diákfilm, alkalmazott animáció (reklám, szignál, előzetes, főcím, videóklip) kategóriában lehet ingyenesen nevezni, míg az európai filmek kategóriában egész estés filmek, tv-speciálok és televíziós sorozatok versenyeznek majd  – olvasható a közleményben.

Mint írják, a KAFF célja, hogy a legszélesebb körben merítsen az elmúlt két évben készült hazai és nemzetközi animációsfilm-termésből. A versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok és kiállítások színesítik majd a programot.

A 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába 2021. február 1-je után befejezett hazai és európai animációs munkákkal lehet nevezni, témamegkötés nélkül. A filmalkotásnak kockáról kockára, valamilyen animációs technikával kell készülnie. Az előzsűrizés áprilisban várható.

A nevezés részletes feltételei és az online nevezési lap a fesztivál weboldalán, a www.kaff.hu oldalon található.

Tovább olvasom